scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,318

Sipru Almanak 1947- Arizona 1880
Çeviri / Balonlama
İlk Red Kit (Lucky Luke) Macerası
Spirou Dergisinin 1947 Almanağında Yayımlandı

Yazan/Çizen: Morris
Çeviri/Balonlama: Scanfan
Orijinali: Le Journal de Spirou, 1947 Almanach (tefrika)
Font: Comics Strip MN
22 sayfa (20 sayfa + 2 kapak) ~2400 px, 78 MB, CBR


Bizim "Red Kit" adıyla tanıyıp sevdiğimiz "Lucky Luke" (şanslı Lük) ilk defa, Belçika'da yayımlanan bir çizgi roman ve çocuk dergisi olan "Le Journal de Spirou"nun 1947 yılı almanağında boy gösterdi (Almanak 7 Aralık 1946'da piyasaya verilmiş). 20 sayfalık bu renkli western öyküsünün adı "Arizona 1880"di ve macera herkesçe "Morris" adıyla bilinen "Maurice De Bevere" tarafından yazılıp çizilmişti. Sanatçının daha o tarihte bile imzasını "Morris" olarak atmış olduğunu görüyoruz. Bu almanaklar (yıllıklar) genelde yıl içinde çıkmış düzenli sayılardan seçmeleri içerirler ama bu ilk Red Kit macerası daha önce herhangi bir "Spirou" dergisinde çıkmamıştı ( sitesindeki listelerden ve Wikipedia'dan ben bu çıkarımda bulundum). Herhalde Morris'ten özel olarak bu almanak için bir öykü çizmesi istenmişti. Zaten almanağın aralarına serpiştirilmiş maceranın "Lucky Luke" gibi bir üst başlığı yoktu. Sadece maceranın adı olan "Arizona 1880" alt başlığı ile başlıyordu. Bu macera 1951 yılında "Arizona" adıyla albüm olarak da yayımlandı. Yayıncı yukarıdaki derginin de yayıncısı olan "Dupuis"ti. İlk maceralar 20'şer sayfalık olduğu için bu albüme ikinci bir macera daha eklenmişti: "Red Kit Cigarette Cæsar'a Karşı". Yakınlarda İngilizcesi de çıktı. Ben çeviriyi yeni tarihli İngilizcesinden yapıp balonlamayı 1947 tarihli almanak'taki tefrikanın üzerinden yaptım (Fransızca bilmediğim için). İngilizcesinde çizimi yenilemişler ve renklendirmeyi baştan yapmışlar, renkler çok albenili ama pek de suni duruyordu. Orijinalindeki renkler, renk kaymaları, tramlar, sararmış sayfalar bana daha otantik geldi. Bu nedenle de balonlamak için 1947 versiyonunu seçtim. Sayfalarda taramadan kaynaklanan eksik marjları tamamladım, eğrilikleri düzelttim. Orijinalliğini bozmayacak şekilde çok çok hafif bir makyaj yaptım (arka ışık düzeltme, kontrast vs). Tefrika bir macera olduğu için haliyle kapağı yoktu, onu yapmak da bana düştü. Kapakları da her zamanki gibi bir Photoshop kolaj çalışmasıyla halletmeye çalıştım (hazır albüm kapaklarını kullanmak istemedim). Fontları balonlara yerleştirmek nedense çok zor oldu, sanırım balonlar elle doldurmaya göre dizayn edilmiş. Satırlara ikiye-üçe bölmeme rağmen bazıları çok zor oturdu (bu nedenle sizin de dikkatinizi çekeceği gibi font büyüklüklerinde hafif farklılıklar oluştu).

