Yıldırım Kaptan - 4 (Kedi Adamlar) ÇH 1958-59 / Sayı 29-36

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul
Merhabalar Çizgi Diyarı dostları,
64 sayfalık tam bir macera ile tekrar birlikteyiz.
Çizerimiz yine Rick Yager...​
YK-Kadi-Adamlar-01.jpg

Öykümüzün adı "Kedi Adamlar". Şahsen benim Yıldırım Kaptan maceraları içinde en sevdiklerimden birisi...
Zaten, aşağıda değineceğim teknik zorluklara karşın ısrarla bu öyküyü paylaşmamın nedeni de bu...

Çocukken beni içine bir çırpıda alıveren inanılmaz bir hayal dünyası...
Merih'le (Mars) ilk kez tanıştığım ve gerçekten orada yaşayan bir takım canlılar olup olamayacağını bana düşündürten bir hayal dünyası...
Gülümseyerek hatırladığım kimi kareler var.
İlki Merihlilerin adları (bir çocuk dergisinde yayınlandığı için böyle herhalde).
Buyurun siz karar verin:​
YK-Kadi-Adamlar-02.jpg

Özellikle "Onbaşı Minnoş" bence efsane bir isim...
Bir de çocukken kendi kendime müzik uydurarak durmadan mırıldandığım şu şarkı; Merihlilerin şarkısı:
YK-Kadi-Adamlar-03.jpg

Burada küçük bir parantez daha açayım.
Dikkatli okuyucular bu öykünün sonunun "Doktor Meteor" öyküsünün başına bağlandığını ve oradan devam ettiğini fark edeceklerdir.
Maalesef "Çocuk Haftası" editörleri "Yıldırım Kaptan" öykülerini çalakalem ve sıra gözetmeksizin yayınlamışlar. Yani ellerine ne geçtiyse onunla devam etmişler. Dolayısıyla öykü sıralaması biraz karışık. Biz şimdilik öyküleri bu karışık sıralamayla versek de, günün birinde tümünü doğru sıralamada bir araya getirecek bir çalışma yapacağımızı da buradan duyurmuş olalım.

Evet, teknik zorluklardan söz edeyim biraz... Daha önce aynı şeylerden yakınıldığını forumun bir başka köşesinde daha görmüştüm:
Kağıt kalitesinin epey düşük olduğu (sapsarı ve dokulu bir kağıt) ve temin etmenin de zor olduğu yıllar bunlar. Tabi üstüne bir de baskı sistemi. Henüz ofset baskı yok. Tipo dediğimiz yüksek baskı sistemi kullanılıyor. Bu sistemde renkli ve çok adetli baskı yapmak gerçekten hüner isteyen bir iştir. Renkleri iyi oturtamazsanız bastığınız iş bir faciaya dönüşebilir. Boya miktarının ayarı da önemlidir; eğer fazla kaçırırsanız (kağıt zaten saman kağıdı ve kalitesiz) yolma yapar... vs. vs.
Maalesef bu öykünün başına saydığım bütün negatif unsurlar gelmiş. Kağıt kötü, renk ayarı bozuk ve yer yer fazla boyadan yolma yapmış... Çerçeve aralarını temizlemek ve elden geldiğince renklere müdahale etmek bir yere kadar kurtardı...
Ancak öykünün güzelliği bütün bu eksi yanları gözardı etmenizi sağlayacaktır eminim.

Son olarak Buck Rogers'la ilgili bonus bilgiler:
"Buck Rogers" fikri, Philip Francis Nowlan'ın 1928 yılında bir bilim-kurgu dergisinde "İnanılmaz Öyküler" başlığı altında yayınladığı "Armageddon-Milattan Sonra 2419" adlı öyküyle gündeme gelmiş ilk kez. 6 ay sonra, 1929'un Mart ayında, hikayenin devamı olan "The Airlords of Han" yayınlanmış. Her iki hikayenin de kahramanı Anthony Rogers isimli bir adammış (Nereden nereye?).
Daha sonra 1929 yılında ise günlük bir gazetede "Buck Rogers" adıyla tefrika edilmeye başlanmış.
Şimdi ben size, 1929 yılında yayınlanan (Philip Francis Nowlan'ın yazdığı ve Dick Calkins'in resimlediği) ilk "Buck Rogers" öyküsünü paylaşacağım desem ne dersiniz?​
YK-Kadi-Adamlar-04.jpg

Meraklısı için link aşağıdadır...

Buraya kadar okuduysanız teşekkürler.
Biliyorum, yine çok uzattım... Ama ne yapayım sizle sohbet etmek hoşuma gidiyor.
Buyurun, keyifli okumalar...​

MEDIAFIRE Linkleri:​
 
Son düzenleme:

mudi

Aktif Üye
3 Kas 2010
257
534
İstanbul,Fındıklı
Elinize sağlık, yıllar sonra 'Çocuk Haftası'nı yeniden keşfediyorum oysa yıllardır çocukluğumun geçtiği ve hala annemin bırakmamakta ısrar ettiği evimizdeki kütüphanede mahsun durmaktalar.
O yıllarda Feza, Merih, Robot kavramlarıyla beni-bizleri tanıştırdığı geriye bakıp ilk serüven tutkusunu kanımıza işlettiğini şimdi daha iyi anlıyorum.Bugünki ilgi alanlarımıza ne kadar da katkısı olmuş meğer.
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,953
ordu-turkey
Bilgi ve yazıyla zenginleşmiş anılarla içiçe bir emek olmuş.Yıllar sonra bile okunduğunda çok kıymetli olacak bu paylaşım için sağolun.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,087
36,747
İstanbul
Hem ham tarama hem düzenleme. Yanında bir de Buck Rogers'ın ilk sayısı. Kendi adıma gayet memnunum. Sohbetten de öyle. :)

Zorluklara rağmen düzenleme bence çok başarılı. Ben kendi adıma daha iyisini yapamayacağımı biliyorum.

Öykünün içinde çeviriden kaynaklı garipliklerin fazlasıyla mevcut olduğunu zannediyorum. Okur okumaz gerekli yorumları yapacağım. :)

Teşekkürler, sevgili hggurak.
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,000
11,943
İçerik yoğun paylaşım olsun da varsın uzun olsun, ben keyifle okurum... Özellikle tipo hakkında verdiğiniz bilgiler matbaa tozu yutmuş birilerinin aktarabileceği detaylar içeriyor ki, basım konusunda bilgi sahibi olmak özellikle tarama düzenleme işlerinde bilinçli bir zemini garantiliyor... Forumun sizi kazanmış olması çok sevindirici...

Renk kaymalarına Photoshop'da bir parça müdahale etmek mümkün ama kendi denemelerimde tam başarılı bir sonuç alamadım, bu tür hatalı basımlardan yapılmış taramalarda cmyk olarak çalışmayı yeğlediğim halde. Renkleri kaydırarak çakıştırmaya çalışmak akla yakın gibi görünse de uygulamada hataları tam anlamıyla gidermek mümkün olmuyor. O nedenle harcadığınız emeğin kuru bir teşekkürün yeteceğinden çok daha fazla olduğunu tahmin ediyorum... Yine de elden fazlası gelmiyor...

Yıldırım Kaptan için çok çok teşekkür ederim Hggurak...
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,646
Kasımpaşa
Ben Uranüslü olduğum için burada yazılanlar bana tamamen yabancı..
Hayranlıkla ve ya kardeşim bu dünya denen gezegende ne güzel insanlar var diye kendi kendime şaşırıyorum..
Teşekkürler dünyalılar...
Ben dostum..
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,045
75,448
hiçbiryerde :)
Dört dörtlük sunumlardan olmuş yine hggurak üstadım.
Bu sohbetin benim nezdimde kırk yıl hatırı vardır. En sevdiğim
sunum sohbetli sunum çünkü.
Derlemenin çizgi roman tarihi bakımından değerinin
ne kadar büyük olduğu bir yana daha yeni yeni bu klasiklerin
neden "klasik" olduğunu anlamaya başlıyorum okudukça ve
sizin gibi dost insanlardan öğrendiklerimle...
Sağolun, varolun.
 

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul
Renk kaymalarına Photoshop'da bir parça müdahale etmek mümkün ama kendi denemelerimde tam başarılı bir sonuç alamadım, bu tür hatalı basımlardan yapılmış taramalarda cmyk olarak çalışmayı yeğlediğim halde. Renkleri kaydırarak çakıştırmaya çalışmak akla yakın gibi görünse de uygulamada hataları tam anlamıyla gidermek mümkün olmuyor.
Yorum yazan yazmayan, beğenen beğenmeyen tüm dostlara teşekkür ederim.
Daha önce bu kadar seviyeli bir forum ortamına girmemiştim. Her şey çok düzeyli, forumdaşlar çok kaliteli ve paylaşımlar can-ı gönülden. Daha ne olsun?
Burasının "Linki al kaç!" türü bir forum olmamasından dolayı çok mutluyıum.

Dilerim günün birinde tanışıp sohbet etme olanağı buluruz. Şimdilik kısaca şöyle diyeyim:
Ben Marmara Ünv. Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaacılık Bölümü, 'Reprodüksiyon' bilim dalı mezunuyum. Uzun yıllardır masaüstü yayıncılıkla uğraşıyorum ve Sevgili abartman dostumuzun da tahmin ettiği gibi, el dizgisinden mücellitliğe, tipo baskıdan ofset baskıya kadar matbaacılıkla ilgili birçok dalda bizzat deneyim sahibiyim. Ne kadar mutluyum ki, bu konularda sohbet edebileceğim sizler gibi dostları buldum.

Her neyse... Evet, Sevgili abartman'ın da dediği gibi, bazen (bazen de değil, çoğunlukla) renk uzayını RGB'den CMYK'ya çevirmek çok daha verimli bir çalışma olanağı sağlar. RGB'de (red, green, blue) olduğu gibi ekran için geçerli ışık renkleriyle değil de gerçek baskı renkleriyle (C=cyan, M=magenta, Y=yellow, K=black) çalışırsınız ki bu, renklere daha çok hakim olmanızı sağlar. Sarı rengin içine biraz mavi katayım da yeşile dönsün olayını RGB renk uzayında gerçekleştirmeniz zordur.

Söylendiği gibi renkleri tekil olarak ele alıp oynatarak renk kaymalarını düzeltmek teorik olarak doğru gibi gelse de bunu yapmak çok zor, hatta imkansızdır. Bu, ancak siyah rengin saf siyahtan meydana geldiği resimlerde olabilir. Halbuki biz bir renkli çizgi roman sayfasını taradığımızda siyah renk de 4 ana renge bölünür. Yani siyah renk, 4 ana rengin birleşiminden oluşmuştur (photoshop'daki damlalık aracıyla siyah rengin üzerine geldiğinizde info bölümünden 4 ana renk değerlerini görürsünüz). Dolayısıyla, örneğin kaymış olan magenta rengi düzeltmek isterken, siyahın içindeki magentayı da kaydırmış olacaksınız ve tabii ortalık düzelmek yerine iyice karışacak.

Aşağıdaki örnek durumu daha basit açıklayacaktır:


YK-cmyk-ornek1.jpg


Üst ve alt sıranın en başında birbirinin aynı gibi görünen ve 4 ana renkten oluşan birer top görüyorsunuz.
Burada üst sıra ideal, yani olmasını istediğimiz gibi renklerine ayrılmış. Dolayısıyla kaymış olan magenta rengi tutarak yerine çekerseniz iş basitçe bitecektir.
Halbuki taradığımız görüntülerde renk ayrımı aşağı sıradaki gibi oluşmaktadır. Buradaki magenta renk içinde siyahın da bir parçası vardır. Kaydırmaya kalktığınızda hepsi birden kayacağından olumlu bir sonuç alamayacaksınız ve renkler çiftleyecektir...

Öff ya, bir başladım mı duramıyorum. Kusura bakmayın kafanızı şişirdim yine.
Eğer gerek olursa bir başka zaman devam ederiz bu sohbetimize.
Şimdilik sağlıcakla kalın.
 
Son düzenleme:

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,000
11,943
Yine keyifle okudum. Bu tür teknik detaylara hakim insanların devreye girmesi benim için çok sevindirici. Çizgiroman forumları çok yol katettiler elbette, şimdi de sıra üretimin kalitesini daha da artırmakta sanırım. Yanımızda bir başvuru kaynağı bulunduğunu bilmek de bir çok arkadaşımızı sevindirecektir.

Tekrar hoşgeldin Hggurak...
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,646
Kasımpaşa
Belki, pek yakında, niye olmasın, olabilir de!.. Tutmuşsun bir de çizgi roman basmışsın... Çizgi Diyarı yayıncılık faaliyete geçmiş... Hayal ya!.. Hep beraber kimselerin basamadığını, karlı bulmadığını hep beraber başarmışız... Niye olmasın... Teknik destek de geldi...
 

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul
Belki, pek yakında, niye olmasın, olabilir de!.. Tutmuşsun bir de çizgi roman basmışsın... Çizgi Diyarı yayıncılık faaliyete geçmiş... Hayal ya!.. Hep beraber kimselerin basamadığını, karlı bulmadığını hep beraber başarmışız... Niye olmasın... Teknik destek de geldi...


Mesela şöyle bir şey olabilir mi Sevgili savok?

 
Son düzenleme:

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,049
Sarıyer
Forumun kalitesi katılımcı kalitesi ile doğru orantılı. En büyük avantajımız da oldukça çeşitli alanlarda katkıda bulunan dostumuz olması. Derlemeci, taramacı, balonlamacı, tercüman, koleksiyoner, sahaf, yayıncı, çizgi roman tarihçisi, vs derken sonunda üretimin mutfağından da bilgi alabileceğimiz bir kaynağımız oldu.

Her tür taramaya gözüm alıştığından ve eski sayıları tarayıp-düzenlemenin zorluğunu bildiğimden böyle kadim dergilerde taramanın kalitesini önemsemiyorum yeter ki gözümüzün önünde bulunsun ama sunum yazısı 4 X 4 lük, bu tür tam dozunda yazılar nadiren düşüyor.

Teşekkür ederim.
 
Üst