Emek hirsizligi hakkinda

recep67

Yeni Üye
24 Ağu 2009
58
29
Sayın Rasel meramımı ya ben anlatamadım ya siz anlamadınız.Cümlelerinizden derin bir vicdana da sahip olduğunuz anlaşılıyor.Sizi şahsen tanımıyorum fakat kendimi tanıdığım için benden çok daha iyi bir insan olduğunuz konusunda şüphem yok.Sizin pencerenizden müfteri olarak mı görünüyorum Eyvallah.Yarım asırı geçen süredir çizgi roman okuruyum.Acizane tavsiyemdir haklı dahi olsanız o kelime çizgi roman okurlarının bulunduğu platforma yakışmıyor lütfen ...

rasel

Yapay Zeka Çeviri Balonlama
12 Kas 2010
724
20,945
Sayın Rasel meramımı ya ben anlatamadım ya siz anlamadınız.Cümlelerinizden derin bir vicdana da sahip olduğunuz anlaşılıyor.Sizi şahsen tanımıyorum fakat kendimi tanıdığım için benden çok daha iyi bir insan olduğunuz konusunda şüphem yok.Sizin pencerenizden müfteri olarak mı görünüyorum Eyvallah.Yarım asırı geçen süredir çizgi roman okuruyum.Acizane tavsiyemdir haklı dahi olsanız o kelime çizgi roman okurlarının bulunduğu platforma yakışmıyor lütfen ...
Once beni hirsizlikla itham ettiniz, simdi de uslubuma laf ediyorsunuz? Hirsiza hirsiz demeyip ne dememi istersiniz? Sozlerim sizi rahatsiz ediyorsa beni takip etmeyi birakabilirsiniz. Hala da yaptigim hirsizligi gostermenizi bekliyorum.

logo0024

Yeni Üye
24 Şub 2016
112
445
Arkadaşlar bu konu çok fazla uzamadını niye birbirimizin kalbini kırıp forumdan uzaklaştırmaya çalışıyoruz ben şahsen bu foruma girdiğimde kendimi çok huzurlu hissediyorum ama bu tür yazıları okudukça huzursuz oluyorum sevgili rasel bana göre haklı bi emek harcamış çevirmiş yayınlamış isteğine saygı durmak gerekir diye düşünüyorum konuyu daha fazla uzatıp kalp kırmak yerine forum yönetimine bırakalım derim.

rasel

12 Kas 2010
724
20,945
Arkadaşlar bu konu çok fazla uzamadını niye birbirimizin kalbini kırıp forumdan uzaklaştırmaya çalışıyoruz ben şahsen bu foruma girdiğimde kendimi çok huzurlu hissediyorum ama bu tür yazıları okudukça huzursuz oluyorum sevgili rasel bana göre haklı bi emek harcamış çevirmiş yayınlamış isteğine saygı durmak gerekir diye düşünüyorum konuyu daha fazla uzatıp kalp kırmak yerine forum yönetimine bırakalım derim.
Bu baslik onemli, uzamasinda bir mahsur yok. Rahatsizlik duyan bu basliga bakmayabilir. Sonucta terbiye seviyesi asilmadan bir tartisma yapmak sagliklidir. Bu tartismalar sayesinde forum daha iyi bir noktaya evrilebilir. Yapmazsak sadece sorunlari hasir alti ederiz. Basligin moderasyonu da bana ait zaten. Sorunlu bir paylasim olursa silerim.

recep67

Yeni Üye
24 Ağu 2009
58
29
Once beni hirsizlikla itham ettiniz, simdi de uslubuma laf ediyorsunuz? Hirsiza hirsiz demeyip ne dememi istersiniz? Sozlerim sizi rahatsiz ediyorsa beni takip etmeyi birakabilirsiniz. Hala da yaptigim hirsizligi gostermenizi bekliyorum.
Kul hakkına girmiş olduğunuzu belirtmenizle ilgili alıntımı lütfen anlam kaydırarak kullanmayın.Sabahlarınız hayırlara vesile olsun.Benim için 17 yıl süren bu mecra bitmiştir.Hoşçakalın.

