İnternet indirme hızı hakkında

batterton

Aktif Üye
23 Kas 2014
408
1,885
Değerli üyeler, size danışmak istediğim bir konu var. Türksat 100 mb fibere geçtim. Hız testi yapıyorum, indirme hızı bazen 16 bazen 24 çıkıyor. 180 mb kitabı 124 saniyede indirdi. Gün içinde yaptığım diğer denemelerimde de aşağı yukarı aynı sonuçlar çıktı. Daha hızlı indirmesi gerekmiyor mu ? Hızı çok daha yavaş olan Türksat kablo internet vardı bundan önce, aşağı yukarı o da bu sürelerde indiriyordu. Hız uçacak diye fibere geçirdiler ama pek bir fark yok hatta sanki eskiden daha hızlı indiriyordu. Sordum, normal dediler ama benim pek içime sinmedi. Yorumlarda görüyordum, indirip ChatGPT' ye sordum aşağıdaki gibi cevapladı. Cep telefonu ve tablet bağlı şu anda. Wi-Fi ile tablete indirmek hızı bu kadar etkiler mi ?

Hızın Teorik ve Gerçek Değeri: Fiber 100 Mbps hız, teorik olarak saniyede 12.5 MB veri indirebileceğin anlamına gelir. Yani, 180 MB’lık bir dosyayı 180/12.5 = 14.4 saniyede indirmen gerekirdi. Ancak, 124 saniye daha uzun sürmüş. Bu fark, ağdaki başka bir darboğazdan kaynaklanıyor olabilir. O yüzden indirme hızının biraz düşük olması normal olsa da, 100 Mbps'lik bağlantıda, bu kadar büyük bir farkın olması biraz fazla gibi.

Ekipman ve Bağlantı Durumu: Modem, kablo ve bilgisayarın internet kartı gibi ekipmanların da hızı etkileyebilir. Wi-Fi kullanıyorsan, bağlantı hızı da kablolu bağlantıdan daha düşük olabilir. Hangi cihazla bağlandığın ve hangi bağlantıyı kullandığın da önemli.

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
826
8,406
istanbul
sayın batterton bir yerde okumuştum. işverenler taahhüt edilen sürenin gerçekte ne olduğunu bulmak için şöyle bir formül kullanıyorlarmış.
süre x 2
çıkan sonucun bir üst birimi
yani 2 saatlik iş = 2 x 2 =4
saatin bir üstü = gün
sonuç: 4 gün.

sanırım sizin internet hızınız için de benzer bir formül gerekecek :)

ben de internetimi yenilerken bana 50 mbit diye satılan internetin aslında 35 mbit olduğunu öğrenmiştim. bu sefer de 100 mbit taahhüt ettiler. umarım 25 - 30 aralığını yakalarım.

zorboy

Çeviri & Balonlama
23 Ara 2009
181
3,133
İZMİR
Değerli üyeler, size danışmak istediğim bir konu var. Türksat 100 mb fibere geçtim. Hız testi yapıyorum, indirme hızı bazen 16 bazen 24 çıkıyor. 180 mb kitabı 124 saniyede indirdi. Gün içinde yaptığım diğer denemelerimde de aşağı yukarı aynı sonuçlar çıktı. Daha hızlı indirmesi gerekmiyor mu ? Hızı çok daha yavaş olan Türksat kablo internet vardı bundan önce, aşağı yukarı o da bu sürelerde indiriyordu. Hız uçacak diye fibere geçirdiler ama pek bir fark yok hatta sanki eskiden daha hızlı indiriyordu. Sordum, normal dediler ama benim pek içime sinmedi. Yorumlarda görüyordum, indirip ChatGPT' ye sordum aşağıdaki gibi cevapladı. Cep telefonu ve tablet bağlı şu anda. Wi-Fi ile tablete indirmek hızı bu kadar etkiler mi ?

Hızın Teorik ve Gerçek Değeri: Fiber 100 Mbps hız, teorik olarak saniyede 12.5 MB veri indirebileceğin anlamına gelir. Yani, 180 MB’lık bir dosyayı 180/12.5 = 14.4 saniyede indirmen gerekirdi. Ancak, 124 saniye daha uzun sürmüş. Bu fark, ağdaki başka bir darboğazdan kaynaklanıyor olabilir. O yüzden indirme hızının biraz düşük olması normal olsa da, 100 Mbps'lik bağlantıda, bu kadar büyük bir farkın olması biraz fazla gibi.

Ekipman ve Bağlantı Durumu: Modem, kablo ve bilgisayarın internet kartı gibi ekipmanların da hızı etkileyebilir. Wi-Fi kullanıyorsan, bağlantı hızı da kablolu bağlantıdan daha düşük olabilir. Hangi cihazla bağlandığın ve hangi bağlantıyı kullandığın da önemli.
Konu bilisayarın modemi ile ilgili. bende 1000 mps internet ver 300 -350 mps nin üstüne çıkmıyor. normal bilgisayarın modemi bu hızıda yakalamadığı için usb den kullanılan modemle anca bunu sağlayabildim.

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,783
10,686
Ben de 5G yapılanmasından memnun olmayanlardanım.
Uçacağız, kaçacağız dediler ama maalesef 4,5G yi arar durumdayım.
İndirme hızı için zaman tutmadım ama Yavaşladığını hissedebiliyorum.
İnternette sayfa geçişleri de eskiye göre yavaş.

BU KONUDA UZMANLAR BU KULLANILAN SİSTEMİN ADI 5G KENDİSİ DEĞİL DİYORLAR.

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,783
10,686
5G KONUSUNDA BİR GAZETECİNİN GÖRÜŞLERİ ŞÖYLE.
5G’NİN LOGOSU GELDİ KENDİSİ YOLDA!
Türkiye nihayet 5G’ye geçti. Hayırlı olsun… Zaten memlekette her şey tamamdı, telefonun köşesinde “5G” yazısı eksik kalmıştı. Onu da koyduk. Artık çağ atladık.
Hatta isteyen birkaç çağ birden atladığımızı bile söyleyebilir. Nasıl olsa bu ülkede tabelayı değiştirince içeriğin de değiştiğine inanan ciddi bir kitle var.
Bizde önce 136 ülke 5G’ye geçti, Türkiye 137’nci ülke olarak sisteme dahil oldu. Başlangıcından yaklaşık “7 yıl” sonra… Oha!
Şimdi burada insanın aklına basit bir soru geliyor. Madem bu kadar stratejikti, madem bu kadar önemliydi, madem dijital dönüşümün omurgasıydı, neden yedi yıl geç kalındı?
Zira bizde teknoloji çoğu zaman ihtiyaçtan önce gösteriye dönüşüyor. Vitrin pırıl pırıl ama arka depo rutubet kokuyor.
Devlet, 16 Ekim 2025’te yaptığı ihaleyle 5G için 3 milyar 534 milyon dolarlık bedeli cebe koydu. Yetmedi, 2029’dan itibaren operatörlerin brüt satışlarının yüzde 5’ini ödeme yükümlülüğü de getirdi. Zaten iki operatörün yönetimi Varlık Fonu’nda… Giren çıkan Vodafone’a!
Zamanlama manidar derler ya… 1 Nisan günü açılış yapılması da bize bir şeyler anlatıyor olmalı… Ekranda 5G yazmasıyla gerçek 5G arasında ciddi farklar var.
Nitekim sunulan şeyin önemli kısmı, bildiğin 4G çekirdeğinin üstüne 5G ceketi giydirilmiş hali… Görünüş yeni, mekanizma eski… Doğan görünümlü Şahin bu işin tam tabiri…
Kısacası vatandaşın cebine konan şey “geleceğin teknolojisi” diye pazarlanıyor ama içindeki motor bir önceki kasadan kalma.
Bir de şu “yerli ve milli” meselesi var. Şartnamede “yüzde 60 yerli, yüzde 30 milli ürün olacak” yazıyor. Hatta 7 yıl gecikmenin, dünyada 5G’ye geçen en son ülkelerden biri olmanın sebeplerinden biri de buna bağlanıyor.
Güya bekledik ama boşuna beklemedik. Kendi ekosistemimizi geliştirdik. Peki gerçekten öyle mi? Değil tabii ki!
Şöyle anlatayım size… Dünyada bu işin devleri belli; Ericsson, Nokia, Huawei… Bizim de ULAK var. Olması güzel… Çok iyi paket yapıyorlar.
Dışarıdan parçayı getir, burada vidayı sık, üstüne “yerli malı” damgasını vur. Al sana yerli 5G anteni!
Ya da teknoloji ithalatı kalemlerine bak, cari açığın içindeki elektronik ve haberleşme ekipmanı giderlerine bak, gerçeği zaten orada görüyorsun. Kendimizi kandırmayalım… Biz teknolojiyi hizmet için değil, gösteriş ve vergi toplama aracı olarak seviyoruz.
Önce ihale geliri konuşuluyor, sonra büyük hedefler, sonra yerli milli nutukları… Oysa gelen 5G hâlâ asansörde telefon çekmeyen bir düzenin biraz makyajlanmış hali… Dünya devleriyle yarışacağız diyorlar ama daha bodrum katta konuşamıyoruz telefonla!
Türkiye 5G’ye geçti mi? Evet, geçti. Ama nasıl geçti? Sloganla geçti. Törenle geçti. Reklam filmiyle geçti. (Hele Turkcell’in basketbolcu Shaquille O’Neal ile çektiği reklama bayıldım. Çok başarılı bence…) Sürpriz yok yani bize… Koca koca binaların üzerinde Adalet Sarayı yazıyor ama adaleti gören oldu mu bu topraklarda? Hah işte 5G de biraz o kıvamda!
MURAT MURATOĞLU

