YENİLMEZ ASKER - Francisco Franco

azizelaziz

Çeviri & Balonlama
11 May 2012
203
6,685
II. Dünya Savaşı öncesi 30'lu yıllarda, Avrupa'da hemen hemen tüm ülkelerde hızla yükselmekte olan milliyetçilik akımıyla birlikte buna öncülük eden Almanların "Führer"i, İtalyanların "Duce"si varken; İspanyolların da asker ve devlet adamı olan "Caudillo" (Önder) Generalísimo Francisco Franco'yu tarihi seven kişiler iyi tanırlar. İspanyol İç Savaşı sırasında, önce ordunun başında Komünizm'e verdiği mücadeleyi kazanarak, daha sonra da II. Dünya Savaşı'na girmeyerek, 40 yıla yakın iktidarını sürdürmüş ve günümüz müreffeh İspanya'sının temellerini atmıştır.

1969 yılında, İç Savaş'ın bitmesinin 30. yıldönümü anısına yayınlanan bu kitap, onun bir biyografisi niteliğindedir. (Suat Yalaz'ın Enver Paşa, Çerkez Ethem vs. gibi kitapları gibi.) İki bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde, o zamanki İspanyol sömürgesi olan Fas'ta Berberi kabilelerine karşı yapılan RİF Savaşı'ndaki (1920-1927) başarıları ve bu sayede askeri hiyerarşide hızla yükselişi; ikinci bölümde ise, İspanyol İç Savaşı (1936-1939) ve Franco lideriğinde milliyetçilerin kazandığı zafer anlatılmış. Şimdiye kadar özellikle popüler kültürde hep aşırı sol bakış açısıyla anlatılan İspanya İç Savaşı'na bu sefer, milliyetçilerin tarafından bakması açısından da iyi bir kaynak.

Çizimlere gelecek olursak, her bir karesi renkli birer tablo gibi. Çok beğeneceğinize eminim. Benim ilk İspanyolca çevirim olduğundan, eğer bir hatamız olmuşsa affola!







300 dpi, 2000x2800p, 74Mb.

Keyifli okumalar!
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,669
Kasımpaşa
Forumda bir konuda düşünce belirtirken bazen çekiniyorum doğrusu...
Ama Franco faşizmi konusunda yapılan bu güzelleme biraz ilginç...
Neyse çizgi roman tadında bakalım, devamını da görmek isteriz...
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,993
13,520
Franko'nun halkı için yaptığı en iyi şey 2. Dünya Savaşına girmemektir, onu da halk için değil savaşın sonuçlarını ya doğru ön gördüğü ya da ön göremediği için yapmıştır.

Çeviri için elinize sağlık. İspanyolca çevirilere umarım devam edersiniz çünkü orada harika çizgili bir çok saklı hazine olduğunu düşünüyorum.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,875
5,118


Franco Faşizmine güzelleme düzmek ancak faşist kafaların eseri olabilir...
Hele İspanya İç Savaşı'na "aşırı sol" bakış falan ne oluyoruz... Bu ne biçim yaklaşım. Faşizme bizde faşizm denir. O kadar...

Avrupayı kana bulayan Faşizmdir . Nokta...

Elbette hala faşist görüşlere sahip insanlar var ama bir de İspanya'da yaşayanlardan dinlemek lazım İspanya İç Savaşı'nı...


Irkçılığa , savaş kışkırtıçılığa övgü insan düşmanlığıdır ve yasaktır...



 

azizelaziz

Çeviri & Balonlama
11 May 2012
203
6,685
Amacım bu platformda siyasi bir tartışma başlatmak değildi ama bir iki sözde ben edeyim o zaman... Yine tarihte olanlara o dönemin konjonktürü ile bakmıyorsunuz. Evet bunun için yaşayanlardan sormak lazım ama yine de bir fikir edinmeniz için İspanya'nın Kanı(Belge Yayınları) ayrıca tarihçi, gazeteci, ve siyaset bilimci bir yazar ekibinin kolektlf olarak yazdığı "le livre noir du Communisme" (Komünizm'in Kara Kitabı-Doğan Kitap) İspanya bölümünü okumanızı tavsiye ederim. Ne demek istediğim anlaşılacaktır...
 

haziran

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,291
3,706
Elinize sağlık çizgi romanda olsa Tarihe farklı gözlerle bakmak açısından çok güzel bir seçim yapmışsınız. (Ki amacımızda çizgi roman okumak). Çok teşekkürler.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,875
5,118


Sayın Azizelaziz ;

"(Komünizm'in Kara Kitabı-Doğan Kitap)" adlı kitabı elbette okudum... Ancak bu kitabın ne olduğunu bir de çevrenize sorsanız. Yani hiç te referans alınacak bir kitap olmadığını söyleyeceklerdir sanırım...

Yani kitap adı gibi kapkara bir kitap....


Amacım sizinle böyle bir sen bir ben atışıp yazışmak değil... Sunumunuzun notlarının da sana ait olduğunu tahmin edememiştim. Ben kitabın sunumu diye anladım... Yani size değil kitaba yakıştırmış ve onu eleştirmiştim...

İyi dileklerimle ....


***Not : Bu eleştirilerim o çizgi romanı okumayalım diye değil elbet te ...
Bir kitabı eleştirmek başka sansürcü zihniyet - yasakçı zihniyet başka ... Elbette okuyacağım ....



 

zstm

Yeni Üye
5 Nis 2010
62
369
Sayın azizelaziz;
Dünya tarihi hep kazananların penceresinden görülenlerin yazıldığı bir mecradır.
2. Dünya savaşı farklı bir sonuçla noktalanmış olsa idi eminim bugüne kadar yazılanların hiç birini yazamayacaktı hiç kimse.
Yenilenler baştacı olacak kahraman olarak anılacaktı.
Maalesef insan oğlu hiç bir dönemde objektif olmayı beceremedi.
Demokrasi olsun ama hep benim dediğim benim istediğim demokrasi olsun anlayışı yerleşmiş bir anlayış.
Farklı düşünenlerin mahalle baskısına uğramaları kaçınılmaz sonuç.
Bunu da değiştirmek hiç de kolay değil.
Hele hele bazı kavramlara başka anlamlar yüklemek ,algı yapmak bazılarının asıl gayesi olmuşken.
Örneğin masum "milliyetçilik" kavramını alaşağı etmek için hiç bir alakası yokken ırkçılık ve faşizmle yaftalamak gibi.
Paylaşımınız için teşekkürler.
Saygılar.
 

aziz balıkçı

Süper Üye
9 Ağu 2020
2,989
8,414
Azizelaziz üstadım. Eline yüreğine sağlık. birşeyi okuyunca iyi veya kötü olup olmadığını okuyanın mukayese etmesi tartması kendince olacaktır. İyi olanıda kötü olanı da okumak onun hakkında fikir ve bilgi sahibi olmak asıl meseledir. Emeğinize sonsuz teşekkürlerimle.
 

Dindar Diker

Çeviri & Balonlama
11 Nis 2009
2,452
8,413
İzmir
Çizimler harika. Konu harika.
Çevirip balonlayan hapharika. (Literatüre yeni bir kelime eklendi galiba. Güzel bir pekiştirme oldu. İlkokulda görmüşsünüzdür mutlaka. "p,r,s,m ile...)
Emekleriniz için çok teşekkürler, üstadım.
 
Üst