ATEŞ BÖCEKLERİNİN MEZARI (Ç/B)(Uyarlama Çizgi R.)

aliş1

Yeni Üye
1 Mar 2026
1
2
Sevgili dostum "hggurak" tartışmasız bir marka oldu artık (bunu daha önce de birçok kereler söylemiştim). Daha sayfayı çevirmeden nasıl bir kaliteyle karşılaşacağımız zaten belli, ama usulden olduğu için bu satırları yazıyorum. Hggurak üstadımın başlattığı (hattâ icad ettiği diyebilirim) kendine özgü "sinemadan uyarlama resimli roman serisi"nin bu sonuncusu için bir çizgi filmin seçilmis olması isabet, tam bir çeşitlendirme olmuş, serinin bu cildine de artık "sinemadan uyarlama çizgi roman" diyebiliriz. 130.000 film karesi içinden birkaç yüz tanesini seçip çıkartmak için hem "sinematik bir göze" sahip olmak, hem de çizgi roman yapısına son derece hakim olmak gerekir. Öncekilerde olduğu gibi "hggurak" bunu da dört dörtlük yapmış. Üstelik ÇR'ın senaryosunu da geliştirmiş: ("balonların %90'ını ben kaleme aldım, kitaba ekledim" demiş). Hem Japon çizgi romanına hem de Japon çizgi filmlerine oldukça mesafeli olmama rağmen eser beni de hemen sardı. En iyi savaş karşıtı filmlerden biri bence, tam bir duygu fırtınası yaratıyor. ilkokuldayken (1960'lar) Kemalettin Tuğcunun bir kitabını okuyordum ki, çocukça bir duygusallıkla çok acıklı bulduğum birkaç sayfayı bir daha gözüm görmesin diye tutkalla birbirine yapıştırmıştım. Bu çizgi roman uyarlamasında hangi sayfayı nereye yapıştıracağımı bilemedim.

"Hggurak" üstadım ÇR uyarlamasının tanıtımına başlayınca filmini bulup seyrettim, daha önce seyretmemiştim, ama bir zamanlar film eleştirmeni müteveffa Roger Ebertin yazılarını çok takip ederdim, onun beğenileri kafama uyuyordu. O iyi dediyse film gerçekten iyidir. Aynı zamanda bir "sinefil" olan olan "hggurak" dostum uyarlamak için bu filmi seçtiyse mutlaka bir bildiği vardır, film zevkine çok güvenirim. İşin teknik yönü ise onun için çocuk oyuncağı. Mükemmeliyetçiliğini ve titizliğini yakından biliyorum zaten. Hem Photoshop hem de Illustrator'ın profesyonel kullanıcısı olduğunu da hepimiz biliyoruz artık. Yayıncılık ise onun asıl mesleği. Sonuç: yine bir başyapıt. Uyarlama ÇR'ın renkleri, kontrastı vb çizgi filmin kendisinden fersah fersah daha güzel, bunu nasıl başarıyorsunuz sevgili "hggurak" dostum? Uyarlama bir eser orijinalinden nasıl daha iyi olabilir, çok şaşırdım. Elinize sağlık üstadım, bizi artık kaliteye alıştırdınız, yani çıtayı daha da yükselttiniz, yani işiniz daha da zorlaştı dostum. Devamını da bekliyoruz.

Sunumu okurken ÇR'ı indirmeye başladım: 21:35
İlk hızlı okuma (göz gezdirme daha doğrusu): 21:55
Filmi dün izlemiştim
Yarın sindire sindire bir kez daha okuyacağım.
Merhabalar iyi akşamlar ben bu ateşböceklerinin mezarı paylaşımını indiremedim bunun için yardımcı olabilirmisinuz rica etsem çıktı alıp ciltleticem bir dostum için hediye düşündüm de😊

100bullets

Yeni Üye
7 Eki 2020
133
601
@aliş1
Merhabalar iyi akşamlar ben bu ateşböceklerinin mezarı paylaşımını indiremedim bunun için yardımcı olabilirmisinuz rica etsem çıktı alıp ciltleticem bir dostum için hediye düşündüm de
Merhaba. Çizgi Diyarı'na hoşgeldiniz :)
(İndirmek için resme tıklayınız.) yazısının altında aslında bir görsel çıkıyor fakat yüklenemiyor. Bu yüzden doğrudan göremiyorsunuz. Fakat bu yüklenemeyen görsel işareti üzerinden indirme linkine ulaşılabiliyor. Ben linki buraya da bırakıyorum.
İyi okumalar :)

Son düzenleme: