1956-AKBABA-sayı-250 ( 26 Aralık 1956 )

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
3,064
25,949
Kıbrıs
Bu ilginç kapak için biraz araştırma yaptım.1956 sonu Türkiye,Abd,İsrail,Lübnan ve Ürdün(Batı bloku)Suriye,Sovyetler Birliği ve Bulgaristan arasında bir siyasi kriz meydana geldi.Suriye Devlet Başkanı Şükri El-Kuvvetli ordu komutanlığına Sovyetler yanlısı birisini atadı.Komşu ülkeler de Suriye'de sanki askeri darbe olmuş gibi algıya kapıldı.Türkiye,Suriye sınırına binlerce asker yığdı.Kapakta gördüğünüz Sovyetler Birliği lideri Nikita Kruşçef"eğer Türkiye Suriye'ye müdahale ederse füze atarım"tehdidini savurdu.Yoğun diplomatik temaslar sonucu kriz çözüldü.1950'li yılların tipik bir "soğuk savaş"olayı.Aradan 70 yıl geçti yine aynı sorunlar.Suriye,Filistin,İsrail,Rusya,Çin hepsi aynı sahnede!

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,940
89,943
hiçbiryerde :)
Bu ilginç kapak için biraz araştırma yaptım.1956 sonu Türkiye,Abd,İsrail,Lübnan ve Ürdün(Batı bloku)Suriye,Sovyetler Birliği ve Bulgaristan arasında bir siyasi kriz meydana geldi.Suriye Devlet Başkanı Şükri El-Kuvvetli ordu komutanlığına Sovyetler yanlısı birisini atadı.Komşu ülkeler de Suriye'de sanki askeri darbe olmuş gibi algıya kapıldı.Türkiye,Suriye sınırına binlerce asker yığdı.Kapakta gördüğünüz Sovyetler Birliği lideri Nikita Kruşçef"eğer Türkiye Suriye'ye müdahale ederse füze atarım"tehdidini savurdu.Yoğun diplomatik temaslar sonucu kriz çözüldü.1950'li yılların tipik bir "soğuk savaş"olayı.Aradan 70 yıl geçti yine aynı sorunlar.Suriye,Filistin,İsrail,Rusya,Çin hepsi aynı sahnede!
Daha kaç 70 yıl geçse de aynı olacak ne yazık ki @caretta üstadım.
Çoğumuzun malumu bir iyi kitap var, "Tüfek, mikrop ve çelik" adında.

Onun sadece ilk 50-60 sayfasını okudum, diyor du ki mealen, hala yaşayan
en ilkel kabilelere baktığımızda barışçı olan kabilelerin daha eşitlikçi;
saldırgan olanların ise kabile reisi, büyücü vb devam eden bir hiyerarşik
düzen içinde olduklarını tespit ediyoruz.

Benim de çıkarımım, "uygarlık" başladığından beri adaletsizlik ve savaşlar var
ve maalesef bitmeyecek gibi...

Mesela şimdi Rusya, sınırındaki köylere her gün dronlarla ve bazen daha tahrip gücü
yüksek bombalarla saldırıyor, her gün, o köylüleri göçe zorluyor, haber aldığım bir köyün
insanları her gün birer ikişer ömürleri boyunca yaşadıkları "evlerini" kaybediyorlar!
vatanlarını terk etmek zorunda kalıyorlar. Yaşlılar, başka yere gitmek istemiyor ama
son zamanlarda neredeyse hareket eden her şeye saldırı başladığında ya da fiziki işgal
başladığında, emir gereği öldürülecek kalanlar! Savaş, mantığın bittiği yer ama
günümüzde artarak sürecek ve kimbilir biz de bir gün içinde olabiliriz, maalesef...