YİĞİT GENÇ / Çetin Özkırım / Haber Akşam Postası -1946

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,354
8,072
Sinema sevgim , çocukluk yıllarımdaki '' Pamuk Prenses ve 7 Cüceler '' başta olmak üzere , hafta sonları '' çocuk matineleri dahilinde oynatılan, ingilizce olarak izlemek zorunda kaldığım '' Mickey Mouse '' filmleriyle başlar. Sonraları Western filmleri, daha sonra da Alain Delon'lu mafya filmleri favorilerimdi. Ama yıllar boyu , sinema sevgimin gelişmesi ve de vizyona girecek filmler hakkında bilgilenmemi Sn. Atilla Dorsay'a borçluyum. Yönetmen Sinan Çetin'in '' biz filmlerimizi Atilla Dorsay'a beğendirmek için yapardık !! '' cümlesini hatırlıyorum . Ama , , sinema konusunda 1940'ların sonlarına doğru bir yazar daha olduğunu , hatta sinema dergisi çıkardığını ( Sinema 59 ) sonra öğrendim . Bu yazarın adı ; Çetin Özkırım . Özkırım'ın aynı zamanda illüstratör olduğunu öğrendiğimde çok şaşırmadığımı hatırlıyorum. Çizerin kapak illustrasyonlarının , çizdiği karikatürlerinin bir kısmının , merak eden dostlar için nette yer aldığını belirteyim. Sayın @ritvan tarafından yayınlanan '' Yiğit Genç '' bantı , Özkırım'ın nadir çalışmalarından ve her zamanki gibi daha önce görmediğim hazine parçası ! @ritvan dostumuzun , her sabah , çizgi roman tarihimizden hiç görmediğim geçmiş zamana ait örneklerle , sabırla , parça parça büyük bir puzzle'ı birleştirmeyi sürdürdüğünü görüyorum. Ne kadar teşekkür etsem azdır . Sağ olun @ritvan

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,892
5,358

Sayın ritvan ;

Yıl 1968 olmalı. Ortaokuldayız. Bir arakadaşım vardı Adı Ali Afrin. Çizgileri ne kadar güçlü anlatamam. Bir gün geldi bana "Senin kalemin benim çizgim kuvvetli. Sen yaz , ben çizeyim çizgi roman yapalım" İlginç geldi. O dönem Tommiks , Teksas , Karaoğlan dönemimiz.
Başladım yazmaya. veriyorum Ali'ye .... iki üç gün sonra iki kare resim getiriyor. Oturuyor adeta karakalem tablo yapar gibi saatlerce çizgiyle ( resimle ) uğraşıyor. Başka hiçbir işle uğraşmıyor. Ders bile çalışmıyor. Yüzlerce , yüzlerce kare resim çizilmeli oysa bizimki bir kare resmi bile çok uzun sürede bir iki günde zor çiziyor. Baktım olmayacak vaz geçtik.

Buradaki çizgi romanın çizgileri çok basit ... Konu çok basit ... Kendi deneyimime bakarak böyle olmayınca da çizgi roman çizilmiyor işte.... derdim ama önümde o kadar usta işi çizgi roman örnekleri olmasaydı... ( Bu vurgulamam tarihsel değeri olan bu nadide eseri küçümsemek için değil. )

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

***Not : Her zamanki gibi güzel bilgi ve yorumları için eankara dosta teşekkür ederim...