Çizgi roman kapaklarında esinlenmeler, benzerlikler

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
Bill Kid Günlüğü:

Billy değil de Bill Kid ile ilgili maceraların kapakları genel olarak maceraların içindeki karelerden veya macera içeriğinden esinlenilerek çizilmiştir.

qOID4BP1_o.jpg

gLCVGoVj_o.jpg

VS0YsJsy_o.jpg

Ancak içerikteki belli bir istisna hemen her maceranın kapağında yer alacak şekilde betimlenmiştir.

To2KDrzn_o.jpg

OoTJ9Ziw_o.jpg

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
Tam Tam Günlüğü:

Daha önce Tam Tam'daki bir kapak resminin bir İtalyan aktörden esinlenilerek çizilmesine dair paylaşımım olmuştu. Bunun temel nedeni içerikteki karelerden kapak hazırlamanın Tam Tam için genel bir durum olmasıdır. Yani Samim Utkun'nun çizimleri içerik çizimlerine dayanmaktadır. Tabi, buradaki temel sorunlar hem bizim ilgili orijinal sayılara ulaşabilme imkanımız hem de çizimlerde farklı sayılardan yararlanılmış olmasıdır.

fM8mXzdj_o.jpg

oFNpg6hU_o.jpg

Ve tabi ki benzer kareler biraz daha farklılaştırılarak farklı kapaklarda da kullanılabilmiştir ki Kinova sevenler bu kızılderiliyi hatırlayacaktır.
j4hpDSHY_o.jpg

Not: Orijinale uygun olan örnekteki karede kızılderili birinci sayıdadır, ama Türkiye'deki kapak resminde ancak sekizinci sayıda yer alabilmiştir.

Peki, neden Hondo Tam Tam'dır? Çünkü Hondo'nun ilgili bir macerasında kano ile ilerlenirken tam tam şeklinde sesler duyulur ve bu sesler Türkiye'de ilgili maceraları tam tamlaştırmıştır.
JjKSsOnQ_o.jpg

Ya da Tom Tom olsun Tam Tam denilmiştir.
O0YLzg65_o.jpg

Son olarak meşhur Buffalo Bill'in en güçlü olduğu aşikardır. Çünkü bir zamanlar Türkiye'de Buffalo Bill '' Anneler! Çocuklarınız kovboyları seviyor, rastgele değil de - karizmatik - Buffalo Bill'i çocuklarınız için alın '' şeklinde reklam yapılıyordu. Hani babalar değil de anneler...Herhalde para annelerdeydi, aynı şimdi pazarlamacıların öğleden sonrayı altın saat olarak nitelendirmeleri gibi.

XCwICmdl_o.jpg

Son düzenleme:

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
Western Günlüğü II.

Rahmetli Haluk Bey'in aziz hatırasına adanmıştır...

The Illustrated London News ile başlayan süreçte l'illustration ve Illustrirte Zeitung gibi devam niteliğinde yayınların foto roman kavramının içeriğini oluşturması tarihi bir gerçektir. Fransızların özgün nitelikte Fransız yayın oluşturmadaki Western’inin Amerika’daki Fransa ile ilgili olması ile kıyaslandığında İtalya’nın Amerika’nın Avrupa şubesi olarak nitelendirilmeleri ve bu nedenle Fransızlar tarafından bayağı olarak nitelendirilmeleri de tarihi bir gerçektir. Özgün nitelikte eser üretseler bile Western kavramı içinde anlamsız olmalarının İtalyanları bir şeyleri mutlak taklit etmeye ittiği ve bu zoraki taklitçilik de İtalyanları mutlak bir özgünlükte anlamsız hale getiremese bile bunun hatırlatıcısı olması için spaghetti western kavramını oluşturmuştur. Şöyle düşünelim kaç tane spaghetti western filmi vardır ama bu filmlerden en çok bildiklerimiz Amerikalı aktörlerin rol aldıklarıdır değil mi?

Fumettiler İtalyanların cep karikatür geleneğini çoğaltarak(picolli değil) macera üretmelerinin adıdır(Striscia serie), bu nedenle sayfa içerikleri büyüse bile bu gelenek sürmüştür. Macera başlar, kısa bir önceki bölüm hakkında bilgi verilir ve iki kare olur; ama Fransız kitaplar hem baskı kalitesi hem içerik zenginliği hem de konu ve konuyu anlatma şekli ile İtalyanlardan daha kalitelidir. İtalyanların işleri biraz pizza kıvamındadır, içine ne koyarsan olan hamur yemeği. Bu nedenle ister adına esinlenme diyelim ister kopyacılık ve dominantlaşan popüler Amerikan Kültürü(Fransız Kültürünü de kapsayan realist Amerikan Kültürü değil.) ve Amerikan aktörlerini İtalyanların işlerinde oldukça fazladır. Kaldı ki İtalyanlar işlerini Fransa’ya açılarak Fransızlarla birlikte kalitelileştirmişlerdir, ama Fransızlar farklı isimlerle İtalyanların işlerini bölümlerde yayınlamışlar ama Fransız çizerlerin kalitesine alışmışlık bu işleri önemsiz kılmıştır.

Fransa’daki salon geleneği gibi aslında çizgiler de toplumun entellektüel birikiminin gelişmesi ile ilgilidir. Atatürk’ün sanat hakkındaki ünlü sözü gibi sanatta yapılanların bütünü toplumun entellektüel gelişmesini sağlamaktadır. Tabi buradaki ana unsur, üretme sürecindeki yıllara yayılan bir toplumsal ve evrensel birikimdeki kabiliyettir.
MEL9DkGX_o.jpg

Arizona isimli çizgi roman ile Hondo arasındaki benzerlikler, Arizona’nın farklı sayılarında farklılaşmıştır.
8h3fJAhG_o.jpg

Örnekler açıklayıcıdır, ancak fark edileceği gibi bazı sayıların orijinallerini bulamadık...
TPrvy8GX_o.jpg

Çünkü Arizona’nın derleme sahası oldukça geniştir. Ama dikkat edelim, Arizona Tom Kit ile de benzerlikler taşımıştır. O zaman...
LAmVj2jf_o.jpg

Evet, Tom Kit demek aslında Tom Nikson demektir.
nEemZEAY_o.jpg

3CMUXIS4_o.jpg

Ama bu dar bir bakış açısıdır, Tom Nikson – Tom Kit – Arizona = Tom Nickson. Vive la France
zHws5KRX_o.jpg

Tabi Arizona’daki geniş derleme kapasitesi Tom Nikson’da da vardır.
B4ays5RQ_o.jpg

Ama Tom Nikson kapaklarının bir özelliği dahi vardır, içerikle ilgili hazırlanmış olma.
Tabi bu içerikler örneğin Tom Kit’de de olabilir.
aEYTICoT_o.jpg

Kp80n03m_o.jpg

F6qX4fGV_o.jpg

Bu nedenle örneğin Tom Nikson 18’nci sayıda hikayedeki kareler iki Tom Kit kapağında kullanılmıştır veya 19’ncu sayı iki Tom Kit’e ilham olmuştur. Çünkü içerikle aynıdır.
71e8QEen_o.jpg

8Z2TDQUf_o.jpg

Peki, orijinalde durum nasıldır? Evet, ilginçtir bu karmaşıklık Tom Nickson’da yoktur ve Meksika dahil Rock Rider isimli hikayeler farklı isimlerle anlatılmıştır.
FOFHb1wV_o.jpg

sBSMoZrV_o.jpg

Peki, yüzde yüz mü bu durum. Hayır, çünkü rahmetli Haluk Bey sayesinde bulabildiğimiz sayıların aksine orijinal baskıların hepsine ulaşamıyoruz ama kesinliği %90 olarak ifade edebiliriz.

G7hRAivG_o.jpg

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
Korku Dükkanı I:

Bu kadar eski - tarihin tozlu sayfaları - western içerikli paylaşım bazı arkadaşlarımız için umarım sıkıcı gelmemiştir. Sonuçta bizim asıl ilgimiz vaktinde zamanını paylaşıma harcamış rahmetli Haluk Bey'in kıymeti konusunda bir şekilde dikkat çekebilmedir.

Şöyle düşünelim, bir satıcı çıkıyor diyor ki Oklahoma'nın tüm serileri için 5.000x4 istiyor. Ama Haluk Bey sayesinde hem ilgili sayıları okuyoruz hem de üzerine düşünebiliyoruz. Hani benim makul şekilde edinmek istediğim 600 kuruşluk Teksas 54'üncü sayısı elinde olsa hemen paylaşacağına emin olduğum bir isimdir Haluk Bey ve paylaşımları için kendisine teşekkürümü bizzat iletmek isterdim, yani bırakalım ordan kopya buradan esinlenme konularını birisi tüm Türkiye'de yayınlanmış Oklahomaları(ve diğer müstesna çizgi romanları) bize sunuyor, kibirden ve popüler olan ikiyüzlülükten uzak şekilde...fakat Baltimore arkadaşımızın paylaşımı sonrasında kendisiyle buluşmanın sadece bir hayal olduğunu öğrendim. Her paylaşımını görünce tek düşündüğüm, Allah rahmet eylesin olmaktan başka bir şey olmaması bir hayıflanmadır...Kendisi ile konuşma fırsatı bulamadım...Kendisi Türkiye çizgi romanları açısından profesör değil, profesörlerin profesörü ordinaryüs olmayı hak eden müstesna isimdir.

Bu hüzünlü rüzgardan sonra makbul görülürse westernden uzak içerik paylaşacağım.
2A2iB17G_o.jpg

Peki, içerik dersek...İşte o zaman sorun başlamaktadır. Çünkü orijinal olan ile Türkiye'de yayınlanmış olan arasında belirgin fark bulunmaktadır.

LsBfhsi6_o.jpg

zX0cuQ5F_o.jpg

https://www.cizgidiyari.com/forum/korku-cizgi-romanlari/58903-korku-tay-yayinlari-sayi-1-a.html

Son düzenleme:

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLII.

Daha önce cigara değil de western cigarası içen bu sığır çobanı(!) ile ilgili bilgi verilmiştir, Teks kapağında da bu betimleme görünce paylaşım yapılması uygun görülmüştür.

AtACFms6_o.jpg

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLIII.

Billy Kid kapaklarının farklı kapaklarda kullanıldığına dair paylaşımlarım bulunmaktadır. Ama Zagor'un Türkiye'de Billy kidleştirildiğini bilmiyordum.

izeIPZ9q_o.jpg

Bunun neden önemli olduğu konusunda şu örnek önemli olabilir. Evet, bu Süper Teks resmi gibi Teksas dahil birçok kapak resmindeki aynı kovboyun aynı şekilde duruşu(caretta arkadaşımızın paylaşımlarına bakılabilir.) Alman kapak resmi ile benzerdir, hatta bir tane İtalyan western film afişi de aynı şekilde betimlenmiştir. Ancak bunların kökeni nedir dersek:

zcSGH5vp_o.jpg

Son düzenleme:

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLIV.

Borax'ların orijinal kapaklara sahip olması biraz tuhafır...Ama kapaktaki kovboyun aksine betimlenmiş bayan Julie Ege'dir.

Borax kapağı olma sürecinde Tom Braks'ın ilgili kapağının daha kaliteli paylaşımının yapılmasından memnuniyet ve paylaşımlarımı detaylandırabilirim.

xGjqXzXR_o.jpg

Son düzenleme:

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLV.

Paylaşımlarımı takip eden arkadaşlar bilirler...

Ben Türk çizgi roman kapaklarında Türk aktör-aktirist betimlenmesinin çizgi roman kapaklarında neredeyse yok denilecek kadar az olmasını eleştirmiştim. Ancak ben farklı dergilere bakmadım veya bu dergilerin ilham için kullanıldığını bilmiyordum.
Bu şekilde betimleme yapılması ise Alman kahraman kovboy+erotik kadın şeklinde yapılan western kapakları ile ilgilidir ve ilgili kapaklara uygun şekilde Deniz Akbulut Teks kapağında, anlamsızca, betimlenmiştir.
Not: Yeni fark ettiğim, yine Ömer Muz imzalı, bir Teks kapağı ile ilgili kahraman kovboy+erotik kadın şeklinde uygun betimleme bulabilirsem paylaşım yapacağım. Kapak çok ilginç, bir kovboy bir bayan figüre arkadan yaslanır şekilde betimlenmiştir. Hani belki siper olma amaçlı betimlenmiştir, ama kovboyun yüz ifadesi bu yönde değil gibidir.

cv6j21hG_o.jpg

Son düzenleme:

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLXI.

Tommikslerde gördüğümüz Meksikalı Viva Villa! isimli filmdeki Wallace Beery'dir.

lWaHJOyH_o.jpg

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLXII.

Terence Hill'den poz ve Clint Eastwood'dan sigara almış Cüneyt Arkın ülkemizde yayınlanmış çizgi roman kapaklarında en fazla gördüğümüz isimdir. Hatta ünü Alman kapaklarına bile taşınmıştır. Alttaki sahne ise bandanası ile tanınan Raquel Welch ve 100 rifles isimli filmden esinlenilerek betimlenmiş olabilir.

ezQ88kVI_o.jpg

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLXIII.

Capitan Volki ve Milliyet Çocuk kapaklarında da gördüğümüz bu betimleme, belki de en güzel Capitan Volki örneklerindendir.

Rosemary's Baby filminden hatırladığımız Mia Farrow'in elleri oldukça yapılı şekilde betimlenmiş ama olsun. Anthony Hopkins ise filmdeki giriş sahnesine uygun betimlenmiştir.

QkdlyPCu_o.jpg

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLXIV.

Teks ile Geronimo arasındaki ikinci benzerlik...Diğer örnek ise kızılderili Lee Van Cleef'in betimlendiği İtalyan kapak kullanılarak çizilmiştir. Kapakta yaralıyı taşır haldeki kovboy ise Mister No 119 kapağı ile benzerdir.

4x74xhz9_o.jpg

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLXV.
Orjinal Zagor kapak resimleri ile Teksas kapaklarının hazırlanmasına dair örnkelerden...
Zagor arka planı Teksas için kullanılsaydı daha iyi olabilirdi.

yUJRjypB_o.jpg

Son düzenleme:

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLXVI. İki Capitan Venüs

Ömer Muz'un en güzel işlerinden birisinde kullanılmış Amy Steel Venüs'de olabilmiş.

BWPYI5Bh_o.jpg

xlPc1Kvq_o.jpg

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLXVII.

Michèle Mercier ve Robert Hossein'i Mister No kapağına taşıyan, güzelin kırbaçlama sahnesi çirkin tarafından kırbaçlanması gibi sahneleri ile hatırlanan, Angélique film serisi erotik çizgi roman kapaklarının çizilmesine neden olduğu gibi Isabella isimli erotik çizgi romanlar için de ilham olmuştur.

n8a3bfua_o.jpg

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLXIX.

Erika Blanc'in gözlerini tanıyoruz, Mercedes 350se de dönemin en popüler casus - politik filmlerinden, bir de yanda, kendisine ait olup olmadığı elini var olduğunu kanıtlamak için kaldıran, Mandrake var.

jorxi13l_o.jpg

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLXXII.
La Turquie Kemaliste isimli derginin Nisan 1938 tarihli 23-24’ncü sayılarında ilk defa görülmüş üzüm yiyen kız, Türkiye’de o dönemlerin en popüler betimlemesi olmuştur. Pullarda, afişlerde, Berlin Reichsdruckerei’de basılan Türkiye’de kullanılan para arkasında, farklı dergi kapaklarında...
La viage Turc’larda yayınlar içinde sadece bu resme dayalı betimlemeler önemli olmuştur. Hani o dönemlerin Türkiyesinin Steve Holland’ı bu resimdeki kızdır desek yanlış olmaz.
La Turquie Kemaliste isimli dergide Fillette turque goûtant une grappe de raisin d'İzmir şeklinde tanıtılmış bu kızın resmi, aynı dergideki birçok kaliteli fotoğrafta imzası bulunan Avusturyalı Othmar Pferschy tarafından çekilmiştir ve aynı fotoğraf Ulus Gazetesi’nin Manisa ilavesinde de kullanılmıştır.

FZqgeEj8_o.jpg

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLXXIII.

Çocukların entellektüel gelişimleri açısından yazının görsellikle tamamlandığı Biritish boys magazines kökenli hazırlanan Look and Learn isimli derginin, ülkemizdeki çocuk dergilerine köken oluşturma sürecinden önce Çocuk Haftası isimli dergiler yayınlanmaya başlamıştır.

Entellektüellik ülkemizde yanlış anlaşılan bir kavram olageldiğinden bu dergiler gibi çocuk dergilerinin içerikleri de, entellektüelliğin sadece kurgu tarih olmasına dair bir tarih içerikleri temelinde hazırlanmıştır. Yani ülkesini, dünyayı kurgu tarihe dair öğrenme bu dergilerde bariz bir haldedir.

Örneğin soldaki kapak Kemalettin Tuğcu romanı için hazırlandığından hemen dram amaçlı fakirlik imgeleri eklenmiştir ve resim olarak bir Osmanlı padişahı kullanılmıştır. Fakir ama gururlu, gururlu ama tarihi ile gururlu. Ortada ise dergi propaganda yapılmıştır ve bu resme kaynak olan reklamda ise güzel yatağında korsan hikayesini okuyan ve denizciliğe meraklı bir çocuk vardır.
VTUy9IT9_o.jpg

Derginin logosu için Classics Illustrated logosu kullanılmıştır, ancak sarı alan siyah ve siyah alan sarartılmıştır. Çünkü dergi içerikleri aslında bir ‘’illustration’’dur.

Bu dergilerin 60’lı yıllardan itibaren yayınlanmış sayılarına ait kapaklarında Walter Molino’in çizimleri kullanılmıştır. Bu çizimlere dair kaynak da olasılıkla La domenica del corriere isimli gazetedir.

Çizimleri kullanılmış diğer çizer ise Harry Anderson’dur(Collier – 14.10.1955).

Kapaklarda orjinaldeki içerikli açıklamalarda da yer almamaktadır. Örneğin Il fratellino in pericolo... şeklinde başlayan uzun yazı Nehre Düşen Çocuk yeterlidir diyerek önemsenmemiştir.
3oGAG7VV_o.jpg

Ve tabi ki çizgi romanlara ait resimlerde kapaklarda yer almıştır, Feza Flash Gordon’u olarak.

C2CPpWAd_o.jpg

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLXXIII.

Önceki paylaşımlarımı takip eden arkadaşlar hatırlayacaktır...

Film afişi kökenli resimde yerde yatan arkadaş vardı...Bir daha hatırlatalım, yeni bir kapakla...
SKD47u9P_o.jpg

Bu kapaklardaki kırbaçlı arkadaş:

qXUXPWX0_o.jpg

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
Jim Toro Günlüğü:

Jim Toro isimli bir çizgi romanın varlığından rahmetli Haluk Bey sayesinde haberdar oldum ve okumaya çalıştım. Çalıştım, çünkü ben nerdeyim ben kimim ben ben miyim ben ben değilsem kimim?
Sanki diğer detaylardan bağımsız bir macera demeti...

Öncelikle bu hikayenin orijinali nedir dersek, bu şimdilik benim için de bir gizemdir.

Bir western, bir çölde lejyon, bir bedevilerle...

İtalyanların bir Gim Toro’su var ama herhalde sadece isim buradan alıntıdır.
OXY625tZ_o.jpg

Hikayelerdeki karışıklık ve yüz benzerliği nedeniyle Forza John’nun bizim asıl hikayemiz olduğumuzu düşündüm, fakat geçerli bir benzerlik bulamadım.
EJXADf7w_o.jpg

Bu ortaya karşıklık durumu konusunda bir diğer aday ise Sciuscia oldu fakat Fransızca kopyalar dahil orijinal sayıları bulmak benim için mümkün olmadı.
Tabi bir de karakter meselesi var. Örneğin Jim Toro’daki, Michael Berryman benzeri, sivri kafataslı kel belirgin bir arkadaştır ama bunun tam kim olduğu belli değildir.
hJpc2ksx_o.jpg

Konunun İngiltere ile bağlantısı Jim’i John yapabilir.

Kapaklar ise içeriklere uygundur, fakat yedinci sayıdaki içerik ilk sayının kapağı olabilmiştir veya birinci sayıdaki kare yedinci sayının kapağı yapılmıştır. Yani kapaklar hazırlanmadan önce hikaye çizimi edinilmiştir.

DrBBR3HB_o.jpg

e5XolffB_o.jpg

f2S5sOw6_o.jpg

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLXXV.

Evet bu Tommiks kapağı Alman kapak kökenlidir, fakat dikkat edelim kovboy at üzerinde neden ve nasıl o şekilde tüfek tutmaktadır, yoksa bu Kirk Douglas'un ata bindirilmiş hali midir?

FbqIz7VA_o.jpg

Son düzenleme:

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLXXVI.
Daha önce bir Zarro kapağında gördüğümüz ve paylaştığım bayan arkadaş(LXXXIII)...Bu nedenle ismini yazmyacağım.

ZRWVaSHt_o.jpg

Son düzenleme:

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLXXIX.

Daha önce bahsettiğim gibi ülkemizde yayınlamış bir kapakta güzele dayanan bir yiğit vardır, yalnız bu yiğidin duruşu Randolph Scott'un betimlendiği eskiler gibi değildir.
7fWMZTmc_o.jpg

Öncelikle ben burada betimlemenin Gregory Peck ve Jennifer Jones ile ilgili olduğunu düşündüm.
Bpd1Faxp_o.jpg

Çünkü ülkemizde yayınlanmış hikaye kitaplarında Bayan Jones'i zaten gördük demiştim.
9gDROEPu_o.jpg

Fakat, kapakların yapıldığı dönemde, güncel olan değerlidir diyerek Raquel Welch ve Dan Martin'in bu kapak resminde betimlendiğine kanaat getirdim.
ldGZqVe7_o.jpg

Başka kapak resimlerindeki betimlemleler de bu konuda benzer şekilde değerlendirilebilir.

ZO34Nt16_o.jpg

Son düzenleme:

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLXXXII.

Daha önceki paylaşımlarımda, aslında olmayan, kuruşluk serideki Tom Braks 101'deki kızılderili kapağındaki kovboy bu paylaşımla ilgilidir.

Yüzü kapalı kovboyun aslı Alman kökenli kapaklarında aslı paylaşıldığından paylaşılmaya değer görülmemiştir.

xKE0NkEP_o.jpg

izPmNBe9_o.jpg

gula0sNs_o.jpg

Son düzenleme:

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
CCLXXXIII.

Ülkemizde John Wayne'den el alan James Dean ismiyle çizgi roman yayınlanmamıştır, ama İtalya bu konuda da önde olmuştur.

f8RyelJ9_o.jpg

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
Caretta arkadaşımız için özel bölüm...

Caretta gibi birçok arkadaşımız Tex söz konusunda paylaşılmaz özel ilgilere sahiptir ki bu mutlaka anlayışla karşılanmalıdır.
yOFiZGJw_o.jpg

Paylaşımlarımı dikkatle takip eden arkadaşlar bilirler. Ben Teks kapakları konusunda elimden geldiğince açıklayıcı bilgilere yer vermişimdir. Bir örnek verelim,

Tom Braks ile Teks ne alaka dersek...Evet, öyle olabilir ama kovboyun duruşuna dikkat edelim aynı Teks'teki betimleme değil midir ki bu da Amerikan dergisindeki kapakla aynı değil midir?
2OSr0Y6t_o.jpg

JFltqncR_o.jpg

Peki, Teks gibi Teksas ve Tommiks vb kapaklarına dair kaynak nedir?
H3qvM2IO_o.jpg

Tamam da, bir dakika...Öyle olabilir ama İtalyan arkadaşların bile fark etmedikleri detaylara dikkat eden abborita hata yapabilir mi veya yapıyor olabilir mi? Tabi ki...Ama böylesi konularda asla hata kabul edilmemektedir.
kC5UWLJN_o.jpg

KQpFK55z_o.jpg

Ne demiştik? Bayou demek bataklık demek değildir...Paylaştığım resimlere konu olan Silver Springs state park'daki görüntü her Zagor sever için farklı duygular uyandırmıştır. Bayou'nun kıymetli kokusundan ilham almış Darkwood'da Zagor'un izini takip edebilmek ümidiyle...

fGqny16E_o.jpg

Son düzenleme:

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
656
3,398
Zagorillus günlüğü II.

Darkwood'u bayou değil de bataklık olarak tanımlayanların, hatalı tanımlarına ithafen...

a.
McfbSzeI_o.jpg

dv6laAZr_o.jpg

b.
XvdchMPg_o.jpg

c.
tGSK5ETf_o.jpg

igtG1TSX_o.jpg

d.
ZToLsOyN_o.jpg

4TEO5wbl_o.jpg

e.
Alman kapak resimlerindeki etki en çok çizimlerdeki keskinlikle ilgilidir.
ZBlRX1oL_o.jpg

f.
bPeeTbIF_o.jpg

Not: Teksas beyaz kapaktaki aynı resim için Teksas 174 ön kapağa bakılabilir.
KOkoCumY_o.jpg

hQOT7IZg_o.jpg

g.
Zagor ve farklı kapaklar konusundaki sayısız benzerliklerden...
IvcHobCf_o.jpg

h.
Görüldüğü gibi Tommiks aslına daha yakındır, fakat mezartaşındaki haç ve isim silinmişken Zagor'da mezataşının özgün hali biraz daha korunmuştur. Herhalde dönemsel farklılıklar çizerlerin çizimlerini etkilemiştir.
XzEt6gVL_o.jpg

i.
8bPunP2M_o.jpg

j.

yXclFs1g_o.jpg

Son düzenleme: