Yurttaş Kane (1941) Türkçe

murtaza5

Yönetici
15 Tem 2009
14,093
402,208

Tanınmış iş adamı Charles Foster Kane gösterişli bir hayatın barındırdığı her şeye sahiptir; bolca para, şöhret, prestij ve kadınlar... Fakat ani ölümünün ardından, ölmeden önce söylediği son söz olan “Rosebud” bir giz perdesini doğurur. Yakın çevresindeki kimsenin anlamanı bilmediği bu sözcük Kane’in ölümüne ve yaşamına dair bazı sırların varlığını işaret eder. Bu kelimenin anlamını açığa çıkarmaya çalışan gazeteci Jerry Thompson Foster’ın arkadaşları, ailesi ve iş arkadaşlarıyla röportajlar yapmaya başlar. Bu kişiler Kane hakkında hikayeler anlattıkça gazeteci puzzle’ın parçalarını birleştirmeye başlar. Usta yönetmen Orson Welles’in başyapıtı Yurttaş Kane, sinema tarihinin en önemli kilometre taşlarından biridir.

Filmin öyküsü birçok katmandan oluşmaktadır. İktidarın doğası, karakter ve kader ilişkisi gibi kavramsal temaların yanı sıra "Amerikan rüyası" kamuoyu, siyaset, medya ve halkla ilişkiler gibi artık gündelik yaşamın biçimlendirici güçleri olan "modern yaşamın olguları" ve aralarındaki ilişkiler, bu olguların henüz yeni ortaya çıkmaya başladığı zamanlarda yaşamış, dönemin Donald Trump'ı, William Randolph Hearst 'ın (1863-1951) yaşamı üzerinden anlatılmaktadır.

Bu bireysel hikâye aynı zamanda mükemmelliyetçiliğin, otoriter yönetimin (hard pazarlamanın), hazin sonuçlarını da göstermektedir. Daha sonraları, Orson Well'in mükemmel bir film yapma konusundaki zorlayıcı çabalarının olumsuz sonuçlarını kendi hayatı ve sinema kariyeri üzerinde yaşadığı söylense de bu film hala gelmiş geçmiş en mükemmel filmler listesinde yer almaya devam ediyor.

Film, 1942 yılında 9 dalda Akademi Ödülleri'ne aday gösterilmiş; ancak sadece en iyi senaryo dalında ödül almayı başarmıştır.

"Yurttaş Kane", 1989 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir

ALTERNATİF LİNK

YANDEX ESKİ LİNKLERİ SİLDİ,UMARIM BU LİNKLERİ SİLMEZ.BAGIŞLAYIN.

ALTERNATİF MEDİA FİRE LİNK :

HALUK ABİ, KASTAMONUDA BU FİLMİ İSTEMİŞDİN.
SENİ ÇOK SEVİYORUZ.

HALUK ABİ ve Çizgi diyarı için özel upload etdim,saygılarımla.

KEYİFLİ SEYİRLER​

Son düzenleme:

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,088
21,802
Kamlançu
Methini çok duyduğum, okuduğum ama izlemesi bir türlü nasip olmayan bir film bu benim açımdan.
İndiriyorum şimdi, sessiz bir ortamda pür dikkat izleyeceğim inşallah.
Teşekkürler üstadım. Sağ olun.

gitarisyen

Çeviri & Balonlama
7 Ara 2016
499
4,198
Hiçbir Şey Ülkesi
Rosebud...

Modern Amerikan sinemasının bu filmden sonra bambaşka bir şekil aldığının söylendiği, çoğu sinema araştırmacısının sinema sanatını (sadece Amerikan sineması değil, dünya sinemasını da) "Yurttaş Kane'den önce / Yurttaş Kane'den sonra" olarak ikiye ayırmasına sebep olan ve Orson Welles gibi bir dehanın elinden çıkan bu filmi yıllar önce ilk izlediğimde (sanıyorum beklentimi yüksek tuttuğumdan) çok etkilenmemiştim. Ancak daha sonra Orson Welles hakkında araştırma yaptığımda ve filmi iki defa daha izlediğimde uzun süre etkisinde kaldığımı hatırlıyorum.

Sinema sanatı ve tekniği açısından birçok yenilik getiren filmin, dahi çocuk Orson Welles'in ilk uzun metrajlı filmi olduğunu ve bu filmi henüz 25 yaşındayken çektiğini öğrenince hayranlığım bir kat daha artmıştı. Sinemada daha önce hiç denenmemiş olan "net alan derinliği", karakterin derinlemesine işlenişi gibi yenilikler filmin uzun yıllar sonrasına ulaşabilmesi için yeterli. Zaten Amerikan Film Enstitüsü tarafından "Tüm Zamanların En İyi Amerikan Filmi" seçilmesi ve İngiliz Film Enstitüsü'nün yaptığı ankette de eleştirmenler ve yönetmenlerce "Tüm Zamanların En İyi Filmi" unvanına layık görülmesi nasıl bir başyapıtla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.

Orson Welles'in diğer filmlerinin de çoğunu izlememe rağmen en çok etkilendiğim filmi bu olmuştu...

Elbette herkesin zevki farklı olabilir ama, ben hem sinema tekniği hem de sanatsal keyif açısından birçok insanın bu filmi izlemekten zevk alacağını düşünüyorum...

Ellerinize sağlık, Sayın murtaza5. Çok teşekkürler...

engin

Aktif Üye
22 Ara 2010
201
835
Link bulunamadı uyarısı veriyor.Yardımınız ve paylaşımınız için şimdiden tesekkür ederim.

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,088
21,802
Kamlançu
Yandex ikinci defadır bu filmin linkini siliyor.
Ben ilkinde indirmiştim, şu an imkanım yok, yoksa yüklemeyi yapardım.
İndiren bir arkadaş filmin ismini değiştirerek tekrar yüklerse ilk mesaja taşırız.

12 Şub 2010
15,002
549,073
Tanışınca unutmanın mümkün olmadığı Antalya beyefendisi Murtaza bey dostum lütfetmiş, Yurttaş Kane filmini paylaşmış, adımı anmış. Şükranlarımı sunuyor ve teşekkür ediyorum.

Dün gece filmi izledim ve linkte uzun zaman sorun yaşanmaması için media fire linkini alternatif olarak yüklemek istedim. İlk mesaja eklenmiştir.

Motion

Kıdemli Üye
31 Mar 2013
607
3,352
vjRdaz.jpg

Son düzenleme:

engin

Aktif Üye
22 Ara 2010
201
835
Haluk abi tekrar geçmiş olsun.Biraz dinlenin.En önemli şey sağlık.
Murtaza arkadaşımada film için tesekkür ederim.