H.P Lovecraft Deliliğin Dağlarında - Gou Tanabe 2. Cilt

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,379
8,250
‘’ İşlerimde kesinlikle Lovecraft etkisi var. ‘ Bu fikri nereden aldın? ‘ diye sorduklarında, ‘ Gidip H.P. Lovecraft oku ‘ derim. ‘’

Hellboy çizgi romanlarının efsane sanatçısı Mike Mignola, kendisiyle yapılan bir söyleşide , açık yüreklilikle üzerindeki Lovecraft etkisini böyle açıklamış. Bu konuda konuşan sanatçılardan bir başkası Alan Moore ( V for Vendetta, The League of Extraordinary Gentlemen, Batman ; Killing Joke gibi unutulmaz çizgi romanların senaryo yazarı ) Onun , Lovecraft hakkında söyledikleri, bir bakıma ünlü yazarın günümüz sanatçılarını etkileme nedenini ortaya koyuyor. Moore bir söyleşisinde şunları anlatmış;

‘’
Lovecraft'ın yazılarında ürkütücü bir evrensellik yakalayan bir şeyler olduğunu söylemek gerek. Sanırım bu, zamanının gerçekten 50, 60, 70 yıl ötesinde yazar olmasından kaynaklanıyor olabilir. Lovecraft'ın, döneminin çok sayıdaki bilimsel atılımlarına, ayrıca astronomi ve kozmoloji dallarına son derece duyarlı olduğunu düşünüyorum.’’

Küçük yaşlarda babasını; akli dengesinin bozulması daha sonra da frengi hastalığının ilerlemesine bağlı olarak kaybetmesi, ünlü yazarda büyük psikolojik yaralara neden olsa gerek. 3 yaşından başlayarak zamanının edebi eserlerine ilgi duyması, 6 yaşında kısa öyküler yazmaya başlaması ( bu yaşta yazdığı ‘’ Küçük Cam Şişe ‘’ öyküsü her okuduğum zamanda şaşırtmıştır beni ! Çok kısa belki ama, o yaştaki çocuktan beklenmedik kurgu ustalığı söz konusu ) , hiç şüphesiz ünlü bir edebiyatçının gelmeye başladığının ilk işaretleri olmuştu. Yine çocuk yaşlarında Grimm masalları ve özellikle 1001 Gece Masalları’nın etkisi ( yakınlarından ona Arap kıyafetleri aramalarını istemesiyle sonuçlanan yoğun ilgi ! ) ve tabii ‘’ Poe ‘’, hiç şüphesiz daha sonra tüm dünyayı etkileyen Lovecraft canavarlarının oluşmasını sağlamıştır. Ama bu canavarlar dünyasını bize sunan metinlerin detayına bakıldığında, bilim alanlarıyla sıkı sıkıya ilişkiler yakalanır. ( Daha 13 yaşında, ailesini ve yakınlarını evde toplayıp ‘’ astronomi ‘’ üzerine konferanslar veren, bu konuda dergiler yayınlayan bir genci düşünelim !! )

Tıpkı Tolkien’in ‘’ Orta Dünya ‘’sı gibi, Lovecraft evreninin de kendine özgü ‘’ Coğrafya ‘’sı ve de ‘’ Kronoloji‘’si bulunuyor. Zira karşımızda yarattığı atmosferle sadece günümüz roman yazarlarını ( örneğin Stephen King kendisiyle yapılan söyleşide ilk etkilendiği yazarlar olarak Poe ve Lovecraft’ın adını veriyor ) , çizgi romanlarını etkilemekle kalmayıp, müzik (Metallica, Black Sabbath grupları aklıma ilk gelen örnekler ) , sinema , tiyatro , oyun ( FRP ya da video oyunları ) gibi bir çok farklı alanda bu etkiyi sağlayan ‘’ Korku Dünyası Yaratıcısı ‘’ var ! Öyle bir ‘’ derya ‘’ yazar ki, Amerikalı eleştirmen S.T. Joshi onu ve eserlerini araştırmak için yaşamının yaklaşık 40 yılını vermiş !

Konu uzun, önceki mesajımda kısaca bahsettiğim Tanabe hakkında söylenecek daha pek çok şey bulunuyor. Ama benim bu yazımda belirtmek istediğim bir dileğim var. Sn. @bakunin ‘in özellikle ‘’ Dampyr ‘’ külliyatı başta olmak üzere, diyarımıza kazandırdığı, bir çok eseri okudum. Farklı sanatçılar tarafından Lovecraft eserlerinin çizgi roman uyarlamalarından oluşan külliyatı da diyarımıza kazandırmasını diliyorum. Umarım bu isteğim gerçekleşir.

Bu konuda geçmişte diyarımıza paylaşımda bulunan dostlara ve de Tanabe’nin bence en önemli Lovecraft eserlerinden birinin uyarlamasını okumamıza imkan sağlayan Sn. @bakunin ‘e çok teşekkür ediyorum.