Sermaye Kültüründen Kopuş - 6 (1995 Nisan-Mayıs)

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
743
10,419
İstanbul
8azgcg1.png
4b436ml.png

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,229
6,568

Sayın funghu ;

"Tevfik Fikret'e saldırmak yeni bir moda değil. Yıllardır çeşitli karalamalarla gözden düşürmeye, yok saymaya çalışılmakta. Burjuvazi'nin üniversitelerdeki kuklaları şiir tahlili derslerinde Fikret'i yerden yere vuruyorlar. Mehmet Kaplan'ın çömezleri hocalarından öğrendiklerinin üstüne hiçbir şey koymadan hep aynı şarkıyı söylüyorlar.

Tevfik Fikret'e karşı 1940'lı yıllarda Yeni Sabah gazetesi tarafından önemli bir saldırı başlatılıyor. Gazete "Şair Tevfik Fikret'in eserlerini yakmak lazım" başlıklı bir yazı yayınlıyor. Yazıda Fikret'in din ve tarih düşmanı olduğu ve Robret Kolej'de öğretmenlik yaparak proteston zangocu kişiliğini kanıtladığı öne sürülüyor. Büyük bir tartışma başlatan bu yazının akıl hocası ise Mehmet Akif'in şu dizeleridir :

Önce Allah'a söver, sonra biraz bol para ver

Hiç utanmaz Protestanlara zangoçluk eder. "

Yalçın Küçük, "Aydın Üzerine Tezler"in 2. kitabında Tevfik Fikret üzerine yaptığı incelemede bu tartışmaya değinirken, kavganın kökeninde Fikret'in "Tarih-i Kadim" şiirinin yattığını belirtiyor. Bilim adamı kılıklı faşistleri hala kin kusmaya yönelten bu şiirin bir bölüm şöyle :

Çok sürmez köhne kitap
fikri gömen sayfaların
bugün olmazsa yarın yırtılacak. "

Bu satırlar 4. sayfadaki "Tevfik Fikret" başlıklı yazıdan..
Vargı : Buradaki yırtılma olayına ben de karşıyım... Ama şairlerin diline kilit vurulamaz elbette ki... Peki ben bu satırları neden alıntıladım. Nedeni ; edebiyat - siyaset dünyasındaki bir kavganın iç yüzünü bilelim diye...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
743
10,419
İstanbul
"Tevfik Fikret'e saldırmak yeni bir moda değil. Yıllardır çeşitli karalamalarla gözden düşürmeye, yok saymaya çalışılmakta. Burjuvazi'nin üniversitelerdeki kuklaları şiir tahlili derslerinde Fikret'i yerden yere vuruyorlar. Mehmet Kaplan'ın çömezleri hocalarından öğrendiklerinin üstüne hiçbir şey koymadan hep aynı şarkıyı söylüyorlar.
Tevfik Fikret'e karşı 1940'lı yıllarda Yeni Sabah gazetesi tarafından önemli bir saldırı başlatılıyor. Gazete "Şair Tevfik Fikret'in eserlerini yakmak lazım" başlıklı bir yazı yayınlıyor. Yazıda Fikret'in din ve tarih düşmanı olduğu ve Robret Kolej'de öğretmenlik yaparak proteston zangocu kişiliğini kanıtladığı öne sürülüyor. Büyük bir tartışma başlatan bu yazının akıl hocası ise Mehmet Akif'in şu dizeleridir :

Önce Allah'a söver, sonra biraz bol para ver

Hiç utanmaz Protestanlara zangoçluk eder. "
Y. Küçük, Tenkit (*) kitabından bir paragraf. Tevfik Fikret'i tanıyanlar anlatıyor:

Hüseyin Cahit bunu açıkça belirtiyordu; "çok eski zamanlarda yaşasaydı adı bir peygamber diye art kuşaklara geçerdi" diye yazmaktadır...
Halit Ziya, kişiliğinin güçlü yanını daha eski zamanlara uzatıyordu: "Ben onun daha küçük yaşında iken Galatasaray'da büyüklere bile kendini
tanıtan bir hükmü olduğuna, bir benzerine pek az rastlanan pazılarının kuvvetiyle küçüklerin hakkını koruduğuna, ilk sınıflardan başlayarak
gittikçe pekleşen bir saygı ile onun adeta isteği dinlenir bir kuvvet olarak tanındığını biliyordum." Karaosmanoğlu da "sert bir ahlak hocası"
olarak nitelemektedir....... Servet-i Fünun'un sahibi Ahmet İhsan, bunu, pek canlı bir biçimde doğruluyor:
"Bütün Edebiyat-ı Cedide Ailesi evlatları onun, Tevfık Fikret' in şahsiyeti önünde kendimizi ufak görürdük; Fikret'i karşımıza
çıkmış ilahi ve çok adil bir hakim gibi bulurduk; Tevfık Fikret'in ufak bir tenkidine, küçücük bir imasına uğramak istemezdik ve içimizden
birisini vicdanıyla mahkıim eyleyiverir korkusu ile titrerdik." Her peygamberin çevresinde olanların yaptıklarını Servet-i Fünun Ailesi
de yapıyor: "Gençlik ve delikanlılık şevkiyle tabii olarak işlediğimiz ufak kabahatlerin hepsini ondan gizlerdik."

(*) Tenkit (2016) kitabı, aslında 1997'de yayınladığı "El Kitabı"nın gözden geçirilmiş baskısıdır.

Ozganemin

Aktif Üye
8 Ocak 2018
244
844
Sayın "dedo11" ve Sayın "funghu"!

Bana göre; 'Tevfik Fikret' hakkında olumsuz tavır takınanların 'kim olduğuna' bakılmalı... Hani bir söz var ya: "Söze bakarım 'söz' mü diye, söyleyene bakarım 'adam' mı diye!"...

"Mehmet Akif" içinse derim ki: "DÜRÜST mü DÜRÜST" idealist bir adem". İçinde yaşadığı, Osmanlı boyunduruğunda "kokuşmuş toplumun layık olmadığı" bir kişilik. Toplumunun insanlarının adam olmasını görev edinmiş... Bu tipler, hangi toplumda hangi dine mensup olursa olsun bu tavır ve tutumda olurlar!..
Toplum bireylerinin "insan olabilmesi" için hayatını verecek bir karakter ama "ilacı" yanlış. (O gün de bu gün de) toplumun içine "yuvarlatıldığı" müptezellik çukurundan çıkabilmesinin çaresini, çağlar boyu mıncıklanagelmiş, ("Türk'ün Türklük erdemlerini törpülemiş) toplumu çağ dışı bıraktırma aracı haline indirgenmiş çöl imancında sanıyor. Arap inancına sahipleniyor oysa toplumun içinde bulunulan 'müptezellik' çukuruna yuvarlanmışlığının nedeni olduğunun farkında değil.
Arap'ın çöl gelenek-göreneği ile yoğrulmuş çağlar boyu mıncıklanagelmiş inanç, çölden başka coğrafya toplumlarının oluşumunu olumlu yönde etkileyebilecek yapılanmadan çok uzak... Kaldı ki, Osmanlı elinde saltanatının devamı aracına indirgenmiş, "bu durumdan çöplenenlerin" baş tacı olmuş inanca "Müslümanlık" demek ne kadar doğru olur ayrı bir konu…