Frankofonun Üç Büyükleri: Hangisi Daha Çok Seviliyor?

Asterix? Tenten? Red Kit? Hangisini Daha Çok Seviyorsunuz?

• Asterix

Oy: 23 34.8%
  • Tenten

Oy: 15 22.7%
  • Red Kit

Oy: 28 42.4%

• Kullanılan toplam oy
    66

spiru

Yeni Üye
23 Ocak 2022
143
910
Ülkemizde halen baskısı yapılan, nesiller boyu yayın geçmişi en köklü üç çizgi roman serisinden hangisinin daha çok sevildiğini ankete açtım. Tenten maceralarıyla sabit kalsa da, diğer ikisi yeni yazarlarla serüvenlerine devam ediyor. Bakalım gezgin muhabirlik ve dedektiflik mi, antik dönem ve fantastik mi yoksa vahşi batı ve western mi yarışı kazanacak?

Not: Anketi bir üst bölümde açtım zannediyordum, taşınabilirse çok sevinirim.

murats

Onursal Üye
5 Şub 2011
1,583
6,633
Tenten sevgim çocukluğumla bitti. Tabi tüm maceralarını defalarca okudum.
Aynı dönemde Red Kit'in de herşeyini okudum. Red Kit'in gönlümde yeri ayrıdır ve okuması çok keyiflidir. Karakter çizimlerini ve mizahını severim. Kimi öyküler aklıma kazılıdır.
Ama
Asterix apayrı bir seviyedir. Resmen sesli güldürdüğü maceraları vardır. Çizimler her zaman çok detaylı ve keskindir. Mekanlar, aksesuvarlar, karakterler çok inceliklidir. Kendine has mizahı da vardır. Asal serüvenleri birbirinden çok güzel ayrılır. Diğerlerine göre çok daha fazla yan karakter vardır ve bunlar akılda kalıcıdır, görevleri vardır. O yüzden Red Kit ile Asterix arasında kalsam da, Asterix ayrı bir seviye.

spiru

Yeni Üye
23 Ocak 2022
143
910
Yan karakterler bazında baktığımızda zaten bir Obeliks, bırakın diğerlerininkileri, Galya köyünün tamamına denk düşüyor. Red Kit'in de en iyi serüvenlerini yazmış Goscinny imzası var üstelik. Hollywood yönetmenlerinin Tenten merakını bir yana bırakırsak, ben de oyumu bu ikiliden yana kullanıyorum. İkisinin de yeni çizerlerle üretilen maceralarının ana iskelete faydadan çok zararı dokunduğunu düşünüyorum ama yine de bir gün ne çıkacağının belirsiz umuduyla sürmesinin unutulup gitmesine karşı tasvip edilebilir bir seçenek olduğunu kabul ediyorum. Hopdediks bir yana, Sezar da tarihi kişiliğinin ötesinde, burada baştan yaratılmış bir karaktere dönüşmüş.

Red Kit'in hısmına ağır basan güzellikleri ise, gerçek tiplemeleri hikayeye çok daha esaslı yedirmesi. Jack Palance'den Lee Van Cleef'e, Billy the Kid'den Jesse James'e, Yargıç Roy Bean'den Calamity Jane'e, hatta sinemanın ilk meşhur köpeği Rin Tin Tin'e ve tabii ki Daltonlar'a, kendi başına hikaye üretebilen karakterlerdi bunlar, Asterix'te birkaç istisna (Sean Connery, Charles Laughton vb.) haricinde cameo yapıp çıkan popüler yüzlerin ötesinde.

Tenten'in bana göre en önemli karakteri Hadok'un Spielberg'in ellerinde hokka burunla resmedildiğini/o hayranlık altında nasıl algılandığını gördükten sonra zaten oyumu Herge'nin kendine has stiline veremiyorum. Yeni okura/animasyon dizisiyle seyirciye sunumda "bu bölüm de politik, sıkılır" diye diye serüven elemeye başladığınızda zaten tercihinizi yapmaya başlıyorsunuz. Fakat İnkalı, lanetin kol gezdiği bölümler sizi frankofondan fumettiye çekecek, köprü vazifesi gören, sadece birkaç sayıyla "en büyük benim" dedirtecek serüvenler. Onun da hakkını vermek lazım.

