They Were Ten 01-Ekim 1812

orpa

Çeviri & Balonlama
23 Tem 2015
1,616
50,745
İzmir
On Kişiydiler

zwm7jinv7bornfp5g.jpg

woq8ds7t8qoucwo5g.jpg

Lütfen Buradan İndirin

baybora

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 Şub 2012
917
4,906
İzmir
Müthiş sürükleyici bir konusu olan, kısa sürede heyecanla okunabilecek güzel bir çizgi roman.
Liderlerin hırsları yüzünden gerçekleşen anlamsız savaşlarda tarih boyunca insanların çektikleri acılar ne yazık ki hiç bitmiyor.
Büyük emeklerle bizler için hazırladığınız bu paylaşım için çok teşekkürler Orpa.

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
5,193
57,636
Vikipedi,

Napolyon'un Rusya Seferi

Tarih 24 Haziran – 14 Aralık 1812

(5 ay, 2 hafta ve 6 gün)

Bölge

Rus İmparatorluğu

Sonuç

Kesin Rusya zaferi:

Fransa ordusu dağıldı.

Altıncı Koalisyon Savaşı başladı.

Taraflar

Fransa Fransa Cumhuriyeti

Bavaria

Saksonya

İtalya

Varşova Düklüğü

Westphalia Krallığı

Berg

Baden

Napoli Krallığı

İsviçre

İspanya (Bonapart)

Avusturya

Prusya

Danimarka-Norveç

Rusya İmparatorluğu

Destek: Birleşik Krallık

Güçler

Grande Armée: 685,000 (FR)

Rusya İmparatorluk Ordusu: 198,000 asker 900,000 (asker ve militan)

Kayıplar

420,000 ölü ve esir (FR)

120,000 kayıp. 210,000 ölü. (RSY)

Napolyon'un Rusya seferi, Rusya'da verilen isimle 1812 Vatanseverlik Savaşı, Fransa'da verilen isimle Rus Cephesi, 24 Haziran 1812 tarihinde Napolyon Bonapart'ın Büyük Ordusunun Rus ordusuyla savaşıp yenmesi için Neman Nehri'ni geçmesiyle başladı. Napolyon'un emeli Çar I. Aleksandr'ı Britanyalı tacirlerle ticaret yapmayı durdurma zorunluluğunda bırakmak ve böylece Birleşik Krallık'ı savaşı sonlandırmaya itmekti. Resmî olarak verilen sebepse Polonya'yı Rus tehdidinden korumaktı. Bu doğrultuda, Polonyalıların desteğini kazanmak ve savaşı gerekçelendirmek adına Napolyon savaşa "İkinci Polonya Savaşı" adını verdi.

Büyük Ordu, 300.000'i Fransa topraklarında yetişmiş askerlerden olmak üzere 685.000 askerden oluşan çok büyük bir orduydu. Ordusunu uzun yürüyüşlerle Batı Rusya topraklarında sürükleyen Napolyon, Rus ordusunu savaşmaya zorlamaya çalıştı. Bu süreçte çok sayıda küçük çaplı çatışmadan ve Smolensk Muharebesi'nden galip çıktı. Napolyon bu muharebenin Rusya'daki yürüyüşü sonlandıracağını umsa da Rus ordusu Smolensk şehri yanarken savaştan kaçtı, Rusya içlerine doğru çekilme devam etti. Bunun üzerine Napolyon Smolensk'te ordugâh kurma planlarından vazgeçti ve ordusu Rus birliklerini kovaladı.

Rus ordusu çekildikçe Kazaklar köyleri, kasabaları, ekinleri yakmakla görevlendirildi. Bu yakıp yıkma politikasının amacı Fransız birliklerinin topraklardan faydalanarak erzak edinmesini engellemekti. Politikalar Fransızlara sürpriz ve rahatsızlık verici oldu, zira Fransızlar Rusların kendi topraklarını yakıp yıkma ve kendi halkına zarar verme iradelerine anlam vermekte zorlanıyordu. Bu durum Fransız birliklerini sahada büyük bir orduyu besleyemeyecek bir ikmal sistemine zorladı. Açlık ve mahrumiyetle boğuşan Fransız askerleri geceleri ordularından ayrılıp yiyecek aradı. Bu askerler sıkça Kazaklar tarafından ele geçirildi veya öldürüldü.

