Zindan Adası (Christian De Metter) - Türkçe Çeviri

pam

Çeviri & Balonlama
27 Kas 2009
342
5,991
Merhaba Arkadaşlar,
Christian De Metter'in Dennis Lehane'in aynı isimli ünlü romanından uyarladığı "Zindan Adası (Shutter Island)" eserini çevirip balonladım. Çeviride az da olsa romanın Türkçe baskısından da yararlandım.

Kitabın sinemaya uyarlamasını da Martin Scorsese 2010 yılında Leonardo DiCaprio ve Mark Ruffalo'a başrollerde yer vererek yapmıştı. Dennis Lehane'in diğer kitapları da Clint Eastwood'un Mystic River (2003) ve Ben Affleck'in Gone Baby Gone (2007) sinemaya başarıyla uyarlanmıştı.

İlginçtir Christian De Metter bu kitabı Scorsese'den önce keşfetmiş ve 2008 yılında grafik roman olarak (Goodreads'te 2.500 yorumda 4.28 gibi yüksek bir puana da sahip) uyarlamış. Okuyacağınız kitap filmin popülaritesinden yararlanıp, güzel satış yapmak için hazırlanmış bir kitap değil yani.

"1954 yazında, federal polis Teddy Daniels ve ortağı Chuck Aule, akıl hastası suçluların tutulduğu Shutter Island’daki Ashecliffe Hastanesi’nden gizemli şekilde kaybolan bir kadını bulmak için adaya gönderilir. Fırtınalarla çevrili bu izole yerde hiçbir şey göründüğü gibi değildir; hastalar, doktorlar ve gardiyanlar sanki bir şey saklamaktadır. Teddy soruşturmayı derinleştirdikçe tuhaf rüyalar, rahatsız edici anılar ve giderek büyüyen bir komplo hissi zihnini ele geçirmeye başlar. Gerçek ile sanrı arasındaki çizgi bulanıklaşırken, adada saklanan en büyük sırın belki de Teddy’nin kendisiyle ilgili olduğu ortaya çıkacaktır. Shutter Island, okuyucuyu son sayfaya kadar kuşku ve gerilim içinde tutan karanlık bir psikolojik bulmacadır."

Ben C. De Metter'in hikayenin boğucu ve paranoyak atmosferini yansıtmada kullandığı koyu tonları (siyah, yeşil, sepya) ve yarattığı görsel atmosferi çok beğendim.

Psikolojik gerilim/noir tarzı bu eseri umarım siz de beğenirsiniz. Keyifli okumalar...

bpmhbkhezte5q2r5g.jpg

Zindan_Adası_film_posteri.jpg

thorgal

Kıdemli Üye
18 Ocak 2018
678
2,568
İstanbul
Merhaba Arkadaşlar,
Christian De Metter'in Dennis Lehane'in aynı isimli ünlü romanından uyarladığı "Zindan Adası (Shutter Island)" eserini çevirip balonladım. Çeviride az da olsa romanın Türkçe baskısından da yararlandım.

Kitabın sinemaya uyarlamasını da Martin Scorsese 2010 yılında Leonardo DiCaprio ve Mark Ruffalo'a başrollerde yer vererek yapmıştı. Dennis Lehane'in diğer kitapları da Clint Eastwood'un Mystic River (2003) ve Ben Affleck'in Gone Baby Gone (2007) sinemaya başarıyla uyarlanmıştı.

İlginçtir Christian De Metter bu kitabı Scorsese'den önce keşfetmiş ve 2008 yılında grafik roman olarak (Goodreads'te 2.500 yorumda 4.28 gibi yüksek bir puana da sahip) uyarlamış. Okuyacağınız kitap filmin popülaritesinden yararlanıp, güzel satış yapmak için hazırlanmış bir kitap değil yani.

"1954 yazında, federal polis Teddy Daniels ve ortağı Chuck Aule, akıl hastası suçluların tutulduğu Shutter Island’daki Ashecliffe Hastanesi’nden gizemli şekilde kaybolan bir kadını bulmak için adaya gönderilir. Fırtınalarla çevrili bu izole yerde hiçbir şey göründüğü gibi değildir; hastalar, doktorlar ve gardiyanlar sanki bir şey saklamaktadır. Teddy soruşturmayı derinleştirdikçe tuhaf rüyalar, rahatsız edici anılar ve giderek büyüyen bir komplo hissi zihnini ele geçirmeye başlar. Gerçek ile sanrı arasındaki çizgi bulanıklaşırken, adada saklanan en büyük sırın belki de Teddy’nin kendisiyle ilgili olduğu ortaya çıkacaktır. Shutter Island, okuyucuyu son sayfaya kadar kuşku ve gerilim içinde tutan karanlık bir psikolojik bulmacadır."

Ben C. De Metter'in hikayenin boğucu ve paranoyak atmosferini yansıtmada kullandığı koyu tonları (siyah, yeşil, sepya) ve yarattığı görsel atmosferi çok beğendim.

Psikolojik gerilim/noir tarzı bu eseri umarım siz de beğenirsiniz. Keyifli okumalar...

bpmhbkhezte5q2r5g.jpg

Zindan_Adası_film_posteri.jpg
Emeğinize sağlık çizimleri de kasvet ve gizemi arttırmış. @pam 👏

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
5,452
60,753
Editör Yorumları

“Shutter Island, hem şok edici hem de daha önce yaşananlara sadık bir sonla bitiyor ve bu da onu şimdiye kadar yazılmış en estetik çözümlerden biri olarak tarihe geçirecek. . . . Bu romanda, bazıları kayıp hastanın geride bıraktığı sayısal kodlar kadar açık, bazıları ise insan kalbinin en derin korkuları kadar derin olan gizemler var. Ancak bu kitabın ne kadar iyi olduğu konusunda hiçbir gizem yok; Mystic River gibi, bir başyapıt.” - Publishers Weekly (starred review)

“Lehane, ayrıntılı bir video oyunu kadar heyecan verici bir gerilim romanı yarattı. . . . . Harika filmlere dönüşebilecek kitapları seviyorsanız, bu tam size göre.” - People

“Saf adrenalin patlaması... ürpertici… Shutter Island sizi içine çekiyor ve şok edici, sarsıcı sonuna kadar bırakmıyor. O noktada, bitkin ve heyecanlı bir halde, baştan başlamak istiyorsunuz… Lehane klostrofobiyi o kadar iyi işliyor ki, duvarların üzerinize kapandığını neredeyse hissedebiliyorsunuz, bu da Shutter Island'a ölümcül tehlike ve sinsice ilerleyen paranoya dolu karanlık, rahatsız edici bir atmosfer kazandırıyor… Bu romanın sunduğu yolculuk, eğlencenin zirvesinde.” - Miami Herald

“Kemerlerinizi bağlayın, sarsıntılı, baş döndürücü bir yolculuk… tamamen içine çeken… yerel durakları olmayan bir ekspres tren gibi… büyüleyici.” - Boston Globe

“Edgar Allen Poe'yu geri getirebilseydik ve onu günümüzün postmodern hileleriyle donatabilseydik, bize Shutter Island kadar beklenmedik ve rahatsız edici bir öykü sunabilirdi... Roman zekice kurgulanmış ve uygulanmış... Şok edici sonucu, yazarın masum zihnime ne yaptığını anlamaya başladığımda beni gecenin geç saatlerine kadar uykusuz bıraktı.” - Washington Post Book World

“Agatha Christie'nin polisiye romanlarının klostrofobisini, iyi bir Stephen King öyküsünün ürkütücülüğüyle birleştiren, kasvetli, atmosferik bir gizem... Bunu elinizden bırakmakta zorlanacaksınız.” - San Francisco Chronicle Kitap Eleştirisi

“1954 civarındaki Alacakaranlık Kuşağı'na hoş geldiniz… Shutter Island atmosferik ve gerilim dolu ve Lehane şeytani bir melek gibi yazmaya devam ediyor… Kabusvari tonlarıyla, yatmadan önce başlamanız gereken bir kitap değil. Şafaktan önce bitirseniz bile, Shutter Island uykunuzu bozacaktır.” - Orlando Sentinel

“Şaşırtıcı derecede özgün… anında sinematik… Bu, son anlarında içgüdüsel bir şok yaşatana kadar artan bir aciliyetle gelişen ustaca, gerilim dolu bir gerilim romanı. Okuyucuları tam olarak istediği yerde tutma konusunda Bay Lehane, bunun nasıl yapıldığının ustaca bir gösterisini sunuyor.” - New York Times

“Bir sarmal gerilim romanı şöleni… yılın en çok konuşulan gerilim romanı olacağından emin olabilirsiniz.” - Kirkus Reviews

Çok teşekkür ederiz Üstat @pam.