Kapa Çeneni, Söylenmeyi Bırak-Harekete Geç (Çizgi Roman)

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
544
10,011
Uluslararası düzeyde tanınan yaşam koçu, konuşmacı ve mizah ustası Larry Winget, kendine özgü tarzıyla, alışılagelmiş kişisel yaşam önerilerini yerle bir ediyor. Larry, geleneksel kişisel yaşam koçlarının önerilerinin kendilerine danışan kişilere göre belirlenmediği iddiasında. Bu nedenle, kalıplaşmış tüm kişisel yaşam önerilerini yerle bir ediyor. Larry, sizi yaşamda sorumluluk almaya çağırıyor. Çağırmakla kalmıyor; gerçekleri yüzünüze bir yumruk gibi vuruyor. Sizi rahatsız etmek istiyor, rahatınızı bozmaya çalışıyor.
Sürekli konuşmanızdan, bahaneler üretmenizden ve miskin miskin oturup sızlanmanızdan sıkıldığını haykırıyor. Konuştukça dinlemiyorsunuz, bahaneler üretmekten gerçekleri görmüyorsunuz ve en önemlisi sızlanmaktan harekete geçmiyorsunuz. Yaşamakta olduğunuz hayatın tek sorumlusu sizsiniz. Larry'nın sizin bahanelerinizi dinlemeye hiç niyeti yok. Şimdi yerinizden kımıldayın, aynanın karşısına geçip tek suçluyla, en çok korktuğunuz kişiyle, kendinizle yüz yüze gelin.

1gx3xbript02pod7g.jpg


 

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
590
3,258
Çok teşekkür ediyorum

Epey zamandır bol görselli olması veya çizgi roman olması, en azından benim için, öncelikli.

Mecbur kalmadıkça sırf yazı olan kitapları hiç de okumak içimden gelmiyor artık

sizlerin de düşüncelerini öğrenmek isterim
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,483
9,153
Titiz seçimleriniz sonucu , güzel paylaşımlarınız için çok teşekkürler @cagan73 . Ben de @murats arkadaşın belirttiği gibi , bir süredir '' Küçük Prens '' leri beklemekteyim . Müsait olduğunuz zaman diliminde , ilgili çalışmaları ve paylaşımları yaparsanız sevinirim. Başarı dileklerimle .
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,341
8,271
Son yıllarda, tabiri caizse, bir kişisel gelişim kitapları furyası yaşanıyor. Her yıl bu konularda yüzlerce kitap yayımlanıyor, en az bir o kadar da kişisel gelişim kursları, seminerleri düzenleniyor. Firmalar da çalışanlarını bu tür eğitimlere gönderiyor. Diğer taraftan bu tür kitap ya da eğitimlere yönelik eleştiriler de mevcut. Bunlardan başlıcaları şöyle:
  • Aşırı basitleştirme: İnsan davranışları çok karmaşık süreçler sonucu belirlenmekte, oysa bu tür kitaplar / eğitimler sorunları basitleştirerek herkes için tek ve basit bir öneri sunuyor.
  • Etkililik eksikliği: Önerilen yöntemler kulağa hoş gelse de bunların ne derece etkili oldukları tartışmalıdır, yararı bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.
  • Kendini suçlama: Bu tür kitapları okuyanların, belirtilen hedef ya da sonuçlara ulaşamadıklarında bir başarısızlık duygusu yaşadıkları ve bundan dolayı kendilerini suçlama eğilimine girdikleri görülmektedir.
  • Bireyciliğe vurgu: Bu tür kitapların, bireyciliğe çok fazla vurgu yaptıkları için, kişinin toplumsal ilişkilerini olumsuz yönde etkiledikleri bildirilmektedir.
  • Uygunsuz tavsiyeler: Bu kitaplardan bazıları uygunsuz ya da kişiye zarar verici tavsiyeler içerebilir. Özellikle çeviri kitaplarda ülkeler arasındaki kültürel farklılıklar göz ardı edildiği için uygunsuzluk olasılığı daha yüksektir.
  • Ticarileştirme: Kişisel gelişimin günümüzde dev bir iş kolu haline gelmesi nedeniyle pek çok uzmanın / gurunun / yaşam koçunun insanlara yardım etmekten çok para kazanmakla ilgilendiği yönünde eleştiriler mevcut.
Özetleyecek olursak, kişisel gelişimde herkese uyan tek bir çözüm olamaz, birisi için işe yarayan bir çözüm başkası için tam tersine zarar verici bile olabilir. Değerli @cagan73 'ün paylaştığı kitap, alışılmış kişisel gelişim kitaplarından çok farklı bir yerde duruyor. Yukarıda saydığım eleştirilerden bazılarını kitabın yazarı da dile getirmiş ve o tür kitap ya da tavsiyeleri de saçma olmakla itham etmiş. Kitabın ana fikri, şu an içinde bulunduğun durum tamamen senin eserindir, bunu değiştirmek ancak senin elindedir, o halde bir şeyleri değiştirmek için harekete geçmelisin! Çizgi roman formatında olması sebebiyle kolay okunabilen bir kitap. Ama sonuçta o da eleştirisini yaptığı kitaplar gibi -farklı açıdan olsa da- bir takım genel önerilerde bulunuyor. Galiba gerçek şu ki, herşey insanın kendinde bitiyor; ne kitaplar, ne eğitimler -ve hatta- ne de psikologlar, siz değişmeyi kabul etmedikçe size yardım edebilir.
Bu güzel ve farklı kitap için çok teşekkürler değerli @cagan73 . Tüm paylaşımlarınızı ilgiyle takip ediyorum.
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,341
8,271
Mecbur kalmadıkça sırf yazı olan kitapları hiç de okumak içimden gelmiyor artık
sizlerin de düşüncelerini öğrenmek isterim
Değerli @kemalettin ,
Aynı durum bende de oldu. Eskiden elime ne geçirsem satır satır okurdum, hatta çocukken 6 ciltlik Hayat Ansiklopedisini (daha da ilginci bin küsur sayfalık Redhouse İngilizce sözlüğünü!) adeta bir roman gibi baştan sona okumuştum! Ama, yılların yorgunluğu mudur nedir, son zamanlarda sadece yazı olan kitapları okuyamıyorum, başına, sonuna, içindekiler ve önsöz sayfalarına bakıp, bırakıyorum. İlgimi çeken bir bölüm varsa sadece orayı okumakla yetiniyorum. :(
 
Üst