Cumhuriyet Gazetesi - Sayı 2944 (18 Temmuz 932)

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
697
9,644
İstanbul
19la7hb.png

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,147
6,300

Sayın funghu ;

Gazetenin sürmanşeti (Biz meslekte böyle deriz) : "Bugün Merasimle Cemiyeti Akvama Giriyoruz."
Bilen bilir , ama ben kısaca deyineyim. Cemiyeti Akvam : Birleşmiş Milletler... O dönem gençlerin genci Türkiye Cumhuriyeti'ne deniliyor ki ; Gel bize katıl , üye ol.
Atatürk diyor ki : "Olur ama bizi davet ederseniz , o zaman üye olmaya geliriz."
Deniliyor ki : Davet olmaz. Bizim geleneğimizde "davet" yok. Ancak bir devlet bize başvurur , biz onu inceleriz uygun görürsek üyeliğe kabul ederiz , yoksa reddederiz.
Atatürk diyor ki : Siz bilirsiniz. YA SİZ BİZİ DAVET EDERSİNİZ , YA DA BİZ ÜYELİĞE BAŞVURMAYIZ.
Birleşmiş Milletlerin yetkili organlarında uzun süre TÜRKİYE CUMHURİYETİ'nin bu tutumu hatta "Dayatması" görüşülüyor. Birleşmiş Milletlerin yetkili temsilcileri kendi ülkelerinin en üst düzey yöneticilerine durumu aktarıyor. İlk anda büyük tepki alıyor. Bu büyük devletlerin yöneticileri kendi aralarında görüşmeler , haberleşmeler yapıyor. Sonuç :
Birleşmiş Milletlerin Yetkili organlarının yöneticileri karar veriyor. TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÜYELİK İÇİN DAVET EDİLİYOR. Bu Birleşmiş Milletlerin yaptığı ilk ve son davettir , kendi tarihinde...
Atatürk kabul ediyor...... Türkiye Birleşmiş Milletlere üye oluyor...
İşte yukarıdaki sür manşet bunu haber veriyor...
İTİBARLI-ONURLU-SAYGIN DEVLET ADAMLIĞI BÖYLE OLUR.
İTİBARLI-ONURLU-SAYGIN DEVLET BÖYLE OLUR.

Şimdi günümüzden bakınca bu anlattıklarım masal gibi geliyor, değil mi? İşte Atatürk Türkiye'sinde bunlar masal değil gerçekti...

Gazetenin ilk sayfasında "Dört aylık harici ticaret blançomuz" var.
1931 yılında :

Dışalım : 45 milyon Lira
Dışsatım : 41 milyon Lira

Sonuç : 4 milyon Lira açık var...

1932 yılında :

Dışalım : 22 milyon Lira
Dışsatım : 32 milyon Lira

Sonuç : 10 milyon Lira fazlamız var...

Başlık : "İhracat ithalattan fazla, fakat geçen senenin ihracatından eksik!"

Vargı : Yani on yıl önce kurtuluş savaşını vermiş. İhmal edilmiş , yakılmış , yıkılmış , korkunç Osmanlı borcunu yüklenmiş bu topraklarda yeni bir devlet kurulmuş devletin 1931 yılında açık var , 1932 yılında ise fazlamız var. Yetiniliyor mu ? Hayır deniliyor ki ; tamam dış açık yok , hatta fazlamız var ancak geçen yıl daha çok dışsatım yapmıştık.
Ya şimdi ?......

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim....