YERDENİZ BÜYÜCÜSÜ

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
705
5,999
istanbul
tablo gibi kareler ve destansı bir eser. fantastik edebiyatın en önemli yapıtlarından biri artık diyarımızda.
hafta sonu okurken hiç görmediğiniz diyarlara gitmeniz dileğiyle.

l73y2g3.jpg

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,402
8,449
‘’ Onu planlayarak yazmadım, onu buldum !! ‘’ Bilim Kurgu Edebiyatı’nın ünlü yazarı Ursula Le Guin, yazdığı ‘’ Yerdeniz ‘’ serisi için bu açıklamayı yapmıştı! Bilim Kurgu Edebiyatı’nın , bir edebiyat dalı olmasını sağlayan yazarlardan biri olan Le Guin, aynı zamanda bu edebiyat dalına felsefi derinlik kazandıran kişi olarak tarihe geçmiştir. Yazarın hayal dünyası ile tanışmam, yıllar öncesinde ‘’ Mülksüzler ‘’ romanı ile başlar. Kendisi , büyük düşünce adamı Carl Gustav Jung’un etkisindeydi. Le Guin, bu eserini gerçekten de uzun sürede, yıllar itibariyle, baştan yaptığı bir plana göre değil, yazdığı olayların akışıyla adeta ilmek ilmek örmüştü. 6 ciltten oluşan ‘’ Yerdeniz ‘’ serisi, yazarın en tanınmış eser takımı oldu. Üstelik; Jung’un ‘’ gölgenize ne kadar az bakarsanız, o kadar güçlenir, sonunda bir tehlikeye, kaldırılamaz bir ağırlığa, ruhunuzun içindeki bir tehdide dönüşür ’’ düşüncesini, gelişen olayların örgüsüyle her an hissetmemize neden olmuştu ! Zira, Jung’a göre birey, dünya için gerçekten önemli bir şey yapmak istiyorsa, önce kendi gölgesiyle hesaplaşmalıydı. ‘’ Özgürlük ‘’ kavramından korkmak, yaratıcılığı, ilerlemeyi yani sonuç olarak gelişmeyi önlemek demekti !

Tüm serinin resimlendirilmesi , 2018 yılında, renkli ve renksiz tam sayfalar halinde, Amerikalı çizgi roman sanatçısı Charles Vess tarafından, yayıncı Orion, Saga Press için yapılmıştı. ( 1000 sayfa civarındaki eser, Libgen’den indirilebilir. )

Sn. @gurcansarı ‘nın bizlere sunduğu bu çizgi roman ise, 6 ciltlik serinin ilk kitabının uyarlaması, 2025 yılında yayınlanmış. Gerçekten, kendisinin yazdığı şekilde, tablo gibi kareler. Bu çizgi romanın önemi, sadece esin kaynağının bu dev eser olmasından dolayı değil, çizgi roman sanatı açısından da bazı özellikleri barındırmasından kaynaklanıyor. Çizimleri yapan Fred Fordham, netice olarak güç bir işi başarmış görünüyor. Sayfalardaki grafik yapı ve renklendirme, adeta bizlere animasyon filmi izletiyor. Fordham, önemli romanların çizgi roman uyarlamalarını yapan bir sanatçı, diyar dostlarımız bu sanatçıya yabancı değil. Harper Lee’nin çok bilinen ‘’ To Kill A Mockingbird ‘’ ( Bülbülü Öldürmek ) romanının çizgi romanı, yine Fordham’ın bir çalışması olarak, 2023 yılında Sn. @balkan tarafından diyarımızda sunulmuştu. Bu çizgi romanın, içinde bulunduğumuz yılın başlarında ‘’ Clarion Yayınevi ‘’ tarafından yayınlandığında Fordham’ın açıklamaları nette yer almıştı. Kendisi, resim sanatına başlangıç yaptığı yıllarda deniz resimleri yapmaya bir hayli meraklıymış. Fordham’ın çizim ve renklendirmeleri tablet yardımıyla ‘’ digital ‘’ olarak gerçekleştirdiğini, ama görüntülerin ‘’ doğal ‘’ olmasını sağlamak için , sürüyle kağıt ve suluboya dokusunu harmanladığını okumuştum. Gerçekten de, bir çok okur gibi ‘’ digital ‘’ çizgi roman çizimlerine henüz alışamadığımızı , bununla birlikte içinde bulunduğumuz yüzyıldaki teknolojik ortam dolayısıyla alışmanın kaçınılmaz olduğunu yaşıyoruz. Ama, çizgi romanda , bu riskli durumun başarıyla üstesinden gelinmiş, özellikle ortam görüntüleri , pastel kahverenginin çeşitli tonlarıyla daha bir canlılık kazanmış . Diğer yazılarımda olduğu gibi, yazdıklarımın ‘’ Spoiler ‘’ içermemesini amaçladığımdan, konunun detay açıklamasına yine girmeyeceğim. Ama, çizgi romanın esere büyük ölçüde sadık kaldığı görülüyor. Ayrıca çizgi romanın , daha önce Le Guin romanı okumamış diyar okurları için , yazarın külliyat dünyasını okumaya başlangıç olacağını tahmin ediyorum.

Şöyle demiş Le Guin;

‘’ Çocukken bir büyücünün her şeyi yapabileceğini düşünürdüm. Hepimiz öyle düşünürdük. Gerçek şu ki, insanın gerçek gücü ve bilgisi arttıkça, izleyebileceği yol daralır. Sonunda hiçbir şey seçmez, yalnızca ve tümüyle yapması gerekeni yapar...’’

Çeviri için bu eseri seçen ve de emekleri sonucu diyarda bizlere kazandıran Sn. @gurcansarı ‘ya çok teşekkür ediyorum. Sayfalar arasında gezindiğim bu çizgi romanı okurken, hiç görmediğim diyarlara tablo kareler eşliğinde seyahat edeceğim kesin !

Son düzenleme: