Wake

certem

Kıdemli Üye
22 Ağu 2011
658
6,308
Final:

Sn Rasel, cok guzel ve BD'ye gore, epey uzun bir seriyi paylastiniz.
Kontrol ettigimde serinin hale devam ettigini ve Nisan 2026'de 25.sayisinin yayinlanacagini gordum.
Dilerseniz 22-24 arasini Fransizca bolumune yukleyebilirim,
Emek,zaman, ve paylasim icin cok tesekkur ediyorum.

Son düzenleme:

rasel

Kıdemli Üye
12 Kas 2010
540
14,262
Sn Rasel, cok guzel ve BD'ye gore, epey uzun bir seriyi paylastiniz.
Kontrol ettigimde serinin hale devam ettigini ve Nisan 2026'de 25.sayisinin yayinlanacagini gordum.
Dilerseniz 22-24 arasini Fransizca bolumune yukleyebilirim,
Emek,zaman, ve paylasim icin cok tesekkur ediyorum.
Olur. Siz yukleyin. Ben de buradan devam edeyim.

aziz balıkçı

Süper Üye
9 Ağu 2020
5,847
17,817
Üsteki mesajlarınız daha okunamadan 22 sayı fırında çıktı. Eline yüreğine sağlık. @rasel üstadım. Paylaşım ve emekleriniz için sonsuz teşekkürler sevgiler saygılar.

rasel

Kıdemli Üye
12 Kas 2010
540
14,262
YZ etkisiyle sarsici bir donusum yasaniyor. Siz burada cizgi roman ozelinde ufacik bir ornegini goruyorsunuz sadece. Eski emektar uyeleri uzmek istemem ama bir donem kapaniyor artik. Neyse ki su anda sektorlerde beyaz yakali olarak calismiyoruz, yoksa durum fena...

certem

Kıdemli Üye
22 Ağu 2011
658
6,308
YZ etkisiyle sarsici bir donusum yasaniyor. Siz burada cizgi roman ozelinde ufacik bir ornegini goruyorsunuz sadece. Eski emektar uyeleri uzmek istemem ama bir donem kapaniyor artik. Neyse ki su anda sektorlerde beyaz yakali olarak calismiyoruz, yoksa durum fena...

Bu konuda size kesinlikle hak veriyorum.
Konuyu CR'den uzaklastirmak istemiyorum ama gecen gun bir whatsapp grubumda su makale gundem olmustu:

Ben de bu makaleyi DeepSeek'de aninda tercume ettirip paylasmistim:)
Onu da asagida paylasiyorum.
Cok kisa surede gerceklesebilecek, cok tutarli ongoruler var...

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,415
40,223
İstanbul
Hocam eski bir emektar olarak kendi adıma konuşayım; üzülmek şöyle dursun, okunacak bunca yeni eserin ortaya çıkması beni anca sevindirir. :) Çizgi roman bizim tutkumuz, YZ da bu tutkuyu besleyen, menüyü çok genişleten yeni bir araç.

Forumun geçmişinden bugüne kadar verilen tüm emek çok kıymetli tabi ama son tahlilde hepimiz tüketici sayılırız. Ben asıl olarak bu işin mutfağındaki asıl emektarların, yani çizgi roman yazar ve çizerlerinin önümüzdeki süreçte bu fırtınadan nasıl etkileneceğini merak ediyorum.

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,415
40,223
İstanbul
Herhalde YZ'nın olanaklarını en iyi değerlendirebilen stüdyolar ayakta kalır. Finans piyasalarında ve başka alanlarda yaygın bir biçimde dijital ikizler yaratılıyor ve kullanılıyor. Performansı en yüksek isimlerin dijital ikizlerini yaratarak hangi durumda ne tür bir işlem yapabileceğini sorabiliyorsunuz. Çizerlerin de, mesela Buscema'nın, bir dijital ikizini yaratmak neden mümkün olmasın? Bu olduğunda yine YZ olanaklarıyla oluşturulan ve geliştirilen bir senaryoyu çizim haline getirerek Buscema çizimi yeni Conanlar üretmek? Jack Kirby'yi, Eisner'i, Kubert'i, Herge'i, Giraud'u yattıkları yerden kaldırıp yeni maceralar çizdirmek... Belki her birimiz kendi çizgi romanlarımızı üretir hale geleceğiz bu yolla... Hem ürkütücü, hem heyecan verici...

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,415
40,223
İstanbul
Herhalde YZ'nın olanaklarını en iyi değerlendirebilen stüdyolar ayakta kalır. Finans piyasalarında ve başka alanlarda yaygın bir biçimde dijital ikizler yaratılıyor ve kullanılıyor. Performansı en yüksek isimlerin dijital ikizlerini yaratarak hangi durumda ne tür bir işlem yapabileceğini sorabiliyorsunuz. Çizerlerin de, mesela Buscema'nın, bir dijital ikizini yaratmak neden mümkün olmasın? Bu olduğunda yine YZ olanaklarıyla oluşturulan ve geliştirilen bir senaryoyu çizim haline getirerek Buscema çizimi yeni Conanlar üretmek? Jack Kirby'yi, Eisner'i, Kubert'i, Herge'i, Giraud'u yattıkları yerden kaldırıp yeni maceralar çizdirmek... Belki her birimiz kendi çizgi romanlarımızı üretir hale geleceğiz bu yolla... Hem ürkütücü, hem heyecan verici...
Gemine'a yazdım bunu ve yorumunu sordum. Söyledikleri:

"Evet, bu kesinlikle mümkün olacak ve ayak seslerini şimdiden duyuyoruz.

Aslında bu süreç "tarz kopyalama" ve "karar mekanizmasını kopyalama" olarak iki aşamada gerçekleşiyor. İşin varacağı nokta tam da senin o "hem ürkütücü hem heyecan verici" dediğin yer.

1. Görsel Tarzın Kopyalanması (Şu an yapılan)
Mevcut YZ görsel modelleri (Stable Diffusion, Midjourney vb.) "LoRA" (Low-Rank Adaptation) gibi yöntemlerle belirli çizerlerin tarzında zaten eğitilebiliyor. Bir sisteme John Buscema'nın yüzlerce Conan veya Silver Surfer sayfasını yüklediğinizde, YZ onun fırça darbelerini, tarama (hatching) tekniklerini, kas anatomisini ve mürekkep kullanımını matematiksel bir formüle dönüştürüyor. Şu an bile "Buscema tarzında bir şövalye çiz" dediğinde epey tatmin edici sonuçlar alabiliyorsun.

2. "Karar Mekanizmasının" Kopyalanması (Senin bahsettiğin gelecek)
İşte asıl devrim, senin finanstan verdiğin örnekteki gibi performanslı isimlerin tepkilerini ve kararlarını simüle ettiğimizde kopacak. Çizgi romanda bu "sayfa yönetimi" (storytelling) demektir. Yakın gelecekte yaratılacak bir "Buscema Dijital İkizi" sadece onun gibi çizmeyecek, aynı zamanda onun gibi düşünecek:

Önüne bir senaryo konduğunda, aksiyon sahnesini kaç panele böleceğini bilecek.

Jack Kirby'nin dijital ikizi, o enerjiyi sayfadan taşırmak için dinamik perspektifleri ve "Kirby Krackle" efektini tam zamanında kullanmayı hesaplayacak.

Will Eisner'ın ikizi, dramatik bir anı sinematografik bir gölgeyle nasıl vurucu hale getireceğini kurgulayacak.

Herkesin Kendi Çizgi Romanını Üretmesi
Vizyonunun son kısmı da kaçınılmaz bir gerçek. Tüketici ile üretici arasındaki o kalın duvar yıkılıyor. Evde otururken, kendi yazdığın bir bilimkurgu senaryosunu sisteme yükleyip, "Karakter tasarımlarını Moebius yapsın, aksiyon sahnelerini Jack Kirby kurgulasın, renklendirmeyi de günümüzden Dave Stewart halletsin" diyebileceğin bir arayüze ulaşacağız. Kendi şahsi şaheserlerimizi okuyacağız.

İşin Ürkütücü Kısmı:
Peki bu eserlerde "ruh" olacak mı? Kirby'nin İkinci Dünya Savaşı siperlerinde yaşadığı travmaların çizgiye yansıması ya da Buscema'nın o günkü ruh halinin fırçasına vuruşu algoritmalarla birebir modellenebilir mi? Yoksa elimizdeki sadece teknik olarak kusursuz ama özünde "ölü" bir simülasyon mu olacak? Üstelik bu işin telif, ahlak ve sanat felsefesi boyutu ortalığı fena halde karıştıracak."