BİR AİLE MESELESİ - Sergio TOPPI - Martin Mystere Extra 16

kudretsabancı

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
3 May 2011
1,245
34,875
Martin Extra serisi ne durumda ben de tam bilemiyorum. Ama bu macera Türkçe yayınlanmamış.
MM-Extra serisi, daha önce yayınlanmış maceraların tekrar yayını bildiğim kadarıyla.

Toppi'nin çizdiği bir de Julia macerası var; Sonsuz Huzur. Türkçe yayınlanmış, sitede var.

Linki: Julia 11 - Sonsuz Huzur
 
Son düzenleme:

alialince

Kıdemli Üye
1 Ağu 2017
424
1,472
Çok teşekkürler, sanırım bu sayı Türkçede yayınlanmadı.
Maxi serisi hangi sayıya kadar yayınlandı bizde şimdi aldı beni bir merak

Savok Hocam Sayın kudretsabancı'nın paylaşmış olduğu macera İtalya'da ilk olarak Ken Parker Magazine # 35'in içerisinde 1995 yılında yayınlanmış

Daha sonra 1999 yılında Martin Mystère Extra # 16'nın içerisinde tekrar yayınlanmış. Kudret Bey bu Martin Mystère Extra # 16'nın kapak görseli ile bizimle paylaşım yapmış. Extra serisi başka serilerde yayınlanmış olan maceraların karıştırılıp tekrar basılmasından oluşan bir seri ve Türkiye'de hiç yayınlanmadı.

Kudret Bey'in paylaşmış olduğu macera 2017 yılında Speciale Martin Mystère # 34 içerisinde tekrar yayınlanmış. Türkiye'de en son Speciale Martin Mystère # 32 çizgi düşler tarafından yayınlandı forumda http://www.cizgidiyari.com/forum/ma...re-cizgi-dusler-ozel-seri-sirali-listesi.html linkinde mevcut bu seri. dolayısıyla çizi düşler Speciale Martin Mystère # 33-34'ü içeren 5. özel sayı cildini yayınlasaydı bu macerayı da okuyabilecektik.

Martin'in Türkiyedeki yayınları ve sitedeki paylaşımları hakkında daha önce bir mesaj paylaşmıştım onu da buradan okuyabilirsiniz
MARTIN MYSTERE aylık serinin İtalya'da 396. sayısı yayınlanmış. Lal kitap en son 216. sayıyı yayınlamış bu İtalya'daki 383. sayı oluyor.
Bu seriyi en kolay temin etmenin yöntemi "Yeni Martin Mystere Lâl Kitap Bonelli Comics Serisi" ve "Martin Mystere Lâl Kitap Bonelli Comics Klasik Maceralar Dizisi Serisi"ni satın almak. Bu iki seri forumda Martin Mystere Lâl Kitap Bonelli Comics Klasik Maceralar Dizisi Serisi (TAMAMLANDI) - Çizgi Roman Diyarı ve Yeni Martin Mystere Lâl Kitap Bonelli Comics Serisi - Çizgi Roman Diyarı linklerinde mevcut.

MARTIN MYSTERE Bis serisi İtalya'da 7 sayı yayınlanmış. Bu serideki kitaplar yayınlandıkları tarihteki aylık serinin sayısının sonuna bis ilave edilerek isimlendiriliyor. 119bis ve 206bis Türkiye'de yayınlanmadı. 119bis http://www.cizgidiyari.com/forum/az...9-bis-gamali-hacin-golgesi-turkiyede-yok.html linkinde sayın azizelaziz sayesinde mevcut. Türkiye'de yayınlanmış olan 5 adet bis Lal kitabın 53 sayı süren "Martin Mystere Lal Kitap Bonelli Comics Özel Seri"sinde mevcut. Bu seri forumda http://www.cizgidiyari.com/forum/ma...ap-bonelli-comics-ozel-seri-sirali-liste.html bu linkte mevcut. Aynı zamanda forumda Martin Mystere BIS - Çizgi Roman Diyarı listesinde Lal Kitabın 98 sayfaya böldüğü bis kitaplarının orijinal sayfa sayısında tam macera olarak derlenmiş halleri de mevcut.