Rus ordusu neredeyse üç ay geri çekildi. Devamlı toprak kaybından endişelenen Rus asilzadeleri çardan Rus ordusu komutanlığı Mareşal Barclay de Tolly'yi görevden almasını istedi. Bu isteği yerine getiren I. Aleksandr, ordunun başına Mihail Kutuzov'u geçirdi. Bununla beraber, Kutuzov iki hafta boyunca halefinin geri çekilme uygulamasını devam ettirdi.

7 Eylül günü Fransız ordusu Moskova'nın 110 km kadar batısında, Borodino kasabası yakınlarında cephe almış Rus ordusunu yakaladı. Bunun ardından gerçekleşen muharebe, Napolyon Savaşları'nın en kanlı günü oldu; 250.000 askerden fazla savaştı, 70.000'den fazla asker öldü veya yaralandı. Taktik anlamda zafer kazanan Fransız ordusu, binlerce asker ve 49 yüksek rütbeli subay kaybetti. Rus ordusu ertesi gün sıyrılıp kaçmayı başarınca Napolyon ümit ettiği kesin zaferi kazanamadı.

Napolyon bir hafta sonra Moskova'ya girdi. Burada şehri teslim edecek bir heyet tarafından karşılanmadı, şehrin valisi Fyodor Rostopçin önemli noktaların ateşe verilmesini emretti. Bu noktada Aleksandr'ın teslim olmasını beklese de bu gerçekleşmedi, bir ay boyunca kötüleşen şartlar altında Moskova'da kaldıktan sonra Kaluga'ya doğru çekilmek zorunda kaldı.

Rus ordusunun kazandığı muharebelerin ardından dağılan Fransız ordusu, 14 Aralık 1812'de Rusya'yı terk etti.

Bu Napolyon Savaşları için dönüm noktası oldu. Napolyon'un itibarı ağır biçimde zedelendi, Avrupa'daki Fransız hegemonyası ciddi ölçüde zayıfladı. Fransız ve müttefik askerlerinden oluşan Büyük Ordu gücünün çoğunu kaybetti. Bu durumun tetiklediği politik değişimde Prusya ve Avusturya Fransa'yla sürdürmek zorunda oldukları ittifakları bozdu.

Sonuç olarak Altıncı Koalisyon Savaşı çıktı.

Bizim tarih kitaplarında yer almayan ancak Avrupa Tarihinde çok önemli bir yer tutan ve büyük dramların yaşandığı bu savaşı Türkçeleştirip, paylaştığınız için çok teşekkür ederiz.
Sağolun, varolun Üstat @orpa.

Son düzenleme:

murats

Onursal Üye
5 Şub 2011
1,534
6,435
Çok teşekkürler.

İçimden geldi senin için bir logo hazırlamak istedim. :) Kullandığın MediaFire görseli yerine kullanman için...

Özellikle tercihin olduğunu ya da sponsorluğun olabileceğini düşündüğüm için logo içinde MediaFire'a da yer verdim.
Ama sadece Orpa yazan bir logo daha hazırladım.

Bu logoyu benim yüklediğim yerden (imgbb - silinmeme talebiyle kaydedildi) kullanabileceğin gibi,
sana PNG olarak oluşturduğum (şeffaflık bilgisiyle) ana dosyayı da yollarım. DM'den ulaşman yeterli.

Umarım hoşuna gider.

Not: Bizim forum alt yapısında imajı anında küçültmek olduğu için, büyük halini koyuyorum buraya. Küçültürken zarar görmez ama büyütürken göreceği için biraz büyük çalışılmış olmasında sorun yok. Gözüne güzel gelen boyda ayarlayıp kullanırsın.

Orijinal Boy:
Orpa-Media-Fire.png

Mesaj içinde 250px Ayarlanmış Boy:
Orpa-Media-Fire.png

orpa

Çeviri & Balonlama
23 Tem 2015
1,616
50,745
İzmir
Çok teşekkürler.

İçimden geldi senin için bir logo hazırlamak istedim. :) Kullandığın MediaFire görseli yerine kullanman için...

Özellikle tercihin olduğunu ya da sponsorluğun olabileceğini düşündüğüm için logo içinde MediaFire'a da yer verdim.
Ama sadece Orpa yazan bir logo daha hazırladım.

Bu logoyu benim yüklediğim yerden (imgbb - silinmeme talebiyle kaydedildi) kullanabileceğin gibi,
sana PNG olarak oluşturduğum (şeffaflık bilgisiyle) ana dosyayı da yollarım. DM'den ulaşman yeterli.