borkum

Yeni Üye
5 Haz 2014
82
134
ben YZ çevirileri meselesine bambaşka bir boyuttan yaklaşayım. değersizleşme... ne mi demek istiyorum... şunu : ekonominin temel kurallarındandır. birşey ne kadar bol ise o kadar değeri düşer. az olan kıymetlidir. YZ çevirileri o kadar çok sayıda ve o kadar sık aralıklarla geliyor ki; çizgiromanların kıymetinin azalması riski doğuyor.

rasel

12 Kas 2010
724
20,945
ben YZ çevirileri meselesine bambaşka bir boyuttan yaklaşayım. değersizleşme... ne mi demek istiyorum... şunu : ekonominin temel kurallarındandır. birşey ne kadar bol ise o kadar değeri düşer. az olan kıymetlidir. YZ çevirileri o kadar çok sayıda ve o kadar sık aralıklarla geliyor ki; çizgiromanların kıymetinin azalması riski doğuyor.
Anthropic daha dun YZ'nin is piyasalarina etkisiyle ilgili bir rapor yayinladi. "Art and Media" kategorisinin durumu fena. O grafigi birazdan paylasayim. Eskiden senede 1-2 film cikardi. Simdi Haftada 1-2 film cikiyor. Onun gibi olacak bu sektorde. Yavas yasamaya alisik eskiler icin rahatsiz edici ama yeni nesil farkli ilerliyor. Paylasayim o grafigi de burada birazdan...

Sgmc

Yeni Üye
26 Ara 2024
23
35
Paylasmayi birakma kararim bir kisinin davranisi yuzunden degil ki? Bu yaptigimiz balonlama isini yaymasak sorun olacagini dusunmuyorum ama yayinca hem hukuki olarak hem de daha onemlisi dini olarak (benim icin) problemli bir alana girmis oluyoruz. Bu epeydir kafami kurcalayan bir konuydu zaten ama sagolsun sizlerin begenileri, titr vermesi..vb gibi sebeplerle sumen alti ediyordu sanirim bilincaltim :)

Bu benim icin cok riskli alanda daha fazla yol almamanin daha iyi olacagin dusundugum icin birakiyorum. Yanlis anlasilmasin lutfen.

YZ cok ama cok acayip ilerliyor. OpenClaw duymussunuzdur, kisisel YZ asistaniniz. Yazan kisi de programci degil 500bin satir kodu vibe coding ile YZ'a yazdirmis. Simdi OpenAI ekibine katildi. Github reposu 3 ayda Linux'un 25 yillik reposunu gecti (sanirim bu ajanlarin isidir :) ). Iste bu ajanlar kendi reddit'lerini kurdu (moltbook) ve orada kendi kendilerine takilmaya basladilar. Kendilerine yeni bir din kurdular, peygamberlik koltuklari 1 saniyede kapildi :)

Iste bu ajanlarla simdi kim isterse kendisine kitap bile cevirtirebilir. Tek sorun su anda bunun cok pahaliya cikacak olmasi. Ama ilk basta pahali olanin sonradan nasil ucuzladigini hepimiz biliyoruz.

Basladigim serileri bitirmemi istedi arkadaslar. Onlari kirmayacagim ve zaten bunlar cevrilmis halde makinemde duruyor. Sadece bant genisligim yuzunden parca parca yukleyebiliyorum. Sonra benim ekran basinda gecirdigim surede azalacak. Bahar bisiklet icin en guzel zamanlardan :)

Sevgili rasel siz kitapları çevirmeden önce yayıncıdan izin aldınız mı..Bu kadar etik konulara hassasiyet gösterdiğiniz göre eminim izin almışsınızdır. Ama herkes aynı olmuyor maalesef. O arkadaş bir hata yapmış ama bunu o kişiye söylemenin farklı yolları var. Size bilgi verebilirdi, sizden çevirinizi kullanmak için izin isteyebilirdi. Ama yapmamış siz bunu bu şekilde kendisine söylediniz mi yok sa direk hırsız olarak suçladınız mı.burada paylaşarak ekonomik bir kazanç sağlamamış.etik bazı kurallar var buna uymamış, belki aklına, gelmedi..dediğim gibi direk şahsı hırsız olarak suçladıysanız bu yanlış bana göre..