NEFES GAZETESİ

cekicenim

Yapay Zeka Çeviri Balonlama
6 Şub 2018
398
8,447
KSK

Wifi hızı çok değişkendir. Modeme, cihaza, çekiş gücüne bağlı olarak. Kablo ile denemeden tam emin olamazsınız. Kablo ile de sonuç öyle çıkarsa, hatta problem var demektir.

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
820
10,310
Öncelikle Turksat 100 Mbps internet ise bu saniyede 100 megabit demektir megabyte değil. Buda teorik olarak saniyede maksimum 100 Mbps (≈ 12.5 MB/s) indirebilirsiniz demek.
Sizin 180MB kitabı indirme süreniz - eğer indirme yaptığınız sunucudan kaynaklı bir kısıtlama yoksa - oldukça yavaş. ekran görüntüsü paylaşabilir misiniz? Ayrıca jitter test sonucunuda paylaşmanız mümkün mü?

Bağlantı TürüEn Yavaş NoktaGerçek Hız180 Megabyte İndirme Süresi
Wi-Fi 802.11gWi-Fi20–25 Mbps60–75 sn
Wi-Fi 802.11n (2.4 GHz)Bazen Wi-Fi50–100 Mbps15–30 sn
Wi-Fi 802.11ac (5 GHz)ISP (100 Mbps)~100 Mbps~14–18 sn
1 Gbps EthernetISP (100 Mbps)~100 Mbps~14–16 sn

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
820
10,310
Ben de 5G yapılanmasından memnun olmayanlardanım.
Uçacağız, kaçacağız dediler ama maalesef 4,5G yi arar durumdayım.
İndirme hızı için zaman tutmadım ama Yavaşladığını hissedebiliyorum.
İnternette sayfa geçişleri de eskiye göre yavaş.

BU KONUDA UZMANLAR BU KULLANILAN SİSTEMİN ADI 5G KENDİSİ DEĞİL DİYORLAR.
Fizik kuralları gereği, verici antenin yanında değilseniz 5G nin teorik hızını görmeniz mümkün değil. Reklamlarda söylenmeyen gerçekler:

5G (özellikle sub-6 GHz ve mmWave) sinyallerinin tuğla ve betonarme ev içine girişi, dış ortama göre ciddi şekilde zayıflar. Bu yüzden “net bir hız” söylemek yerine olasılık aralığı vermek daha doğru olur.

Genel etki
  • Betonarme + tuğla duvarlar sinyali %30–90 arası zayıflatabilir
  • Cam, metal kaplama, yalıtım malzemesi varsa kayıp daha da artar
  • Özellikle yüksek frekanslı 5G (mmWave) neredeyse hiç içeri girmez

Sub-6 GHz 5G (Türkiye’de yaygın olan) için:
Dışarıda:
~100–500 Mbps
Ev içinde:
Pencere kenarında: 50–200 Mbps
Orta odalarda: 20–100 Mbps
Kalın duvar arkasında: 10–50 Mbps

Çoğu durumda hızın yarıya hatta daha fazlasına düşmesi normal.

mmWave 5G (çok hızlı ama hassas)​

• Dışarıda: 1–2 Gbps+
  • Ev içinde:
    • Genelde çekmez veya çok zayıf (0–50 Mbps)
    • Betonarme yapı mmWave’i neredeyse tamamen engeller.

Ev içinde hız ve çekim karşılaştırması
4.5G (LTE-Advanced)

Daha düşük frekanslar kullandığı için duvarlardan daha iyi geçer
Ev içinde genelde: 30–150 Mbps (çoğu evde stabil)
Çekim:
Daha kararlı ve kesintisiz
Arka odalarda bile çalışır
Betonarme evlerde çoğu zaman “daha hızlı değil ama daha stabil”

5G (özellikle Türkiye’de sub-6)
Daha yüksek frekans → duvarlardan geçiş zor
Ev içinde: Pencere yanında: 50–200 Mbps
İç odalarda: 10–100 Mbps (çok değişken)
Çekim: Dalgalı olabilir (bir an hızlı, bir an düşer)
Bazı odalarda 4.5G’ye düşer
Kağıt üstünde hızlı ama ev içinde her zaman avantajlı değil

Pil tüketimi karşılaştırması
4.5G
Daha az pil tüketir
Telefon sürekli bağlantı değiştirmez
Ortalama kullanımda: Gün boyu daha stabil pil performansı

5G
Daha fazla pil harcar çünkü: Sinyal zayıfsa sürekli güç artırır. 4.5G ↔ 5G arasında geçiş yapar
Özellikle ev içinde: %10–30 daha fazla pil tüketimi görülebilir

Evdeyseniz → 4.5G kullanın (daha mantıklı)
Hız lazım ve pencere yanındaysanız → 5G aç
Pil önemliyse → 5G’yi kapatın

wolverine

Yeni Üye
27 Mar 2009
130
483
Teknik anlamda bir yardımda bulunamam. Ancak kendi kullandığım türksat kablo fiber 200 mbt bağlantımın hız testini yaptım 194 indirme hızı verdi. Evet haklısınız saniyede gördüğüm indirme hızım ise 12-14 arası gösteriyor ve ne zaman büyük dosyaları indirmek gerekse örnek olarak 90-120 gb oyun dosyalarını iki üç saat bile sürmeden indiriyor. hiç bir zaman da sistemin vereceğim dediğinin altında bir hız ile karşılaşmadım. özel bir ara alette kullanmıyorum. kendi aletleri. Acaba sizin bölgeniz ile alakalı olarak bir sorun olabilir mi?
aklıma gelen şey ise bazen megaupload gibi yerlerden indireceğim şeyler benden değil ama indirdiğim yer ile alakalı olarak sıkıntı yaşatabiliyor. örnek olarak takılma ya da yuzde 99 a gelip bir den durmak gibi.
2010 senesinden beri hiç değiştirmedim ve her zaman verimli şekilde kullandım.
hatta aynı anda pcden steamden epic gameden, ps5 in kendi kutuphanesinden gece bırakıp 00:00 ile 08:00 arası 600-750 gb indirdiğimi de bilirim. verebileceğim en buyuk şahsi tecrubemle bu olabilir.

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,940
89,941
hiçbiryerde :)
DOWNLOAD
62.69
Mbps
UPLOAD
58.83
Mbps
LATENCY
20
ms
JITTER
4

Bende de millenicom vardı (fiber internet sokağımızda yok henüz) ,
bu yıl başında süperonline 1000 mbps'ye kadar süperbox 300 gb
kotalıya geçtim. Çok iyi hızı olur vb diye ama bir fark göremedim aslında.
Fakat az önce yukarıdaki değerlerin iyi olduğu yorumunu görünce bakayım dedim,
millenicom'dayken hız aynıydı, hatta belki daha iyiydi tam hatırlamıyorum ama
bağlantı kalitesi denen şey de önemliymiş demek ki, "latency", "jitter" denen
az önce ilk kez görüp ne olduğunu yeni anladığım kavramlar... Hmm...

Son düzenleme:

batterton

Aktif Üye
23 Kas 2014
408
1,885
Teknik anlamda bir yardımda bulunamam. Ancak kendi kullandığım türksat kablo fiber 200 mbt bağlantımın hız testini yaptım 194 indirme hızı verdi. Evet haklısınız saniyede gördüğüm indirme hızım ise 12-14 arası gösteriyor ve ne zaman büyük dosyaları indirmek gerekse örnek olarak 90-120 gb oyun dosyalarını iki üç saat bile sürmeden indiriyor. hiç bir zaman da sistemin vereceğim dediğinin altında bir hız ile karşılaşmadım. özel bir ara alette kullanmıyorum. kendi aletleri. Acaba sizin bölgeniz ile alakalı olarak bir sorun olabilir mi?
aklıma gelen şey ise bazen megaupload gibi yerlerden indireceğim şeyler benden değil ama indirdiğim yer ile alakalı olarak sıkıntı yaşatabiliyor. örnek olarak takılma ya da yuzde 99 a gelip bir den durmak gibi.
2010 senesinden beri hiç değiştirmedim ve her zaman verimli şekilde kullandım.
hatta aynı anda pcden steamden epic gameden, ps5 in kendi kutuphanesinden gece bırakıp 00:00 ile 08:00 arası 600-750 gb indirdiğimi de bilirim. verebileceğim en buyuk şahsi tecrubemle bu olabilir.
Cevabınız için teşekkür ederim. Sayın Vefalı'nın bugün paylaştığı 60 mb boyutundaki Ombraks macerasını indirdim şimdi. 65 saniyede indirdi. Saniyede 1 mb. Fiber öncesi de Türksat kullanıyordum, gayet memnundum. Günlük bir sıkıntı vardır belki.

cekicenim

Yapay Zeka Çeviri Balonlama
6 Şub 2018
398
8,447
KSK
Bunların hepsinin üstüne karşıdaki sitenin hızı da önemli.

Hızlı bir site seçince:
dx2eolm.png

Orta hızlı bir site seçince:
44gkscy.png

Yavaş bir site seçince:
1r4in4b.png

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
820
10,310
Sayın Cizgicicocuk, testler şu şekilde çıkıyor.

Sonuçlarına bakınca durumu net söyleyeyim: Bu değerler 100 Mbps abonelik için olması gerekenden çok çok çok düşük ve dengesiz.

Sonuçlara bakarsak
Speedtest by Ookla: 16.85 Mbps (çok düşük)

Jitter Test:
Ping: 69 ms (yüksek)
Jitter: 20.3 ms (yüksek - stabil değil)
Paket kaybı: %0 (iyi)
Genel kalite: Fair (orta)

Bu ne demek?
100 Mbps yerine %80+ kayıp var
Ping ve jitter yüksek
Bağlantı istikrarsız (dalgalı)

Türksat’ı mutlaka arayın
Direkt şu şekilde konuşabilirsiniz (net ve teknik konuşursanız daha ciddiye alırlar):

“100 Mbps paket kullanıyorum ama hız testlerinde maksimum 15–20 Mbps alıyorum. Ayrıca ping 70 milisaniye ve jitter 20 milisaniye civarında, bağlantı stabil değil. Hattımın kontrol edilmesini ve gerekirse port/modem/sinyal değerlerinin incelenmesini istiyorum.”

Özellikle şunları isteyin:
“Hat değerlerim (SNR / dB) kontrol edilsin”
“Port reseti yapılsın”
“Gerekirse ekip yönlendirin”
“Yoğunluk (oversubscription) var mı kontrol edin”

Aramadan önce bunları yapın, çünkü size ilk bunu soracaklar:

Wi-Fi değil -> kablolu test yap
Modemi kapat-aç
Başka cihaz bağlı mı kontrol et
Modem eski mi?

Normalde 100 Mbps pakette:
Hız: 80-100 Mbps
Ping: 5-20 ms
Jitter: 0-5 ms

Modem modeliniz ne?

batterton

Aktif Üye
23 Kas 2014
408
1,885
Sonuçlarına bakınca durumu net söyleyeyim: Bu değerler 100 Mbps abonelik için olması gerekenden çok çok çok düşük ve dengesiz.

Sonuçlara bakarsak
Speedtest by Ookla: 16.85 Mbps (çok düşük)

Jitter Test:
Ping: 69 ms (yüksek)
Jitter: 20.3 ms (yüksek - stabil değil)
Paket kaybı: %0 (iyi)
Genel kalite: Fair (orta)

Bu ne demek?
100 Mbps yerine %80+ kayıp var
Ping ve jitter yüksek
Bağlantı istikrarsız (dalgalı)

Türksat’ı mutlaka arayın
Direkt şu şekilde konuşabilirsiniz (net ve teknik konuşursanız daha ciddiye alırlar):

“100 Mbps paket kullanıyorum ama hız testlerinde maksimum 15–20 Mbps alıyorum. Ayrıca ping 70 milisaniye ve jitter 20 milisaniye civarında, bağlantı stabil değil. Hattımın kontrol edilmesini ve gerekirse port/modem/sinyal değerlerinin incelenmesini istiyorum.”

Özellikle şunları isteyin:
“Hat değerlerim (SNR / dB) kontrol edilsin”
“Port reseti yapılsın”
“Gerekirse ekip yönlendirin”
“Yoğunluk (oversubscription) var mı kontrol edin”

Aramadan önce bunları yapın, çünkü size ilk bunu soracaklar:

Wi-Fi değil -> kablolu test yap
Modemi kapat-aç
Başka cihaz bağlı mı kontrol et
Modem eski mi?

Normalde 100 Mbps pakette:
Hız: 80-100 Mbps
Ping: 5-20 ms
Jitter: 0-5 ms

Modem modeliniz ne?
ZTE GPON ONT ZXHN F6600 12 V 1,5 A
PON RF/FO AYIRICI AİDATA AT611
Üstadım hakkınızı helal edin, bu saatte yordum sizi.

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
820
10,310
ZTE GPON ONT ZXHN F6600 12 V 1,5 A
PON RF/FO AYIRICI AİDATA AT611
Üstadım hakkınızı helal edin, bu saatte yordum sizi.
Bu modeme girebiliyorsanız şu değerlere bakın

Status / Durum
Network / Ağ
WAN / PON Information
Optical Information / GPON Status

GPON bağlantıda en kritik parametreler şunlardır:
Optical Receive Power (Rx Power): Sizin cihazının santralden aldığı ışık gücü
Genelde dBm cinsinden olur (örnek: -18 dBm)
İdeal aralık:
-8 dBm ile -28 dBm arası çalışır
En sağlıklı: -15 ile -25 dBm arası

Optical Transmit Power (Tx Power)
Sizin cihazının santrale gönderdiği sinyal gücü
Genelde 0 ile +5 dBm civarı olur
PON Status
O1–O5 gibi durumlar gösterir
O5 = bağlantı düzgün çalışıyor

Ne olursa olsun onları arayın ama aramadan önce
Modemi kapat-aç
Wi-Fi değil -> kablolu test yapın. Test sırasında başka cihazlardan download upload yapmamaya özen gösterin

batterton

Aktif Üye
23 Kas 2014
408
1,885
Çok teşekkür ederim, ne kadar teşekkür etsem az size. Sağolun, varolun. Yarın görüşeyim firmayla.