Yapay Zeka ile Denemeler 01

BlackBishop

Çeviri & Balonlama
16 Eki 2010
1,993
20,444
Denizli - İstanbul
bz8vbx4.jpg

eurdxp7.jpg

ar780wk.jpg

tg172w1.jpg

rww0hni.jpg

lxvl8n8.jpg

ifi5ivh.jpg

bww2rtz.jpg

f1zszw1.jpg

a8mxppm.jpg

pvb47c5.jpg

n957v7h.jpg

r82c44p.jpg

dvvg8hn.jpg

g6fffqr.jpg

fkcnn2t.jpg

nwcwbnr.jpg

ru8y45c.jpg

scbdtui.jpg

l35k4qk.jpg

Son düzenleme:

BlackBishop

Çeviri & Balonlama
16 Eki 2010
1,993
20,444
Denizli - İstanbul
Harikalar.... hepsi de birbirinden güzel.
Ellerinize sağlık.
Ancak kaplan abinin bacağı neden sargılı anlayamadım.
Şimdi resimdeki kaplan istemeden bacağını yaralamış. Sokak müzisyeni olan güzel ablamızda hayvana pansuman yapıp yarayı sarmış. Kendini yapılan iyiliği göz ardı etmeyen kaplan abimiz, müzisyen ablamızın yanından bir daha ayrılmamış ve onun kadim dostu ve koruyucusu olmuş.

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,554
5,238
Osmaniye
Açık konuşmak gerekirse yapay zeka ile yapılan (özellikle de resim yahut çizgi eserler) bazı şeyleri tasvip etmiyorum. Yanlış anlaşılmasın, takdir ediyor ancak tavsip etmiyorum. Adı üstünde bana tamamen yapay geliyor. Evet beğeni ile seyrediyoruz ancak bu iş çığrından iyice çıkmak üzere. Çizgi romanların bilgisayarda yapılanlarını bile gerçekçilikten uzak bulurum (eski usul karakalem çini vs olacak) Bence alkışlamak yerine bir dakika demeliyiz, ancak sanırım artık çok geç.

Not: Sayın BlackBishop'un paylaşımını kesinlikle eleştirmiyorum. Konunun paylaşımla bir alakası yoktur. Sadece bu yapay zeka ile bazı düşüncelerimi bu vesile ile belirtmek istedim.

BlackBishop

Çeviri & Balonlama
16 Eki 2010
1,993
20,444
Denizli - İstanbul
Açık konuşmak gerekirse yapay zeka ile yapılan (özellikle de resim yahut çizgi eserler) bazı şeyleri tasvip etmiyorum. Yanlış anlaşılmasın, takdir ediyor ancak tavsip etmiyorum. Adı üstünde bana tamamen yapay geliyor. Evet beğeni ile seyrediyoruz ancak bu iş çığrından iyice çıkmak üzere. Çizgi romanların bilgisayarda yapılanlarını bile gerçekçilikten uzak bulurum (eski usul karakalem çini vs olacak) Bence alkışlamak yerine bir dakika demeliyiz, ancak sanırım artık çok geç.

Not: Sayın BlackBishop'un paylaşımını kesinlikle eleştirmiyorum. Konunun paylaşımla bir alakası yoktur. Sadece bu yapay zeka ile bazı düşüncelerimi bu vesile ile belirtmek istedim.
Kimse elle yapılanla YZ ile yapılanı karşılaştırmıyor ki... Sonuçta Picasso'nun aylarca uğraşarak yaptığını ben ve benim gibiler bilgisayarda 5 dakika da yapıyoruz ve bunları yaparken onların tarz ve tekniklerinden yararlanıyoruz. Hiç birimiz Picasso'nun çırağı bile olamayız.

Ama sizin mantığınızda büyük bir hata var. Eskiden halılar elde örülürdü. Şimdi ise hepsi bilgisayarlı (CNC) makinalarda üretiliyor ve kimse makinalarda yapılan yapay, biz bunları kullanmayız, illa da elde örülmeli demiyor. Elde üretilen halı hala daha kıymetli ama daha çok kullanılan makinalardan çıkan. YZ ile de aynı olay olacak. Elle yazılan senaryo daha kıymetli olacak, elle yapılan resim daha kıymetli olacak ama zamanla YZ ile yapılan sayısı çok daha fazla olacak.

