Yapay Zeka - Jean Noel Lafargue

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
544
10,011
Umarım güzel bir tartışma konusu olur:
Arnold kılığında kaslı robotlar sonumuzu mu getirecek, yoksa her istediğimizi yerine getiren dijital asistanlarımız mı olacak?
Tarihsel süreci bu çizgi romanda takip edebilirsiniz..
Bu kitap, orijinali 29 kitap olan "La petite bedetheque des savoirs" serisinden çevrilmiş ve malesef bu seriden sadece çok azı Türkçe'ye kazandırılmış. Bir tanesini "Kainat - Hubert Reeves" önceden paylaşmıştım. Talep olursa 29 kitaplık orijinal Fransızca seriyi de paylaşabilirim.

İyi Seyirler...

fu991evqqbl244u7g.jpg

Konu, eserin tanıtımını yapmak için açılmış olup link içermemektedir.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,341
8,271
Son zamanların çok tartışılan konularının başında geliyor yapay zekalar. Değerli @cagan73 'ün paylaştığı bu harikualde kitap, bu ilginç konuyu çizgi roman formatında ve mizahi bir tonda ana hatlarıyla anlatıyor. Konuya ilgi duyup çok fazla teknik terimle boğuşmadan fikir edinmek isteyenlerin mutlaka okuması gereken müthiş yararlı bir kitap. Bilimsel konularla ilgili çizgi romanlar / resimli kitaplar dendiğinde akla gelen ilk isim olan değerli @cagan73 yine çok önemli bir paylaşım yapmış. Sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,128
6,250

Sayın cagan73 ;

Yapay Zeka'nın da çok başındayız.
Ne zaman zekanın TOPLUMSAL KÖKENİNİ de kabul edersek ; yani salt gri hücrelerin ( Beyin ) BİYOLOJİK yeterlilik olmadığını kabullenirsek YAPAY ZEKA ( Şimdi artık GENEL YAPAY ZEKA terimi kullanılması gerekiyor. ) konusunu başarmak daha KOLAY ve KAPSAMLI olacaktır.

Yukarıda Sayın Calligrapher "Son zamanların çok tartışılan konularının başında geliyor yapay zekalar." cümlesinde bilmem "TARTIŞMA" sözcüğünü hangi anlamda kullanıyor ( 1. Anlamı : Gündemde olması , 2. Anlamı : Konunun Tartışmalı olması ( olumsuz yönlerinin gündeme gelmesi ) vb. ) ama ben olumsuz anlamdaki 3 konuya değinmek isterim :

1- Yapay Zeka'nın yetersizliği konusu : Yukarıdaki ilk paragrafta buna değinmeye çalışmıştım.
2- Yapay Zeka'nın kötüye kullanılması : Bu da her bilimsel gelişmenin iyiye de , kötüye de kullanılabileceği konusuna giriyor.
3- Yapay Zeka'nın insanların işini elinden alıp işsizliğe neden olacağı konusu : Bu konu da
toplumun İKTİSADİ ve TOPLUMSAL YAPISI ile ilgili bir konu.

Sunan Sayın cagan73'e emeği ve paylaşım isteği için ,
Sayın Calligrapher'e ise konuya ilgisi için ,
Teşekkür ederim...

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
544
10,011
Konuya devam etmek adına,
Teknolojinin tarihsel sürecini göz önüne alacak olursak; kaçınılmaz bir sonuç olarak, gelişmiş ülkeler ile az gelişmiş ülkeler arasındaki fark, "uçurum" seviyesinden "farklı bir boyut" seviyesine ulaşacaktır. Dünya nüfusunun önemli bir kısmı açlık ve sefalet çekerek cenneti, reenkarnasyonu hayal etmeye devam ederken, bu konuda doğru hareket edebilen (kontrolsüz güç, güç değildir "Pirelli" , Büyük güç, büyük sorumluluk getirir. "Ben Amca") ülkeler belki de sonsuz yaşamlara önemli bir adım daha atmış olacaklar.

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,341
8,271
Yukarıda Sayın Calligrapher "Son zamanların çok tartışılan konularının başında geliyor yapay zekalar." cümlesinde bilmem "TARTIŞMA" sözcüğünü hangi anlamda kullanıyor ( 1. Anlamı : Gündemde olması , 2. Anlamı : Konunun Tartışmalı olması ( olumsuz yönlerinin gündeme gelmesi ) vb. ) ama ben olumsuz anlamdaki 3 konuya değinmek isterim :

1- Yapay Zeka'nın yetersizliği konusu : Yukarıdaki ilk paragrafta buna değinmeye çalışmıştım.
2- Yapay Zeka'nın kötüye kullanılması : Bu da her bilimsel gelişmenin iyiye de , kötüye de kullanılabileceği konusuna giriyor.
3- Yapay Zeka'nın insanların işini elinden alıp işsizliğe neden olacağı konusu : Bu konu da toplumun İKTİSADİ ve TOPLUMSAL YAPISI ile ilgili bir konu.

Sunan Sayın cagan73'e emeği ve paylaşım isteği için ,
Sayın Calligrapher'e ise konuya ilgisi için ,
Teşekkür ederim...
Değerli @dedo11 üstadım,
Öncelikle ben de sizin her zamanki gibi ufuk açıcı yorumlarınız için teşekkür ederim.
"Tartışma" sözcüğünü özellikle kullandım, sizin de belirtmiş olduğunuz her iki anlamını da vurgulamak için. Gerçekten de bu konu son zamanlarda gündemde sık sık yer aldığı gibi, aynı zamanda olumsuz yanlarına da dikkat çekiliyor. Hatta yakın zamanda ABD Kongresinde yapay zekanın potansiyel risklerinin ele alındığı bir oturum düzenlendi ve ayrıca Başkan Biden da bu konuyla ilgili çalışan kurumların uyması gerekli hususlara dair bir kararname yayınladı.

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,662
10,274
Değerli @dedo11 üstadım,
Öncelikle ben de sizin her zamanki gibi ufuk açıcı yorumlarınız için teşekkür ederim.
"Tartışma" sözcüğünü özellikle kullandım, sizin de belirtmiş olduğunuz her iki anlamını da vurgulamak için. Gerçekten de bu konu son zamanlarda gündemde sık sık yer aldığı gibi, aynı zamanda olumsuz yanlarına da dikkat çekiliyor. Hatta yakın zamanda ABD Kongresinde yapay zekanın potansiyel risklerinin ele alındığı bir oturum düzenlendi ve ayrıca Başkan Biden da bu konuyla ilgili çalışan kurumların uyması gerekli hususlara dair bir kararname yayınladı.

Paylaşım için tabii ki çok çok teşekkürler.
Ancak bu saygı, sevgi ve de egodan arınmış, üst seviyede hoşgörü içeren
Bilgilendirici ve yararlı yorumlar için kocamaaannn... teşekkürler.
İyi ki varsınız.
Ben de iyi ki varım da bu güzel yorumları okuyorum.