MARTIN MYSTERE Dev albümler serisi İtalya'da ve Türkiye'de 13 sayı olarak yayınlanmış. "Oğlak Yayıncılık-Maceraperest Çizgiler Martin Mystére Dev Albüm" serisi http://www.cizgidiyari.com/forum/og...-yayinlari-dev-album-serisi-sirali-liste.html linkinde forumda mevcut.

MARTIN MYSTERE Almanak serisi İtalya ve Türkiye'de 28 sayı olarak yayınlanmış. Bu serinin ilk 20 kitabı 53 kitaplık "Martin Mystere Lâl Kitap(Bonelli Comics)Özel" serisinde son sekiz kitap ise 4 sayı bir araya getirilerek 2 cilt halinde Lal kitap tarafından Almanak 2008-2009-2010-2011 ve Almanak 2012-2013-2014-2015 adı ile yayınlanmış. Bu 28 sayının tamamı forumda http://www.cizgidiyari.com/forum/ma...artin-mystere-almanak-listesi-tamamlandi.html linkinde mevcut.

MARTIN MYSTERE MAXI serisi İtalya'da 18 sayı yayınlanmış. Bu serinin ilk üç sayısı hem 53 kitaplık "Martin Mystere Lâl Kitap(Bonelli Comics)Özel" serisinde hem de "Oğlak Yayınları-Maceraperest Çizgiler Efsanevi Martin Mystére Maceraları" serisinin 6 ve 7. ciltlerinde yayınlanmış. 4. sayı da "Oğlak Yayınları-Maceraperest Çizgiler Efsanevi Martin Mystére Maceraları" 7. cilt de yayınlanmış. Forumda http://www.cizgidiyari.com/forum/og...stere-1-surungen-insanlar-zaman-makinesi.html http://www.cizgidiyari.com/forum/og...suz-labirent-kayip-kiz-kum-kutuphaneleri.html http://www.cizgidiyari.com/forum/og...imkansizliklar-dedektifleri-virilin-gucu.html http://www.cizgidiyari.com/forum/og...stere-4-etrukslerin-donusu-4-ekim-2019-a.html linklerinde 4 sayı mevcut. Maxi 4. ciltten sonra Bonelli maxi serisinde daha önce yayınlamış olduğu Zona X (Zona X Martinin maceranın anlatıcısı olduğu kahramanı olmadığı İtalya'da 45 sayı yayınlamış Türkiye'de Çizgi Düşler tarafından 10 sayısı yayınlanmış olan forumda bulunmayan bir seri) serisinin maceralarını tekrar yayınlamaya başlamış. Anlayabildiğim kadarıyla sadece 10.sayıda Dylan Dog ve Martin Mystere'in ortak bir maceraları var ve bu sayı bildiğim kadarıyla Türkiye'de yayınlanmadı geri kalan sayılar Zona X serisinden tekrar yayınlar.

MARTIN MYSTERE & NATHAN NEVER iki kahramanın bir arada oldukları diğer serilerden bağımsız 2 sayı yayınlanmış. Bu sayılar Türkiye'de 1001 Roman tarafından yayınlanmış forumda linkleri http://www.cizgidiyari.com/forum/10...ik/89709-martin-mystere-nathan-never-1-a.html http://www.cizgidiyari.com/forum/10...ik/92651-martin-mystere-nathan-never-2-a.html

MARTIN MYSTERE Speciale serisi İtalya'da 39 sayı yayınlanmış. Bu serinin ilk 24 sayısı "Oğlak Yayınları-Maceraperest Çizgiler Efsanevi Martin Mystére Maceraları" serisinin 1-2-3-4-5 ve 8. ciltlerinde 4'er sayı bir arada olarak yayınlanış. Speciale serisinde İtalyanlar her sayıda 52 sayfalık bir ek de vermişler fakat maalesef Oğlak yayınları bu ekleri yayınlamamış. Forumda
http://www.cizgidiyari.com/forum/og...i-martin-mystire-maceralari-sirali-liste.html linkinde 1-2-3-4 ve 5. ciltteki maceraların linkleri var fakat bu taramalar biraz eski cilt 1 ve cilt 2'nin yeni taramaları http://www.cizgidiyari.com/forum/og...fsanevi-martin-mystere-maceralari-1-cilt.html ve http://www.cizgidiyari.com/forum/og...fsanevi-martin-mystere-maceralari-2-cilt.html linklerinde mevcut. 8. cildin taraması benim gördüğüm kadarıyla formda yok. Speciale 25-32 arasındaki sayılar ise "Martin Mystere - Çizgi Düşler Özel Seri"sinde 4 kitapta 2'şerli olarak ekleri ile birlikte yayınlanmış forumda http://www.cizgidiyari.com/forum/ma...re-cizgi-dusler-ozel-seri-sirali-listesi.html linkinde bu sayılar mevcut.

MARTIN MYSTÈRE ONE SHOT adı altında 3 sayı yayınlanmış İtalya'da bunlardan 2.sini Lal Kitap Balonları Esrarı adı ile yayınladı forumda yok diye biliyorum.

Bunların haricinde İtalya'da yayınlanan Martin Mystère Le Nuove Avventure a Colori (12) ve Martin Mystère Le Nuove Avventure a Colori Seconda Serie (8) isimli renkli olarak yayınlanmış iki seri ve Martin Mystère Magazine (1) serisi Türkiye'de yayınlanmadı.

İtalya'da Storie da Altrove 23 sayı yayınlandı. Bu seride Martin yok ama Martin'in maceralarından bildiğimiz "Başka Yer" var. Bu seriden 20 sayıyı 10 cilt halinde Çizgi Düşler yayınladı forumda yok.

Bir de İtaya'da Rb# : Racconti Brevi adı ile yayınlandığını listelerde gördüğüm 37 adet kısa hikayeler serisi varmış. Bunlar da Türkiye'de yayınlanmadı diye biliyorum.

Umarım çok hata yapmamışımdır. Forumda bu paylaşımları yapan herkese çok teşekkür ederim. Saygılarımla

Hatalarım olabilir lütfen kusura bakmayın.
 

kudretsabancı

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
3 May 2011
1,245
34,875
Bilgilendirme için çok teşekkürler. Martin seven birileri, bizde yayınlanmamış maceraları da çevirip yayınlar belki. Okur, mutlu oluruz.
 

alialince

Kıdemli Üye
1 Ağu 2017
424
1,472
Bilgilendirme için çok teşekkürler. Martin seven birileri, bizde yayınlanmamış maceraları da çevirip yayınlar belki. Okur, mutlu oluruz.

Kudret Bey rica ederim ben sizin paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Yukarıda alıntı yaptığım mesajın devamı olan mesajda Türkiyedeki yayınlar ve forumdaki paylaşımlar hakkında bir özet hazırlamıştım belki çeviri yapmak isteyen arkadaşlarımıza yardımcı olabilir
Saygılarımla
yukarıdaki mesajda unuttuklarım olmuş

Dylan Dog & Martin Mystère iki kahramanın bir arada oldukları diğer serilerden bağımsız 2 sayı yayınlanmış. Bu sayılar Türkiye'de "Maceraperest Çizgiler Efsanevi Dylan Dog&Martin Mystere" cildinde ikisi bir kitapta yayınlanmış. Aynı kitapta 3. macera olarak yayınlanan "Orman Cinleri" isimli macerada Dylan Dog yok. Martinin aylık serisinden bir macerayı yayın evi ismi Dylan Dog&Martin Mystere olan bir cildin içine ilave etmiş. Bu iki macera forumda balonlama olarak mevcut http://www.cizgidiyari.com/forum/dy...martin-mystere-son-durak-kabus-balonlama.html http://www.cizgidiyari.com/forum/dy...artin-mystere-dunyanin-sonu-balonlama-2.html#

bir de Martin ile Mister No'nun ortak macerasının yayınlandığı Mister No Special 8. sayı var. Bu sayı Türkiye'de "Mister No Bonelli Comics Maceraperest Çizgiler Efsanevi Maceraları" serisinin 2. cildinde yayınlanmış. Forumda bu cilt http://www.cizgidiyari.com/forum/mi...nevi-mister-no-maceralari-02-a.html#post83784 linkinde paylaşılmış aynı zamanda bu macera tek başına http://www.cizgidiyari.com/forum/mi...-seri-08-skynetten-kacis-28-eylul-2019-a.html linkinde paylaşılmış.

Özet olarak
MARTIN MYSTÈRE aylık seri düzenli olarak hem forumda var hem de kitap olarak yayınlanıyor.

