Zenobia (2018) (2017 yılı Danimarka Kültür Bakanlığı Ödülü) (Çok az yazılı) (Mülteci Öyküsü)

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
4,518
48,686

Zenobia-Bir Göçmen Hikayesi Kitap Açıklaması

Suriyeli küçük bir kızın savaşa dair fazlasıyla gerçek hikâyesi...

Zenobia bir zamanlar Suriye’nin korkusuz, savaşçı kraliçesiydi. Kimseden emir almaz ve kimseye diz çökmezdi.

Suriye’deki savaş kızışınca kaçmaktan başka bir çaresi kalmayan Amina’nın tıklım tıklım bir mülteci botunda denize açıldığında aklında tek bir şey vardı. “Zenobia’yı hatırla!”

ESERE ADINI VEREN ZENOBİA

Zenobia (240 - 274) Suriye'deki Palmira İmparatorluğu'nun üçüncü yüzyılda kraliçesiydi.

Onun soyunu çevreleyen birçok efsane var; muhtemelen halktan değildi ve şehrin hükümdarı Odaenathus ile evlendi. Kocası 260 yılında kral oldu ve Sasani Pers İmparatorluğu'nu yenerek ve Doğu Roma'yı istikrara kavuşturarak Palmira'yı Yakın Doğu'da üstün bir güce yükseltti. Odaenathus'un suikastından sonra Zenobia, oğlu Vaballathus'un naibi oldu ve hükümdarlığı boyunca fiili iktidarı elinde tuttu.

270 yılında Zenobia, Roma'nın doğusunun çoğunu kendi hakimiyeti altına alan ve Mısır'ın ilhakıyla sonuçlanan bir istila başlattı. 271'in ortalarına gelindiğinde krallığı, sözde Roma'ya bağlı kalmasına rağmen, Orta Anadolu'daki Ancyra'dan Yukarı Mısır'a kadar uzanıyordu. Ancak Roma imparatoru Aurelian'ın 272 yılındaki seferine tepki olarak Zenobia, oğlunu imparator ilan ederek imparatoriçe unvanını üstlendi ve böylece Palmira'nın Roma'dan ayrıldığını ilan etti. Romalılar şiddetli çatışmalardan sonra galip geldi; İmparatoriçe başkentinde kuşatıldı ve Aurelian tarafından yakalandı, Aurelian onu hayatının geri kalanını orada geçireceği Roma'ya sürgün etti.

Zenobia kültürlü bir hükümdardı ve sarayında bilim adamlarına ve filozoflara açık bir entelektüel ortam geliştirmişti. Tebaasına karşı hoşgörülüydü ve dini azınlıkları koruyordu. İmparatoriçe, çok kültürlü, çok ırklı bir imparatorluğu yöneten istikrarlı bir yönetim sürdürdü. Zenobia 274'ten sonra öldü ve onun kaderi hakkında birçok hikaye kaydedildi. Onun yükselişi ve düşüşü tarihçilere, sanatçılara ve romancılara ilham kaynağı olmuştur ve kendisi Suriye'de vatansever bir semboldür.

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
4,518
48,686
Sayın balkan çok teşekkür ederim.

İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ederim. Bu kitap son günlerde yaşanan acılar yüzünden aklıma geldi ve arşivden çıkarıp, paylaşmak istedim. Umarım son yıllarda artarak yaşanan trajediler son bulur ve herkes doğduğu yerde mutlu, huzurlu ve refah içinde yaşar.

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,341
8,238
Etkileyici ve hüzünlü bir öykü. Çizimler ve renkler mükemmel.
Değerli @balkan üstadım, hazine sandığınızdan her gün bir başka sürprizle bizleri şaşırtıyor ve sevindiriyorsunuz. Dediğiniz gibi, son yıllarda yaşanan trajediler, pek fazla umut verici işaret yoksa da, dilerim tez zamanda bir son bulur ve insanoğlu yaşam denen şu kısa yolculuğunda bir nebze mutlu olur. Çok teşekkürler, elleriniz dert görmesin...

aziz balıkçı

Süper Üye
9 Ağu 2020
4,881
14,473
Balkan üstadım bu trajedi olay inşallah son bulması dileğini paylaşmaktan elimizden bir şey gelmiyor kirlenmiş bir dünya ki bu malesef insanoğlunun yaptığı olaylardan kaynaklanmaktadır. Güzel ve barış ortamının gelmesi dikegiyle. Bu anlamlı eseri bir üstadımızın Türkçe'ye kazandırması güzel ve anlamlı olacaktır. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim.

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,384
8,306
Paylaşımınıza ve harika sunumunuza teşekkürler değerli @ balkan .Değerli @Calligrapher'in mesajından anladığım kadarıyla , eserin dilimize çevrilmiş haline şu an diyarımızdan ulaşmak pek mümkün gözükmüyor . Ama , bu arada yaşadığımız ortamla ilgili tüm mesaj yazan dostların dileklerine aynen katılıyorum .

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
4,518
48,686
@balkan kardeş, ben üzerinde azıcık çalıştım :) Umarım beğenirsin.

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/zenobia.175350/

Üstat, ben çalışmanızı beğenmeme durumunda olamam. İnanıyorum ki mutlaka çok iyidir. Çünkü geçmiş çalışmalarınızı hayrınlıkla okudum.

Burada sorun, bu kitabın Türkiyede çevrilmiş ve halen satışta olması. Telif sorunu yaşanabilir.