CBZ creator

rasel

Yapay Zeka Çeviri Balonlama
12 Kas 2010
755
21,399
Bazi paylasimlarda dosya boyutlari gereksiz yere cok buyuk olabiliyor. Bu durum da maalesef benim gibi interneti problemli olanları zorlayabiliyor. Bu amaçla bir python programı hazırladım. Belki işinize yarar:

1- CBZ.zip dosyasını bir dizine açın
2- Bir kerelik kurulum.bat dosyasını çalıştırın. Bu işlem program için gerekli python kütüphanelerini yüklüyor.
3- cbz_creator.bat dosyasını çalıştırın. Grafik arayüz geldiğinde resim dosyalarınızı ya da klasörünü sürükle ve bırak yaparak programa atın. Listedeki sayfaları kontrol edip CBZ oluştur tuşuna bastığınızda, program optimum sıkıştırma ve formatta bir CBZ dosyası oluşturacaktır.

Not: Bu programin calismasi icin sisteminizde Python yuklu olmasi lazim. Sizin makinenizde zaten comic-translate dolayisiyla Python yuklu oldugunu varsaydim.

Screenshot%202026-03-08%20at%2020.21.36.PNG

certem

Kıdemli Üye
22 Ağu 2011
763
8,067
Bazi paylasimlarda dosya boyutlari gereksiz yere cok buyuk olabiliyor. Bu durum da maalesef benim gibi interneti problemli olanları zorlayabiliyor. Bu amaçla bir python programı hazırladım. Belki işinize yarar:

1- CBZ.zip dosyasını bir dizine açın
2- Bir kerelik kurulum.bat dosyasını çalıştırın. Bu işlem program için gerekli python kütüphanelerini yüklüyor.
3- cbz_creator.bat dosyasını çalıştırın. Grafik arayüz geldiğinde resim dosyalarınızı ya da klasörünü sürükle ve bırak yaparak programa atın. Listedeki sayfaları kontrol edip CBZ oluştur tuşuna bastığınızda, program optimum sıkıştırma ve formatta bir CBZ dosyası oluşturacaktır.

Not: Bu programin calismasi icin sisteminizde Python yuklu olmasi lazim. Sizin makinenizde zaten comic-translate dolayisiyla Python yuklu oldugunu varsaydim.

Screenshot%202026-03-08%20at%2020.21.36.PNG
Orion’u 550 MB’dan 88 MB’a sıfır kaıypla şıkıştırmışsa, müthiş bir iş yapmışsınız Sn Rasel.
Çok çok feşekkür ediyorum.
Yarın deneyeceğim.

Soru: Dosyamız unzip yapıp mı yüklememiz lazım, yoksa cbr, cbz olarak atabiliyor muyuz program içine?

rasel

12 Kas 2010
755
21,399
Orion’u 550 MB’dan 88 MB’a sıfır kaıypla şıkıştırmışsa, müthiş bir iş yapmışsınız Sn Rasel.
Çok çok feşekkür ediyorum.
Yarın deneyeceğim.

Soru: Dosyamız unzip yapıp mı yüklememiz lazım, yoksa cbr, cbz olarak atabiliyor muyuz program içine?
Sifir kayipla 159Mb oluyor. Program varsayilan olarak %90 ile calisiyor. O zaman 88Mb oluyor. Bu optimum bir oran. Insan gozu hissedemez ama biraz kayip olur. Program icinde isterseniz farkli oranlari ayarlayabiliyorsunuz.

Resim dosyalarini ya da resimlerin icinde durdugu klasoru ekliyorsunuz. Istenirse CBZ, CBR, PDF desteklerini de programa ekleyebilirim ama zaten bunlari olusturmadan once resimlerin olusmasi gerekiyor?

rasel

12 Kas 2010
755
21,399
orion 1
Sadece 13 mb. Rardan çıkar cbr dosyası alttaki indir
Tesekkurler. Ben arsiv icin bu kadar ufaltilmis boyutlari tercih etmiyorum. Bunlardaki kayiplar gozle anlasiliyor. Arsiv kalitesini bozmadan olabilecek en optimum sıkıştırmayla hazırladım programımı. Pek çok arşiv meraklısını tatmin edecektir diye düşünüyorum. Özellikle @altay1944 beyin yorumlarini merakla bekliyorum. O bu konularda benden de hassas :)

zeynelabi

Kıdemli Üye
11 Eki 2009
1,579
5,517
Antakya
Sifir kayipla 159Mb oluyor. Program varsayilan olarak %90 ile calisiyor. O zaman 88Mb oluyor. Bu optimum bir oran. Insan gozu hissedemez ama biraz kayip olur. Program icinde isterseniz farkli oranlari ayarlayabiliyorsunuz.

Resim dosyalarini ya da resimlerin icinde durdugu klasoru ekliyorsunuz. Istenirse CBZ, CBR, PDF desteklerini de programa ekleyebilirim ama zaten bunlari olusturmadan once resimlerin olusmasi gerekiyor?
Çok iyi olur rasel üstad. Arşivimde çok yer tutan pdf ler var

rasel

12 Kas 2010
755
21,399
Kitap basmayacaz ki okumak için ve yer için mükemmel sonuç.. Ayrıca png dosyaları jpeg formatına çevrilmiştir.
Benim programim ozellikle WebP kullaniyor. Jpeg eski teknoloji. Aralarinda 18 sene var. Ayni gorsel kalitede Jpeg'e gore %25-35 arasi daha kucuk dosya boyutu saglar. Eger sizin tercihiniz boyle cok ufak boyutlarda dosyalar ise, programim icindeki kalite yuzdesini %50 ve altina cekip de kullanabilirsiniz. Kimi insan arsivi icin yuksek cozunurluk ve kalite ister, kimi de ufak dosya boyutu, zevk meselesi.

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,840
87,852
hiçbiryerde :)
13Mb'lik dosyada cozunurluk yari yariya azaltilmis ve agresif jpeg sıkıştırması yapılmış, olusan kalite kaybini gozle rahatca gorebiliyorsunuz:

Screenshot%202026-03-08%20at%2022.02.53.PNG

Sevgili @Beymelikli18 çok eskiden beri kota dostu küçültme işlemleri yapıyordu yeri geldiğinde
ve ben hiç o küçük dosyaları almadım, tam da bu gibi görüntü kalitesinin düşmesinden dolayı. Şu YZ ve CT çevirileri
konusunda tartıştığımız mevzu da bu biraz; daha göze hitap eden, daha estetik olsun istiyoruz bazılarımız.
Tabii bu gibi konular renkler ve zevkler gibi değişik algılanabiliyor, mesela @Beymelikli18 'nin
dediği gibi "kitap basmayacağız ki, sadece okumak için bu yeter" diye yorumluyor. Ben de YZ çevirilerini elden geçiriyorum
ve çok az yerde "amaan, bu resmi bir kitap baskısı değil ki, arada bir küçük hataları da onun nazarı olsun" diyorum mesela...

亲爱的 @Beymelikli18 长期以来一直在做配额友好的压缩作,但我从未收到过那些小文件,正是因为图像质量下降。这就是我们讨论的人工智能和 CT 翻译的内容; 我们中的一些人希望它更吸引眼球,更具美感。当然,这些问题可以被不同看待,比如颜色和口味,比如 @Beymelikli18 说的,“我们不会印书,这就足够读书了”。而我则会修改 AI 翻译,说 “哦,这不是官方书籍版本,这样它可以偶尔补上一些小错误”,比如说......

Asıl mevzuya gelirsek, yeni teknolojilere henüz çok az aşinayım.
Daha az önce kurduğumuz CT programında istediğimiz yerleri temizleme,
silme vb konularını anladım ve uyguladım (dün sanırım @rasel ve @certem
dostlar yazmıştı) , daha yeni kafam bastı ve uyguladım...

