batterton
Aktif Üye
- 23 Kas 2014
- 407
- 1,885
Değerli üyeler, size danışmak istediğim bir konu var. Türksat 100 mb fibere geçtim. Hız testi yapıyorum, indirme hızı bazen 16 bazen 24 çıkıyor. 180 mb kitabı 124 saniyede indirdi. Gün içinde yaptığım diğer denemelerimde de aşağı yukarı aynı sonuçlar çıktı. Daha hızlı indirmesi gerekmiyor mu ? Hızı çok daha yavaş olan Türksat kablo internet vardı bundan önce, aşağı yukarı o da bu sürelerde indiriyordu. Hız uçacak diye fibere geçirdiler ama pek bir fark yok hatta sanki eskiden daha hızlı indiriyordu. Sordum, normal dediler ama benim pek içime sinmedi. Yorumlarda görüyordum, indirip ChatGPT' ye sordum aşağıdaki gibi cevapladı. Cep telefonu ve tablet bağlı şu anda. Wi-Fi ile tablete indirmek hızı bu kadar etkiler mi ?
Hızın Teorik ve Gerçek Değeri: Fiber 100 Mbps hız, teorik olarak saniyede 12.5 MB veri indirebileceğin anlamına gelir. Yani, 180 MB’lık bir dosyayı 180/12.5 = 14.4 saniyede indirmen gerekirdi. Ancak, 124 saniye daha uzun sürmüş. Bu fark, ağdaki başka bir darboğazdan kaynaklanıyor olabilir. O yüzden indirme hızının biraz düşük olması normal olsa da, 100 Mbps'lik bağlantıda, bu kadar büyük bir farkın olması biraz fazla gibi.
Ekipman ve Bağlantı Durumu: Modem, kablo ve bilgisayarın internet kartı gibi ekipmanların da hızı etkileyebilir. Wi-Fi kullanıyorsan, bağlantı hızı da kablolu bağlantıdan daha düşük olabilir. Hangi cihazla bağlandığın ve hangi bağlantıyı kullandığın da önemli.
Hızın Teorik ve Gerçek Değeri: Fiber 100 Mbps hız, teorik olarak saniyede 12.5 MB veri indirebileceğin anlamına gelir. Yani, 180 MB’lık bir dosyayı 180/12.5 = 14.4 saniyede indirmen gerekirdi. Ancak, 124 saniye daha uzun sürmüş. Bu fark, ağdaki başka bir darboğazdan kaynaklanıyor olabilir. O yüzden indirme hızının biraz düşük olması normal olsa da, 100 Mbps'lik bağlantıda, bu kadar büyük bir farkın olması biraz fazla gibi.
Ekipman ve Bağlantı Durumu: Modem, kablo ve bilgisayarın internet kartı gibi ekipmanların da hızı etkileyebilir. Wi-Fi kullanıyorsan, bağlantı hızı da kablolu bağlantıdan daha düşük olabilir. Hangi cihazla bağlandığın ve hangi bağlantıyı kullandığın da önemli.