Yarın - 052 Aralık 1985

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
962
13,603
İstanbul
2kphkxv.png
gts7tnl.png

 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,434
7,205

Sayın funghu ;

1981 den 1987 ye kadar 75 sayısını (68-71. sayıları bende yok) edinip o tarihlerde okuduğum bir dergi. İlk başlarda çok büyük boyutlu (en ve boy boyutu) bir dergi idi sonraları biraz küçüldü... 1. Sayısın tarihi : 1 Eylül 1981 , Bendeki son sayı olan 75. Sayısının tarihi : Kasım 1987

Prof. Dr. Nusret Fişek : Çağımızın en önemli özelliği insanlar arasında eşitliği ,
olanaklardan yararlanma eşitliği kabul etmesidir.
............
Gerçek anlamda tarafsız, insan haklarının bulunması yalnız bu çağın değil, geçmiş çağların da en önemli kaygısı idi. Bu bakımdan
insanların haklarının korunması için adalet kurumunun tarafsız ve çağın anlayışına uygun bir biçimde işlemesini sağlamak gerekir."
Bu satırlar hayranı olduğum Nusret Fişek hocam ile yapılan söyleşiden...


"Sözlük, gelenek kavramını şöyle açıklıyor: "Bir toplumda, bir toplulukta, eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen kültürel kalıntılar, alışkanlıklar , bilgi , töre ve davranışlar."
Bu betimlemenin adını koyalım. Bunun adı, bal gibi "Tutuculuk"tur. Bu anlam
gericiliğe dek uzanır. Bu tür gelenekten, olsa olsa, yemek yapımı, konukseverlik , öbür yaşantı ayrıntıları gibi alanlarda yararlanılabilir. ........ Örnek vermek gerekirse, Mehmet Çınarlı adlı bir gerici ve yeteneksiz ozanın şiirleri öykünmedir. Şiirlerini çok sevdiğim Attila İlhan'ın "Tutuklunun Günlüğü"deki Rubai(!) ler ise özenti niteliğindedir. Bir de Nazım'ın Şeyh Bedrettin'i var. İşte, özenti de , öykünme de olmayan, kendi geleneğini kendisi yaratan bir gelenek yansımasına iyi bir örnek."

Bu satırlar CAHİT KÜLEBİ'ye ait..
Vargı : Lütfen birkez daha okuyunuz , bu satırları....


Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim.



 

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
962
13,603
İstanbul
Sayın @dedo11

Derginin tüm sayılarını olarak paylaşmış durumda. İki de özel sayısı (Öğrenci Dernekleri ve Öğrenci Kıyımı) bulunuyor.
Paylaştığım sayıyı, bende bulunan nüshasından tarayıp yükledim. TÜSTAV'ın hayli geniş bir dergi arşivi var, bazı dergilerin eksikliğini tespit etsem de, bu kadarı bile çok yararlı benim için.
 
Üst