cekicenim
Yeni Üye
- 6 Şub 2018
- 28
- 109
Daha önceki ücretsiz yapay zeka çevirileri çok kötüydü. Geçen hafta Google TranslateGemma isimli bir Yapay Zeka tanıttı. Bunun denemesini yaptım. Sonuç: Diğer ücretsiz olanların çok üstünde, fakat bazı ücretli olanları geçemiyor. Kişisel kullanım için yetebilir. Ama forumda paylaşmak için çok yeterli değil. Yine de fikir sahibi olabilmeniz için denememi mesajın sonuna ekledim. 3 ayrı boy TranslateGemma var. 4B olan 4 GB Vram (video ram, 3d ekran kartları için) ile çalışabiliyor. 12B olan 8 GB, 27B olan en az 12 GB Vram istiyor. Benim Notebook'da 8 GB Vram olduğu için 12B olanı kullandım. Bunun için
Sonuç: Nathan Never 142:
ComicTranslate github'dan indirilebilen python tabanlı bir yazılımdır. Dolayısıyla windows, mac os, linux bir çok işletim sisteminde kolayca çalışabilir. Ben windows için kısa bir anlatım yapayım.
Programın adresi:
Ön gereklilikler: Python, Git ve Uv yazılımları.
Python yükleme:
3.12 versiyonunu çekiyoruz, 3.11,13,14 olmaz. Şu an 3.12 için en son 3.12.9 gözüküyor, windows 64 bit ise bunu çekiyoruz:
Yüklerken: "Add python.exe to PATH" seçeneğini seçiyoruz.
Git yükleme:
varsayılan ayarlar genelde işe yarıyor, çok ayrıntı var, ileri ileri gidebilirsiniz.
Uv yükleme:
Powershell penceresi açıp, alttaki satırı yazıyoruz:
powershell -ExecutionPolicy ByPass -c "irm
Comic Translate yüklemek istediğimiz klasörde powershell açıyoruz, örnek: c:\cizgidiyari
powershell'de sırayla bu satırları yazıp, her satırdan sonra enter'lıyoruz:
git clone
cd comic-translate
uv init --python 3.12
uv add -r requirements.txt --compile-bytecode
Birkaç GB çektikten sonra yükleme bitiyor, daha sonra güncellemek isterseniz (arada bir kodu güncellliyorlar, yeni özellikler ekliyorlar) bu komutları yazın (şimdi değil)
git pull
Kullanmak için programın klasöründe powershell açın, mesela c:\cizgidiyari\comic-translate
bu komutu yazın:
uv run comic.py
Veya bir .bat dosyası hazırlayabilirsiniz, Not defteri ile baslat.bat içine üsttekini yazıp kaydedin, bir dahaki sefere kısaca baslat.bat'a tıklamanız yeter.
Program açılır. Ana sayfada sağ üstte automatic seçin, onun altında ilk sütundaki dil örneğin: Italian seçin, ikinci sütundaki dil: Turkish
Sol kenardaki simgelerden çark şeklinde olan settings (ayarlar) ona tıklayıp, mesajın başındaki ayarları yapın. Deepseek local, Openrouter vesaire herşey Custom bölümünden eklenebiliyor. Api adreslerini ilgili sitelerden alabilirsiniz. Font değiştirmek için Text Rendering'den, import font ile font yükleyebilirsiniz. Arial font en kolay sığan. Çizgi romanların arial kullanmamasının, çok kıvrımlı font kullanmasının sebebi OCR (karakter tanıma) programlarına zorluk çıkarmak. Ocr 10 yıllardır olan birşey, yeni değil.
Ana sayfaya dönmek için sol kenardaki ev simgesine tıklayın. Ataş işaretli yere sürükle bırakla veya tıklayarak. Cbz dosyası, resim dosyası veya bir klasör ekleyebilirsiniz. Cbr için ekstra olarak rar programının PATH'de olması gerekiyor.