Bu maceranın Türkçede çıkıp çıkmadığını bilmiyorum, şayet bu satırları okuyorsa, bu hususu da bu konunun uzmanı olan sevgili "profesör" üstadımın aydınlatabileceğini umuyorum. Uzun yıllardır Türkçe Red Kit okumamıştım, ama yine de çeviri sırasında beni etkilememesi için eski Red Kit'lere de başvurmadım. Onlarda nasıl bir konuşma üslubu kullanılıyordu, hatırlamıyorum. Ama haliyle "Lucky Luke"e "Red Kit", "Jolly Jumper"a "Düldül" dendiğini filan hatırlıyorum. Kasaba adında bir espri olduğu halde çevirmeden bıraktım ("Nugget City"yi "Altın Külçesi Kasabası" yapmadım), zira Fransızcasında ve diğer dillerde de İngilizce sözcükler kullanılmış ve olduğu gibi bırakılmış. Özellikleri olan bir macera ve çeviri olduğunu düşündüğüm bu çalışmanın ÇD'nın arşivinde bulunmasını istedim. Bir tefrikadan yapılmış ilk Red Kit çeviri/balonlaması olduğunu sanıyorum (bildiğim kadarı ile). Aklıma gelmişken, Morris'in 20. sayfada çizdiği köpek, Walt Disney'in çizdiği Pluto'yu (Mickey Mouse'un köpeği) çok andırıyor, öyle değil mi? Kendi çizgileri de çok özgün olduğuna göre, Morris acaba bunu Walt Disney'e bir selam duruşu olsun diye mi yaptı?

Saygı ve sevgilerimle.

file

(Mega)

Maceranın ilk kez yayımlandığı "Spirou 1947 Almanach"ın Kapağı
file


Orijinal Fransızca tefrika, İngilizce ve Hollandaca albümlerden örnek sayfalar:
file


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,174
Emek dolu bu harika paylaşımı hemen indiriyorum.
İnmesini beklemeden de yorum yazıyorum.
Zira mükemmel bir paylaşım olduğuna gönülden inanıyor,
1947 yılında ilk defa yayımlanan Red Kit macerasını Sayın "scanfan"ın düzenlemesi ile okumak ve de incelemek için sabırsızlanıyorum.
Bazı çizgi romanların paylaşımında duyduğum ender heyecanı bu paylaşımda da hissediyor,
yürekten teşekkür ediyorum;
saygılarımla...
:31::31::31:
52308R.gif
 
Son düzenleme:

enger66

Onursal Üye
26 Eyl 2010
1,036
3,279
Bunda 6 sene önce tarafımca çevrilmiş,
konuyu açtığım Red Kit bölümüyle kaldırılmıştı.
Bir kaç sene sonra Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkmış,
hatta bu sayı da paylaşılmıştı.
Arşivimde bulabilirsem paylaşır ve karşılaştırırız...
Teşekkürler scanfan... :)
 

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,314
Adana
En sevimli kahramanların başında gelen Red Kit'in ilk macerasını okumak çok güzel olacak...
Mükemmel çeviri-balonlama çalışması ve paylaşım için, çok teşekkürler sevgili Scanfan...
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,318
Bunda 6 sene önce tarafımca çevrilmiş,
konuyu açtığım Red Kit bölümüyle kaldırılmıştı.
Bir kaç sene sonra Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkmış,
hatta bu sayı da paylaşılmıştı.
Arşivimde bulabilirsem paylaşır ve karşılaştırırız...
Teşekkürler scanfan... :)


Sanırım onu hatırladım gibi sevgili "enger66". Galiba o versiyon doğrudan albümden çevrilmişti (yanlış hatırlıyor da olabilirim, şu anda elimde yok). Bu ise 1947 tarihli tefrikadan balonlandı. Aradaki fark bu olsa gerek. Yapı Kredi yayınlarını ÇD'nda paylaşmıyoruz diye biliyorum. Bu öykü albümden çıkmadı. Zaten albümde başka bir öykü daha var ve yeni çizim ve renklendirmelere sahip. Yine de adminlerin kararını bekleyelim. Sakıncası varsa linkini kaldırır, mesajı sadece kitap tanıtımına çeviririz.
 

enger66

Onursal Üye
26 Eyl 2010
1,036
3,279
Sevgili scanfan bahsettiğim çevirinin linki aşağıdadır.
Sayfalar biraz daha temiz, karşılaştırın.
Açtığınız konu başlığına alternatif olarak eklerseniz sevinirim.


