Yedinci Mühür - Ingmar Bergman (senaryo kitabı)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,429
Yedinci Mühür - Ingmar Bergman (senaryo kitabı)
Yedinci Mühür (Det sjunde inseglet)
Ingmar Bergman
Bilgi Yayınevi
Türkçesi: Turan Oflazoğlu
Kapak Düzeni: Ozan Sağdıç
1966
Ankara Üniversitesi Basımevi
4 Lira
100 sayfa, 33 MB, s/pdf-A (HQ)





İsveççe özgün adı "Det sjunde inseglet" olan "Yedinci Mühür" Ingmar Bergman'ın 1957 tarihli dramatik fantastik filmidir (Uluslararası İngilizce adı "The Seventh Seal"). Şövalye Antonius Block'u ünlü aktör "Max von Sydow" oynamıştı. O yıl Cannes Film Festivali'nde "Jüri Özel Ödülü"yle ödüllendirilen film o zamandan beri sinemanın klasikleri arasında sayılmaktadır. Filmden alınmış fotoğraflarla da desteklenen bu kitap filmin senaryosudur. Arka kapaktan alınmış aşağıdaki paragraf yönetmenin ağzından Ortaçağda geçen filmi ve günümüze yaptığı göndermeleri özetliyor.

Arka kapaktan alıntı:
"Bir şövalye 17 yıl ayrılıktan sonra silâhtarıyla Haçlı Seferi’nden döner. Yurdunu vebadan kasıp kavrulurken bulur. Şatosuna giden yolda çeşit çeşit insanla karşılaşır. Yolun sonunda da hepsini Ölüm bekler, hep birlikte Ölüm Dansı’na koyulurlar. Bergman diyor ki: «Yedinci Mühür’ü çevirmek düşüncesi Ortaçağ kiliselerinin resimlerinde işlenen motifleri seyrederken geldi bana: Gezginci oyuncular, veba, kendini kamçılayanlar, satranç oynayan Ölüm, büyücü yakanlar ve Haçlılar... Bu film çağdaş bir insanın tecrübelerini yansıtan, ama bunu Ortaçağ malzemesiyle çok özgür biçimde yoğuran çağdaş bir şiir denemesidir... Ortaçağ’da insanlar vebanın yılgısında yaşıyorlardı, bugünse atom bombasının yılgısında... Kişilerim gülerler, ağlarlar, ulurlar, korkarlar, konuşurlar, cevap verirler, oynarlar, acı çekerler, soru sorarlar. Yılgıları Veba’dır, Yargı Günü’dür. Bizim korkumuz başka çeşittendir ama sözcükler aynıdır. Sorunumuz değişmemiştir.» «Yedinci Mühür» Bergman’ın kendine özgü bir Faust denemesidir. 1957 [Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü'nü kazanmıştır.

Şövalyenin "Ölüm"le satranç oynadığı ikonik sahne, filmin afişlerine de taşınmış.


Bilgi Yayınevi Kitapları Sıralı Listesi
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,429

Bu filmin başrol oyuncularından İsveçli aktris "Bibi Andersson" 2 gün önce (14 Nisan 2019'da) 83 yaşındayken hayata veda etti. Bu filmin yönetmeni "Ingmar Bergman"ın gedikli oyuncularındandı, onun yönettiği "Persona", "Yaban Çilekleri" vs gibi filmlerde de oynamıştı.

"Yedinci Mühür" (1957) gibi kült filmler bende o kadar derin izler bırakmıştır ki, böyle bir oyuncunun 83 yaşına gelebileceğine, hele ölebileceğine inanasım gelmezdi. Filmin diğer ünlü oyuncusu "Max von Sydow" da öyleydi, ama o zaman içinde birçok Avrupa ve Amerikan filminde sürekli olarak gözüktüğünden gözümüzün önünde ağır ağır yaş aldı (şimdi 90 yaşında) Benim gözümde "The Exorcist"te de (1973), "Zindan Adası"nda da (2009) aynı yaşta kalmış gibiydi. Şimdi baktım, 90'nında yaşlanmış artık.

Konuyu toplu tutmak için haberi bu konunun altına ekledim, hem bu senaryo kitabını görmeyenlere hatırlatmak istedim.

Bibbi-yedinci-M-h-r.jpg

 
Son düzenleme:

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,133
8,150
İstanbul
Ne iyi etmişsiniz de konunun altına bir ekleme yapmışsınız sevgili Scanfan dostum. Böylece bize, bu ilginç ve ilginç olduğu kadar değerli kitabı inceleme fırsatını sağlamış oldunuz.
Paylaşımınız ve emekleriniz için çok teşekkür ederim.
 

Gabby

Onursal Üye
18 Haz 2012
265
1,451
Eskiden yabancı filmler yıllar sonra sinemalara gelirdi. Bibi Andersson ve Giuliano Gemma'nın
gencecik halleriyle rol aldıkları Adada Şenlik filmini seyretmiştim. Çocukluğumuzun efsane
Ringo'sunu günün moda kıyafetleriyle sürat motorunda falan görmek şaşırtmıştı beni. :)

Yakın zamanda Bergman üzerine bir belgesel seyretmiştim. Huyu- suyu, kadınlarla ilişkisi, iş ahlakı
falan bilmediğim yönleriydi. Farklı kafada olduğu kesin, ama oluşturduğu Bergman Sinması tarzıyla
dünya sinemasında kalıcı izler bırakan çok önemli yönetmen.
 
Üst