- 13 Eyl 2009
- 3,110
- 14,543
Glenat'ınbüyük tank savaşlarını anlattığı çizgiroman serisinin YAPAY ZEKA çevirisini sunuyorum. Burada comic translate programını tanıtan arkdaşlara sonsuz teşekkür ederim. Kısmen manual işleyen bir iş hattı kullanıyorum. Çıkan soncun organik çeviriler kadar iyi olmadığını düşünsem de tatmin edici ve okunabilir olduğunu gördüm. OCR olarak Microsfotun OCR'ını çeviri için ise OpenAi 4 kullanıyorum. Biraz zaman ayırıp balonları iyi hizalayıp yapıldığında okunabilirlik daha da artıyor. Eğer daha da çok zaman ayrılır ve Türkçe çeviri okunur ve düzeltme yapılırsa daha da iyi sonuçlar elde edildiğini gördüm. Ben kısmen bunu yaptım ve daha okunabilir bir metin çıktı. Otomatik çeviri yapmak için fransızca ÇRlar oldukça uygun. Balon yazılarının comicsler gibi çok bağlantılı olmaması programnın daha başarılı olmasını sağladı. Comicslerde balon tanıma ve balonlara yazıyı oturtma tam sağlıklı değil. Ben metin boyutunu olabildiğince aynı tutmaya çalıştım. bunun için programa fazla serbest bir metin boyutu aralığı tanımadım. Bu da metnin aynı boyutta kalmasını sağladı. okunabilirlik gayet iyi gibi göründü gözüme. Fransızca bilmediğim için çevirinin tam sağlıklı olduğundan emin değilim. Çok ufak müdahalelerim ve bazı görsel düzeltmelerim oldu. Umarım beğenirsiniz. Serinin geri kalanını da gördüğü ilgiye göre devam ettirebilirim.
Bu çizgi roman, Birinci Dünya Savaşı'nın zorlu cephelerinde, özellikle tank birliklerinin doğuşu ve gelişimi ekseninde geçen dokunaklı bir hikayeyi konu alıyor. Ana kahraman Jean, Chemin des Dames'daki kanlı çarpışmalardan sağ kurtulsa da, cephe gerisinde eşi Marie'nin ağır hastalığı ve kaybıyla sarsılır. Yas tutan Jean, acısını dindirmek için kendini yeni geliştirilen Renault FT tanklarının üretimine ve testlerine adar.
Hikaye boyunca Jean, silah arkadaşı Abel ve sadık mekanikçisi Martial ile birlikte cephede varoluş mücadelesi verir. Marie'nin anısını yaşatmak için tankına onun adını verir ve cephede korkusuzca, hatta bazen ölüme meydan okuyan bir cesaretle savaşır. Savaş bittiğinde dahi sivil hayata dönmekte zorlanan Jean, Polonya-Sovyet Savaşı'na katılarak cephede kalmayı seçer. Ancak hikayenin sonunda, Polonya'da karşılaştığı Marie isimli bir hemşire sayesinde yeniden hayata tutunma ve sevme umudu bulur.
Hafta Sonu Blogumda yayınlamış olacağım
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.