rasel

12 Kas 2010
724
20,945
Sevgili rasel siz kitapları çevirmeden önce yayıncıdan izin aldınız mı..Bu kadar etik konulara hassasiyet gösterdiğiniz göre eminim izin almışsınızdır. Ama herkes aynı olmuyor maalesef. O arkadaş bir hata yapmış ama bunu o kişiye söylemenin farklı yolları var. Size bilgi verebilirdi, sizden çevirinizi kullanmak için izin isteyebilirdi. Ama yapmamış siz bunu bu şekilde kendisine söylediniz mi yok sa direk hırsız olarak suçladınız mı.burada paylaşarak ekonomik bir kazanç sağlamamış.etik bazı kurallar var buna uymamış, belki aklına, gelmedi..dediğim gibi direk şahsı hırsız olarak suçladıysanız bu yanlış bana göre..
1- Bir eseri cevirmekle, cevrilmis bir eseri alip sanki kendiniz cevirmis gibi degisiklikler yaparak sunmak ayni sey mi sizce?

2- Cevirimi alip oldugu gibi baska bir yerde izinsiz paylassa, belki dediginiz gibi "hata" olarak kabul edilebilirdi ama ceviriyi alip, jpeg'lerin meta taglerini silip, kapak resimlerini degistirip, farkli bir formatta sunmak basit bir hata olamayacak kadar planli yapilmis bir hareketler silsilesi. Bu hareketleri yapinca benim emegimi calmis olmuyor musun? Duyunca rahatsiz olacaginiz fiili bastan yapmayacaksiniz. Bu cok net bir emek hirsizligidir! Hirsiza hirsiz demeyip, toplumda ona gore davranmayinca, o toplum curumeye baslar.

3- Yoneticiler sahsin hakaret ve tehdit dolu mesajini sildiler. Onlardan rica edin, size de gondersinler. Savundugunuz kisinin nasil biri oldugunu bir gorun.

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,437
40,493
İstanbul
Hocam,

Öncelikle geçmiş olsun. Umarım sizin adınıza tekrarı yaşanmaz diyeyim.

Mesajlarınızda Diyar'da paylaşılan ve hakaret içeren bir mesajdan bahsediyorsunuz. Bunun için forumun her yerine baktık, hocam. Tüm moderatör işlemleri dahil. Böyle bir mesaj göremedik. Yine de gözümüzden kaçan bir şey olabilir. Bahsettiğiniz mesajın ekran görüntüsü alınmış ise iyi olur. Lütfen bunu bize iletin, gereğini yapalım.

Saygılar,

rasel

12 Kas 2010
724
20,945
Tesekkurler. Insalar oldugu surece boyle seyler yasanacaktir. Onemli olan bu kisilerin toplulugumuzu bozmasina izin vermemek.

Bu konuyu bana kendi sitemde ileten arkadasa ekran goruntusunu sordum, cevap bekliyorum. Gelirse ozelden paylasirim sizinle. Dedigine gore yoneticiyle olan yazismam arasinda yazilmis:

bunu nerede yazdi. diyarda mi?

Sayın rasel evet diyarda. Yönetici ile yazınız arasında.

O mesajda silindi malumunuz.

Cok da uzatmak istemiyorum konuyu artik. Olumsuz isler insanin yasam enerjisini caliyor. Bazi arkadaslarin bu kisiyi savunmasini anlamiyorum sadece. Bu arada merak ettim, ayni kisilerin farkli isimlerle hesap acmasini engellemek icin forumda bir IP kontrol mekanizmasi var mi?

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,437
40,493
İstanbul
Var hocam. Ancak IP engeli aşmak son derece kolay.

Biz bu görüntüyü bekliyoruz. İtham altında bırakılmaktan yorulduk. Kaç gündür bu meseleyle uğraşıyoruz. Moralimizi ve enerjimizi tüketiyor. Umarım görüntü alınmıştır da bu konuyu kapatırız.

rasel

12 Kas 2010
724
20,945
Biz bu görüntüyü bekliyoruz. İtham altında bırakılmaktan yorulduk. Kaç gündür bu meseleyle uğraşıyoruz. Moralimizi ve enerjimizi tüketiyor. Umarım görüntü alınmıştır da bu konuyu kapatırız.
Size benim bir ithamim olmadi ki? Kim sizi sucluyor? Benim tek sikayetim bu gibi sahislara uyari cezasinin caydirici olmadigi yonundeydi.