Sonra sağ üstteki translate all'a tıklıyoruz. Program zaman aşımından bazı sayfaları atlayabiliyor, sadece o sayfaları daha sonra çevirebilirsiniz. Bende 100 sayfada 6 sayfa atladı, sonra bunları tekrar işleme koyup, cbz içine ekledim.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
dan sağ üstteki download linkine tıklayıp, ollama çekip, kurdum. Programı açıp "ollama pull translategemma:12b" yazdım, tırnak işaretleri olmadan, bu komut yapay zekayı çekiyor, download boyutu: 12 GB. Sonra "ollama run translategemma:12b" komutu ile çalıştırdım. Sonra bunu ComicTranslate'e tanıttım. Settings, Credentials, Custom yazan kısma geldim. Api key: boş bıraktım. Endpoint URL:
Giriş yap veya üye ol.
Model: translategemma:12b yazdım. Sonra Tools'dan Translate Custom seçtim. Gerisi ComicTranslate kullanmayı bilenler için aynı.Sonuç: Nathan Never 142:
Giriş yap veya üye ol.
ComicTranslate github'dan indirilebilen python tabanlı bir yazılımdır. Dolayısıyla windows, mac os, linux bir çok işletim sisteminde kolayca çalışabilir. Ben windows için kısa bir anlatım yapayım.
Programın adresi:
Giriş yap veya üye ol.
Ön gereklilikler: Python, Git ve Uv yazılımları.
Python yükleme:
Giriş yap veya üye ol.
3.12 versiyonunu çekiyoruz, 3.11,13,14 olmaz. Şu an 3.12 için en son 3.12.9 gözüküyor, windows 64 bit ise bunu çekiyoruz:
Giriş yap veya üye ol.
Yüklerken: "Add python.exe to PATH" seçeneğini seçiyoruz.
Git yükleme:
Giriş yap veya üye ol.
varsayılan ayarlar genelde işe yarıyor, çok ayrıntı var, ileri ileri gidebilirsiniz.
Uv yükleme:
Giriş yap veya üye ol.
Powershell penceresi açıp, alttaki satırı yazıyoruz:
powershell -ExecutionPolicy ByPass -c "irm
Giriş yap veya üye ol.
| iex"Comic Translate yüklemek istediğimiz klasörde powershell açıyoruz, örnek: c:\cizgidiyari
powershell'de sırayla bu satırları yazıp, her satırdan sonra enter'lıyoruz:
git clone
Giriş yap veya üye ol.
cd comic-translate
uv init --python 3.12
Birkaç GB çektikten sonra yükleme bitiyor, daha sonra güncellemek isterseniz (arada bir kodu güncellliyorlar, yeni özellikler ekliyorlar) bu komutları yazın (şimdi değil)
git pull
Kullanmak için programın klasöründe powershell açın, mesela c:\cizgidiyari\comic-translate
bu komutu yazın:
uv run comic.py
Veya bir .bat dosyası hazırlayabilirsiniz, Not defteri ile baslat.bat içine üsttekini yazıp kaydedin, bir dahaki sefere kısaca baslat.bat'a tıklamanız yeter.
Program açılır. Ana sayfada sağ üstte automatic seçin, onun altında ilk sütundaki dil örneğin: Italian seçin, ikinci sütundaki dil: Turkish
Sol kenardaki simgelerden çark şeklinde olan settings (ayarlar) ona tıklayıp, mesajın başındaki ayarları yapın. Deepseek local, Openrouter vesaire herşey Custom bölümünden eklenebiliyor. Api adreslerini ilgili sitelerden alabilirsiniz. Font değiştirmek için Text Rendering'den, import font ile font yükleyebilirsiniz. Arial font en kolay sığan. Çizgi romanların arial kullanmamasının, çok kıvrımlı font kullanmasının sebebi OCR (karakter tanıma) programlarına zorluk çıkarmak. Ocr 10 yıllardır olan birşey, yeni değil.
Ana sayfaya dönmek için sol kenardaki ev simgesine tıklayın. Ataş işaretli yere sürükle bırakla veya tıklayarak. Cbz dosyası, resim dosyası veya bir klasör ekleyebilirsiniz. Cbr için ekstra olarak rar programının PATH'de olması gerekiyor.
Sonra sağ üstteki translate all'a tıklıyoruz. Program zaman aşımından bazı sayfaları atlayabiliyor, sadece o sayfaları daha sonra çevirebilirsiniz. Bende 100 sayfada 6 sayfa atladı, sonra bunları tekrar işleme koyup, cbz içine ekledim.
Son düzenleme: