ANTON ÇEHOV - İvanov (tiyatro)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,473
ANTON ÇEHOV - İvanov (tiyatro)

Türü: Tiyatro
Yayınevi: Bilgi Yayınevi, Bilgi Yayınları: 36, Tiyatro Dizisi: 10
Yayın Tarihi: Ocak 1967 (Birinci Basım)
Türkçesi: Ataol Behramoğlu (Rusça aslından)
Kapak düzeni: Ozan Sağdıç
120 sayfa, 40 MB, s/pdf-A (Tıpkı Çekim)


(MediaFire)

Takıntılı olduğum kitap serilerinden biri "Varlık Yayınları"nın cep boyu kitaplarıysa, bir diğeri de bu "Bilgi Yayınevi"nin yine cep boyu kitaplarıdır. Ankara merkezli olan Bilgi Yayınevi 1960'larda daha çok senaryo kitapları ve tiyatro kitapları yayımlamıştı. Aynı serinin içinde başka türden kitaplar da vardı, ama formatları hep aynıydı. Bir de o yıllarda enflasyon şimdiki kadar yüksek olmadığından olacak fiyatları hep 4 lira filan olurdu pek değişmezdi. Takıntımın nedenini fazla çözemiyorum. Belki o tarihlerdeki güzel anılarla örtüşüyor olmaları sebeplerden biridir.

Sarı rengin fon olarak kullanıldığı bu ince uzun kitaplardan geçmiş yıllarda birkaç tane sunmuştum (Korkunç İvan-Eisenstein; Bisiklet Hırsızı - Vittorio de Sica; Aynadaki Gibi / Sessizlik - Ingmar Bergman; Antonioni - Gece) Sanki birkaç tane daha vardı diye aklımda kalmış, ama arayınca bulamadım (örneğin "Posta Arabası").

Öncekiler hep senaryo kitaplarıydı. Bu kez de bir tiyatro kitabı sunuyorum. Anton Çehov'un sahnelenen ilk oyunuymuş. 1887'de sahneye konmuş. Bir özelliği de çeviriyi Rusça aslından Ataol Behramoğlu yapmış. Ünlü şair Rusçaya son derece hakim olduğunu biliyoruz. Çeviri aynı zamanda eserin ilk Türkçe çevirisi olma özelliğini taşıyor. Bu serinin birçok kitabında olduğu gibi sayfa düzeni de yine ünlü fotoğraf sanatçılarımızda Ozan Sağdıç'a ait.

Konusu için arka kapakta yazanları aktarıyorum: «İvanov», Çehov’un sahneye konan ilk oyunudur (1887). Pek çok şey başarmak isteyen, fakat geri yaşama koşulları karşısında güçsüzlükle eğilen; coşkulu bir eylem adamı iken, hasta, yenik bir kişi olup çıkan İvanov tipi, eserin yazıldığı yılların düş kırıklığına uğramış, ne yapacağını bilmeyen, bunalım içinde kıvranan aylak Rus aydınını canlandırmaktadır.


Bilgi Yayınevi Kitapları Sıralı Listesi
 
Son düzenleme:
Üst