MARTIN MYSTÈRE bislerden 119bis ve 206bis kitap olarak yayınlanmadı 119bis balonlama olarak forumda mevcut. Diğer bisler hem forumda var hem de kitap olarak yayınlandı

MARTIN MYSTÈRE dev albümler hem forumda var hem de kitap olarak yayınlandı

MARTIN MYSTÈRE almanak serisi hem forumda var hem de kitap olarak yayınlandı

MARTIN MYSTÈRE maxi serisinin ilk dört cildi hem forumda var hem de kitap olarak yayınlandı. 10. sayısı Dylan Dog ile olan 3. macera forumda yok ve Türkiye'de yayınlanmadı. Maxi serisinin diğer sayıları Zona X serisinin tekrarlarından oluşuyor.

MARTIN MYSTERE & NATHAN NEVER ve Dylan Dog & Martin Mystère ortak maceralarını içeren dört cilt hem forumda var hem de kitap olarak yayınlandı. Dylan Dog & Martin Mystère'ın forumdaki paylaşımları balonlama.

MARTIN MYSTÈRE speciale serisinin 32 sayısı kitap olarak yayınlandı. 21-24 arası forumda yok. 9-20 arası da eski tarama olarak mevcut.

MARTIN MYSTÈRE ONE SHOT sadece 2.sayı kitap olarak yayınlanmış. Forumda paylaşım yok.

Martin Mystère Le Nuove Avventure a Colori (12) kitap olarak yayınlanmadı forumda paylaşım yok.
Martin Mystère Le Nuove Avventure a Colori Seconda Serie (8) kitap olarak yayınlanmadı forumda paylaşım yok.
Martin Mystère Magazine (1) kitap olarak yayınlanmadı forumda paylaşım yok.
Rb# : Racconti Brevi kitap olarak yayınlanmadı forumda paylaşım yok.
 

ihtiyardost

Onursal Üye
12 Kas 2010
3,405
66,809
Karagümrük
1. ZonaX çizgi düşler tarafından 10 değil 14 sayı olarak yayınlanmıştır.
2. ZonaX'in ilk 10 sayısı tarafımdan paylaşılmış olup neredeyse hiç ilgi görmemiştir.
Bu nedenle kalan sayıların paylaşımı için acele etmeyeceğim.
 

ed86

Süper Üye
3 Kas 2018
832
1,635
1. ZonaX çizgi düşler tarafından 10 değil 14 sayı olarak yayınlanmıştır.
2. ZonaX'in ilk 10 sayısı tarafımdan paylaşılmış olup neredeyse hiç ilgi görmemiştir.
Bu nedenle kalan sayıların paylaşımı için acele etmeyeceğim.

İlk 4 sayıyı okudum bile. Ki Martin Mystery serisine bununla başlamış oldum. Yani ilgi görmedi demek tam da olmaz gibi üstad. :( Bekliyoruz kalan 4 sayıyı da.
 

ihtiyardost

Onursal Üye
12 Kas 2010
3,405
66,809
Karagümrük
İlgi görmemekten kast ettiğim şey : Ortalama 300 defa indirilen 192 sayfalık kitapların bazılarına sadece 1 veya 2 mesaj yazılmasıydı.
Yani indirmeye karşı iştah büyükse, kuru bir teşekkür yazmak bu kadar zor olmamalı. Belki buna ilgisizlik yerine, kadir kıymet bilmemek demek daha doğru olur herhalde. Ne güzel söylemiş Şeyh Edebali :

Her şeyi bilen değil,
Kadir kıymet bilen insanlar olsun hayatında...

Uğraşma hiç boşuna,
Kimseyi memnun edemezsin bu hayatta...

Kadir kıymet bilmeyen kim varsa "O" en değerli bu dünyada

Sen kendini yorma,
Seni sen olduğun için seven insanlar olsun yeter yanında...
 
Son düzenleme:

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,158
6,845
İlgi görmemekten kast ettiğim şey : Ortalama 300 defa indirilen 192 sayfalık kitapların bazılarına sadece 1 veya 2 mesaj yazılmasıydı.
Yani indirmeye karşı iştah büyükse, kuru bir teşekkür yazmak bu kadar zor olmamalı. Belki buna ilgisizlik yerine, kadir kıymet bilmemek demek daha doğru olur herhalde.