Bu arada yakında sadece promptlarla çizgi romanlar da yapılabilecek. Aslında bunu yapan programlar şimdi de var ama resim kareleri arasında tutarsızlar oluyor. Bir kare de 2 kişi varken bir sonraki karede alakasız 3. bir kişi görünüyor mesela ya da bir karedeki adamın 5 parmağı varken bir sonra ki karede birden 4'e düşüyor. Bunlar şimdilik düzeltilemiyor çünkü YP zekanın kernelinde bulunan motor fonksiyonun tam olarak nasıl çalıştığını bilmiyoruz. 2 yıl önce Harvard Üniversitesindeki bir mastır öğrencisi bu motor fonksiyonu geliştirdi. Aslında yapılamaz sanılan bir şeydi ama oldu işte. Artık YP kendisine verilen her şeyi okuyabiliyor. El yazısı müsveddeleri bile. Burada sorun ise okuduğu o tonlarca şeyden ne sonuç çıkarıyor bunu ilk anda bilmek mümkün değil. Devletlerin YZ yavaşlatılmalı denmesinin ya da Elon Musk'ın YP insanlığın sonunu getirecek demesinin sebebi bu. Karşımızda her bilgiyi çekip alan bir kara delik var ama bu bilgileri ne kadar doğru yorumluyor ya da bunlardan nereye evrimleşecek bilmiyoruz. Evrim lafını gerçek anlamıyla kullandım. Sahiden evrimleşip gelişiyorlar. Ama şunu da belirteyim Terminatör serisindeki Skynet adlı YP gibi insanlığa saldırmaları söz konusu olamaz. Çünkü izole haldeler. Dünyadaki sistemleri yönetme şansları şu an için yok. Ayrıca insanlığı durduk yerde düşman görmeleri için kötü niyetli birilerinin onları yanlış bilgilerle yanlış yönlendirmesi gerekir. Şey gibi küçük yaştaki çocukları kandırıp onları terörist yapmak gibi yani.

YZ ile yaptığım basit birkaç çizgi roman sayfası;

5rb2sgj.jpg

ikqf00i.jpg

sdl936t.jpg

5whkcki.jpg

Son düzenleme:

murats

Onursal Üye
5 Şub 2011
1,360
5,661
Beğenmenize sevindim. Keşke Like tuşuna basmayı da unutmasaydınız.

Kullanılan yapay zeka programı: BING.
Teşekkürler. Teknolojinin adını, eserleriyle birleştirmek, kafada olasılıkları üzerine bilgilendirici oldu bana.

Bu arada, bi'şey daha soracağım.
Sizin için, klik ile like atılıp geçilmesi mi daha kıymete sahiptir; yoksa açtığınız başlığa içerikle ilgili beğeninin (yani yine aynı anlamda 'like'ın) yazılı bir mesaj ile yapılması mı daha anlamlıdır?
Meraktan soruyorum.. :)

34 kişinin like tuşuna bastığı başlıkta, ben, yazarak beğenisini sunan, ve başlığa hareket verenler arasında ilk 5'teyim de.
Şu anda bile yazıyla like eden, iltifat eden toplam 6 kişiyiz.
Eğer like tuşuna basmak daha kıymetliyse sizin için, bundan sonra dikkat edeceğim de..

BlackBishop

Çeviri & Balonlama
16 Eki 2010
1,993
20,444
Denizli - İstanbul
Teşekkürler. Teknolojinin adını, eserleriyle birleştirmek, kafada olasılıkları üzerine bilgilendirici oldu bana.

Bu arada, bi'şey daha soracağım.
Sizin için, klik ile like atılıp geçilmesi mi daha kıymete sahiptir; yoksa açtığınız başlığa içerikle ilgili beğeninin (yani yine aynı anlamda 'like'ın) yazılı bir mesaj ile yapılması mı daha anlamlıdır?
Meraktan soruyorum.. :)

34 kişinin like tuşuna bastığı başlıkta, ben, yazarak beğenisini sunan, ve başlığa hareket verenler arasında ilk 5'teyim de.
Şu anda bile yazıyla like eden, iltifat eden toplam 6 kişiyiz.
Eğer like tuşuna basmak daha kıymetliyse sizin için, bundan sonra dikkat edeceğim de..
Mesaj olumlu ya da olumsuz olabilir. Mesaj beğeniyi gösterecek diye bir kaide yok. LIKE tuşu beğeniyi göstermek için.

Olumlu mesaj yazmanız kısmı ise tabii ki önemli ama hangisini tercih ederim derseniz ben 3. şıkkı alayım. Önce bir LIKE sonra da olumlu bir mesaj ya da eleştiri.

BlackBishop

Çeviri & Balonlama
16 Eki 2010
1,993
20,444
Denizli - İstanbul
Hepsi ayrı ayrı güzel.
Yapım süreciyle ilgili bilgi verebilir misiniz?
Yapım süreci kolay. Açıklama kısmına birkaç kelime ya da birkaç cümle giriyorsunuz. Oluştur tuşuna basıyorsunuz. Bilgisayar resimleri oluştururken ortaya ilginç şeyler çıksın diye siz Rab'bime bir Fatiha okuyorsunuz. Ardından ayağa kalkıp etrafınızda bir kere dönüp, havaya sıçrayıp topuklarınızı 3 kere vuruyorsunuz.

