Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Yeni Martin Mystere Lal Kitap Bonelli Comics Sayı 219 - İlk Kırk Yıl - Topkapı'nın Hayaleti
Macera beni yine tatmin etmedi, zaten beklediğim tarzda bir şey çıktı, Abdulcanbaz dışında türkler için pozitif bir şey yoktu yine macerada. Göbeklitepe'ye el alacağından emindim Bonelli'nin, deprem macerası Dampyr'in olunca Göbeklitepe'de kronik hastalığım sevgili yaşlı Martin kardeşime düşmüş.
Bu kez Martin Mystere'in özel macerası karşıladı bizleri . İlk sayısının İtalya'da yayınlandığı 1982 yılından, dile kolay tam 40 yıl sonra Nisan 2022 tarihli , orijinal serinin 386. sayısında Topkapı Sarayı, Göbeklitepe, Havaalanları dahil , Türkiye'den kareler görmek oldukça şaşırtıcı oldu. Benzer duyguyu, ünlü yazar Dan Brown'ın '' Cehennem '' romanı başta olmak üzere, farklı roman ve filmlerde de zaman zaman yaşamıştım. Bilindiği gibi Türkiye, daha önce de Martin maceralarında görülmüştü. ( İstanbul - Taksim , Ağrı Dağı gibi ) Bu macerada, dostların mesajlarıyla değindiği gibi Abdülcanbaz başta olmak üzere, kurgu ya da gerçek ( örneğin El Cezeri , Piri Reis ) karakterlerine ait bilgilerin yer almasının yanı sıra, oryantalist bakış açısı da karelere yansımış. Binbir Gece Masalları, Ali Baba ve Kırk Haramiler maceradaki ek bilgi konuları arasında görülüyor. Hatta, '' Doğu Dünyası '' nın hayal alemi öylesine vurgulanmış ki, bir karede Tilki Vezir ( Iznogoud )'in sinsi yardımcısı bile uçan halılar eşliğinde görülüyor !
Alışılagelen Martin maceraları içinde bu macera, hem kalabalık sanatçı kadrosu , hem de oldukça iyi tarih ve mekan araştırmasının söz konusu olduğu senaryosu ve çizimleriyle , adeta İstanbul Şehri'ne ait '' potburi '' niteliğinde kareler topluluğu olmuş.
Ama, kitabın sonunda verilen ek bilgilerde, James Bond filmlerinden '' Rusya'dan Sevgilerle ''ye atıfta bulunulduysa da, benim aklıma başka bir Bond filmi geldi. Bir an gözlerimin önünde Daniel Craig'in '' Skyfall '' filmi canlandı. Bir farkla, benzer mekanlarda , çatıda koşturan Martin Mystere'in altında bu kez Bond'un motosikleti yok !!
Ayrıca, unutulmaz çizgi roman sanatçısı, bir bakıma Martin maceralarının yaratıcısı, herşeyi olan Alfredo Castelli' ye de 23. sayfadaki bir karede yer verilerek , adeta saygı duruşunda bulunulmuş. Bence heyecan dozu hayli yüksek olmasa da, yukarıda değindiğim özelliklerle, tam bir '' kutlama '' sayısı hazırlanmış. '' Martin sever '' olarak, '' nice 40 yıllar '' demek gerekli sanırım !