Değerli ihtiyardost,
Yaptığınız tüm paylaşımları ilgi ve beğeniyle takip eden biri olarak, farklı bir yorumda bulunmayacaksam, bazen forum kuralları gereğince sadece "teşekkür ederim" mesajı yazmaya tereddüt ediyorum. Bu konuda, en son murtaza5 üstadın bir mesajı vardı, "farklı bir şey yazmayacaksanız beğeni tuşuna basın, sadece teşekkür ederim yazmayın" şeklinde... Bu nedenle, az mesaj yazılmasını lütfen ilgisizlik ya da kadirbilmezlik olarak yorumlamayın. Eminim pek çok dostumuz benimle aynı düşüncededir. Bu foruma en küçük bir katkı sağlayana bile sonsuz minnet ve saygı duyuyorum. Bu vesileyle, bir kez daha teşekkürlerimi sunarım.
 

ihtiyardost

Onursal Üye
12 Kas 2010
3,405
66,809
Karagümrük
Değerli ihtiyardost,
Yaptığınız tüm paylaşımları ilgi ve beğeniyle takip eden biri olarak, farklı bir yorumda bulunmayacaksam, bazen forum kuralları gereğince sadece "teşekkür ederim" mesajı yazmaya tereddüt ediyorum. Bu konuda, en son murtaza5 üstadın bir mesajı vardı, "farklı bir şey yazmayacaksanız beğeni tuşuna basın, sadece teşekkür ederim yazmayın" şeklinde... Bu nedenle, az mesaj yazılmasını lütfen ilgisizlik ya da kadirbilmezlik olarak yorumlamayın. Eminim pek çok dostumuz benimle aynı düşüncededir. Bu foruma en küçük bir katkı sağlayana bile sonsuz minnet ve saygı duyuyorum. Bu vesileyle, bir kez daha teşekkürlerimi sunarım.

Sevgili Calligrapher, keşke herkes sizin gibi olsa. Bir çok paylaşımın altına insanlar "teşekkür ederim" diye mesaj yazıyor. Nedense benim paylaşımlarım söz konusu olunca ve çok ilgi çekince birisi rahatsız olmuş. Örneğin bir çok yöneticimiz de paylaşımların altına sadece "teşekkür ederim" diye mesaj yazarken, aynı refleksi göstermiyor birisi. Bir de 2 sene kuralı var deyip duruyorlar ama hakkıyla uygulamıyorlar, örneğin; yanılmıyorsam son paylaştığımdan önceki martin mystere'ı iki seneye 5 6 gün kala erken paylaştım diye mesaj yazıp müdahele edenler, akşamsefası güncel zagor serisinin 2 sene kuralını bir kaç günle ihlal edip yayınladığında gıklarını çıkarmıyorlar. Bunların iyi niyetli yaklaşımlar olmadığı apaçık ortada.
Not : akşamsefası arkadaşımızın paylaşımlarını ben de keyifle takip ediyorum.
2 sene kuralıyla ilgili uygulanan çifte standarta örnek olsun diye ismini andım.
Bu vesileyle kendisine bilhassa Zagor paylaşımları için içtenlikle teşekkür ederim.

Amacım polemik yaratıp kişileri rahatsız etmek değildir ama bazı yanlış uygulamalara karşı da sesimi çıkartırım.Kimse kusura bakmasın. YAŞASIN ÇİZGİ ROMAN KARDEŞLİĞİ.
 
Son düzenleme:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,090
36,772
İstanbul
Öncelikle sevgili Kudret Sabancı'nın konusunu işgal ettiğimiz için kendisinin affına sığınacağım.

Sevgili ihtiyardost,

2 yıl kuralı ile ilgili bir meseleye ben müdahil olmuştum. 7-8 ay önce. Kastettiğin bu ise meselenin epeyce yanlış anlaşıldığını zannediyorum. İlgili tartışmada bu kuralın bir miktar esnetilmesinin söz konu olabileceğinden bahsetmiş ve aslında sana destek olmuştum. :)*Ama konu bazı dostlarımızın bu süreyi giderek arttırması ve 1-2 ay önceye çekmeleri nedeniyle o dönemdeki bütün benzeri konuları geçici olarak kaldırmıştım. İlgili mesajlaşmalar sırasıyla şuradan takip edilebilir:

