Anne of Green Gables

rasel

Yapay Zeka Çeviri Balonlama
12 Kas 2010
779
22,021
📝 Özet:
Prens Edward Adası'nda yaşayan Cuthbert kardeşler, çiftlik işlerine yardım etmesi için bir yetim erkek çocuk evlat edinmeye karar verirler. Ancak bir yanlışlık sonucu, hayal gücü çok geniş ve konuşkan, kızıl saçlı yetim Anne Shirley onlara gönderilir. Başlangıçta bu durum karşısında şaşkına dönen Matthew ve Marilla, Anne'in neşeli ve sıcak kalbiyle yavaş yavaş değişmeye başlarlar. Anne, Avonlea'daki yeni hayatına alışmaya çalışırken, arkadaşlıklar kurar, maceralar yaşar ve çevresindeki herkesin hayatına dokunur.

Not: Netflix'de dizisi de yapilmisti.

✍️ Yazar: L. M. Montgomery
🏢 Yayıncı: nobi nobi !
🏷️ Tür: Classic, Slice of Life
🔞 Yaş Sınırı: Everyone
📄 Sayfa Sayısı: 323
👥 Karakterler: Anne Shirley

Anne%20la%20maison%20aux%20pignons%20verts.JPG

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
5,484
61,061
Green Gables'lı Anne, Kanadalı yazar Lucy Maud Montgomery'nin (L. M. Montgomery olarak yayımlandı) 1908 tarihli bir romanıdır. Her yaş için yazılmış olup, 20. yüzyılın ortalarından beri klasik bir çocuk romanı olarak kabul edilmektedir. 19. yüzyılın sonlarında geçen roman, 11 yaşındaki yetim kız Anne Shirley'nin, Kanada'nın Prens Edward Adası'ndaki kurgusal Avonlea kasabasında, çiftliklerinde kendilerine yardımcı olması için bir erkek çocuğu evlat edinmeyi planlayan orta yaşlı iki kardeş Matthew ve Marilla Cuthbert'e yanlışlıkla gönderilmesinin maceralarını anlatır. Roman, Anne'nin Cuthbert'lerle, okulda ve kasabada nasıl yol aldığını anlatır.

Green Gables'lı Anne en az 36 dile çevrilmiş ve 50 milyondan fazla satarak, bugüne kadar herhangi bir dilde dünya çapında en çok satan kitaplardan biri olmuştur ve dünya çapında öğrencilere öğretilmektedir. Bu, birçok romanın ilkiydi; Montgomery çok sayıda devam kitabı yazdı. 2008'de, serinin 100. yıldönümü vesilesiyle Budge Wilson tarafından yazılan yetkili bir ön bölüm olan Before Green Gables yayınlandı.

Kitap, filmlere, televizyon filmlerine, animasyon ve canlı aksiyon televizyon dizilerine uyarlanmıştır. Ayrıca müzikaller ve oyunlar da yaratılmış olup, her yıl Kanada, Avrupa ve Japonya'da sahnelenmektedir.

Filmine aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

Editör Yorumları

School Library Journal'dan

4-7. Sınıflar - Sevilen bir klasiğin büyüleyici bir manga uyarlaması. Hiperaktif bir hayal gücüne sahip, sade, kızıl saçlı bir yetim kız, yaşlı bir erkek ve kız kardeş çifti tarafından evlat edinilmeyi umar. Komik olaylar yaşanır. Hatalar yapmaya devam etse de, Anne Shirley, Marilla ve Matthew Cuthbert'in kalbini kazanır. Ergenlik öncesi kız, varlıklı ve güzel Diana Barry ile arkadaş olur ve yakışıklı ve zeki Gilbert Blythe ile rekabetçi ve muhtemelen romantik bir ilişkiye girer. Engelleri aşar ve yerel öğretmen kolejine burs kazanarak evlat edinen ailesini gururlandırır. Yazarın mirasçıları tarafından resmi olarak onaylanan tek manga olan Chan'ın uyarlaması, bazı uzun pasajları ve orijinalin sorunlu içeriğini çıkarırken kaynak materyale yakından bağlı kalıyor. Anne'nin hayata karşı canlı bakış açısı anlatıda parlıyor ve büyük küçük dramalara verdiği tutkulu tepkiler ortaokul öğrencileriyle yankı bulacak. Çizimler Anne'nin büyüme sancılarını büyütüyor. Eser karanlık anlardan da yoksun değil. Hikayenin sonlarına doğru ana karakterlerden birinin ölümü gözyaşlarına neden olacak ve çizimler bu sahneleri, kelimelerin tek başına tam olarak aktaramadığı bir keskinlik ve güçle sunuyor. Paneller ve düzen, tempoyu hızlı tutuyor ve etkileyici yüzler okuyucuları içine çekiyor. Hikaye, 19. yüzyılda Kanada'nın Prens Edward Adası'nda geçiyor ve tamamen beyaz oyunculardan oluşan bir kadroya sahip. KARAR: Manga ve çizgi roman uyarlamalarının popüler olduğu yerlerde güçlü bir seçim. Orijinal ve tarihi kurgunun hayranları çok keyif alacak. Bu, tek başına veya deneyimi zenginleştirmek için düzyazı romanla birlikte okunabilir. -Shelley M. Diaz, School Library Journal

İnceleme

"Klasik bir hikayenin bu eğlenceli, enerjik görsel yorumu, uzun süredir Anne hayranı olanları memnun edecek ve yenilerini kazanacak." - All About Romance

"Kaynak metne son derece sadık. Anne'nin mevcut hayranları, sevdikleri hikayeye yeni bir bakış açısının tadını çıkaracaklar." - Kirkus

Yazar Hakkında

Crystal S. Chan, ödüllü bir yazar ve televizyon senaryo yazarıdır. Dil ve edebiyat alanında lisans derecesine sahiptir. Crystal, Jane Austen gibi yazarların büyük bir hayranıdır ve Sailor Moon'a da aynı derecede tutkuyla bağlıdır. Klasik edebiyata olan tutkusu ve çizgi roman ortamına olan sevgisi, orijinal içeriğin derinliğini korurken dili genç nesil için uyarlamak arasında sağlam bir denge kurmasını sağlıyor.

Elinize sağlık Üstat @rasel

Son düzenleme:

CYLO

Aktif Üye
8 Haz 2025
210
1,448
Bilim-kurgu BD'lere ağırlık vermeye devam edecek misiniz?
Ne çevirsek başlığınızdaki dev görselden seçilenlere?
Sevgili murats üstadım, son zamanlarda bilim kurgu ( çoğunlukla pozitif bilimlerin dışında, bunlara fantastik bilim mi desem bilemiyorum. Ya da anti reel bilim mi desem?) paylaşımlar çoğunluklukla yapılıyor.
Ara sıra ayaklarımızın toprağa bastığı, ruhumuza katkı veren eserlerin paylaşılması bizi sevindiriyor.
Sevgili üstadım rasel in bu türde de çeviriler yaparak paylaşmasına zaman vermenizi rica ederim...
Sevgiler, saygılar...

rasel

Yapay Zeka Çeviri Balonlama
12 Kas 2010
779
22,021
Son paylasimlarimi su sekilde yapiyorum:

Elimdeki BD'lerin biricik bir listesini cikarttim. Yaklasik 30K'dan fazla eser cikti. Bunlarin google, openlib ve goodreads uzerinden puanlarini alan bir program yazdim. Oradan cikan listede ust siralarda olan eserleri paylasiyorum.

murats

Onursal Üye
5 Şub 2011
1,705
7,409
Elimdeki BD'lerin biricik bir listesini cikarttim. Yaklasik 30K'dan fazla eser cikti. Bunlarin google, openlib ve goodreads uzerinden puanlarini alan bir program yazdim. Oradan cikan listede ust siralarda olan eserleri paylasiyorum.

Anladım. Çok güzelmiş teknik..
Ben bilimkurgu'ların rasel paylaşımlarında yarıdan biraz azaldığını düşündüğüm için yazdım. Belki de doğru değildir.
Bir yandan da çok fazla güzel bilimkurgu var ya hala çevrilmemiş.. O dev imajdan yazdıklarımız falan...
Acelemiz yok zaten..

Ara sıra ayaklarımızın toprağa bastığı, ruhumuza katkı veren eserlerin paylaşılması bizi sevindiriyor.
Sevgili üstadım rasel in bu türde de çeviriler yaparak paylaşmasına zaman vermenizi rica ederim...
Sevgiler, saygılar...

Elbette bunlar da çok önemli. Özellikle puanı yüksek olan çok seçme eserler.. Bunları ben de seviyorum.