Üstat Lotoloto, büyük emeklerle oluştuğunuz sayıları ayrıca hepsini iki ayrı ciltte tekrar sunmanız her türlü övgünün üstünde. Çok teşekkür ederiz. Elinize, gözünüze sağlık.
Uzun bir süredir , oldukça ilgi çekici eser olan Cobra’yı okumaktayım. Bilindiği gibi ; Arjantin , çizgi roman tarihinde önemli yeri olan ülkelerden . Çizgi roman sanatçısı olarak Alberto Breccia ve oğlu Enrique Breccia ( özellikle Tex maceralarını sevenler hatırlayacaklardır ) , Juan Gimenez , Mandrafina gibi birçok sanat adamı, karikatür alanında özellikle bir dönem adı çok duyulan Mordillo hep bu ülkede yetişmiş , tartışmasız bir çizgi roman devi olan Hugo Pratt , hayatının bir bölümünde bu ülkede çalışmalarını sürdürmüştür. Arjantin ve çizgi roman kelimeleri yan yana geldiğinde , ilk aklıma gelen eser , yayınlandığından ( 1957 – 1959 ) yıllar sonra 2016’da Eisner ödülü alan bir başyapıt , benim için çizgi roman tarihinin olmazsa olmazlarından ’’ Eternaut ‘’tur. Eternaut’un bilim kurgu eseri olarak görülmesine rağmen , verilen mesajlara detaylı bakıldığında , aslında çok şiddetli olarak o yıllardaki mevcut sistem eleştirisini içerdiği anlaşılır. Yine Arjantin kökenli sanatçıların elinden çıkan Cobra’yı ve beraberindeki Castillo , Collins imzalarını forum alanımızda görünce ( 2020 ) , ilgisiz kalmak mümkün değildi . ‘’ Üç Silahşörler ‘’deki sağlam ve etkileyici grafik yapısıyla göz dolduran çizer Castillo , bu eserde de okuru mıknatıs gibi çekiyor. Bu duruma bir de Ray Collins imzalı senaryoyla tıpkı ‘’ Sergio Leone filmi ‘’ havasındaki ‘’ duygusallık ‘’ tonlarını eklersek ,’’ western ‘’ düşkünü ( örneğin Tex meraklıları ) sanatseverlerin kayıtsız kalması düşünülemez sonucuna kolayca ulaşılır . Cilt yaklaşımı , benim gibi cilt sevenler için artı çekim noktası olmuş . Teşekkürler @lotoloto .
Değerli lotoloto üstat,
Daha önce fasiküller halinde okuduğumuz bu harikulade seriyi 2 cilt halinde topluca okuma olanağına kavuştuğumuz için çok sevindim. Şimdi hepsini, soluk almaksızın peşpeşe okuma zamanı! Çok teşekkürler, elleriniz dert görmesin...