https://www.cizgidiyari.com/forum/yeni-martin-mystere-lal-kitap-bonelli-comics-serisi/166860-yeni-martin-mystere-lal-kitap-sayi-199-iblisler-20-eylul-2022-a.html

https://www.cizgidiyari.com/forum/forum-duyurulari/166898-2-yil-kuralimiz-hakkinda.html

https://www.cizgidiyari.com/forum/gorus-ve-onerileriniz/166899-sonunda-oh.html

Bu mesaj trafiğinin en sonunda sevgili Ahmet Cemil dostumuza da dediğim gibi buraya keyif almaya, eğlenmeye geliyoruz. Öyle yapmaya da devam etmek lazım sanki. Burası pek çoğumuz için iyi bir sığınak çünkü. Muhafaza etmek lazım.

Konularına ilgi gösterilmediğinden bahsetmişsin. Aslında konularının epeyce beğenildiğini, yoğun ilgi gördüğünü zannediyorum. Öte yandan dönemsel olarak pek çoğumuzun moral motivasyonunun yüksek olmadığını kabul etmek lazım. Deprem, ekonomik kriz, seçim stresi, gelecek kaygısı, vs... Keşke hep beraber daha neşeli olabilsek ve bunu foruma yansıtabilsek... Ama inanıyorum bu sıkıntılı dönem geçecek. Katkıda bulunan dostlarımızın sayısı da artacak. Hoşgörü ve birbirimizi anlama çabası şu dönemde her zamankinden daha önemli sanki.

Dostlukla kal...
 

ihtiyardost

Onursal Üye
12 Kas 2010
3,405
66,809
Karagümrük
Öncelikle sevgili Kudret Sabancı'nın konusunu işgal ettiğimiz için kendisinin affına sığınacağım.

Sevgili ihtiyardost,

2 yıl kuralı ile ilgili bir meseleye ben müdahil olmuştum. 7-8 ay önce. Kastettiğin bu ise meselenin epeyce yanlış anlaşıldığını zannediyorum. İlgili tartışmada bu kuralın bir miktar esnetilmesinin söz konu olabileceğinden bahsetmiş ve aslında sana destek olmuştum. :)*Ama konu bazı dostlarımızın bu süreyi giderek arttırması ve 1-2 ay önceye çekmeleri nedeniyle o dönemdeki bütün benzeri konuları geçici olarak kaldırmıştım. İlgili mesajlaşmalar sırasıyla şuradan takip edilebilir:

https://www.cizgidiyari.com/forum/yeni-martin-mystere-lal-kitap-bonelli-comics-serisi/166860-yeni-martin-mystere-lal-kitap-sayi-199-iblisler-20-eylul-2022-a.html

https://www.cizgidiyari.com/forum/forum-duyurulari/166898-2-yil-kuralimiz-hakkinda.html

https://www.cizgidiyari.com/forum/gorus-ve-onerileriniz/166899-sonunda-oh.html

Bu mesaj trafiğinin en sonunda sevgili Ahmet Cemil dostumuza da dediğim gibi buraya keyif almaya, eğlenmeye geliyoruz. Öyle yapmaya da devam etmek lazım sanki. Burası pek çoğumuz için iyi bir sığınak çünkü. Muhafaza etmek lazım.

Konularına ilgi gösterilmediğinden bahsetmişsin. Aslında konularının epeyce beğenildiğini, yoğun ilgi gördüğünü zannediyorum. Öte yandan dönemsel olarak pek çoğumuzun moral motivasyonunun yüksek olmadığını kabul etmek lazım. Deprem, ekonomik kriz, seçim stresi, gelecek kaygısı, vs... Keşke hep beraber daha neşeli olabilsek ve bunu foruma yansıtabilsek... Ama inanıyorum bu sıkıntılı dönem geçecek. Katkıda bulunan dostlarımızın sayısı da artacak. Hoşgörü ve birbirimizi anlama çabası şu dönemde her zamankinden daha önemli sanki.

Dostlukla kal...

Olumlu ve yapıcı mesajınız için teşekkürler.
Yaşadığımız coğrafyada gergin olmadığımız
gün hemen hemen yok gibi. Bu olumsuzluklar
ister istemez hepimize yansıyor. Bir kusurumuz olduysa affola. Kalın sağlıcakla.
 
Üst