Red Kit - Morris'e İthafen

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
778
9,869
Fransızcadan çevirisine ilk olarak Ocak 2025’te teşebbüs ettiğim; ancak yapay zekânın kullanılan fontun sıradışılığı nedeniyle metni tanımakta zorlanması ve benim de Fransızcaya Fransız olmam sebebiyle yarıda kalan bu albümün Fransızca orijinalini, Mayıs 2025’te paylaşarak Fransızca metni kontrol edebilecek yardımcı arkadaşlar arandığını belirten bir konu açmıştım.

Yaklaşık bir yıl aradan sonra, geçtiğimiz hafta içerisinde sevgili @yolbulduran hem albümün sayfalarının çözünürlüğünü arttırmış hem de albümün metnini neredeyse %100 doğrulukla optik karakter tanıma sürecinden geçirerek yazıya dökmüştü. Kendisi albümün Türkçe çevirisini benimle paylaşınca, balonlamadan kaçamayacağım şekilde tüm çıkış yollarınıda kapatmış oldu :D . Açıkçası, kendisinin bu katkıları olmasaydı bugün bu albüm, burada sizlerle buluşuyor olmayacaktı.

Bu nedenle, albümün Türkçeye kazandırılmasındaki emek ve zamanından dolayı kendisine içtenlikle teşekkür ediyorum.

Albüm Red Kit'in babası ve çizeri Morris'e ithaf edilmek üzere yayınlanmıştır. Orijinal Red Kit serisinin bir parçası olmayan albüm, çeşitli ünlü çizgi roman sanatçıları tarafından çizilen ve yazılan kısa hikayelerden oluşmaktadır.

Versiyon Tarihçesi
23 Ocak 2026 - İlk Yükleme

Fontlar
Red Kit
Lucky Luke
Bangers
CCWildWords
Arial
Comic Sans MS
Times New Roman

Son düzenleme:

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
778
9,869
Bilgilendirici, süreci dökümante ede giriş yazınızla birlikte tüm bu emeğinize teşekkürler.

Çeviri sürecinde ne kullandınız?
OCR ve çeviri işlemleri @yolbulduran tarafından gerçekleştirildi. Farklı bir kaç model denediğini hatırlıyorum ama hangisinden en iyi sonucu aldı hatırlamıyorum.

Ben balonlama sırasında bir kaç yerde alternatif çeviri için @yolbulduran ın OCR metnini kullanarak ChatGPT den faydalandım.

Bu nedenle muhtemelen sorunuza kendisi yanıt verecektir.

drgavsever

Kıdemli Üye
25 Haz 2010
256
876
Fransızcadan çevirisine ilk olarak Ocak 2025’te teşebbüs ettiğim; ancak yapay zekânın kullanılan fontun sıradışılığı nedeniyle metni tanımakta zorlanması ve benim de Fransızcaya Fransız olmam sebebiyle yarıda kalan bu albümün Fransızca orijinalini, Mayıs 2025’te paylaşarak Fransızca metni kontrol edebilecek yardımcı arkadaşlar arandığını belirten bir konu açmıştım.

Yaklaşık bir yıl aradan sonra, geçtiğimiz hafta içerisinde sevgili @yolbulduran hem albümün sayfalarının çözünürlüğünü arttırmış hem de albümün metnini neredeyse %100 doğrulukla optik karakter tanıma sürecinden geçirerek yazıya dökmüştü. Kendisi albümün Türkçe çevirisini benimle paylaşınca, balonlamadan kaçamayacağım şekilde tüm çıkış yollarınıda kapatmış oldu :D . Açıkçası, kendisinin bu katkıları olmasaydı bugün bu albüm, burada sizlerle buluşuyor olmayacaktı.

Bu nedenle, albümün Türkçeye kazandırılmasındaki emek ve zamanından dolayı kendisine içtenlikle teşekkür ediyorum.

Albüm Red Kit'in babası ve çizeri Morris'e ithaf edilmek üzere yayınlanmıştır. Orijinal Red Kit serisinin bir parçası olmayan albüm, çeşitli ünlü çizgi roman sanatçıları tarafından çizilen ve yazılan kısa hikayelerden oluşmaktadır.

Versiyon Tarihçesi
23 Ocak 2026 - İlk Yükleme

Fontlar
Red Kit
Lucky Luke
Bangers
CCWildWords
Arial
Comic Sans MS
Times New Roman
Sevgili Çizgiciçocuk, herşeyden önce bu albüm için çok teşekkür ediyorum.Ellerinize,gözlerinize,emeğinize sağlık.Sizden eğer mümkünse bir ricam olacak.Hernekadar ilgi alanınıza girip girmediğini bilmesemde Sevgili Yolbulduran’ın emekleri ile tercümesi yapılmış balonlanmayı bekleyen Alix Senatör isimli albümleri biz Frankofon severler için balonlayıp paylaşabilir misiniz?

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,827
87,754
hiçbiryerde :)
Sevgili @cizgicicocuk ve @yolbulduran ve muhtemelen adını hatırlamadığım dostlar,
aylar öncesinden yaptığınız, yapmaya devam ettiğiniz çalışmalarla bizler gibi çizgi
roman severlere YZ kapılarını açanlardansınız. Çok teşekkür ederim bu özel albüm için.
Çeviri çok iyi olduğu gibi grafik uygulama ve balonlama da orijinaline uygun, müthiş.
Keyifle okudum, gölgenin hikayesi dışında. Bu ithaf albümü olmasaydı eksik olurdu diye
düşündüm şimdi bu kadar yıl sonra... Red Kit ve babasının öyküleri her zaman kalbimizde
yaşayacak. Kelimenin tam anlamıyla :)

yolbulduran

Onursal Üye
16 Nis 2011
424
1,353
Fransızca, Morris'in el yazısına çok benzeyen harfleri resimden yazıya çevirmek (OCR) için, sitesinde Gemini 3 Pro kullandım. Aralık sonunda bir indirimden faydalanıp Google AI Pro üyeliği almış olduğum için günlük hemen hemen sınırsız resim verip cevap alma hakkım var. 1 yıl boyunca ayda 7 dolar ödemeye devam edeceğim.
Gemini 3 Pro (Belki de Nano Banana Pro) muhtemelen Gemini 2.5 pro'dan sonra bu zor yazı karakterlerini tanıyabilmek için eğitilmiş olmalı.

Ayrıca karakter tarama ile aynı promptla Fransızca'dan Türkçe'ye çeviriyi de yaptırdım. Ancak çevirinin doğruluğu konusunda bir kontrol yapmadım.

Prompt şurada: https://www.cizgidiyari.com/forum/k...ek-arkadaslara-ihtiyac-var.184635/post-845646

Resimlerde Real-ESRGAN yazılmıını kullanarak netliği yükselltiğim için, dünyada bu sayfaları bu netlikte görüp okuyabileceğiniz herhangi bir sayı bulamazsınız.

Elinize sağlık, çok güzel olmuş @cizgicicocuk

Son düzenleme:

spiru

Aktif Üye
Yeni Üye
23 Ocak 2022
154
984
Hikayelerde görünen bildik yüzlere istinaden:

Joss Jomon, Phil Defer (Jack Palance), Billy the Kid, Calamity Jane, Jesse & Frank James cameoları yanı sıra, Gerard Depardieu da bir hikayede modellenmiş. Billy'nin mitralyozlu versiyonu da 'e gönderme sanırım (gerçi yenilerden bir sayıda görmüştük diye hatırlıyorum onu - hızlı edit: O Brother Where Art Thou filmiymiş hatırladığım).

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
778
9,869
Hikayelerde görünen bildik yüzlere istinaden:

Joss Jomon, Phil Defer (Jack Palance), Billy the Kid, Calamity Jane, Jesse & Frank James cameoları yanı sıra, Gerard Depardieu da bir hikayede modellenmiş. Billy'nin mitralyozlu versiyonu da 'e gönderme sanırım (gerçi yenilerden bir sayıda görmüştük diye hatırlıyorum onu - hızlı edit: O Brother Where Art Thou filmiymiş hatırladığım).
Şevkatli Baba macerasında Kasap Frank One hakkında ya da kime gönderme yapıldığı konusunda bir bilginiz ya da tahmininiz var mı? Karakterin çizimine baktığınızda kesinlikle gerçek hayattan birinin karikatürize edilmiş hali gibi duruyor ancak ben bir bilgi bulamadım. (Resim sayfa no 36, birinci panel 2. kare)

spiru

Aktif Üye
Yeni Üye
23 Ocak 2022
154
984
Şefkatli Baba macerasında Kasap Frank One hakkında ya da kime gönderme yapıldığı konusunda bir bilginiz ya da tahmininiz var mı? Karakterin çizimine baktığınızda kesinlikle gerçek hayattan birinin karikatürize edilmiş hali gibi duruyor ancak ben bir bilgi bulamadım. (Resim sayfa no 36, birinci panel 2. kare)
olması kuvvetle muhtemel.