Umarım hoşuna gider.

Not: Bizim forum alt yapısında imajı anında küçültmek olduğu için, büyük halini koyuyorum buraya. Küçültürken zarar görmez ama büyütürken göreceği için biraz büyük çalışılmış olmasında sorun yok. Gözüne güzel gelen boyda ayarlayıp kullanırsın.

Orijinal Boy:
Orpa-Media-Fire.png

Mesaj içinde 250px Ayarlanmış Boy:
Orpa-Media-Fire.png

Çok teşekkür ederim üstat. Çok nazik ve zarif bir düşünce ile benim için hazırlanmış bu özel logo çok kıymetli. Bu arada mediafire sitesi ile hiçbir ticari bağlantım olmadığını belirteyim. O logoyu sadece kitabı indirecek arkadaşlara yol göstermesi için koymuştum. Belki "Lütfen Buradan İndirin" sözcüğüne tıklamak gereği fark edilemez diye. Bir ara bazı üyelerin üstatların kitaplarını indirmek istediklerinde linki göremedikleri gibi sıkıntılar yaşadığını hatırlıyorum. Kapak resmine tıklamak veya iyi yıllar vs gibi mesajlara... Sonrada alışkanlık oldu. Her paylaşımda kullanmaya başladım. Logoyu saklayacağımdan emin olabilirsiniz. Ancak eğer yanlış anlamazsanız indirme linki olarak kullanmam yanlış anlamalara sebep olabilir endişesi ile eski sisteme devam edeyim. Bu değerli emeğinizi bilmeyen kullanıcılar ileride beni "amma da megalo, kendi ismine logo yapıp buraya koymuş" demelerini istemem. Tekrar teşekkür ederim üstadım.

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,698
86,210
hiçbiryerde :)
Müthişsin sevgili "orpa" üstadım. En son okuduğum harika "Maskelerin Oyunu"
serisini daha bitirmeden yine çok özel bir konusu olan seriye başladın, aşk olsun :)
Yakın zamanlarda okuduğum çok iyi bir kitap olan "Borodino Trampetçisi" de
bu savaşı farklı bir gözle ve farklı bir karakterin gözünden anlatıyordu. Eline sağlık,
iyi ki varsın. "murats" üstadı da tebrik ederim, nefis bir logo olmuş. Bence bir süre
sonra kullanılabilir çünkü "orpa" artık bir marka gibi, böyle güzel bir logo yakışır.

Not, logoya tıkladım, indirme dosyası varmış gibi denemek için, bence gayet güzel :)

orpa

Çeviri & Balonlama
23 Tem 2015
1,616
50,745
İzmir
Rica ederim. Alınganlık yok. Nasıl isterseniz..

Bence kimse öyle düşünmez, kendinizi övebileceğinizden de değerli ve biriciksiniz burada.. Çok sevgiler..
Nazik sözleriniz için bir kez daha teşekkür ederim. Bu arada size DM'den teşekkür etmek ve orpa yazan logoyu indirmek istedim. Ama DM gitmiyor. Sorun değil, buradan teşekkürlerimi kabul edin lütfen.

nisann

Yeni Üye
2 Haz 2024
87
909
Balkan nezaket göstermiş, savaşın sadece ana hatlarını yazmış.

Avrupa ülkeleri Bavaria, Saksonya, İtalya, Varşova Düklüğü, Westphalia Krallığı, Berg, Baden, Napoli Krallığı, İsviçre, İspanya (Bonapart), Avusturya, Prusya, Danimarka-Norveç Fransa'nın başkanlığında Rusya'ya saldırıyor.

Ruslar geri çekilirken evlerini, dükkanlarını başta olmak üzere herşeyi yakıyor.

Yanan bir ülke küllerinden doğuyor ve karşı hücümla 14 ülkeden oluşan 685,000 kişilik muhteşem denilen Grande Armée - Büyük Orduyu yeniyor.

Bu olayı ne Ruslar, ne de Avrupalılar unuttu.

Bugün Avrupa'nın "Ruslar bize saldıracak" söylevinin temeli bu savaştır.

Orpa'nın çevirdiği bu kitap, Fransız'ların yenilgi sonrası Rusyadan kaçarken yaşadıklarını anlatır.

Teşekkür ederiz.