Dağların Oğlu / 1945 Çocuk.

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,480
9,138
Bakar bakmaz , isim yakınlığı nedeniyle , rahmetli sanatçımız Barış Manço'nun hafızama kazınan '' Kayaların Oğlu 2023 '' parçasını hatırladım bir an !! Realist ressamlarımızdan olduğunu öğrendiğim ve daha önce hiç çizgi bant çalışmasını görmediğim Hikmet Duruer 'in , 1945 yılına ait bu çalışmasını sunduğunuz için çok teşekkür ederim.

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,097
6,139

Sayın ritvan ;

Aslında Sayın ( eankara ) nın sınırları içine gireceğim zorunlu olarak bu nedenle ondan hoşgörü bekliyorum...
Hikmet Duruer'in çizdiği "Dağların Oğlu" çizgi romanı bu kez değişik açıdan incelemek istedim.
Hikmet Duruer'in çizgileri siz de lütfen çizgi romanı karelerini inceleyerek düşününüz... Örnek 5 ve 6. kareye bakınız. Ne görüyorsunuz. Bir çizgi roman tekniği açısından bakınız lütfen... Ben burada bir çizgi roman çizeri göremedim ( Her ne kadar Hikmet Duruer bazı çizgi romanlar çizmiş bile olsa ) . Ne gördüm ? Yukarıda daha ilk sayfadaki kareleri incelediğimde karşımda bir ressamın durduğu sonucuna vardım. Yukarıdaki örnek iki karedeki çizgiler bar bar bağırıyor "Bizi bir ressam çizdi!!!!!" diye. Bu çizgi romanı değersizleştirmez. Onu daha da değerli kılar... Daha önemli kılar...
Çok daha sözcüğü geçti ama yeni bir kez daha kullanıyorum. Daha önce de bahsetmiştim. Bu tür olay başıma da gelmişti. Ressam çok iyi çizer ancak çizgi roman çizeri gibi pratik çizgilere sahip olmadığı için çok zaman harcayarak , çok zorlanarak çizer... Zamanla çizgi roman çizerine evrilemez mi ? Elbette sürekli bu işi benimserse ressamlığı bir yana bırakırsa çizgi roman çizeri olabilir. Ancak bu durumda bile bir yerinde hep ressam var olmaya devam eder. Kaldı ki Hikmet Duruer hep ressam kalmış biridir.

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,480
9,138
Estagfurullah Sn. @dedo11 , sanat konusunda düşüncelerinizi paylaşmanızı da keyifle okuyorum . Ayrıca bu alana ilişkin görüşlerinizi paylaşmanızı her zaman beklerim . Dikkat ederseniz , ben Sn. @ritvan tarafından yapılan paylaşımı beğenim olarak değil , tarihsel önemine dikkat çekerek değinmiştim . Zira , @ritvan yine bilinmeyen ya da az bilinen bir çalışmayı ortaya koydu. ( Ayrıca sanat alanında " beğeni " unsurlarının kişiden kişiye değişebileceğine , bu konuda " doğruluk " terazisinin geçerli olmadığına inanırım .) Saygılarımla

Son düzenleme: