Fransa'da satılan her 4 kitaptan 1 i Çizgi Roman - Gerçeklerden Alınan Çizgi Romanlardaki Patlama

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
521
2,678

Fransa'da satılan her 4 kitaptan 1 i Çizgi Roman - Gerçeklerden Alınan Çizgi Romanlardaki Patlama​



Bu yazı İngilizceden Türkçe ye otomatik çevrilmiştir​

Yazının Orjinali (İngilizce):​







duyduktan kısa bir süre sonra , onun hakkında bir kitap yazmak istediğini anladı.




ve bunların giderek artan bir kısmı gazeteciler ve tarihçilerin kurgu dışı çalışmalarıdır. Geçtiğimiz yıl, Antoine Vitkine ve Christophe Girard'ın yazdığı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın biyografisi olan “MBS: Suudi Arabistan'ın Korkunç Çocuğu”; "Ruslar Ne Düşünüyor?" karikatürist Nicolas Wild'ın 2022'de Rusya'ya yaptığı bir gezi sırasında Ukrayna'daki savaşla ilgili konuşmalarına dayanan; ve Taina Tervonen ve Jeff Pourquié'nin Avrupa göçünün ekonomisini inceleyen “Sürgünden Kim Kazanır?”.

Yukarıdan çekilen bir fotoğrafta, goril resimlerinden oluşan bir çizgi roman tutan eller ve yakındaki diğer çizgi romanlar görülüyor.



Hugo Clément'in "Vaquita Teoremi" ve yayınevinin yeni çizgi roman baskısı olan Fayard Graffik tarafından üretilen diğer grafik romanlar. Kredi... New York Times için Violette Franchi

Matthieu Vincenot
müdürü
, mağazanın iki yıl önce açılmasından bu yana kurgu dışı bölümünün büyümesini izledi. Geçtiğimiz günlerde mağazanın girişindeki üç dolu rafı işaret ederek, "Bu bölümü kurgu dışı çizgi romanlara ayırmaya karar verdik çünkü çok popülerler" dedi.

“Okuyucu kitlesi çok çeşitlidir. Haberleri çok okuyanlar da, pek okumayanlar da var ve bu nedenle güncel olayları çizgi romanlar aracılığıyla öğreniyorlar çünkü bunların okunması daha kolay."

Şu anda Fransa'da patlama yaşıyor olsalar da Vincenot, kurgu dışı çizgi romanların yeni olmadığını ve aslında Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıktığını belirtti. "Çizgi roman gazeteciliği" olarak da bilinen türün öncülüğünü, Malta asıllı Amerikalı gazeteci ve karikatürist Joe Sacco yaptı. Onun "Filistin" adlı kitabı .

Sacco'nun 1991 yılında Gazze'ye yaptığı ziyareti temel alan kitap, 7 Ekim 2023'teki Hamas saldırıları ve İsrail'in devam eden misillemesi sonrasında talebin artması üzerine yakın zamanda yeniden basıldı.

Fransa'da Orta Doğu'ya yönelik yenilenen ilgi, tarihçi Vincent Lemaire ve karikatürist Christophe Gaultier'in çizgi romanı "Kudüs Tarihi"nin Ocak ayında en çok satanlar listelerinde yukarılara çıkmasına da yardımcı oldu.

İki kişi, kitap raflarıyla çevrili bir kapı eşiğinde duruyor.

Guy Le Besnerais ve Valérie Igounet, "Kara Kalem: Samuel Paty, Bir Öğretmenin Hikayesi" kitabının yazarları. Igounet, Paty'nin eski öğrencilerinin okuyabilmesi için bir çizgi roman yazmayı seçtiğini söyledi. New York Times

700 sayfalık bir kitap olan "L'affaire des Affairs" ("En Büyük Soygun" gibi bir anlama geliyor) gibi başlıkların yayınlanmasıyla yükselişe geçtiğini düşündüğünü söyledi. Fransa başbakanı Dominique de Villepin'i karıştıran " de dahil olmak üzere diğer başarılı gazetecilik çizgi romanları izledi uyarlanan, kuzey Fransa'daki Brittany kıyısındaki yosun kirliliğine ilişkin bir araştırmaydı

“Yeşil Dalga”nın bir bölümü ilk olarak (“Karikatür İncelemesi”) dergisinde yer aldı. Yetişkin bir izleyici kitlesini hedefleyen bu dergi, gazetecilerin çalışmalarını daha farklı bir bakış açısıyla sunuyor. sindirilebilir ve çoğu zaman daha eğlenceli bir yoldur.

1857'de kurulan ve denemelere odaklanan ancak yakın zamanda Fayard Graffik adında bir çizgi roman baskısı çıkaran Fayard yayınevinin başkanı Isabelle Saporta, "Daha az korkutucu" dedi. "Yenilikçi bir düşünce ve yeni fikir yayıncısı olmaya devam etmek istiyorsak genç nesillere ulaşmamız gerekiyor."

Çizgi romanların üretiminin makalelerden daha pahalı olmasına rağmen, yayıncılar için mali avantajlara da sahip olduklarını ekledi: Daha kısadırlar ve bu nedenle tercüme edilmesi daha ucuzdur ve film uyarlamalarına kolayca uyum sağlarlar .

Mavi bluzlu bir kadın büyük bir ahşap masanın başında oturuyor, arkasında raflar dolusu kitap var.

Fayard'ın yöneticisi Isabella Saporta, genç okuyuculara ulaşmanın bir yolu olarak yayınevinin çizgi roman baskısını başlattı. New York Times

Fayard Graffik çatısı altında yayınlanan ilk çizgi roman, “ ”, gazeteci Hugo Clément'in Fransız televizyon programı “Sur le front” (“Ön Cephede”) için hayvan hakları ve biyolojik çeşitlilik hakkında yıllarca yaptığı haberlere dayanıyor . Vincent Ravalec ile birlikte yazılan ve Dominique Mermoux tarafından resimlenen kitap, Clément'in Uganda'nın goril koruma alanlarından, kitabın başlığındaki balina türü olan yalnızca 10 kadar vaquitanın hâlâ var olduğu Kaliforniya Körfezi'nin yukarısına kadar olan yolculuğunu anlatıyor.

Clément bir röportajda "Çok görsel bir hafızam var" dedi. "Her şeyi bir grafik veya diyagramla sunulduğunda daha kolay hatırlıyorum ve bu aynı zamanda çizgi romanların gücüdür: karmaşık şeyler temel gerçeklerle basit bir şekilde açıklanabilir."

İllüstrasyon aynı zamanda televizyonda gösterilemeyen görüntüleri tasvir etmesine de olanak sağladı. "Vaquita Teoremi"ndeki bir yayılım, Kuzey Atlantik Okyanusu'ndaki Faroe Adaları'ndan gelen ve avcıların yüzlerce balinayı sığ bir körfeze sürüp onları katlettiği "grindadráp" olarak bilinen bir geleneği gösteriyor. Bu sahnede Mermoux'nun çizimleri dehşetin hiçbir detayını kaçırmıyor: Sayfadaki tek renk, denizi dolduran hayvanların kanından kaynaklanan parlak kırmızıdır.

Clément: "bu korkunç görüntülere filtre uygularken illüstrasyonla neler olduğunu aktarabilirsiniz

"Çizgi romanların gücü, çok fazla duygu aktarmalarıdır ve bu da onları geniş bir kitleye ulaşmada çok etkili bir araç haline getirir."
 

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
311
1,615
Çizgi roman resimli olması nedeniyle klasik kitapları okumayı kolaylaştırıyor. Örneğin beşyüz sayfalık klasik bir kitap elli sayfaya iniyor. Duygu aktarımı elbette var. Senaryo yazarının ve çizerinin neyi hayal ettiğini görebiliyoruz tabii. Ancak bir romanın kendisini okuyarak, mesela Define Adasını çizgi roman yerine romanın kendisini okuyarak hayalimde canlandırmak çok daha güzel.

Yazınız için teşekkürler.
 

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
333
7,567
Son dönemde adeta bir Frankofon zenginliği yaşanıyor

Ben de katkı sağlamak adına önceden indirdiğim ve içeriğini çok beğendiğim bazı serileri tanıtmak istedim:



Hubert Reeves seriyi Türkçe paylaşmıştım:






 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,051
75,672
hiçbiryerde :)
Yukarıda adı geçenlerden Joe Sacco'nun kitaplarını okumuş, çok etkilenmiştim.

Bir diğeri Nicolas Wild, Türkçede Zerdüşt Böyle sustu ve Kabil Disko kitapları mevcut. Yeni çıkardığı "Ruslar Ne Düşünüyor"u da okumayı çok isterdim.

Haberde sözü geçmeyen Guy Delisle'nin de özellikle Karakarga yayınevinin bastığı çok ilgi çekici kitapları var.

Bu isimler gazeteci-çizer gibi, yaşadıkları olayları bize çok etkili bir şekilde anlatıyor.

Bir de Baobab, Alfa ya da Desen yayınları gibi bir çok yayınevi çok güzel kitaplar yayımlıyor ne mutlu ki ülkemizde de.

Desen yayınlarının kitaplarını yayımladığı İspanyol Paco Roca aklıma geldi şimdi,
geçenlerde bir etkinlik için İstanbul'a gelmişti, haberini siz de paylaşmıştınız üstadım.
anı-biyografi tarzında mı ne tarz emin değilim, çok güzel kitapları var Türkçede: Kırışıklıklar, Ev ve Kumdan Sokaklar...

Avrupa çizgi romanını seviyorum. Günlük hayattan çok güzel, ilginç, acı, tatlı kesitlerle hayatımızı zenginleştiriyorlar.

Çizgi romanın çok okunmasında bence bir sinema filmine göre çok daha az maliyetli, kalıcı, hayal gücüne daha çok
hitap etmesi vb yatıyor olabilir. Bu mevzu bitmez... Teşekkürler sevgili "kemalettin".
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,954
ordu-turkey
Son dönemde adeta bir Frankofon zenginliği yaşanıyor

Ben de önceden indirdiğim ve içeriğini çok beğendiğim bazı serileri tanıtmak istedim:



Hubert Reeves seriyi Türkçe paylaşmıştım:









bu 3 seri çok ilginç geldi mit tarih ve büyük dehalar galiba anladığım kısmıyla belki bir gün paylaşırsınız.
 

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
333
7,567



bu 3 seri çok ilginç geldi mit tarih ve büyük dehalar galiba anladığım kısmıyla belki bir gün paylaşırsınız.
Değerli diyardaşım, La sagesse des mythe; sn. @Osidi burada "cbz" tam seri paylaşmış, benim sitedekilerin ise tek farkı pdf olması. Bu yüzden diyara eklenmeli mi bilemedim?
Diğerlerini ise en kısa sürede ekliyorum
Sevgiler, Saygılar
 
Üst