Archie and Friends Double Digest

rasel

Kıdemli Üye
12 Kas 2010
586
16,482
Lisedeyken ne okurdum Archie'i. O zamanlar bir Amerika'ya ozenme durumu vardi tabiii. Simdi arsivime baktim. Archive folder'imda 731 kitap 50gb yer tutuyormus. Simdiki gencler bunlari mi okur yoksa Manga'mi okur bilemedim :)

murats

Onursal Üye
5 Şub 2011
1,676
7,259
Lisedeyken ne okurdum Archie'i. O zamanlar bir Amerika'ya ozenme durumu vardi tabiii. Simdi arsivime baktim. Archive folder'imda 731 kitap 50gb yer tutuyormus. Simdiki gencler bunlari mi okur yoksa Manga'mi okur bilemedim :)

(Yazı uzun olacak ama güzel olacak. Aceleye getirmeyip, tadıyla okumanızı öneririm..)

Bence asla okumazlar.
Bir kere bu tarafların ilki olan okuyucudan dolayı; öyle bir kültür emperyalizmi altında değiliz, çok fazla alternatif de var, dünya çok küçüldü, her şeye ulaşmak mümkün, o yüzden Archie'yi gençler şimdiki çevreden aldıkları etki, öz-halleri, ihtiyaçları ve imkanlarından dolayı okumazlar. Ayrıca şimdi de diğer taraf olan Archie ve içeriği tarafından bakayım.. Tamam, Hiç okumadım, izlemedim. Ama gerek çizimleri, gerek hikayelerinin ergen-altı yaş tipinden oluşundan, cumartesi sabahı çizgi filmleri gibi olan Archie'ye de çok cazip, çok müthiş, kaçmayacak bir çizgi-roman gözüyle bakamayız (/bakmıyorum) Malzeme de çok özel değil yani. Büyüme çağının ve sosyal ilişkilerin eşiğinde olmanın, kullanım kılavuzu olan bu tip içerikler için çok alternatifleri var. Başta da asıl sosyal medya..
Kültür anlamında ise; ben de o yıllarda Amerikan sineması, edebiyatı, figürleri üzerine büyük bir beğeni ve etki altındaydım. Ama kimi gençlik dizilerine ve filmlerine tutulsak da, bu çizgi-romanı okuyacak kadar yoksun değildik. Daha renkli, daha fantastik şeyler, (ya da gerçekçi olanları) yine aynı kültürü verse de, bu kadar içinde olmadığımız o kültürün birebir has-aynası değildi.

Yani bugünkü gençlerimiz, kendi çevremdeki gözlemlediğim z-gen'ler ve aslında şu yaşlarından Archie hitap kitlesi olduğu için daha da doğru olarak tanımayacağımız (ve benim de çok iyi gözlemlediğim, yakınımda olan) alpha-gen grubu (orta ve lise), kesinlikle Archie okumaz, görüyorum. (Tabi geniş kitleleri tek bir kategori ve davranış altında eksiksiz toplayamayız. Ama ezici çoğunluk anlamında söylüyorum.)

.
.

Hadi bugünkü gençler konusundan ayrılıp bir de geçmişteki gençler (Türkiye'de siyah-beyaz çizgi-romanların bayileri doldurduğu, her hafta onlarca çizgi-romanın çıktığı, böyle bakkala gidip, 5-6şar şeklinde tüm harçlığı bayıldığımız yıllara gidip) o gençler olan yani aslında da bizlerin zamanına gidelim. Türkiye'de de çizgi-roman basımının altın yıllarına. Çünkü o zamanlar okumadığımız şeyleri de alıyorduk, "aman yeni çıkmış" "aman belki sonra okurum okuyacak bişi kalmadığında ve bulamam", kafasıyla. Mesela ilk bir kaç sayı hariç okumadığım Kinowa'ları, orada burada bulduğum 1001'leri, 15- sayı sonra okumayı bıraktığım ama hep aldığım "Beyaz Tommiks'leri, ve şimdi aklıma çok azı gelen ama Tom Braks, Teksas, Zembla gibi okumadığım halde aldığım yığınla çizgi-romanların olduğu yıllara..

Bildiğim kadarıyla Archie hiç Türkiye'de basılmadı. (Yakın zamanda basılan Archie'yi biliyorum) . O yıllarda da gençlik olan bizler almazdık diyorum, çünkü (1); alternatif çizgi-roman çok ve onlar çok daha zengin ve renkli. (2), tamam Beverly Hills 90210 gibi gençlik dizilerini bayılarak kaçırmadan seyrediyoruz, gençiz, gözlem ve deneyime ihtiyacımız var, ama Archie basılıyor olsaydı onu bu ihtiyaca cevap görmez ve sevmezdik. Gırgır'larda çıkan kısacık Güngörmüşler bile, diğer Amerikan bant karikatürler kadar etkileyici gelmedi hiç.

E tam sonraki ara dönem geldiğinde de, o sıralarda basılsa, biz artık Atlantis'ler, daha gelişkin sinematografik, daha derin temalar ve hatta ergenliğe uygun içerikleri seviyoruz okuyoruz. Archie o sıralarda, bize hem çizgisi hem anlatısı çok basit ve çocukça geleceği için, üniversiteye hazırlık ve üniversite döneminde bayilerde sürekli görüyor olsak da Archie almayacaktık.

Kısacık bakılacak 80 öncesi dönemi deneyimsel olarak hissedemem. Şuurum yerinde değildi. Milliyet Çocuk okuyor, oradaki çizgi-romanları okuyor, onların içinde işte çocuksu olanlar, gerçekçi olanlar, bilimkurgu olanlar, anlatısı daha çok yazılı olanlar ve resim tipleri farklı olanlar arasından hangilerini daha çok severek okuduğumu düşündüğümde, cimcime'ler, okul çizgi-romanları vb hoşalndıklarımdan olsa da, Archie, Milliyet Çocuk içinde yayınlansa, bakardım ama çok aramazdım gibi bir hayali his veriyor.

E daha da önceleri basılsa, Türkiye'de zaten Amerikan emperyalizminin farkında olunan ve karşı çıkış olan yıllar. Gerek basılmazdı, basılsa da çok heyecan uyandırmazdı diye düşünüyorum.
Sanki Türkiye için, sadece 1980'lerin ortası, 90'ların ilk başları arasında Archie kısıtlı bir şehirli kitle ve onun da bir kısmı tarafından beğenerek okunabilirdi gibi bir olasılık düşüncem oluştu.

Neyse çok uzattım.

rasel

Kıdemli Üye
12 Kas 2010
586
16,482
Ilave bilgi olarak, o yillarda Archie'i yabanci yayin satan kitapcilardan alabiliyorduk. Ingilizce oldugu icin gunluk yasam dilini pratik etme acisindan da faydasi oluyordu.

murats

Onursal Üye
5 Şub 2011
1,676
7,259
İşte o zamanlar, FONO'nun basitleştirilmiş ve zorluk seviyesi de yazılmış, klasifiye edilmiş öykü kitapları gibi, (Bir sayfa Türkçe, karşı sayfa İngilizce idi.) okullar tarafından teşvik ve tavsiye edilen kitaplar arasında yer alıyordu