Yuva (Home) Yann Arthus-Bertrand

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
553
10,119
Fransız fotoğrafçı Yann Arthus-Bertrand'ın yönettiği 2009 yapımı belgesel filmini, filmin içinden kareler alarak ve resimleri karikatürize ederek çizgi roman haline getirdim.
Karikatürize ederken "leonardo.ai" sitesini kullandım
Resimler için Prompt; bir hayli denemeden sonra aşağıdaki şekilde karar kıldım:
franco-belgian bande dessinée, ligne claire, clean precise ink lines, detailed illustration, realistic proportions with comic stylization, subtle flat watercolor colors, european graphic novel style, cinematic composition, dramatic angle, preserve original aspect ratio, keep original composition, maintain original framing, strong ink outlines, crisp lineart, no text, no speech bubbles

Bir acemi çalışması olarak değerli beğenilerinize sunuyorum

.............................................................................................................
Dünya'daki çeşitli yerlerin havadan çekimlerinin birleşiminden oluşan film, yaşamın çeşitliliğini ve insanlığın gezegendeki ekolojik dengeyi nasıl tehdit ettiğini gösterir. Film 2009 yılında sinema salonlarında, DVD'de ve YouTube'da aynı anda gösterime sokuldu. Home, 81 ülkede birden aynı tarihte gösterime girerek bir dünya rekoru kırdı. Film çoğunlukla hiçbir ücret ödenmeksizin izlenebilecek şekilde her formatta yayınlandı.
Toplam 488 saat ham görüntüden oluşan Home belgeseli 54 ülkede 217 günde çekildi

100bullets

Aktif Üye
7 Eki 2020
160
773
Üstad bence ortaya gayet güzel bir çalışma koymuşsunuz. Bahsettiğiniz belgeseli youtube'dan açarak arka planda olacak şekilde sizin paylaşımınızla birlikte okuyunca daha da anlamlı oldu. Belgeseli de izlemek isteyenler için linkini bırakıyorum. Emeğinize sağlık. Sağolun 😊 (Şimdilik belli bir yere kadar hızlıca bakabildim ama düşüncelerimi de hemen yazmak istedim. Okumaya devam edeceğim.)

mustibey

Süper Üye
23 Ara 2010
2,259
5,526
Sizi yenide aramızda görmek-dostlarında belirttiği gibi-hem bir sürpriz hem de güzel bir buluşma gibi oldu. Umarım, bilglendirici paylaşımlarınızla aramızda kalmayı sürdürürsünüz. Hoş geldiniz!
Değerli paylaşımınız için çok teşekkürler!

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,564
9,696
Sizi yeniden aramızda görmek çok güzel Sn. @cagan73 . Özellikle '' bilim '' konulu paylaştığınız yayınları ( çizgi roman olsun ya da olmasın ) zevkle okumuştum. Umarım bu tür paylaşımlarınızı sürdürürsünüz. İnsanoğlunun neden olduğu tehditlerle dünyamızı ekolojik açıdan ne duruma getirdiği, bu kitapla nefis resimler eşliğinde vurgulanmış. Çok teşekkürler Sn. @cagan73 .

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
553
10,119
Çok teşekkür ederim değerli; @aziz balıkçı , @eankara , @mustibey , @yeryüzü , @thorgal , @100bullets ; uzun zamandır bir belgesel üzerinde böyle bir çalışma yapmak istiyordum. Bir tür öğrenme projesi olduğu için ortalama kalitede bir çalışma oldu. Daha yetkin hale geldikten sonra bir "Attenborough" deneyeceğim. Bu sebeple kendimi geliştirebileceğim tüm önerileri lütfen söylemekten çekinmeyiniz. Şimdilik hızlıca "l'Espace" isimli albümü çevirmeye başladım.

Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,564
9,696
Goriller, okyanus, gezegenimiz vs. David Attenborough , doğa belgeselcileri içinde en sevdiklerimdendir. Çalışmanızı şimdiden merak etmeye başladım Sn. @cagan73 . Bu arada bahsettiğiniz albüm ise bir başka sürpriz benim için. Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.

Son düzenleme:

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,498
7,432

Sayın çağan73 ;

Tekrar olacak ama doğru , dürüst ve güzel olanı tekrarlamak sorun yaratmaz. Gerçekten de gözlerim hep seni aradı. Birkaç yorumda adını da andım , neredesin diye...
En çok bize bilimsel kitaplar sunuyordun , bunlara değin yorumlar , sunum notları iletiyordun... Diğer arkadaşlar gibi
düşüncedostları olmuştuk. Sonra sunduğun kitapların telifleri nedeniyle (ki yazarlarını, yayınevlerini düşünmek gerektiğinin de bilincindeyim) haklı uyarılar yapıldı site yöneticilerinden. Sonra , sonra sen kayıplara karıştın...
Kendi adıma söyleyeyim : Ben öksüz kalmıştım (insanlar sadece biyolojik öksüzlüğü bilir. Elbette ki canlılar için biyolojik öksüzlük en büyük travmalardan biridir. Ancak öksüzlük (yoksunluk) sadece biyolojik olmaz.)...
Bu nedenle sana kavuşmanın sevincini anlatamam...
Neydi? Telif nedeniyle bilimsel kitapları sunamıyordun. Bu soruna tam da ÇAĞANCA ÇÖZÜMLE çıka geldin. "Madem varolan telifler engel ben de kendim çeviririm , kendim oluştururum bu kitapları" diyerek çözümle geldin.. Hoş geldin , sevinç getirdin...

Kendin oluşturmuş olduğun görsel kitaba gelirsek...
"Yuva" sözcüğü (elbet belgeseli oluşturanlar bunu koymuş) tam anlamıyla dünyamız için tam yerinde bir adlandırma.

Ancak hemen vurgulamak gerekir ki bu yuva sadece insanların yuvası değil. Üstündeki tüm canlı varlıkların yuvasıdır , desem bile eksik olur. Çünkü dünyamız (şimdilik) kendini oluşturan tüm varolanların (canlı, cansız) yuvasıdır.

Sunumda kullandığın "resimleri karikatürize ederek çizgi roman haline getirdim" tanımı (özür dileyerek) anlam olarak yanlış tanımlama olmuş , ayrıca senin yaptığını küçümsemek te olur.
Ayrıca senin kullandığın anlamda da kullanılduğunu biliyorum (üstelik yanlış ta değil) "Homo Sapiens" tanımlaması da bana "Bilge İnsan" karşılığı (yine belirteyim ; elbette bu karşılık yanlış değil) ancak ben olsam öbür anlamını "düşünen insan" kullanırdım. Veya "Bilge İnsan" yerine "bilen insan" deyişini tercih ederdim. Daha da evrimleşince (hatta şimdiki halde bile) "Düşündüğünü düşünen(bilen) insan" tanımlaması geçerli olacak...

Biliyorum sana değil Bilimsel anlamda genelleme olan "Başlangıçta gezegenimiz yalnızca bir kaostan ibaretti" saptaması da yanlış... Tüm arkadaşları düşünmeye davet ediyorum...

Lütfen unutmayınız eleştirir göründüğüm satırlar aslında eleştiri değil o konularda da sizleri düşünmeye bir davettir... Davet benden , ancak daveti kabul edip etmemek sizden...

Uzatmayayım.
Yuvamızın sadece biz insanlara ait olmadığını (olsa bile aslında sonuç değişmezdi) unutmayalım. Bu nedenle onun binyıllarda oluşmuş dengelerini bozmayalım.... Unutmayalım dünyanın (doğanın) başta insan olmak üzere canlılara gereksinimi yoktur , biz canlıların ona gereksinimi vardır. Biz yok olsak bile doğa varolacaktır...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
553
10,119
Sayın çağan73 ;

Tekrar olacak ama doğru , dürüst ve güzel olanı tekrarlamak sorun yaratmaz. Gerçekten de gözlerim hep seni aradı. Birkaç yorumda adını da andım , neredesin diye...
En çok bize bilimsel kitaplar sunuyordun , bunlara değin yorumlar , sunum notları iletiyordun... Diğer arkadaşlar gibi
düşüncedostları olmuştuk. Sonra sunduğun kitapların telifleri nedeniyle (ki yazarlarını, yayınevlerini düşünmek gerektiğinin de bilincindeyim) haklı uyarılar yapıldı site yöneticilerinden. Sonra , sonra sen kayıplara karıştın...
Kendi adıma söyleyeyim : Ben öksüz kalmıştım (insanlar sadece biyolojik öksüzlüğü bilir. Elbette ki canlılar için biyolojik öksüzlük en büyük travmalardan biridir. Ancak öksüzlük (yoksunluk) sadece biyolojik olmaz.)...
Bu nedenle sana kavuşmanın sevincini anlatamam...
Neydi? Telif nedeniyle bilimsel kitapları sunamıyordun. Bu soruna tam da ÇAĞANCA ÇÖZÜMLE çıka geldin. "Madem varolan telifler engel ben de kendim çeviririm , kendim oluştururum bu kitapları" diyerek çözümle geldin.. Hoş geldin , sevinç getirdin...

Kendin oluşturmuş olduğun görsel kitaba gelirsek...
"Yuva" sözcüğü (elbet belgeseli oluşturanlar bunu koymuş) tam anlamıyla dünyamız için tam yerinde bir adlandırma.

Ancak hemen vurgulamak gerekir ki bu yuva sadece insanların yuvası değil. Üstündeki tüm canlı varlıkların yuvasıdır , desem bile eksik olur. Çünkü dünyamız (şimdilik) kendini oluşturan tüm varolanların (canlı, cansız) yuvasıdır.

Sunumda kullandığın "resimleri karikatürize ederek çizgi roman haline getirdim" tanımı (özür dileyerek) anlam olarak yanlış tanımlama olmuş , ayrıca senin yaptığını küçümsemek te olur.
Ayrıca senin kullandığın anlamda da kullanılduğunu biliyorum (üstelik yanlış ta değil) "Homo Sapiens" tanımlaması da bana "Bilge İnsan" karşılığı (yine belirteyim ; elbette bu karşılık yanlış değil) ancak ben olsam öbür anlamını "düşünen insan" kullanırdım. Veya "Bilge İnsan" yerine "bilen insan" deyişini tercih ederdim. Daha da evrimleşince (hatta şimdiki halde bile) "Düşündüğünü düşünen(bilen) insan" tanımlaması geçerli olacak...

Biliyorum sana değil Bilimsel anlamda genelleme olan "Başlangıçta gezegenimiz yalnızca bir kaostan ibaretti" saptaması da yanlış... Tüm arkadaşları düşünmeye davet ediyorum...

Lütfen unutmayınız eleştirir göründüğüm satırlar aslında eleştiri değil o konularda da sizleri düşünmeye bir davettir... Davet benden , ancak daveti kabul edip etmemek sizden...

Uzatmayayım.
Yuvamızın sadece biz insanlara ait olmadığını (olsa bile aslında sonuç değişmezdi) unutmayalım. Bu nedenle onun binyıllarda oluşmuş dengelerini bozmayalım.... Unutmayalım dünyanın (doğanın) başta insan olmak üzere canlılara gereksinimi yoktur , biz canlıların ona gereksinimi vardır. Biz yok olsak bile doğa varolacaktır...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...
Değerli Dostum sevgili @dedo11 ne büyük bir mutluluk bu güzel dostluğu haketmek... Çok teşekkür ederim. Kısa bir süre yeni bir işe giriştiğim için mola vermek zorunda kaldım. Bir yazılım firmasını İstanbul'da temsil ediyorum. Aralarda boş vakit bulabildikçe bir şeyler çevirmeye çalıştım. İşlerim oturduğu için daha fazla yazıp çizmeye vakit ayırabileceğim, bunun için çok mutluyum. Umarım yapay zekayı ile birlikte bende gelişmeye devam edebilirim
Hiç bir zaman unutmamak gerekir ki bizle aynı fikirde olmayanlar da olacaktır. Hatta dünyanın insanlar için yaratıldığını düşünenler bile... Yine de fikir çeşitliliğine zarar vermemek gerekiyor, bizimle aynı fikirde olmasalar bile benimsenmeyen veya apaçık bilimsel olmayan görüşlerin bile bastırılması, toplumda daha büyük bir sıkıntı doğuruyor; Çoğu insan ses çıkarmamanın yani etliye sütlüye karışmamanın görece rahatlığı içinde kaybolup gidiyor.