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,318
Sevgili scanfan bahsettiğim çevirinin linki aşağıdadır.
Sayfalar biraz daha temiz, karşılaştırın.
Açtığınız konu başlığına alternatif olarak eklerseniz sevinirim.




Sevgili "enger66", alternatif çeviri için teşekkürler. Tahmin ettiğim gibi sizin Ç/B daha yeni bir versiyondan yapılmış, dolayısıyla renklerin parlak ve sayfaların temiz görünümlü olması doğal. Yukarıdaki tanıtım yazımda da belirttiğim gibi benim yaptığım Ç/B 1947 yılında nasıl basıldıysa öyle bir görünüme sahip. Yani eski görünümlü, orijinal ilk baskının birebir kopyası. Bir de benim alıntıladığım sayfalar bir almanağın içinden çıktı (sayfa numaralarının atlayarak gitmesinden de anlamışsınızdır). Bu tefrikalar sonraki yıllarda albüm haline getirilirken yeniden renklendirilmiş, hattâ çizgiler de yenilenmiş. Ama ben orijinalini daha çok sevdim. Bir de, YKY yayınlarını ÇD'nda paylaşmadığımız için sorun çıkma ihtimalini azaltmak için 1947 tefrika versiyonunu seçtim. Buna rağmen yine de sorun çıkabilir, belki de linkler kaldırılabilir. Buna adminlerimiz karar verecektir. Zevkler tartışılmaz tabii, ama yeniden renklendirilmiş versiyonlardaki renkleri biraz abartılı bulduğumu belirtmeliyim. Ben bu tür renklendirmeleri pek sevmiyorum. Örneğin bazı Frankofonların Almanca versiyonları hep böyle farklı renklerle basılmış oluyorlar. Sırf bu nedenle bazı Fransızca Frankofonları muhafaza etmekle birlikte Almanca Frankofonları hiç elimde tutmuyorum, hemen atıyorum. Onlar bana iyi boyanmış bir "boyama kitabı" gibi geliyor.
Paylaşıma olan ilginiz, değerli katkınız ve alternatif çeviriniz için tekrar teşekkür ediyorum (doğrudan Fransızcadan mı çevirdiniz acaba?). Başka paylaşımlarda da buluşmak üzere, esen kalın.

 
Son düzenleme:

md35

Kıdemli Üye
28 Haz 2013
202
708
Emek ve çabalarınız için teşekkür ederim. Red Kit tipini Morris üretmiştir. 6. macera olan Kanunsuzlar öyküsünde Daltonlar görünür fakat hızlı kovboy Red Kit maceranın sonunda azılı haydut Daltonları öldürür. Diziye 9. macera olan Demiryolu Haydutları ile birlikte öykü yazarı olarak Goscinny katılmış, Red Kit'te bildiğimiz tipine ulaşmıştır. Peki Daltonlar diziye nasıl döndü. Burada Goscinny'nin dehası devreye girer. Dalton karakterinin kıymetini bilen Goscinny diziye Daltonların yeğenlerini dahil eder ve bitmeyen şamata ondan sonra başlar. Bizim okuduğumuz maceralarda aslında hep o ölen Daltonların yeğenleri vardır. Keşke Red Kit serisinin tamamını sitemizde okuyabilseydik. Ama telif hakları sebebiyle bu mümkün olmamaktadır.

Şimdi esas meseleye gelmek isterim. Morris'in tek başına yazıp çizdiği bu tombul Red Kit'ler YKY'nin tek maceradan ibaret büyük boy sayılarında sanırım yayınlanmadı. Ancak Morris tek başına yazıp çizmiş olduğu bu dokuz macera YKY'nin toplu albümlerinde yayınlanmıştır. Hafızam yanıltmasın diyerek kütüphanemdeki toplu albüm ciltlerini kontrol ettim. Paylaşımı yapılan Arizona macerası toplu albümlerin 1.cildinde ilk macera olarak yer almaktadır. Telif problemi vardır.

Selam, sevgi ve saygılarımla.
 

baybora

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 Şub 2012
893
4,656
İzmir
Her ikisini de indirdim. Eski versiyonun tarihi değeri açısından, yenisinin ise canlı ve tertemiz oluşu ile her ikisi de harika paylaşımlar. Alışık olmadığımız bir Red Kit çizimleri ama ilk olması nedeniyle değerli.
Bu güzellikleri bizlerle paylaşan scanfan ve enger66 arkadaşlara teşekkürler.
 
12 Şub 2010
15,006
543,755
Bu muhteşem paylaşım hakkında dostlar çok güzel ve bilgilendirici yorumlarıyla değer katmışlar.
Scanfan dostumuz hep yaptığı gibi nitelikli ve usta işi emekle Diyara bir güzellik daha kattı. enger66 dostumuz da çok değerli eski paylaşımıyla iyice zenginleştirdi konuyu.
Bu ilk macera, kopya çizgilerle yayınlanan muhtelif ebatlardaki çeşitli yayınevlerinin yayınladığı serilerde yayınlanmadı. İlk kez YKY nın devam etmekte olan son serisinde rastladım.

Red Kit'in böyle kısa olan maceraları, diğer yayın serilerindeki Red Kit maceralarının sonunda dolgu olarak yayınlandı.

Bu dolgu yapılan maceralardan birisindeki konu ve karakter çizimleri, Red Kit tipi hariç Arizona 1880 macerasına çok benziyor. Belki de Morrris, bu ilk çizdiği macerayı o şekilde yeniden çizmiştir. Şimdi hemen o macerayı söyleyemiyorum ama kitaplardan bakmam lazım o maceranın ismi için.

Scanfan ve enger66 ve yorumda bulunan tüm dostlara şükranlarımla saygılar sunuyorum.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,597
hiçbiryerde :)
Rin Tin Tin de sondan bir önceki karede
görünüyor (sanırım oydu :))...
Renkler gerçekten de daha doğal, çekici,
dijital çalışmalara göre.
Elinize sağlık üstadım, enger66 üstadıma
da bu vesile ile teşekkürler.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,913
İstanbul
Bunca emek dolu bu özel paylaşım için teşekkürler sevgili Scanfan. Sayenizde bilgi dağarcığıma bir özel bilgi daha eklemiş oldum.
 

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul
Özür dileyerek başlayayım...
Bir işe daldım mı dünyaya kendimi kapatmamın sonucudur bu...
Ben "Kiralık" adlı projemle uğraşadururken böyle tarihi değeri yüksek enfes bir çalışmayı da gözden kaçırmışım.
Sunum yazısından başlayarak, çeviri ve balonlama aşamalarına kadar titizlikle incelenmiş, gözden geçirilmiş, santim santim düşünülmüş ve yoğun emek verilmiş bir çalışma...
Bu paylaşım o denli heyecanlandırdı ki beni, yazacaklarımı alt alta toparlamakta dahi güçlük çekiyorum...
Red Kit'i okumayan; okumasa da bilmeyen, adını duymayan kimse var mıdır?
Şimdi biz, bu tarih ötesi macerayla bir kahramanın doğumuna şahitlik etmiş oluyoruz... Bu duyguları bana yaşattıkları için sevgili scanfan ve enger 66 dostlarıma candan teşekkür ediyorum... Dijital de olsa böyle iki nüshayı arşivime kattığım için çok mutluyum.
Nostaljik duyguların da büyük etkisi olsa gerek; ben de 1947 tarihli kopyayı daha sevimli ve kendime daha yakın buldum. Adeta basılı kağıdın kokusunu aldım diyebilirim...
Yorumlarıyla konuya derinlik katan ve bilgi dağarcığımızı genişleten diğer dostlar da dahil, sevgili scanfan'a ve daha yeni bir kopyayla konuya katkıda bulunan enger66'ya bu değerli paylaşım için bir kez daha teşekkür ediyorum.
Sağolun, varolun....
 

necdet

Onursal Üye
17 Nis 2011
1,440
5,391
Teşekkür

Ellerinize sağlık,sevgili kardeşim.Sevgi ve selamlar.
 
Üst