Lovelace ve Babbage'ın Heyecan Verici Maceraları (The Thrilling Adventures of Lovelace and Babbage - Sydney Padua)

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
578
10,524
Son çeviri çalışmamdan sonra kendi kendime "neden iki büyük başyapıt birden, aynı anda çevirmiyorum?" diye sormuştum.

Aradığım konulardaki araştırmamı beklendiği üzere Frankafon üzerinde yoğunlaştırdım fakat Tüm BD sitelerini karıştırmama rağmen bir türlü zirveyi bulamamıştım
Kriterlerim belliydi ve bulduğum eserler son derece değerli içeriklere sahip olmasına rağmen en tepeyi yansıtmıyordu.
İlginç bir şekilde araştırmalarım Frankafon dışında sonuç verdi ve iki değerli esere de kavuşmuş oldum
Ancak bu aşamada bir sorun daha çıkmıştı; malesef her iki eserde siyah beyazdı ve bu tercih herhangi bir sanatsal ifadeyi yansıtmıyordu.

Uzun uğraşlar, her iki eseri de renklendirmemi engellemedi. Bu tür çalışmalarda bildiğiniz gibi mükemmel seviyeye çıkamıyorsunuz...
Ayakkabı, saç rengi 3-4 sayfa sonrasında değişebiliyor, gözler sağa yerine sola bakıyor, balonun ucu sağ yerine solu gösteriyor ve bunları düzeltirken başka bir figür değişiyor
Yine de renklendirme çalışmamın; sıfır hata sonucunu vermese de okunabilirlik açısından dikkat çekecek derecede sırıtmamasını sağlayabildim.

Tüm bu çabalar sayesinde her iki kitabı da bitirebildim

İlk esere gelirsek;

Günümüz bilgisayarlarının temelini oluşturan kavramları son derece anlaşılır biçimde açıklayan:
Lovelace ve Babbage'ın Heyecan Verici Maceraları'nı değerli ilgilerinize sunuyorum;

Özellikle bilim ve teknoloji tarihine ilgi duyanlar için bir altın madeni niteliğinde...
Bir başka açıdan, "neden batı medeniyeti modernleşti ve dünyanın geri kalanı yerinde saydı" sorusunun cevabını özellikle dipnotlardan rahatlıkla çıkarabileceğinizi düşünüyorum.
(Ve aynı zamanda okurken eğleneceğinizi de...)
Zira dipnotlar komedi ve bilgiyi bir arada ve entellektüel bir zenginlik içinde sunuyor. Çeviri ve düzenleme esnasında sürekli olarak kendimi dipnotların içinde son derece keyifli bir şekilde kaybettiğimi rahatlıkla söyleyebilirim
Binin üzerinde tarih kitabım mevcut ve içlerinde muhtemelen son yüzyılı en eğlenceli sunan kitap benim için bu oldu.
Üzüldüğüm nokta ise halen dünyanın büyük çoğunluğunun, kitapta resmedilen ikiyüz yıl öncesinin akıl zenginliğinden çok uzakta olmasıdır.

İyi seyirler diliyorum

ereis9xc47wj0wu9g.jpg

100bullets

Aktif Üye
7 Eki 2020
176
850
Sn. @cagan73 öncelikle yapmış olduğunuz bu paylaşım için çok teşekkürler. Bir çizgiromandan ziyade bir kitap çevirisi kadar dikkatli ve incelikle yapılmış bir çalışma. Çoğu kişi böyle bir kitabı muhtemelen 20. sayfasından sonra çevirmeyi bırakırdı ki bu kitap dolu dolu 318 sayfa.

Kitap aslında oldukça teknik bilgiler içeriyor. Ekonomi, mantık bilimi ve matematik alanında temel kavramlar var. Bu kavramlara hakim olmanız çeviride, çizgiromanı ve metni bağlamdan çıkarmadan derleyip toplamanızı sağlamış. Mesela sanal sayıları anlatmak veya analog olarak toplama çıkarma işlemlerini görselleştirmek kolay değil.

Son olarak şunu da belirtmek istiyorum;
Uzun uğraşlar, her iki eseri de renklendirmemi engellemedi. Bu tür çalışmalarda bildiğiniz gibi
mükemmel seviyeye çıkamıyorsunuz
Burada dediğiniz çok doğru. Ama mükemmel olmasından ziyade özenilmiş olması bence çok daha önemli. Olay sadece renklendirme değil. Metni çevirme ve konuşma balonlarına yerleştirme, uygun bir yazı tipi ve boyutu seçme konusunda özenli bir iş yapmak önemli. Sizin çalışmanızda da bu detaylar göze batmıyor. Bunun için de ayrıca teşekkürler.

bilobeto

Yeni Üye
3 Tem 2019
47
188
Çok zor bir işi başarmışsınız, bu kitabı çevirmek, düzenlemek gerçekten emek ister. Ben olsam 1-2 sayfa sonra bırakır kaçardım. Sabrınızdan, emeğinizden ve insanlarla paylaşan yüce gönüllülüğünüzden dolayı sizi tebrik ederim. Yabancı dil bilmediğimden çeviremem ama okumaya çalışacağım. Teşekkürler...