Eddie Gein Neler Yapmış Duydun Mu? -2.Kitap - Türkçe Çeviri

pam

Çeviri & Balonlama
27 Kas 2009
299
4,414
Merhaba Arkadaşlar,
Harold Schechter ve Eric Powell'ın Amerikan tarihinin en kötü şöhretli dengesiz katili Ed Gein’in hikayesini bir gerçek suç grafik romanı olarak okuyucuya sundukları “Eddie Gein Neler Yapmış Duydun Mu?” (''Did You Hear What Eddie Gein Done?") isimli eserin ikinci kitabını çevirip balonladım.

Bu ikinci kitapta Ed Gein'in işlediği suçlar, ülke çapında yarattığı dehşet, mahkeme süreci ve sonrasına tanık oluyoruz...

İlk kitapta olduğu gibi kapakları hazırlayan @veryabsurd üstada çok teşekkür ederim.

Umarım beğenirsiniz. Keyifli okumalar...

KKMt

1 ve 2. kitap birlikte tek kitap halinde indirmek isteyenler için;

ov4v

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,479
83,512
hiçbiryerde :)
Müthiş bir hikaye anlatımı, olağanüstü çeviri ve balonlama ile okunması çok değerli hale gelen iki kitaplık seriyi dün akşam okudum.
Bolca aksiyon yerine büyük oranda psikolojik ve sosyolojik çözümleme üzerine odaklanmış yazar ve bence iyi yapmış - tabii
klasik aksiyon dolu "çizgi roman" beklentisine biraz ters düşse de artık "grafik roman" kavramının iyice oturduğunu düşündüğüm
günümüzde tercih ettiğim, sevdiğim bir tarz bu.
Yakın zamanda çıkan bir kitap var, Nöromandiya adında, beyinlerimizin nasıl çalıştığı hakkında bir kitap, onu okuyorum bir yandan
bir kaç gündür. Benim için bir ders kitabı gibi, her birkaç sayfada bir durup başka kavramların ne anlama geldiğini anlamakla geçen
uzun bir okuma olacak o kitap. Tabii onu yazanlar bilim insanları, bu kitabımız ise yine özel bir insanın özel durumlarını anlatmaya
çalışan, biraz farklı kulvarda olan bir eser...
Ayrıntılı olarak incelenmeyi, tartışılmayı hak eden bu özel çalışma için çok teşekkür ederim sevgili "pam", eline, gönlüne sağlık.
Tabii ki estetik zevkimiz, görsel ortak sevgimiz olan çizgi romanın kapaklar tarafı için de veryabsurd üstadıma çok teşekkür ederim.

carson10

Aktif Üye
16 Ara 2012
389
1,205
Senaryo: Bir tez gibi detaylı araştırılıp yazılmış. Takdire şayan.
Çizimler: Siyah/Beyaz olarak esere çok yakışmış.
Grafik Roman olarak: Sarsıcı bir konu ve biyografi, bir sanat eserine dönüşmüş. Bazı panellerdeki fantastik dokunuşlarla adeta Ed Gein'in hasta zihninin içine girmişler
ve bir 9. sanat gösterisi yapmışlar.
Kendi türünde zor bulunan eserlerden. Bir başyapıt olabilir.
Bu muhteşem seçim ve çalışma için sonsuz teşekkürler Pam.

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,404
8,477
Bazen diyarımızın zengin arşivi dahilindeki eserleri , " ıskaladığım " , zamanında okuyamadığım durumlar olabiliyor. Sn. Pam 'in yayınladığı bu çizgi roman da, istemediğim halde bu " nadir nitelikte " kitaplardan biri oldu ! Yine Sn. Pam'in mesajıyla karşıma çıkan çizgi romanı okumama yönlendiren iki güçlü neden bulunuyor. İlki, seçim ve çeviriyi yapan ve de bu konularda titizliği ile tanınan dostumuz Sn. @pam 'in adının geçmesi , ikincisi ise, diğer dostların yanı sıra değerlendirmelerine önem verdiğim Sn. @yeryüzü ile Sn. @carson10 'un yorumları. The Goon serisinden tanıdığım Eric Powel' çizimleri, bu kez daha farklı. ( Goon yakın arkadaşı Franky ile birlikte, korku dolu ortamlarda, mahalle kabadayısı niteliğine yakın, farklı bir '' süper kahramandı. ) Powell, bu çalışmasında fotogerçekçi değilse bile yakın anlayışta diyebileceğim tarzda çizimler, renksiz ve oldukça özenli gölgelemeler ile sanki okura " nostalji " duygusunu geçiriyor. Ayrıca, ortamın olmazsa olmaz özelliklerden biri olan " kırsal " nitelikteki '' Steinbeck '' romanlarını hatırlatan yapısını yansıtan çizimler , başarılı olarak dahil edilmiş. Dostların yazdığı gibi bu kareleri çok estetik buldum. The Goon serisinin renkli karelerinin de okuru çeken cazibesi vardı. Ama, Eric Powell'in bu tür çizimleri beni bir kat daha etkiledi. Sn. @yeryüzü 'nün senaryo için yazdığı özelliklere aynen katılıyorum. Senaryonun " aksiyon " özelliğinden çok seri katilin zihninin içine odaklanması, bana " Inside the Mind of Sherlock Holmes " ( Sherlock Holmes'un zihninin içinde ) çizgi romanını hatırlattı. İncelikli, özenli bir eser neticede.

Çok teşekkürler Sn. @pam.

'' Eddie Gein Neler Yapmış Duydun mu ? '' kitabı üzerine yazdığım düşüncelerim sonrası dostlara iki tür önerim bulunuyor.

İlki, Youtube'da izlenenilecek bir belgesel film dizisi ; '' Bir Canavarın Zihni '' . Dizinin farklı bölümlerinde, farklı seri katiller ve onların zihin dünyası anlatılıyor.

İkincisi ise yukarıda okuduğum satırlar sonrası, beyin ve ilgili özellikler üzerine, Sn. @yeryüzü ve onun gibi konunun meraklısı dostlara kitap önerilerim .
Dan Brown , yeni piyasaya çıkan '' Sırların Sırrı '' romanında , beyin ve de özellikle '' bilinç '' konusunu özne olarak ele almış.
İnsanoğlunun bilinç yapısının tarihi, Joseph Ledoux'un kitabında güzel anlatılmış . Ülkemizde Pegasus Yayınları'ndan çıkan kitabın adı ; '' İnsan Beyninin Gelişiminin 4 Milyar Yıllık Hikayesi .'' ( Kitap İngilizce olarak Libgen'den indirilebilir. Adı ; ''Deep History of Ourselves - The Four Billion Year Story Of How We Got Conscious Brains '' )

Son düzenleme: