SAGUARO 35 - UFKUN ÖTESİ

savok

Admin
30 Eki 2009
20,054
88,142
Kasımpaşa
Sevgili dostum bir ricam ile bakarız diyerek başladığın eksik bırakılmış serinin Türkiye'de yayınlanmamış (sanırım asla da yayınlanmayacak) sayılarını oldukça güzel bir işçilkle dilimize kazandırdın. Bir çok seride bizleri çok güzel eserler ile buluşturdun. İyi ki varsın. Sağlığın iyi olsun, güzel bir ömür sür. Teşekkür edenin bol olsun.
 

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
727
9,421
Dün gece bu seriyi bitirdim. Bonelli’nin Saguaro’yu bu kadar erken bitirmesi gerçekten üzücü; hele ki Türkiye’deki yayınının yarıda kalmış olması çok daha buruk bir tat bırakıyor. Ancak çevirileriniz sayesinde bizleri tüm maceralarla buluşturmuş olmanız harika bir teselli. Her bir hikâyesiyle okuru içine çeken, son derece sürükleyici bir seriydi. Emekleriniz için teşekkürler.

Saguaro’yu benim gözümde özel kılan, hem anne hem de baba tarafından Kızılderili olması. Bu durum onu, daha önce tanıdığımız ve genelde Kızılderililerin "kurtarıcısı" olarak sunulan kahramanlardan kalın çizgilerle ayırıyor. Çünkü yakından bildiğimiz Büyülü Rüzgar (Magico Vento), Zagor ve Tex gibi karakterlerin hepsi aslında beyaz ırka mensup.

Bu durum bana, Muhammed Ali’nin bir TV röportajını hatırlatıyor. Röpörtajında Muhammed Ali, çocukken annesine sorduğu bir soruyu anlatır:

"Anne, neden her şey beyaz? Neden İsa beyaz, neden melekler beyaz? Gökyüzünde hiç siyahi melek yok mu?"
Devamında ise İngilizce dilinin ve kültürün içine işlemiş o ince ayrımcılığı bir bir sıralar: "Angel food cake" (melek keki) bembeyazken, neden "devil’s food cake" (şeytan keki) çikolatalı, yani koyu renklidir? Neden uğursuzluk getirdiğine inanılan kedi siyahtır? Neden birini tehdit etmeye İngilizcede "blackmail" (kara mektup/şantaj) denir?

Ali bu sorgulamayı popüler kültüre de taşır ve şu can alıcı tespiti yapar: Afrika’nın göbeğinde, milyonlarca yerli yüzyıllardır orada yaşarken, beyaz bir adam olan Tarzan nasıl oluyor da bir bez parçasıyla daldan dala atlayıp ormanın kralı olabiliyor? Sadece o hayvanlarla konuşabiliyor ve yerlileri bir güzel pataklıyor. İnsan düşünmeden edemiyor: Kral neden hep beyaz olmak zorunda?

Okuduğum çizgi romanlar çerçevesinde İtalyan çizgi roman geleneğinde (Fumetti) de bu "beyaz kurtarıcı" motifi oldukça baskın duruyor:

  • Magico Vento: Kızılderililerin hakları için savaşan bu kahraman, aslında hafızasını kaybetmiş beyaz bir asker olan Ned Ellis’tir.
  • Tex Willer: Navahoların şefi olan ve onlarla yaşayan "Gece Kartalı", aslında beyaz bir Amerikalıdır.
  • Zagor: Kızılderilileri ölümsüz olduğuna inandırmış İrlanda kökenli bir beyaz.
Bu üçlünün maceralarında yerli veya siyahi karakterler genellikle kahramanın sadık yardımcısı, bilge rehberi ya da kurtarılmayı bekleyen kurbanları olarak resmedilir. Kendi toplumunun kaderini elinde tutan, hikâyenin tam merkezinde bir "özne" olarak duran yerli kahramanlara ne yazık ki çok az rastlıyoruz. İşte Saguaro, tam da bu yüzden çok kıymetli.
 
Üst