Seneler sonra çocukken okuyup beğendiğimi hatırladığım Spiruları Tenten tadı verir diye sahaftan alıp, bir ay geçmeden elden çıkarmıştım; bu sebepten ötürüdür ki, üçünün yanına bir dördüncü koyamıyorum. Bu bile "iyinin iyisi" söz konusu olduğunda hepsinin zaten orada olduğunun bir göstergesi.

Güncele dönersek, Asterix'in orta halli animasyon uyarlamasıyla aynı sıralarda haberi dolaşan, İspanya'da Disney için çekilmekte olan bir Red Kit vardı, umarım artık o cepheden de ciddiye alınır, dişe dokunur bir uyarlama görürüz.

Son düzenleme:

murats

Onursal Üye
5 Şub 2011
1,583
6,633
Hepsine katılıyorum. Ama Hopdediks bir yan karakter değil. O da ana karakter. Sihirbaz ve köpek dahil onlar da öyle. Yan karakterlerden kastım, köyde yaşayan diğer tiplemeler. Sonra serüvendeki karşılarında olan ana kötüler de yan karakter değildir. Onlar da antagonist ana karakterlerdir.
Keza Tenten'de Hadok'a yan karakter demeyiz. Ana karakterin yakın yandaşlarına karakterlere, devam eden ana kötülere hep ana karakter deriz.

spiru

Yeni Üye
23 Ocak 2022
143
910
Hepsine katılıyorum. Ama Hopdediks bir yan karakter değil. O da ana karakter. Sihirbaz ve köpek dahil onlar da öyle. Yan karakterlerden kastım, köyde yaşayan diğer tiplemeler. Sonra serüvendeki karşılarında olan ana kötüler de yan karakter değildir. Onlar da antagonist ana karakterlerdir.
Keza Tenten'de Hadok'a yan karakter demeyiz. Ana karakterin yakın yandaşlarına karakterlere, devam eden ana kötülere hep ana karakter deriz.
Sinemasal gözle değerlendirilirse yan karakter. Çizgi romanı okumaya devam ediyorsak ana karakter. Jokerlerin (Ledger, Nicholson) yardımcı oyuncu kategorisinde sayılmalarından memnun değilim: )

murats

Onursal Üye
5 Şub 2011
1,583
6,633
Yok, o sadece ödül adı anlamında. Sinemasal gözle de senaryo ilminde de yan karakter değil.
Bir erkek bir kadına ödül verilmesi, az reklam olduğu için :) ve sadece iki oyuncuya ödül verilmesi haksızlık olacağı için, bir de ikinci oyuncuya ödül verilmesi için 'yardımcı' ya da 'supporting' aktör terimi var.
Titular Karakter terimi de başka bir şey. Film adında adı geçen karakter demek.
Şimdi, Tom ve Jerry'de ikisi de ana karakter oluyor da, The Dark Knight'da Joker yan karakter olmuyor.
Tom and Jerry'de titular olmasına rağmen Tom'a ödül verseler, Jerry'ye yardımcı oyuncu ödülü verirlerdi. Ama hangisi başrol? Değişir.
Tek karakter adı, filmin adı olduğu zaman o filmde sadece bir tane mi ana karakter olmuş oluyor? O da hayır.
Başka karışıklıklar da olur. Asteriks'de Hopdediks'e 'titular değil, yan karakter diyelim' dersek, bazı yerlerde hatta zaman zaman orijinalinde Asterix & Obelix olarak geçtiğinde, yine kafa karışıklığı olur bölgeden bölgeye.
O yüzden senaryo/öykü ilmiyle ayırmak lazım ana ve yan karakter kavramını..

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,721
86,372
hiçbiryerde :)
Anneni mi yoksa babanı mı daha çok seviyorsun diye sorulur ya bazen çocuklara,
onun gibi hissettim, uzun süre yorum yapamadım... Çoğumuz gibi küçük yaşlarda
çizgi roman okumaya başladım, en çok Tenten'i sevdiğimi hatırlıyorum, sonra Red
Kit'i ve belki onlardan daha sonra Asteriks ile tanıştım ve onu da çok sevdim...

