DÜNYAMIZDA İSLAM MİRASI-(murtaza5 taraması-387sayfa

murtaza5

Yönetici
15 Tem 2009
15,578
456,734

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,561
9,687
Tesadüfen 2010 yılında Sultanahmet'te gezdiğim sergiyi unutamıyorum. '' 1001 İcat '' sergisi, sadece sergilenen bilim dünyasına ait İslam bilginlerinin eserlerini görmemi sağlamakla kalmamış, ayrıca ünlü artist Ben Kingsley'in anlatıcı olarak katıldığı video gösterisini de ziyaretçilerine seyrettirmişti. Sergi alanına girişte gördüğüm, dev ölçülerdeki El Cezeri'nin ünlü '' Filli Saati'' de yıllar sonra karşımdaydı, hayran olmamak mümkün değildi. Belli saatlerde açılan kapağından dışarı çıkarak öten kuş gözlerimin önünde !
Genel olarak çevremizdeki kitaplarda sanat, bilim ya da felsefe gibi alanlarda sadece '' Batı '' yı hep ön planda görmüşüzdür. ( Rönesans Sanatı, Yunan Felsefesi, '' Avrupa '' kökenli bilim adamları gibi. ) Şüphesiz tümünün tarihsel önemi tartışılmaz. Ama, tüm bu alanları , aslında '' Medeniyet Tarihi '' içinde, farklı toplumların neden olduğu, basamak basamak yükselen bir '' gelişme alanı '' olarak görmeyi , sadece '' Batı '' kaynaklı olarak görmekten çok daha gerçekçi olduğunu düşünüyorum. Örneğin Matematik dersek '' Hint '' matematiğinin, hatta daha eski zamanlarda '' Mısır Medeniyeti ''nin rolünün önemini yadsımak çok doğru değil. Tarihsel bu gelişme dahilinde, '' bilim '' alanı için de aynı şeyleri söylemek mümkün. Çeviri faaliyetleri ile önceki farklı bilim dallarına ait külliyatı farklı toplumlara kazandırmanın yanı sıra, kendi toplumundan da önemli bilim adamları yetiştiren İslam Medeniyeti'nden bugün de çok haberdar değiliz. ( Bu konuda Fuat Sezgin'in kitaplarını öneririm. Ömrünü yıllarca çeşitli kütüphanelerde İslam el yazmalarını araştırarak geçirmiş, Almanya'da onun başında olduğu bir enstitü kurulmuştu. Ülkemizde de ömrünün sonlarında çeşitli hizmetlerde bulunmuştu. ) Gördüğüm '' Batı Tıp Tarihi '' ya da '' Batı Bilim Tarihi '' gibi kitapları yararlı olarak değil, ''subjektif '' olarak görüyorum. Çünkü bilimsel gelişme hiçbir zaman, bu şekilde kesintili ya da '' tarafgir '' bir yol izlemedi. Örneğin bugün '' Paskal Üçgeni ''ni bilenler çoğunluktadır, ama '' aynı konuda çok daha eski '' Hayyam Üçgeni ''ni bilenler sanırım aynı sayıda değildir. Tabii, günümüzde Avrupa ( örneğin büyük Hadron çarpıştırıcısı ve '' Kara Delik '' araştırmaları, kuantum fiziği ile insanoğluna yeni bir bakış açısı kazandırdı ) ve Çin ( en büyük radyo teleskobunu üreten ülke ) önemli yatırımlar yaparak başı çekmekte. Ama, geçmişi tarafgir bakış açısıyla değerlendirerek farklı medeniyetleri görmezden gelmemeli diye düşünüyorum.

Özetle , bu açıdan yararlı olarak gördüğüm sergi ile aynı adı taşıyan kitabı yayınladığınız için teşekkür ediyorum Sn. @murtaza5

Son düzenleme:

CYLO

Aktif Üye
8 Haz 2025
269
1,751
Medeniyet dogmatik dinlerin hüküm sürdüğü coğrafyalarda ilerici, sanatçı, düşün insanı, bilim insanları ve devrimcilerin vermiş olduğu mücadeleye toplumların vermiş olduğu desteklerle oluşur.
Bu açıdan şu veya bu dinin başlığı altında medeniyet olmaz.
Batıda Rönesans ve Reform hareketleri mevcut baskıcı oteritelere karşı yapılmıştır.
Daha eskiden örnek verecek olursak Yunan Mitolojisi değil, ama Yunan Filozoflarının açtıkları yol medeniyet yoludur...
Eserlere gelince, kesinlikle yapanlara aittir. Lamba Edison ın icadıtır. Yahudi olduğu için yahudi dininin değil.
Daha fazlasını inançlara olan saygımdan ve özellikle forum kurallarına uyulması gerektiğini savunduğumdan yazamıyorum.

Son düzenleme: