Willie & Joe: The WWII Years (İngilizce)

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
4,840
53,264

Willie & Joe: The WWII Years - Willie & Joe: II. Dünya Savaşı Yılları,

Karikatürist Bill Mauldin'in ikonik asker karakterleri Willie ve Joe'nun gözünden II. Dünya Savaşı'nı anlatan 600'den fazla karikatürden oluşan 2011 tarihli iki ciltlik bir koleksiyondur.

Todd DePastino tarafından düzenlenen set, 1940'tan savaşın sonuna kadar tüm eserleri içerir ve tarihsel bağlam, yorumlar, notlar ve fotoğraflar içerir.

Kitap, hem askerler tarafından çok sevilen hem de bazı üst düzey subaylar arasında tartışmalara yol açan Amerikan askerinin deneyimlerini gerçekçi bir şekilde tasvir etmesiyle ünlüdür.

Karikatürler, General George S. Patton gibi üst düzey askeri yetkililer arasında zaman zaman tartışmalara yol açsa da, savaş sırasında Amerikan askerinin tarihsel açıdan önemli ve gerçekçi bir tasviridir.

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,449
8,888
Savaş konusunda, özellikle II. Dünya Savaşı ile ilgili çok sayıda çizgi roman ve karikatür çalışmaları yapıldı, halen de zaman zaman yapılıyor. Bizde yayınlanan Savaş ve İngilizce olarak yayınlanan Commando ( son zamanlarda bu seriden , dilimize çevrilmiş bir kaç macera diyarımızda yer aldı ) gibi periyodik yayınların, türün meraklıları için vazgeçilmez nitelikte olduklarını düşünüyorum. Bunların yanında, II. Dünya Savaşı çizgi romanları içinde, gördüğüm kadarıyla Nazi zulmünü anlatan çizgi romanlar sayıca bir hayli olarak göze çarpıyor. Bu konuda , son zamanlarda okuduğum birbirinden güzel , diyarımızda da bulunan Spirou maceraları, savaş yıllarını sadece savaşan askeri kuvvetler açısından değil, sivil halkın yaşadıklarını anlatmak açısından da ilginç hazırlanmışlar. Ayrıca Tardi, Pratt, Bernard Hislaire gibi usta sanatçılar da aynı konuya değinmişler. Ama tüm bu yayınlarla birlikte, belki de benim için en etkili olanı , 1979' da yayınlandıktan sonra 7 yıl bant halinde yayını süren '' Charley's War '' oldu. ( Eser, geçen yıl yine Sn. @balkan tarafından , 3 cilt olarak diyarımızda paylaşıldı. ) Belki detayların ihmal edilmediği çizimleri, belki de anlatım dili açısından benim için çok önemli bir yayın oldu.

Willie & Joe'yu ve beraberinde, yine Sn. @balkan 'ın açıklayıcı tanıtım yazısını görünce, '' Savaş '' ile ilgili olarak, aklıma daha önce okuduğum çizgi romanlar ve de karikatür kitapları ( ülkemizde yayınlanan Kurtuluş Savaşı ya da Atatürk konulu karikatür çalışmalarını hatırlamak da önemli ) geldi. Çok sayfalı bu yayında ( dile kolay 700 sayfayı aşkın ! ) sanatçı Bill Mauldin'in çizimleri, bir bakıma savaş yılları ile ilgili okuru bilgilendirmeye yönelik önemli katkı sağlıyor. Görülenler bir bakıma '' Kara Mizah '' arşivi.

Çoğu zaman , başta usta yazar Tolstoy'un '' Savaş ve Barış ''ı olmak üzere, edebiyat tarihinin savaş konulu önemli eserleri için, okuru okurken bilgilendiren vazgeçilmez kaynaklar olarak tanımlanırlar. Bir çizim sever olarak, bu tanıma artık, çizgi roman ya da karikatür eserleri olarak girebilecek çok kitap olduğunu düşünüyorum.

Bu önemli ve ilginç eser için çok teşekkür ederim Sn. @balkan .