Yakakent

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,315
50,250
NeverLand
Cetin_KOSAR_samsun03_yakakent_18022.jpg


Karadeniz Bölgesi’nde, Samsun İli’ne bağlı bir ilçe olan Yakakent, doğusunda Alaçam, batısında Gerze, güneyinde Canik Dağları, kuzeyinde de Karadeniz ile çevrilidir. Yakakent Karadeniz kıyısında Sinop il sınırı ile Samsun il sınırları arasındaki geçit noktasındadır. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Samsun’a 84 km. uzaklıktaki ilçenin toplam nüfusu 11.265’tir.

İlçede Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir.Yazlar sıcak ve nemli, kışları ılık, ilkbahar ve sonbahar yağışlı geçer.

İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık, balıkçılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında tütün, buğday, mısır ve çeltik gelmektedir. Hayvancılıkta küçük ve büyükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır. Balıkçılık ilçenin en önemli ekonomik gelir kaynağı olup, Sürsan Balık Unu ve Yağı fabrikası ile İpek Gıda Fabrikası bulunmaktadır. Karadeniz’de başta Mersin balığı olmak üzere her türlü balık avlanmaktadır. Vatos, Kum Midyesi ve Köpek Balığı gibi deniz ürünleri burada işlendikten sonra ihraç edilmektedir. Ayrıca ilçeye bağlı Sarıgöl, Köseli ve Büyük Kırık köylerinde halıcılık yapılmaktadır.

Yakakent’in kuruluşu M.Ö. 2.yy. rastlar.Bizanslıların yaşadığı dönemde adı “Kominos” olan şehri; Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran Seferini yapmak üzere Trabzon'a geçerken; halkı Osmanlı İmparatorluğunu tanımadığı için, yerle bir ettiği söylenir.

"Kominos" kelimesi Başsız piskopos anlamına gelir.

Kentte daha sonra gelenler adını “Gümenez” şeklinde değiştirmişlerdir. Bu günkü Yakakent 1800 yılında Gerze’den gelen üç, dört aile tarafından kurulmuştur. 1893-1895 yıllarında Rus işgalinden kaçan Doğu Karadenizliler ve 1922 yılında Selanik’ ten gelen göçmenlerle Yakakent büyümüştür.

1896 yılında muhtarlık, 1 Mart 1963 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur. Aynı yıl Gümenez olan ismi, kıyı şehri anlamına gelen Yakakent olarak değiştirilmiştir. 9.5.1991 tarihinde Yakakent ilçe olmuştur.

Alaçam’a bağlı on köy, Yakakent Kasabası merkez olmak üzere bir araya getirilmiş ve 1990 yılında Samsun’a bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen herhangi bir tarihi eser bulunmamaktadır.
 
Üst