Bu sıkıştırma programını ve daha başka, son günlerde önerdiğiniz şeyleri
zamanla uygulamak isterim ama çok yavaşım bu konularda...
Teşekkürler bu güzel emekler için.

not: ilginç, bu çince nereden geldi mesaja anlamadım, bilerek silmedim.
YZ'ya sordum, bir çeviri aplikasyonu kurulmuş belki fark etmeden :)

Son düzenleme:

thycoon

Kıdemli Üye
14 Şub 2011
735
3,152

Programa CBZ,CBR ve PDF desteğinide ekledim, mükemmel çalışıyor, büyük pdf dosyalarını da görüntü kalitesi düşmeden küçültebiliyorum artık. Teşekkürler.

haziran

Süper Üye
19 Ocak 2010
2,234
7,246
Merhabalar, kesinlikle tercihim dosya boyu ne şekilde paylaşılmışsa o şekilde saklamak, ben İpad de okuyorum (Büyük ekran), Pc ekranım büyük ekran. Tercihim kendi adıma asla görüntü kaybıyla saklamak değil 4TB hdd var elimde binlerce çizgi roman dosyası var hala yarısından çoğu boş. İnternet hızları da indirmek için engel değil artık. Vakti zamanında film dosyalarında YIFY Release grubu aynısını yapmıştı 650-700 Mb sabitlemek adına onlar bile vazgeçtiler görüntü çamur oluyordu çünkü :)

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
20,172
58,096
Kendi Koltuğunda
Merhabalar, kesinlikle tercihim dosya boyu ne şekilde paylaşılmışsa o şekilde saklamak, ben İpad de okuyorum (Büyük ekran), Pc ekranım büyük ekran. Tercihim kendi adıma asla görüntü kaybıyla saklamak değil 4TB hdd var elimde binlerce çizgi roman dosyası var hala yarısından çoğu boş. İnternet hızları da indirmek için engel değil artık. Vakti zamanında film dosyalarında YIFY Release grubu aynısını yapmıştı 650-700 Mb sabitlemek adına onlar bile vazgeçtiler görüntü çamur oluyordu çünkü :)
Sende 4tb var bende 25 tb. var yer kalmadı 8tb daha alsammıyki diyorum.

rasel

12 Kas 2010
755
21,399
Muhendislikte "optimumu yakalamak" sozu cokca kullanilir. Sevgili altay hocamin paylastigi dosyalarda hic sıkıştırma yoktu. Kayıpsız sıkıştırıp (kalite 1-1 aynı) 150Mb yapmak varken neden 560Mb dursun ki? Ben goruntu islemeden gelen tecrubemle size optimum bir konfigurasyonda (%90 webP) bir program sundum. Buradaki %10 kaybi insan gozu algilayamaz. Ama bu parametre degisken, isterseniz %100 de yapabilirsiniz, %70'de. :)

thorgal

Kıdemli Üye
18 Ocak 2018
674
2,547
İstanbul
Sende 4tb var bende 25 tb. var yer kalmadı 8tb daha alsammıyki diyorum.
Cuma günü Beylikdüzü Marmara Parkt AVM de bulunan MediaMarkt'a gittim; HDD fiyatları uçmuş... 1TB için ; 4.800 TL istiyorlardı... o_O 16 TB ise 22.000 TL :eek: Aradakileri hiç yazamıyorum... O kadar uçmuş fiyatlar ... Emeklilere hayat zor ... Bayram ikramiyem şimdiden gitti bile ...

haziran

Süper Üye
19 Ocak 2010
2,234
7,246
Muhendislikte "optimumu yakalamak" sozu cokca kullanilir. Sevgili altay hocamin paylastigi dosyalarda hic sıkıştırma yoktu. Kayıpsız sıkıştırıp (kalite 1-1 aynı) 150Mb yapmak varken neden 560Mb dursun ki? Ben goruntu islemeden gelen tecrubemle size optimum bir konfigurasyonda (%90 webP) bir program sundum. Buradaki %10 kaybi insan gozu algilayamaz. Ama bu parametre degisken, isterseniz %100 de yapabilirsiniz, %70'de. :)
Bilgi birikimine, tecrübeye asla itiraz edemem :) Bazı şeyleri yeni öğreniyorum ve kullanıyorum bende. Örneğin PDF olarak saklamayı hiç sevmiyorum, okumak çok keyifsiz. Bir arkadaşımızın paylaştığı PDF to JPG convertoru keyifle kullanıyorum bende :)

cekicenim

6 Şub 2018
342
6,822
KSK
Cuma günü Beylikdüzü Marmara Parkt AVM de bulunan MediaMarkt'a gittim; HDD fiyatları uçmuş... 1TB için ; 4.800 TL istiyorlardı... o_O 16 TB ise 22.000 TL :eek: Aradakileri hiç yazamıyorum... O kadar uçmuş fiyatlar ... Emeklilere hayat zor ... Bayram ikramiyem şimdiden gitti bile ...
Yapay zeka merkezleri yüzünden tüm depolama, ram vesaire ürünleri kıtlığa girdiği için, fiyatlar tüm dünyada uçtu. Daha bunlar birşey değil, tüm akıllı cihaz fiyatları uçacak, telefondan, akıllı buz dolabına, bellek içerdikleri için. 2028'e kadar tüm bellek üretim kapasitesi doluymuş.

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
20,172
58,096
Kendi Koltuğunda
Yer olarak konuşursak 400 TB depolama alanım var :) ismini düzelttiğim klasör klasör ayırdığım Türkçe 96 binden fazla çizgi roman varmış bu 2 TB lik kısımda elden geçirmediklerim hariç :)
Bence inanmıyorum kişisel olarak 400 Tb olduğunu Kanıtla resim ve pc ekranından..Bekliyorum etiketle Kurumsal bir yer mi yönetiyorsun yoksa bir şirketmi toplam tüm pclerin toplam HD leri olmasın..

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
20,172
58,096
Kendi Koltuğunda
Bak burada 4 Tb'ım var demişsin. 400 Tb ne demek ya bir yanlışın var. Yada bozuk HD leri topluyorsun sağdan soldan PC servis çalışanı olabilirsin. Yada olsa olsa 400 GB yerin vardır.

Son düzenleme:

rasel

12 Kas 2010
755
21,399
Benim de 1500TB'im var. Anna's Archive'i seed ediyorum. Bu da ekran goruntusu:

1500TB.JPG

diyebilirim. Bu zamanda bu goruntuleri YZ ile uretmek cocuk oyuncagi :)

Bu basligi gordugum bir ihtiyac uzerine actim. Lutfen bunu ego yarisina dondurmeyelim. En buyuk arsiv benim arsiv :)

Foruma emek veren herkesin calismalari degerli. Onlardan faydalanan uyelerimizde sukranlarini sunuyor zaten. Az-cok corbada tuzumuz olduysa ne mutlu bize degil mi?

Not: Buyuk arsivi olanlar acaba bu arsivlerini paylasip cogaltmak ister mi? Sonucta fani dunya, sizden sonra da bunlarin kiymetini bilecek kisilerin elinde cogalmasini istemez misiniz:

rasel

12 Kas 2010
755
21,399
Bilgi birikimine, tecrübeye asla itiraz edemem :) Bazı şeyleri yeni öğreniyorum ve kullanıyorum bende. Örneğin PDF olarak saklamayı hiç sevmiyorum, okumak çok keyifsiz. Bir arkadaşımızın paylaştığı PDF to JPG convertoru keyifle kullanıyorum bende :)
Programin 2. versiyonuna PDF destegi ekledim. PDF'i surukle birak yaparak CBZ olusturabilirsiniz. Bence kabugun onemi yok. Icindeki materyal iyi mi ona bakmak lazim. Eger PDF okurken problem yasiyorsaniz, bu kullandiginiz okuyucu programin kalitesi ile ilgilidir. Kendi kullandigim programda resimler hangi formatta birlestirilmis fark etmiyorum bile, hepsi ayni sekilde ekrana cikip akiyor.

rasel

12 Kas 2010
755
21,399
Yapay zeka merkezleri yüzünden tüm depolama, ram vesaire ürünleri kıtlığa girdiği için, fiyatlar tüm dünyada uçtu. Daha bunlar birşey değil, tüm akıllı cihaz fiyatları uçacak, telefondan, akıllı buz dolabına, bellek içerdikleri için. 2028'e kadar tüm bellek üretim kapasitesi doluymuş.
Evet. Genel soylem boyle maalesef. Ama belli olmaz, gelecek gunlerde farkli gelismelerde olabilir. Beni en cok uzen simdiki genclerin hali. Gitgide imkanlari ellerinden aliniyor. Mesela kisisel olarak ar-ge yapacaksin, 5 kurusluk bir parcayi bile yurtdisindan siparis edemez hale geldin. Maddi imkanlari ve egitim esitsizligi gibi konulara girmiyorum bile. Bizler meger ne sansli nesilmisiz. Anne babalarindan daha iyi imkanlari olan son nesil gibi birsey olduk.

altay1944

Onursal Üye
30 May 2009
3,337
6,873
Tesekkurler. Ben arsiv icin bu kadar ufaltilmis boyutlari tercih etmiyorum. Bunlardaki kayiplar gozle anlasiliyor. Arsiv kalitesini bozmadan olabilecek en optimum sıkıştırmayla hazırladım programımı. Pek çok arşiv meraklısını tatmin edecektir diye düşünüyorum. Özellikle @altay1944 beyin yorumlarini merakla bekliyorum. O bu konularda benden de hassas :)
ah bir kurabilsem birde yazdıklarınızdan bir şey anlasam .Ah gençlik ah...

rasel

12 Kas 2010
755
21,399
Bu artis icin uyarilar gelmeye basladiginda Kasim'da biraz disk almistim. Simdi 2 katini gecmis ayni urunlerin fiyati :( Devir artik olanla idare etme devri haline geldi. Bozulani tamir edeceksin, olanlari mumkun oldugunca fazla kullanacaksin. Buyuklerimizin dedigi gibi "yemeyip yedirme" devrine girdik.

thorgal

Kıdemli Üye
18 Ocak 2018
674
2,547
İstanbul
Bu artis icin uyarilar gelmeye basladiginda Kasim'da biraz disk almistim. Simdi 2 katini gecmis ayni urunlerin fiyati :( Devir artik olanla idare etme devri haline geldi. Bozulani tamir edeceksin, olanlari mumkun oldugunca fazla kullanacaksin. Buyuklerimizin dedigi gibi "yemeyip yedirme" devrine girdik.
2TB HDD yi yandaki Carrefour dan Carrefour kart indirimi ile 4.600 TL ye 2 taksit olarak alabildim. MM da ise 1TB 4.800 TL idi... Bir beş sene önce A101 den 1TB HDD yi 300 TL ye aldığımı hatırlıyorum; zaten hesaplı olunca 3 tane almıştım...

rasel

12 Kas 2010
755
21,399
2TB HDD yi yandaki Carrefour dan Carrefour kart indirimi ile 4.600 TL ye 2 taksit olarak alabildim. MM da ise 1TB 4.800 TL idi... Bir beş sene önce A101 den 1TB HDD yi 300 TL ye aldığımı hatırlıyorum; zaten hesaplı olunca 3 tane almıştım...
TB = 2300 lira maliyetiniz olmus. Daha hesapli secenekler var. Mesela Amazon'da su anda

Toshiba S300 4TB = 6100 lira ve 6 taksitle anilabiliyor.​