Oyumu önce Red Kit lehine kullandım, çünkü Tenten'i çok sevmeme rağmen aklımda
çok daha fazla Red Kit macerasından enstantaneler geçiyordu. Karakterleri çok eğlenceliydi.
Sonra baktım, Red Kit en çok oyu almış, değiştirdim, Tenten dedim. Asteriks maceralarını çok
daha az okudum demek ki ama çok sevmeme rağmen
oyumu onlara vermediğim için şu an üzülüyorum.

Not: aklımda Şirinler gibi bir evreni olduğu imajı var Asteriks evreninin.

borkum

Yeni Üye
5 Haz 2014
76
119
hangisini sevdiğimi değil de hangisini sevmediğimi söyleyeyim. Asteriks...
Tamamen fransız kibrinin yansıması...
sezar karşısında perperişan olan galya ve vergingetoriks güzelemesi ve yüceltmesi için ruhsal masturbasyon...
Üstelik, tarihte gerçekten de roma'ya direnen ve kök söktüren bir köy ve bir adam var ama iberyada. yani ispanyada...
yani başkasının tarihini çalmak ve kendine mâl etmek de var...

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
5,235
58,142
Üstat @borkum 'un vurguladığı olay:

Numantia (İspanyolca: Numancia), kalıntıları İspanya'nın Garray (Soria) belediyesinde bulunan Cerro de la Muela adlı bir tepede yer alan eski bir Keltiber yerleşimidir.

Numantia, Keltiber Savaşları'ndaki rolüyle ünlüdür. MÖ 153'te Numantia, Roma ile ilk ciddi çatışmasını yaşadı. Yirmi yıllık düşmanlıktan sonra, MÖ 133'te Roma Senatosu, Scipio Aemilianus Africanus'a Numantia'yı yok etme görevini verdi.

Numantia Savaşı - Numantia Kuşatması

Numantia, Duero nehrinin geçişini kontrol eden bir Demir Çağı tepe kalesiydi (Roma terminolojisinde bir oppidum). Yaşlı Pliny onu Pellendones'in bir şehri olarak sayar, ancak Strabo ve Ptolemy gibi diğer yazarlar onu Arevaci halkı arasında konumlandırır. Arevaci, MÖ 6. yüzyılda İberler ve göç eden Keltlerin karışmasıyla oluşan, Numantia ve Uxama yakınlarında yaşayan bir Keltiber kabilesiydi.

Roma ile ilk ciddi çatışma, MÖ 153 yılında Quintus Fulvius Nobilior'un konsül olduğu dönemde yaşandı. Numantia, Segeda şehrinden kaçan ve Belli adlı başka bir Keltiber kabilesine mensup bazı kişileri himayesine aldı. Belli kabilesinin lideri Segedalı Carus, bir Roma ordusunu yenmeyi başardı. Romalılar daha sonra Numantia'yı kuşattılar ve az sayıda savaş fili konuşlandırdılar, ancak başarısız oldular.

MÖ 137'de 20.000 Romalı, Numantia'nın Keltiberlerine (nüfusu 4.000 ile 8.000 arasında) teslim oldu. Genç Romalı subay Tiberius Gracchus, maliye müdürü olarak, genellikle bir vekilin üstlendiği bir eylem olan Numantiyalılarla bir barış antlaşması imzalayarak Roma ordusunu yıkımdan kurtardı.

Numantiya'nın son kuşatması MÖ 134'te başladı. 30.000 askerden oluşan bir ordunun komutasındaki Scipio Aemilianus, kuleler, hendekler, kazık çakma çubukları ve diğer cihazlarla desteklenen 9 km'lik bir bariyer kurarak şehri kuşattı. Numantiyalılar teslim olmayı reddetti ve kıtlık hızla şehre yayıldı. Sekiz ay sonra, sakinlerin çoğu köle olmaktansa intihar etmeye karar verdi. Sakinlerden birkaç yüzü, 13 aylık kuşatmanın ardından teslim olmadan önce şehri yakmaya karar verdi.

Numantia Kuşatması, eski İberlerin özgürlük duygusuna hayran olan ve Roma lejyonlarına karşı savaş becerilerini kabul eden birçok Romalı tarihçi tarafından kaydedilmiştir.

Numantia is located in Spain - Kırmızı Noktalı Bölge

spiru

Yeni Üye
23 Ocak 2022
143
910
Yok, o sadece ödül adı anlamında. Sinemasal gözle de senaryo ilminde de yan karakter değil.
Bir erkek bir kadına ödül verilmesi, az reklam olduğu için :) ve sadece iki oyuncuya ödül verilmesi haksızlık olacağı için, bir de ikinci oyuncuya ödül verilmesi için 'yardımcı' ya da 'supporting' aktör terimi var.
Titular Karakter terimi de başka bir şey. Film adında adı geçen karakter demek.
Şimdi, Tom ve Jerry'de ikisi de ana karakter oluyor da, The Dark Knight'da Joker yan karakter olmuyor.
Tom and Jerry'de titular olmasına rağmen Tom'a ödül verseler, Jerry'ye yardımcı oyuncu ödülü verirlerdi. Ama hangisi başrol? Değişir.
Tek karakter adı, filmin adı olduğu zaman o filmde sadece bir tane mi ana karakter olmuş oluyor? O da hayır.
Başka karışıklıklar da olur. Asteriks'de Hopdediks'e 'titular değil, yan karakter diyelim' dersek, bazı yerlerde hatta zaman zaman orijinalinde Asterix & Obelix olarak geçtiğinde, yine kafa karışıklığı olur bölgeden bölgeye.
O yüzden senaryo/öykü ilmiyle ayırmak lazım ana ve yan karakter kavramını..
Oscar'ın her anlamda öldüğü 2008 yılında buna yönelik güzel bir örnek var. Hatta tartışılmış. Dolayısıyla, bu konuda mutabık olunan bir kriter yok, sinemada daha başka örnekleri de vardı ama hatrıma gelmedi.

murats

Onursal Üye
5 Şub 2011
1,583
6,633
Oscar'ın her anlamda öldüğü 2008 yılında buna yönelik güzel bir örnek var. Hatta tartışılmış. Dolayısıyla, bu konuda mutabık olunan bir kriter yok, sinemada daha başka örnekleri de vardı ama hatrıma gelmedi.
Tamam işte orada da ödül adı konusundaki ikilikten bahsediyor. Aynı anda hem lead hem de supporting ödülü alabilmesinden.
Titanik'te Rose ana karakterdir. Bu konuda bir tartışma var mı sizde? İki başrol, iki ana karakter olmadan öyle bir aşk filmi olmaz.
En tepedeki iki rolden birine supporting ödülü vermek, verilmiş olması, onu senaryo ilminde, film/roman/dizi anlamında yan karakter yapmaz. Ana karakterdir.

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,721
86,372
hiçbiryerde :)
Sizin tartıştığınız; Zagor ve Çiko, ya da Çelik Blek ile Rodi ve Profesör gibi,
veya Tex; onun tartışılmaz dostları ve hatta biri oğludur, vardır. Sonuçta
bir ana karakter var, çizgi romanlarda böyle, edebiyatta da böyle, hep
bir ana karakter vardır, onunla anılır hikaye ama diğerleri de bizim
gönlümüzde ana karakterlerden biridir her zaman.

spiru

Yeni Üye
23 Ocak 2022
143
910
Vercingetoriks'in Sezar karşısında diz çökmüş çizimi maceralarda yer alıyordu. İspanya mevzusunu ben de bilmiyordum, rol çalma konusunu bilemiyorum ama tarihi birebir aktarma gerekliliği elbette sanatta yok. Tarihi yazanlarda bile yokken... Hatta Spartacus dizisinde Sezar malum ilişki sonrası ata binemiyordu, neye hizmet idiyse... Fransızları yüceltmiyor bence Asteriks. Roma'yı büyütüyor (Lejyoner macerasında yemek masası muhabbetini hatırlayın. Roma'yı ilk kez duyan okur araştırdıkça beklentisiz başladığı bu yolculukta hukukundan mimarisine hayranlıkla kuşanacaktır). İspanyol şefi ve oğlunun yer aldığı bir macerada da gözüpeklikleriyle onore ediliyordu İberyalılar.

Karakterler demişken, o zamanlar bilmediğimiz şekilde, sanıyorum Belçika macerasının sonunda bir ziyafet görseliyle de, köy resimleriyle ünlü Bruegel'in meşhur tablolarından birine gönderme yapılıyordu. Çizgi filmlerde klasik müziğe aşinalık kazanırken, çizgi romanlarda da meşhur tabloların panellerde, sayfalarda yeniden oluşturulmalarıyla resim sanatına göz aşinalığımız oluyordu. Hatta hızlı okumaya yönelik en güzel pratiği de bu çizgi romanlarla kazandığımızı düşünüyorum.

murats

Onursal Üye
5 Şub 2011
1,583
6,633
Ana Karakter tabiri bir kişi olmak zorunda değildir. Çoğunlukla da böyle değildir.
Protagonist ile karıştırmayın. (Protagonist genellikle tek kişidir çünkü. Bir O'nun hikayesini, yolunu izleriz. Hikayeyi o sürükler.)
(Kaldı ki, bazı hikaye tiplerinde protagonist de tek değildir. İki kişinin ya da bir grubun başından geçer hikaye. Hepsi Kahramanın Yolculuğu'ndadır.)
(Bir de birden fazla hikayenin paralel anlatıldığı kurgular vardır, kesişir ya da kesişmez. Orada da hiç bir protagonist diğerinden daha değerli, daha üstün değildir.)
Yani protagonist de birden fazla kişi olabilir.
Hatta daha da ekstrem bir durum söyleyeyim size, protagonist'in ana karakterlerden sayılmadığı durumlar da vardır.

Kurgusal yapıda Ana Karakter'ler vardır. Friends sitcom'unda birisinin hayatını izlemeyiz. Hatta 6 kişi birbirine öne geçmez. Olay Ross ya da Rachel'in hikayesi değildir. Aralarından hiç biri tek ana karakter olmadığı gibi, hiçbirine yan karakter diyemeyiz. Ama multi-plot dediğimiz bir iş de değildir. Babel vb gibi..
Türkçe mantığıyla ya da kitaba, filme adını veren karakter mantığıyla bakıyorsunuz. Türkçe diliyle doğru gelse de, senaryo, kurgusal anlatı anlamında ana karakterler, olayın kahramanı ile ve TEK kişi ile sınırlı değildir.

Bu konuyu daha fazla uzatmak istemiyorum, herkes kendi araştırmasını yapsın derim.

murats

Onursal Üye
5 Şub 2011
1,583
6,633
Asterix ve Kleopatra'dan başlayın. Bende kıymeti ayrıdır. En sevdiklerimdendir.
6. kitaptır kronolojisinde. 1965.
Filmi (2002) de Fransa'da 36 yıllık en büyük gişe başarısı ve en büyük 2. ticari başarılı filmdir..
Filmi için süper demem, ama şu anda çizgi-romanını yine okuyasım geldi. Herhalde en son 20 yıl evvel okumuşumdur. :)

spiru

Yeni Üye
23 Ocak 2022
143
910
Asteriks en az okuduğumdu, aslında belki sadece birkaç macerasını okumuşumdur, şimdi hepsini okumanın zamanı geldi demektir.
Kitaplardan uyarlanmayan, hatta aksine ozel bir cilde basilan, kanimca en basarili animasyonu var serinin: Asteriks ve 12 Görev. Bizim ekranlarda bayramlarda oynatirlardi. Uzun rüya sekansi disinda 10 numara filmdir. Oradan da girebilirsiniz.

spiru

Yeni Üye
23 Ocak 2022
143
910
Asterix ve Kleopatra'dan başlayın. Bende kıymeti ayrıdır. En sevdiklerimdendir.
6. kitaptır kronolojisinde. 1965.
Filmi (2002) de Fransa'da 36 yıllık en büyük gişe başarısı ve en büyük 2. ticari başarılı filmdir..
Filmi için süper demem, ama şu anda çizgi-romanını yine okuyasım geldi. Herhalde en son 20 yıl evvel okumuşumdur. :)
O film sinemada laz şivesiyle dublajlanmisti, cilginca bir tercih ama cok guldurmustu. Yeni animasyonu yapan da oranin Sezar'i. Sezar ve Roma demisken, HBO yapimi Rome ve History Channel yapimi Barbarians Rising belgeseli de bu sularda gezilecek en iyi eserler. Rome sezon 1-2 sonrasi direkt Cleopatra'ya gecilebilir, ustune Julius Caesar'la Brando tiradi dinlenebilir.

Son düzenleme: