Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
İkinci çeviri-balonlama çalışmamı paylaşıyorum.
Yine çok değerli olduğunu düşündüğüm ve her birini dikkatle okuduğum eleştirilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Bu hikayede sözü edilen Nat Turner İsyanı'nı anlatan bir albüm Çizgi Diyarında daha önce paylaşılmıştı.
Sayın Pam'in bu paylaşımını da buraya ekliyorum. Birlikte okunmaları daha tamamlayıcı olacaktır.
ABD'deki ilk siyah kız okulunu konu alan bir çizgi roman.
Canterbury, Connecticut, 1832. Köleliğin kaldırılmasından 30 yıl öncesi.
Okula siyah kızların alınması, beyazların çocuklarını okuldan almaları, okulun siyah kızlar yatılı okulu haline dönüşmesi, kasabalının tepkileri, tutuklanma ve direniş…
Gerçek bir olay.
Peki bu kadar önemli olan ne?
Birincisi, 1832'de bir kız okulu olması nadir görülen bir durumdu, çünkü o dönemde kızlar eğitilmeye değer görülmüyordu, ancak Quaker bir kadın olan Prudence Crandall'ın farklı bir karar vermesi.
İkincisi, bir ara bu okula gerçekten siyah kızların sessizce kabul edilmesi, neredeyse hiç duyulmamış bir nadirlikte olması.
Üçüncüsü bu okulun köle sahibi altmıştan fazla ailenin öldürüldüğü tartışmalı Nat Turner İsyanı'nın ardından açılması.
Bu isyanın yol açtığı tepkiler binlerce siyahiyi öldürdü ve beyazlar arasında yaşayan siyahlara duyulan güvensizlik ülke geneline yayıldı. Ayrıca, söz konusu siyahlara karşı zulüm ve şiddet eylemleri de yaşandı. Bu siyahlar, sözde fırsatlarla ünlü bir ülkede özgür ve mutlu yaşamak istiyorlardı.
Kasabada siyahların orada yaşamasını istemeyen bazı kişiler okula saldırdı ve okulu yaktı.
Kelimelerin ifade edebileceğinden çok daha fazlasını anlatan, kasaba halkının öfkeli ve nefret dolu yüzleriyle dolu, kelimelerin hiçbir anlamı olmayan sayfalar dolusu yazı ve çizimler…
Mutsuz bir son.
İngilizce olarak paylaşmadığım için memnunluk duyduğum bir başka eser.
Bilgi işlem teknolojisinin hemen her alanda gördüğümuz etkilerini başta illustrasyon olmak üzere, resim, çizgi roman gibi sanat alanlarında da sıklıkla görüyoruz. Geçmişin , özellikle altın çağını 19. yy.'da Amerikan kaynaklı olarak gördüğümüz illustrasyon örnekleri, artık geometrik formların kullanıldığı digital örneklere yerlerini bırakma aşamasındalar. Bu konudaki çalışmaların , kapak illustrasyonu halinde yer aldığı dünyaca ünlü dergiler mesela. The New Yorker, Economist, Weekend dergileri bu tür çalışmalarla görülen kapaklarıyla ilk aklıma gelenler.
Sn. @jeffrey 'in paylaştığı çizgi romanı görünce, öncelikle dostların mesajlarını okudum. Sn. @Çitaku ve Sn. @balkan 'ın çok yerinde tesbitleriyle, senaryonun gerçek tarihi olaydan hareketle oluşturulduğunu öğrendim. Ancak, bu çizgi romanı okumama neden olan esas unsur, kapak resmi oldu. Başta yazdığım , modern tarzdaki grafik yapı anlayışını çizgi roman kapağı halinde görünce, sayfaları karıştırmak , benim için ilginç bir " keşif macerası " oldu. Sanatçı Stephane Fert, az sayıda renk tonu ve geometrik hatların bariz hissedildiği çizimleriyle, çok farklı, sımsıcak, usta işi bir kitap ortaya çıkarmış. Nitekim Fert, bu keskin geometrik hatlı çalışmalarında, resim sanatının dünyaca ünlü ressamları, Gauguin , Matisse 'den etkiler taşıdığını her fırsatta açıklamış.
Eser seçiminiz ve de bu eseri bizlere sunmanıza yol açan emeklerinizden dolayı teşekkür ederim Sn. @jeffrey .