FATALE 01 - 02

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
766
7,475
istanbul
evet yeni serimiz huzurlarınızda, noir sevenler için itinayla hazırlandı.
bu konuda en güzel açıklamaları hazırlayan sayın eankara dan da konuya en noir'inden bir açıklama ve tanıtım yazısı beklediğimi de buradan saygıyla belirteyim.
konu klasik noir. bir femme fatale ( vamp kadın ), ona aşık erkekler, kirli polisler, 1950-60 lar ortamı, karanlık mekanlar, sigara dumanı ( valla hazırlarken burnuma buram buram gitane sigarası koktu ya ) falan, filan. ammaaa buna ilave olarak doğaüstü olaylar da konunun içinde.
uzun bir seri, beğenilirse devam edecek ama peşinen belirteyim benim kafamda belirlediğim belli bir download sınırının altında kalırsa zamanımı harcamaya devam etmeyeceğim.
umarım keyifle okursunuz.
ha, bu arada haftaya istanbulda olmayacağım için iki sayıyı birden paylaşıyorum.
beğenmeniz dileğiyle...
gjz0icb.jpg

jc9b7pq.jpg

fb1907

Kıdemli Üye
3 May 2018
324
6,432
Ellerinize sağlık, harika bir işe el atmışsınız. Topu topu 24 sayı. Göz açıp kapayana kadar biter. 😂Şaka bir yana bu keyifli seriyi ucundan gösterdikten sonra, arkasını getirmeme durumunuzu düşünemiyorum açıkçası.

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,432
8,728
Polisiye çizgi romanlarının ayrı bir çekiciliği olduğuna inanırım. Kılıçların ön planda olduğu tarihi konulu çizgi romanlarla yetişen bir kuşaktan olmama rağmen, doğal olarak bilim kurgu, klasik edebiyat uyarlaması, korku ya da farklı konularda çizgi roman okuyan biri olarak inancımı söyledim. Bir zamanların radyo tiyatrolarında bolca işlenen Agatha Christie romanlarından günümüzün yerli , yabancı polisiyelerine değin geniş yelpazenin, bu sonuçta etkisi olduğunu düşünüyorum. Ahmet Ümit’in her fırsatta söylediği gibi, Dostoyevski’nin ‘’ Suç ve Ceza ‘’sı gibi klasik edebiyat eserlerinin önemli bir bölümünün , aslında ‘’ polisiye ‘’ olduğu gerçeği de unutulmamalı !

Çizgi roman dünyasında da polisiye türünde işlenen, ama hepimizin konusuna bağlı olarak değil de, kahramanını ön planda tutarak okuduğumuzu düşündüğüm ‘’ Tenten ‘’, ‘’ Batman ‘’, ‘’ Dick Tracy ‘’ gibi bilinen örneklerini de '' Polisiye Alanı''na dahil edecek olursak, sürüsüne bereket önemli eserler bulunuyor. Konunun unutulmazları arasındaki önde gelen örnekleri sayacak olursak, hiç şüphesiz, Sin City, 100 Bullets gibi isimler de akla gelecektir.

Polisiye alanında çizgi romanlar söz konusu olduğunda, eserin kahramanının genelde daha önce akla geldiği düşünülür. Edebiyat alanındaki Agatha Cristie ; Poe , Conan Doyle ya da Raymond Chandler gibi konunun efsane yazarları gibi, çizgi roman alanındaki yazar ve çizerleri söylenecek olsa, bu kez ilk olarak Brubaker/ Philips ikilisini sayarım. Bu seçimimin nedenleri var. Okurlara aktardıkları konular dahilindeki çizgi romanların grafik yapıları ayrı birer çekim merkezi gibi. Ayrıca, fırsat buldukça, halen 1950/60’ların ‘’ Noir ‘’ filmlerini izleyen biri olarak , bu filmlerdeki ‘’ atmosfer ‘’ in , ikilinin çizgi romanlarında kolayca bulmam da bir başka neden. Bu açıdan Sn. @gurcansarı 'nın açıklama yazısına katlıyorum. İkilinin birlikteliklerinin başlangıcı 2000’lerden itibaren ( ilk birliktelik ürünleri olan Sleeper çizgi romanı diyarımızda Sn. @balkan paylaşımı olarak ingilizce yer almakta.) çok beğenildi, zamanla bol ödüllü sanatçılar oldular. Şimdiye kadar , ödüllü ikilinin eserlerini hep İngilizce okudum . Son olarak da diyarımızda Sn. @balkan paylaşımları buna imkan sağladı. ( Bu kitapların renkli kapaklarına bakıldığı zaman bile, etkilenmemenin mümkün olmadığını düşünüyorum. Ama bu konudaki her dem favorim ‘’ Femme Fatale ‘’ karşılığı olan Sn. @gurcansarı ‘nın sunduğu kapak resmi !! ) Sürprizi bozmamak , moda deyimle ‘’ spoiler vermemek ! ‘’ amacıyla eserin ayrıntılı incelemesine ( belki bu eserin yayını bittikten sonra ) girmeksizin , sevincimi yazmak istedim.

Emeklerinize çok teşekkürler Sn. @gurcansarı . Saygılar benden. Umarım ikilinin diğer eserlerini de emekleriniz sonucu okuma imkanı buluruz.

Son düzenleme:

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
766
7,475
istanbul
noir denince kafamda canlanan genelde şöyle birşeydi. A kızımız B ile beraberdir ama C ye yanaşıp B den kurtulmak için yardım ister. C B yi bir şekilde ortadan kaldırır ama bu sefer görürüz ki A aslında D ye aşıktır ve D ile kaçıp B yi kabak gibi ortada bırakır. fakat A nın hem B hem de C ile beraber olduğunu bunca zamandır bal gibi bilen D nin birden namus damarı kabarır ve tertemiz E ile topuklayıp A yı çatışmadan delik deşik olan fakat A yı vurmadan son nefesini vermeyecek olan C nin önüne atar. fonda siyah takım elbiseler, siyah arabalar, karanlık klupler, kişi başı 5 karton filtresiz sigara az bacak, daha az göğüs falan.
alain delon, jean gaben, bette davis.
e tabi sevilmez mi, bulunurda burada paylaşılmaz mı.

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,432
8,728
Çok doğru . Bu arada, Sn. @Osidi 'nin, " Noir Çizgi Romanlar " başlığı açarak hem kendisinin hem de ilgili dostların paylaşımlarını grupladığı sayfaları hatırlamak, diyarımıza yeni giren dostlar için yararlı olacaktır, diye düşünüyorum . Dileyen dostlar ilgili diyar sayfalarını gözden geçirebilirler.