Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Milliyet Sanat - Yeni Dizi Sayı 14 - 15 Aralık 1980
Afiş sanatı önem verdiğim sanat konularından. Sanat Tarihi'nde resim sanatının nasıl farklı dönemleri varsa, afiş sanatının da farklı dönemleri bulunuyor. Daha çok Art Nouveau ve Art Deco dönemleriyle başlayan bu sanat dalına tutkum, sonraları Polonya, Rus, Çin hatta Nazi propaganda posterleriyle sürdü. Sanat tarihinde yeri olan bu posterlerin her biri tıpkı tablolar gibi, meraklısı için seyir zevki vermekte. Bu sanatın '' Başlangıç Dönemi ''ndeki sanatçı olarak Jules Cheret gösterilir, afişlerindeki renk armonisi müthişti. Ama bence başlangıç için, çok daha gerilere gitmek gerekir. Tabii bizden de önemli sanatçılarımız var. Her biri Grafik Tasarım sanatımızın kilometre taşları. Başta İhap Hulusi ( Sümerbank ve çeşitli kamu kurumları için yaptığı çalışmalar ) olmak üzere Bülent Erkmen, Erkal Yavi, Mengü Ertel ( '' Keşanlı Ali Destanı '' afişi klasikler arasında. Ertel'in bu afişi bana her zaman Turhan Selçuk çizimlerini hatırlatmıştır ) gibi unutulmaz sanatçılarımız, ilk aklıma gelenler. Yıllar önce, sanat dergileri içinde ilk okuduğum sanat dergisi olan Milliyet Sanat dergisinde bu konunun işlenmesini burada görmek sevindirdi beni. Belki bu sayıyı zamanında okudum, unutmuşum. Çeşitli ülkelerden '' Graphis Posters 80 '' için seçilen yapıtları konu edinmiş, arşivlememe yol açtı. Teşekkürler @funghu.