Demokrasi'nin Zorlukları ve Hukukun Üstünlüğü - Jonathan Sumption

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
553
10,119
İngilizceden çeviri...
Yazar Hakkında:
Jonathan Philip Chadwick Sumption, Lord Sumption , 9 Aralık 1948 doğumlu, İngiliz yazar, ortaçağ tarihçisi , avukat ve eski kıdemli yargıçtır . 2012-2018 yılları arasında Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi'nde ve 2019-2024 yılları arasında Hong Kong Yüksek Temyiz Mahkemesi'nde görev yapmıştır .
Sumption , 11 Ocak 2012'de Lawrence Collins, Baron Collins of Mapesbury'nin yerine Yüksek Mahkeme Yargıcı olarak oldu. İstisnai olarak, tam zamanlı bir yargıç olmadan, doğrudan avukatlık mesleğinden Yüksek Mahkeme'ye atandı . 70 yaşındaki zorunlu emeklilik yaşına ulaşması üzerine 9 Aralık 2018'de Yüksek Mahkeme'den emekli oldu.

Çeviri Hakkında,
Chatgpt, Deepseek, Gemini kullanarak ham çevirileri elde ettikten sonra cümle cümle karşılaştırarak yeniden düzenledim zira kitapta kullanılan çok fazla sayıda uzun cümle ve hukuki terim sebebiyle çeviri programları tam anlamı ile yeterli olmadı. Yine de ham çevirilerin cümlenin ne anlatmak istediğini kabaca verdiğini söyleyebilirim. (Bazı cümleler öyle ilginçleşiyordu ki cümlenin sonuna geldiğimde başını unutuyordum) Hukuki terimler çok fazla olduğu ve bir hukukçu olmadığım için çok sayıda paragrafı "burada ne anlatmak istiyor?" şeklinde tekrar tekrar sordum. bu sayede hukuk kavramlarını mümkün olduğunca uzatarak ve açıklayarak yazabildim.
Kitapta bulduğunuz kusurları lütfen iletmekten çekinmeyiniz. Kendi yaptığım hataları yine kendi başıma kontrol ettiğimde gözden kaçırabiliyorum.

Benim için çok aydınlatıcı olan bu eser, demokrasi hakkında çok fazla şey öğrenmemi sağladı ve bir kez daha toplumlar için başka bir çıkış noktası olamayacağının altını çizdi.

(Sonraki kitap çevirime ise bu konuda bir başka başyapıt sayılan "Tom Bingham - The Rule of Law 2011" ile bugün başladım)
Bu çeviriyi istediğim anda bulup yetiştiren çok değerli @balkan dostuma armağan etmek istiyorum

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,498
7,431

Sayın çağan73 ;

Öncelikle sana kavuştuğumuza çok sevindim. Bir iki yorumumda seni sormuş ve aranmıştım? Eksikliğini hep ama hep hissettim. Ne kadar sevinçli olduğumu anlatamam... Kendimi sizlerden oluşan müthiş bir takımın sıradan , küçük bir üyesi gördüğümden böyle hisler yaşıyorum...

Gelelim SEÇİP - ÇEVİRİP sunduğun kitaba ;
Kitabın adı bile yeterince güncel konuyu ele aldığını gösteriyordu , kitabın.
Ben bundan yola çıkarak : Aslında sözkonusu olan , bütün dünyada ve dolayısıyla üçüncü dünya ülkelerinde ve de doğal olarak bizim yaşadığımız asıl sorun DEMOKRASİ'nin sınıfsal yapısıdır , çıkmazlarıdır , sorunlarıdır , zaaflarıdır...
Neden demokrasinin böyle sorunları vardır? Bunu görmemizi engelleyen nedir biliyor musunuz? Bize benimsetilen "DEMOKRASİ" kavramının allanıp, pullanıp yutturulmasından kaynaklanmaktadır.
Bilinmesi gereken her demokrasi aslında o toplumun egemen güçlerin-sınıfların çıkarını koruyan toplumsal-hukuksal sistemler olduğudur. Hani tu kaka edilen ama aslında gerçeklik olan altyapı-üstyapı ilişkisi ilişkisi olduğu gözardı edilmemelidir. Hukuk ta bir üst yapı kurumudur. Görevi o toplumun egemen güçlerin-sınıfların çıkarını korumak , kollamak ve garanti etmektir. Yani öyle her şeyden bağımsız hukuk yoktur. Ama bu toplum biçimini oluşturan üretim sisteminin korunmasını garantiye alan hukuk sanıldığı kadar tarafsız , masum değildir.
Tüm bunların ışığında da varolan hukuksal sistem iktidara yetmeyebilir. O zaman da onlar uymak zorunda değillerdir. Bunun için asgari koşulların herkese eşit uyulmasını sağlamak için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bunlardan biri de kuvvetler ayrılığıdır. Ama bunun da yeterli olmadığı gerekli erki ele geçiren en çok demokrasinin kurumlaştığı ülkelerde bile kuvvetler ayrılığını nasıl ortadan kaldırıldığını insanlar yaşamaya başladığında (eskiden üçüncü dünya ülkelerinde geçerli olan bu durumlar en gelişmiş demokrasi denilen Avrupa ve ABD de ortaya çıkmaya başladığında gerçek ortaya çıkmıştır.) demokrasinin eksiklerini nasıl gidereceğiz diye çırpınmaya başlamışlardır.

Bir kez demokrasilerin sınıfsal olduğunu, hukukun bir üstyapı kurumu olduğunu kavrayıp ona göre çözüm üretmemiz gerektiğinin bilincine varalım... Ondan sonra çözümleri tartışmaya başlayalım....

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,564
9,696
Tam bir şeyler yazmayı düşünüyorken, düşünce dünyamdaki demokrasi tanımına ōnce paylaşımıyla Sn. @cagan73 , sonra da her zamanki güzel yorumuyla Sn. @dedo11 tarafından ayna tutulduğunu görmüş olmanın mutluluğu içindeyim. Sağ olun dostlar.

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
553
10,119
Değerli dostum sevgili @dedo11 ne kadar da güzel yorumlamışsınız
Hiç şüphesiz Demokrasi bir Ütopya... Zira birilerinin her zaman diğerlerinden "daha eşit" olduğunu unutmamak lazım.
Ve her zaman biri ya da birileri bir araç olarak kullanmaya çalışacak ve çoğu da ele geçirecek ancak alternatifi olan sistemler ise tarih boyunca eninde sonunda daha kötü bir şekle bürünmüş.

Yazarın çok beğendiğim bir sözünü de burada belirtmeden geçemeyeceğim;
"Demokrasi her zaman ve dönem birileri tarafından ele geçirilecektir. Onun başarısı, ele geçiren kişileri dışarı atabilme kapasitesine bağlıdır"