NÖROÇİZGİ (Neurocomic - Hana Ros, Matteo Farinella)

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
576
10,443
Eğlenceli bir çizgi romanı daha, herkesin okuyabileceği bir şekilde sunabildiğim için çok mutluyum
Kitabın orijinali siyah beyaz idi ve bu şekilde çalışmaya başladıktan sonra değerli @gandor08 un renklendirme virüsü bulaştırması sebebiyle renkliye çevirdim.
Renklendirme aşamasında karşıma çıkanları ve çabalarımı ayrıca https://www.cizgidiyari.com/forum/k...irme-calismalari-hk.190411/page-2#post-860581 alanında paylaşıyor olacağım.
OCR için gemini kullandım. 15-20 sayfalık balyaları panel panel çok kaliteli bir şekilde veriyor.
çeviriyi yine chatgpt-deepseek ikilisini kullanarak yaptım. İki farklı alternatifi gören beyin, düşünmeye başlıyor ve en iyi alternatifi veriyor.
Her iki çeviriyi yine yapay zeka ile alt alta sıralatıp okuyarak güzel bir Türkçe elde edebilmek için tekrar yorumladım. Aksi durumda cümleler kusursuz olmuyor.
Son halini yine tekrar okuyarak cümlelerin daha akıcı olmasını sağladım
Pek çok nörolojik terim için dip not oluşturdum ki herkes için her kelime anlaşılır olsun.

İyi okumalar dilerim
gutxwt3zjm2v6av7g.jpg

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
18,116
92,370
hiçbiryerde :)
Müthiş bir kitaptı. Dün gece başlamıştım, yarıda kaldım, bugün baştan başlayıp bitirdim.
Beni kırk yıl önceki derslere götürdü :)... Temel olarak tam bir beyin fizyolojisi kitabı diyebiliriz
ama bir ders kitabı kadar soğuk değil, çünkü ve iyi ki bu bir çizgi roman! Türkçe okumamıza
imkan sağladığınız ve harika emekleriniz için çok teşekkür ederim sevgili @cagan73 ...

Beynin nasıl çalıştığını, inanılmaz mekanizmaların bu çalışmada nasıl rol aldığını öğreniyoruz
temel olarak ama bir iki yerde de beynin nasıl da hikaye üreticisi olduğunu, nasıl büyük oyunbaz
olduğunu da fark ediyoruz. Buradan yola çıkarak felsefeye gelirsek, nasıl olur da insanların
o kadar çok farklı şekilde düşünebildiğini, birbirine o kadar zıt düşüncenin, davranışın nasıl
ortaya çıkabileceğini anlamaya başlayabiliriz...

Beynin sırları bu kitap yayımlandıktan sonra da araştırılmaya devam ediyor, bakalım daha
neler öğreneceğiz.
Harika kitap için tekrar teşekkürler, saygılar...

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,882
27,040
ordu-turkey
Müthiş bir kitaptı. Dün gece başlamıştım, yarıda kaldım, bugün baştan başlayıp bitirdim.
Beni kırk yıl önceki derslere götürdü :)... Temel olarak tam bir beyin fizyolojisi kitabı diyebiliriz
ama bir ders kitabı kadar soğuk değil, çünkü ve iyi ki bu bir çizgi roman! Türkçe okumamıza
imkan sağladığınız ve harika emekleriniz için çok teşekkür ederim sevgili @cagan73 ...

Beynin nasıl çalıştığını, inanılmaz mekanizmaların bu çalışmada nasıl rol aldığını öğreniyoruz
temel olarak ama bir iki yerde de beynin nasıl da hikaye üreticisi olduğunu, nasıl büyük oyunbaz
olduğunu da fark ediyoruz. Buradan yola çıkarak felsefeye gelirsek, nasıl olur da insanların
o kadar çok farklı şekilde düşünebildiğini, birbirine o kadar zıt düşüncenin, davranışın nasıl
ortaya çıkabileceğini anlamaya başlayabiliriz...

Beynin sırları bu kitap yayımlandıktan sonra da araştırılmaya devam ediyor, bakalım daha
neler öğreneceğiz.
Harika kitap için tekrar teşekkürler, saygılar...
Anatomi derdinde bir hocamız demişti ki insanın en büyük silahı beynidir.prof.dr Sezgin hoca çok doğru bir laftı tekrar emek için varolun.

nebula

Yeni Üye
25 Kas 2024
18
84
Sizin de bahsettiğiniz gibi eğlenceli olacak bu kitabınız için teşekkür ediyorum.
Emeğinize sağlık.

Geçenlerde kitap fuarından aldığım Mutlu Beyin kitabını bir türlü okumaya başlayamamıştım.
Belki ilham gelir de sizinkinden sonra onu da okumaya başlarım

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
576
10,443
Tüm arkadaşların değerli ilgileri için çok teşekkür ederim. Değerli @yeryüzü güzel açıklamalarınız için minnettarım. Takipte olduğunuz bilim temalı başyapıt sayılabilecek değerli eserler varsa lütfen isteyiniz; umarım daha fazla katkı sağlayabilirim.

nebula

Yeni Üye
25 Kas 2024
18
84
Takipte olduğunuz bilim temalı başyapıt sayılabilecek değerli eserler varsa lütfen isteyiniz

The Cognitive Book of Health​

Farinella'nın sağlık iletişimi üzerine hazırladığı görsel çalışmalardan biridir. Hastalıkları yalnızca biyolojik değil, psikolojik ve sosyal boyutlarıyla ele alır. Sağlığın nasıl algılandığını ve sağlık kararlarının nasıl verildiğini açıklayan infografik ağırlıklı bir kitaptır.

Neurocomic (2022 Expanded Edition)​

Orijinal eserin genişletilmiş ve yeniden düzenlenmiş baskısıdır. Nörobilimdeki yeni gelişmelere uygun olarak bazı açıklamalar güncellenmiş, sayfa sayısı artırılmıştır.

Atlas of AI​

Yazarı Kate Crawford olan bu kitapta Farinella'nın görsel anlatımları yer alır. Yapay zekânın yalnızca algoritmalardan ibaret olmadığını; enerji, emek, veri ve politik güç ilişkileriyle bağlantılı olduğunu açıklar.

The Infinite Bicycle​

Bilimsel düşünme süreçlerini ve keşiflerin nasıl ortaya çıktığını anlatan deneysel bir grafik roman. Bilim tarihi ve felsefesiyle ilgilenen okurlar için Neurocomic'e yakın bir anlatım tarzı sunar.

The Pursuit of Wonder​

Bilimsel merakın ve keşif arzusunun tarih boyunca nasıl geliştiğini görsel öykülerle anlatan bir çalışma. Bilimi teknik bilgilerden çok insan hikâyeleri üzerinden aktarır.
  • The Stuff of Life – Genetik biliminin çizgi roman anlatımı.
  • Suspended in Language – Niels Bohr, Werner Heisenberg ve kuantum devrimi üzerine.

Nörobilim
    The Man Who Mistook His Wife for a Hat — Oliver Sacks
    Nörolojik vakaları hikâye tadında anlatan klasik eser. Beyin hasarlarının algı, hafıza ve kimlik üzerindeki etkilerini gerçek hastalar üzerinden ele alır.

An Anthropologist on Mars — Oliver Sacks
    Otizm, Tourette sendromu ve görme kaybı gibi durumlara sahip kişilerin yaşamlarını inceler. Nöroçeşitlilik konusunda ufuk açıcıdır.

Phantoms in the Brain — V. S. Ramachandran
    Hayalet uzuv sendromu, bilinç ve benlik kavramı üzerine yazılmış en ilgi çekici popüler nörobilim kitaplarından biridir.

The Tell-Tale Brain
    İnsan beyninin evrimini, yaratıcılığı ve dili nörolojik vakalar üzerinden açıklar.

Incognito — David Eagleman
    Kararlarımızın ne kadarının bilinçdışı süreçler tarafından yönlendirildiğini anlatır. Nörobilimi herkesin anlayabileceği bir dille açıklar.

Livewired
    Beynin sürekli yeniden yapılanan ve değişen bir sistem olduğunu gösteren güncel bir çalışma.

Psikoloji ve Bilişsel Bilimler

Thinking, Fast and Slow
    İnsan zihninin hızlı-sezgisel ve yavaş-analitik düşünme sistemlerini açıklar. Modern bilişsel psikolojinin temel eserlerinden biridir.

The Invisible Gorilla
    Dikkat, algı ve hafızanın ne kadar yanıltıcı olabileceğini deneylerle gösterir.

Mistakes Were Made (But Not by Me)
    İnsanların neden hatalarını kabul etmekte zorlandığını ve bilişsel çelişkiyi inceler.

Behave
    İnsan davranışlarını nörobilim, psikoloji, hormonlar ve evrim perspektiflerinden birleştiren kapsamlı bir çalışma.

Why Zebras Don't Get Ulcers
    Stresin beyin ve beden üzerindeki etkilerini anlaşılır bir şekilde anlatır.

Bilim Tarihi

The Discoverers
    İnsanlığın bilgi arayışının tarihini astronomiden coğrafyaya kadar geniş bir perspektifle sunar.

The Sleepwalkers
    Kopernik, Kepler ve Galileo'nun bilimsel devrimi nasıl şekillendirdiğini anlatır.

The Double Helix
    DNA'nın keşif sürecini içeriden anlatan bilim tarihi klasiği.

The Gene
    Genetik biliminin tarihini biyoloji, tıp ve etik ekseninde ele alır.

Bilimsel Çizgi Romanlar ve Grafik Romanlar

The Stuff of Life
    Genetik ve DNA'nın keşfini çizgi roman diliyle anlatır.

Primates
    Jane Goodall, Dian Fossey ve Birutė Galdikas'ın çalışmalarını anlatır.

Suspended in Language
    Kuantum fiziğinin doğuşunda önemli rol oynayan bilim insanlarının fikir çatışmalarını işler.

The Influencing Machine
    Medya psikolojisi, algı ve bilgi üretimi üzerine görsel bir inceleme.

Evolution: The Story of Life on Earth
    Evrim biyolojisini mizah ve bilimsel doğrulukla bir araya getirir.

• Bu sıra, çizgi romandan başlayıp nörobilim → psikoloji → bilim tarihi → bilim felsefesine doğru ilerleyen, giderek derinleşen bir öğrenme yolu oluşturur.

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
576
10,443

The Cognitive Book of Health​

Farinella'nın sağlık iletişimi üzerine hazırladığı görsel çalışmalardan biridir. Hastalıkları yalnızca biyolojik değil, psikolojik ve sosyal boyutlarıyla ele alır. Sağlığın nasıl algılandığını ve sağlık kararlarının nasıl verildiğini açıklayan infografik ağırlıklı bir kitaptır.

Neurocomic (2022 Expanded Edition)​

Orijinal eserin genişletilmiş ve yeniden düzenlenmiş baskısıdır. Nörobilimdeki yeni gelişmelere uygun olarak bazı açıklamalar güncellenmiş, sayfa sayısı artırılmıştır.

Atlas of AI​

Yazarı Kate Crawford olan bu kitapta Farinella'nın görsel anlatımları yer alır. Yapay zekânın yalnızca algoritmalardan ibaret olmadığını; enerji, emek, veri ve politik güç ilişkileriyle bağlantılı olduğunu açıklar.

The Infinite Bicycle​

Bilimsel düşünme süreçlerini ve keşiflerin nasıl ortaya çıktığını anlatan deneysel bir grafik roman. Bilim tarihi ve felsefesiyle ilgilenen okurlar için Neurocomic'e yakın bir anlatım tarzı sunar.

The Pursuit of Wonder​

Bilimsel merakın ve keşif arzusunun tarih boyunca nasıl geliştiğini görsel öykülerle anlatan bir çalışma. Bilimi teknik bilgilerden çok insan hikâyeleri üzerinden aktarır.
  • The Stuff of Life – Genetik biliminin çizgi roman anlatımı.
  • Suspended in Language – Niels Bohr, Werner Heisenberg ve kuantum devrimi üzerine.

Nörobilim
    The Man Who Mistook His Wife for a Hat — Oliver Sacks
    Nörolojik vakaları hikâye tadında anlatan klasik eser. Beyin hasarlarının algı, hafıza ve kimlik üzerindeki etkilerini gerçek hastalar üzerinden ele alır.

An Anthropologist on Mars — Oliver Sacks
    Otizm, Tourette sendromu ve görme kaybı gibi durumlara sahip kişilerin yaşamlarını inceler. Nöroçeşitlilik konusunda ufuk açıcıdır.

Phantoms in the Brain — V. S. Ramachandran
    Hayalet uzuv sendromu, bilinç ve benlik kavramı üzerine yazılmış en ilgi çekici popüler nörobilim kitaplarından biridir.

The Tell-Tale Brain
    İnsan beyninin evrimini, yaratıcılığı ve dili nörolojik vakalar üzerinden açıklar.

Incognito — David Eagleman
    Kararlarımızın ne kadarının bilinçdışı süreçler tarafından yönlendirildiğini anlatır. Nörobilimi herkesin anlayabileceği bir dille açıklar.

Livewired
    Beynin sürekli yeniden yapılanan ve değişen bir sistem olduğunu gösteren güncel bir çalışma.

Psikoloji ve Bilişsel Bilimler

Thinking, Fast and Slow
    İnsan zihninin hızlı-sezgisel ve yavaş-analitik düşünme sistemlerini açıklar. Modern bilişsel psikolojinin temel eserlerinden biridir.

The Invisible Gorilla
    Dikkat, algı ve hafızanın ne kadar yanıltıcı olabileceğini deneylerle gösterir.

Mistakes Were Made (But Not by Me)
    İnsanların neden hatalarını kabul etmekte zorlandığını ve bilişsel çelişkiyi inceler.

Behave
    İnsan davranışlarını nörobilim, psikoloji, hormonlar ve evrim perspektiflerinden birleştiren kapsamlı bir çalışma.

Why Zebras Don't Get Ulcers
    Stresin beyin ve beden üzerindeki etkilerini anlaşılır bir şekilde anlatır.

Bilim Tarihi

The Discoverers
    İnsanlığın bilgi arayışının tarihini astronomiden coğrafyaya kadar geniş bir perspektifle sunar.

The Sleepwalkers
    Kopernik, Kepler ve Galileo'nun bilimsel devrimi nasıl şekillendirdiğini anlatır.

The Double Helix
    DNA'nın keşif sürecini içeriden anlatan bilim tarihi klasiği.

The Gene
    Genetik biliminin tarihini biyoloji, tıp ve etik ekseninde ele alır.

Bilimsel Çizgi Romanlar ve Grafik Romanlar

The Stuff of Life
    Genetik ve DNA'nın keşfini çizgi roman diliyle anlatır.

Primates
    Jane Goodall, Dian Fossey ve Birutė Galdikas'ın çalışmalarını anlatır.

Suspended in Language
    Kuantum fiziğinin doğuşunda önemli rol oynayan bilim insanlarının fikir çatışmalarını işler.

The Influencing Machine
    Medya psikolojisi, algı ve bilgi üretimi üzerine görsel bir inceleme.

Evolution: The Story of Life on Earth
    Evrim biyolojisini mizah ve bilimsel doğrulukla bir araya getirir.

• Bu sıra, çizgi romandan başlayıp nörobilim → psikoloji → bilim tarihi → bilim felsefesine doğru ilerleyen, giderek derinleşen bir öğrenme yolu oluşturur.
İlgileriniz için çok teşekkür ederim... Lütfen incelemelere devam ediniz...
Kitap çevirisi bir süre yapmayacağım zira son çevirdiğim çevirdiğim "Demokrasinin Zorlukları ve Hukukun Üstünlüğü - Jonathan Sumption" kitabı yaklaşık 6 ay sürdü. Çevirmeye başlarsam da mutlaka başka bir başyapıt sayılan "Tom Bingham - The Rule of Law" ile devam edeceğim zira demokrasi olmayınca hiç bir şey olmuyor. Hatta futbol bile olmuyor... gördük...
Görsel, inografik kitaplar konusunda ise; başlarsam mutlaka elimde bolca bulunan ve en beğendiğim seri olduğu için"DK" içerikleri ile başlamalıyım.
Çizgi eserlere gelirsek; "The_Stuff_Of_Life_Genetics and DNA" renklendirmesini yeni bitirdim ama çok uzun sürdü zira bir karakter 1.karede hangi renk ise 150. sayfada da aynı renk olmalı şeklinde bir takıntı oluştu. Bu yüzden çok uzun sürdü. Bildiğiniz gibi bu seride bir çok kitap var ve "Evolution: The Story of Life on Earth" da onlardan biri ama bu kitabı da renklendirmeden ele almamak lazım ve her seferinde şu karakter RGB şu olsun, bu karakter RGB şu olsun demek oldukça yorucu oluyor, bu yüzden seriye devam eder miyim emin değilim...
"The Influencing Machine" listemde ama biraz öteleyeceğim zira şimdilik Bilim ve Tarih biraz daha öncelikli duruyor.
Suspended in Language; haftalardır arıyorum, bulamadım ama gerekirse satın alıp tarayıp mutlaka çevireceğim. Ottaviani nin diğer eserleri olan (sitede daha önce orijinallerini paylaşmıştım) Hawking, Fallout, Einstein ve The Imitation Game listemde duruyor. Bunları da eninde sonunda çevirmeliyim.
Birde L'Incroyable serisinde en beğenilen ikinci kitap olan "Histoire de science" malesef hiç bir yerde bulamadım, bulabilirsem muhtemelen en öne almam gerekir...