Bir de uygulamalı deneyelim. Amacımız Türk bir süper kahraman yaratmak olsun. Prompt "çizgi karakter, süper kahraman. simgesi hilal ay ve yıldız. kostüm rengi kırmızı beyaz. milleti türk." Şimdi oluştura basıyoruz. Ardından diğer aşamaları uyguluyoruz ve TAA TAA !!!

iuaa1wz.jpg

b3jyc9o.jpg

chulxyp.jpg

mwi7c4s.jpg

Harputlu

Aktif Üye
21 Tem 2022
358
1,570
Gerçekten ilginç resimler, ellerinize emeğinize sağlık. Müsaadenizle ben konuya farklı bir açıdan bakmak istiyorum. Konu başlığı "Yapay Zeka ile resim yaratma denemeleri..." ile ilgili. Dilimizde "yaratma" kelimesi tek bir anlamda kullanılır. İnsan resim yapabilir, resim çizebilir, resim oluşturabilir, fakat resim yaratamaz! Resim yaratma yazıldığı zaman farklı anlama gider, üstadım keşke "yaratma" yerine güzel Türkçemizde olan diğer kelimelerden birini kullanmış olsaydınız.

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,554
5,238
Osmaniye
Kimse elle yapılanla YZ ile yapılanı karşılaştırmıyor ki... Sonuçta Picasso'nun aylarca uğraşarak yaptığını ben ve benim gibiler bilgisayarda 5 dakika da yapıyoruz ve bunları yaparken onların tarz ve tekniklerinden yararlanıyoruz. Hiç birimiz Picasso'nun çırağı bile olamayız.

Ama sizin mantığınızda büyük bir hata var. Eskiden halılar elde örülürdü. Şimdi ise hepsi bilgisayarlı (CNC) makinalarda üretiliyor ve kimse makinalarda yapılan yapay, biz bunları kullanmayız, illa da elde örülmeli demiyor. Elde üretilen halı hala daha kıymetli ama daha çok kullanılan makinalardan çıkan. YZ ile de aynı olay olacak. Elle yazılan senaryo daha kıymetli olacak, elle yapılan resim daha kıymetli olacak ama zamanla YZ ile yapılan sayısı çok daha fazla olacak.

Bende yapay buluyorum diyorum, aynen halıları da yapay bulduğum gibi. Ha yapay yani bilgisayarda yapılan halıları kullanmıyor muyum kullanıyorum. Bende bir mantık hatası yok, mantık hatası sizde. Verdiğiniz örnek bile mantık hatası. Sonuçta halıyı fiziksel olarak kullanıyoruz ancak bir resme sadece bakabiliriz. Bence siz yapay zeka üretimi resimlerle ilgili sözlerime kendinize eleştiri ya da beğenmeme olarak algıladınız. (ki bu da umurumda değildir ayrıca)

BlackBishop

Çeviri & Balonlama
16 Eki 2010
1,993
20,444
Denizli - İstanbul
Gerçekten ilginç resimler, ellerinize emeğinize sağlık. Müsaadenizle ben konuya farklı bir açıdan bakmak istiyorum. Konu başlığı "Yapay Zeka ile resim yaratma denemeleri..." ile ilgili. Dilimizde "yaratma" kelimesi tek bir anlamda kullanılır. İnsan resim yapabilir, resim çizebilir, resim oluşturabilir, fakat resim yaratamaz! Resim yaratma yazıldığı zaman farklı anlama gider, üstadım keşke "yaratma" yerine güzel Türkçemizde olan diğer kelimelerden birini kullanmış olsaydınız.
Bu tür konular için dünya genelinde Creative kelimesi kullanılıyor. Creative, yaratıcı veya yaratım gibi anlamlara geliyor. Burada kast edilen hayal gücüyle, sanatsal ilhamla bir şeyler yaratmak. Kısacası sizin hassasiyetinizi anladım ama ben sadece hemen herkes gibi yaygın kullanımı kullandım.

BlackBishop

Çeviri & Balonlama
16 Eki 2010
1,993
20,444
Denizli - İstanbul
Bende yapay buluyorum diyorum, aynen halıları da yapay bulduğum gibi. Ha yapay yani bilgisayarda yapılan halıları kullanmıyor muyum kullanıyorum. Bende bir mantık hatası yok, mantık hatası sizde. Verdiğiniz örnek bile mantık hatası. Sonuçta halıyı fiziksel olarak kullanıyoruz ancak bir resme sadece bakabiliriz. Bence siz yapay zeka üretimi resimlerle ilgili sözlerime kendinize eleştiri ya da beğenmeme olarak algıladınız. (ki bu da umurumda değildir ayrıca)
Ben sizi anladım da siz anlamak istememişsiniz. Yapay ya da değil bu gelecek. Ayrıca yapay zeka ile sadece resim mi yapılıyor? Elle tutulacak tonla şey de yapılıyor. Bekle yakında yapay zekalı 3D yazıcılarda gelecek :) Size elle tutulacak bol bol şeyler verecekler. Şimdi siz onları da yapay bulacaksınız ama bir yandan da kullanacaksınız :)

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,554
5,238
Osmaniye
He ben anlamak istemedim :) Tamam sen haklısın. Tüm sözlerimi geri alıyorum :)
Konuyu burada kapatıyorum.