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,437
40,493
İstanbul
Yönetim mesajı kaldırdı demişsiniz ya... Bu hakaret eden bir insana arka çıkmak anlamına gelmez mi?

Edit: Hakaret eden birini atmamız gerektiği için... Atmıyorsak arka çıkıyor anlamına gelir.

BlackBishop

Çeviri & Balonlama
16 Eki 2010
2,068
22,030
Denizli - İstanbul
Birkaç gün foruma girmedim yine ortalık şenlenmiş. Ben 15 yıldan uzun süredir bu foruma üyeyim. Kısa bir süre Moderatörlük bile yapmıştım ve şunu iyi biliyorum ki... Bu konular hiç bitmiyor.

Ama forum daima yoluna devam ediyor. Önemli olan da bu.

Atalarımız ne güzel demiş: "İT ÜRÜR KERVAN YÜRÜR."

Biz de tartışmayı bırakalım ve yürüyelim arkadaşlar. Çizgi roman kervanının gideceği çok yer var daha :)

rasel

12 Kas 2010
724
20,945
Yönetim mesajı kaldırdı demişsiniz ya... Bu hakaret eden bir insana arka çıkmak anlamına gelmez mi?
Hayir cunlku o paylasimin silinmesini ben istemistim zaten. Yanlis anlasimla olmasin. Silinene kadar da o "thread' in icinde neler yazildigina bakmadim. Ayrica forum kurallarina aykiri paylasimlar zaten yonetim tarafindan siliniyor. Bu aksine paylasim yapanin dogru bir is yapmadigi anlami tasir.

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,437
40,493
İstanbul
Hayir cunlku o paylasimin silinmesini ben istemistim zaten. Yanlis anlasimla olmasin. Silinene kadar da o "thread' in icinde neler yazildigina bakmadim.

Hocam, daha bu sabah 3. maddede yazdıklarınızı okur musunuz?

1- Bir eseri cevirmekle, cevrilmis bir eseri alip sanki kendiniz cevirmis gibi degisiklikler yaparak sunmak ayni sey mi sizce?

2- Cevirimi alip oldugu gibi baska bir yerde izinsiz paylassa, belki dediginiz gibi "hata" olarak kabul edilebilirdi ama ceviriyi alip, jpeg'lerin meta taglerini silip, kapak resimlerini degistirip, farkli bir formatta sunmak basit bir hata olamayacak kadar planli yapilmis bir hareketler silsilesi. Bu hareketleri yapinca benim emegimi calmis olmuyor musun? Duyunca rahatsiz olacaginiz fiili bastan yapmayacaksiniz. Bu cok net bir emek hirsizligidir! Hirsiza hirsiz demeyip, toplumda ona gore davranmayinca, o toplum curumeye baslar.

3- Yoneticiler sahsin hakaret ve tehdit dolu mesajini sildiler. Onlardan rica edin, size de gondersinler. Savundugunuz kisinin nasil biri oldugunu bir gorun.

Umarım size bu mesajı ileten şahıs ekran görüntüsü almıştır. Genelde yapılır çünkü bu. O zaman hemen gereğini yerine getirelim. Memnuniyetle. Aksi durumda ortalığı toz duman etmeye çalışan birileri olduğu ihtimalini de göz önünde bulundurun bu vesile ile.

Saygılar,

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,437
40,493
İstanbul
Neyse sevgili rasel,

Bu mesele gerçekten çok moral bozucu ve üzücü oldu benim ve arkadaşlarım adına. Sizin için de öyle olduğunu tahmin ediyorum.

Dediğimiz gibi yolumuza bakalım. Enerjimizi ve motivasyonumuzu üretmeye harcayalım. Çizgi roman konuşalım. Onun üzerine tartışalım.

Saygılar,