WILL EISNER – GRAFİK ROMANIN YARATICISI – (Fransızca, İngilizce)

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,839
28,011
ps://hizliresim.com/rlfxs2c]









William Erwin Eisner (6 Mart 1917 - 3 Ocak 2005) Amerikalı karikatürist, yazar ve girişimci.

Arkadaşlar, daha önce admin @bakunin, yönetici @scanfan ve kıdemli üye @Makinist16000 2ın tanıttığı ( https://www.cizgidiyari.com/forum/k/will-eisner.237/#post-734864 ) ABD’li Will Eisner’ın Virginia Commonwealth Üniversitesi'ndeki orijinal çalışmalarını gördükten sonra, yasağı ihlal ederek, bu Grafik Roman’ın yaratıcısının eserlerinin bazılarını paylaşmak istedim.

WILL EISNER 6 Mart 1917'de Brooklyn, New York'ta doğdu. 3 Ocak 2005'te öldüğünde Will Eisner, çizgi roman alanındaki devlerden biri olarak uluslararası alanda tanındı.

Çizgi romanın doğuşundan dijital çizgi romanın doğuşuna kadar neredeyse seksen yıla yayılan kariyerinde Will Eisner, gerçek anlamda 'Çizgi Romanların Babası' ve 'Çizgi Romanların Orson Welles'iydi. Görsel anlatımın ve çizgi roman dilinin geliştirilmesinde yeni bir çığır açtı ve The Spirit, John Law, Lady Luck, Mr. Mystic, Uncle Sam, Blackhawk, Sheena ve daha birçok eserin yaratıcısıydı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Will Eisner, ABD Ordusu için eğitim ve ekipman bakım kılavuzları geliştirmek için çizgi roman formatını kullandı. Savaştan sonra bu, bugün hala üretilmekte olan Ordunun "PS Dergisi" olarak devam etti. Will Eisner, 20 yıl boyunca New York Görsel Sanatlar Okulu'nda Çizgi Roman dersleri verdi. Yazdığı ders kitapları kendi dersini temel alıyordu ve hala en çok satanlar arasında yer alıyor.

1978'de Will Eisner ilk modern grafik roman olan "Tanrı ile Bir Sözleşme"yi yazdı. Bunu takip eden 25 yıl içinde neredeyse 20'ye yakın grafik roman izledi.

Çizgi Roman Endüstrisinin "Oscarları", Eisner Ödülleri olarak adlandırılıyor ve adını Will Eisner'dan alıyor. Eisner'lar her yıl Amerika'nın en büyük çizgi roman kongresi olan San Diego Comic-Con'da kalabalık bir balo salonundan önce tanıtılır.

Wizard dergisi, Eisner'ı "tüm zamanların en etkili çizgi roman sanatçısı" olarak adlandırdı. Michael Chabon'un Pulitzer ödüllü romanı Kavalier ve Clay'in büyük bir kısmı Eisner'e dayanıyor. 2002 yılında Eisner, Pulitzer ödüllü karikatürist Art Spiegelman'ın sunduğu Ulusal Yahudi Kültürü Federasyonu'ndan Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü aldı.

Will Eisner'ın çizgi romanları Virginia Commonwealth Üniversitesi'nin James Branch Cabell Kütüphanesi'nde arşivlenmektedir. VCU'nun James Branch Cabell Kütüphanesi, 2005 yılından bu yana Will Eisner Çizgi Roman Endüstrisi Ödülleri'nin deposu olarak hizmet vermektedir. Her yıl Comic-Con'un ardından aday gösterilen ve ödüllü kitaplar, kütüphanenin Özel Koleksiyonlarına ve Arşivlerine bağışlanarak araştırmacıların ve ziyaretçilerin kullanımına sunulur. VCU kütüphanesinin geniş Çizgi Roman Sanatları Koleksiyonu'nda yaklaşık 1.000 çizgi roman, grafik roman, arşiv baskısı, bilimsel başlık ve dergi bulunmaktadır.

2011 yılında Eisner'in doğumunun 94. yıldönümünde Google, logosu olarak Spirit'in yer aldığı bir görsel kullandı.

Orijinal Eserlerinin Bir Kısmı:

Eisner, Will (1978). A Contract with God.

Eisner, Will Odd Facts.

Eisner, Will (1983). Life on Another Planet.

Eisner, Will (1985). Comics and Sequential Art.

Eisner, Will (1986). New York: The Big.

Eisner, Will (1986). The Dreamer.

Eisner, Will (1987). The Building.

Eisner, Will (1988). A Life Force.

Eisner, Will (1991). To the Heart of the Storm.

Eisner, Will (1993). Invisible People.

Eisner, Will (1995). Dropsie Avenue.

Eisner, Will (1998). A Family Matter.

Eisner, Will (2000). Last Day in Vietnam.

Eisner, Will (2000). Minor Miracles

Will Eisner's Shop Talk.

Eisner, Will (2002). The Name of the Game.



(Arkadaşlar, çok sınırlı vaktim olduğu için sadece dosyaları yükleyebildim, birbirinden değerli paylaşımları ise inceleme imkânım olmadı, bu yüzden paylaşımcılara teşekkürlerimi ve beğenimi ifade edemediğim için üzgünüm.)[/B]​
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,003
5,939
Eisner için ne yazsam , yetersiz kalır diye düşünüyorum. Zaten harika sunumunuz ,çok iyi bilgilendiriyor okuyanı. Diyarımıza benzersiz bir '' Eisner külliyatı '' kazandırdığınızı düşünüyorum. Bir süredir mesajlarınızı görememiştik , güzel bir sürpriz oldu. Emeklerinize çok teşekkür ederim değerli @balkan .
 

CEMMM

Yeni Üye
12 Tem 2023
51
207
Sayın @eankara 'nın dediği gibi herhangi bir şey söylemeye gerek olmayan biri ve Çizgi Roman konusunda Will EISNER bir mihenk taşı. Çizgileri ve ürettiği eserler başlı başına bir klasik. Adına ödül düzenlenerek tüm çizgi roman çizerler tarafında onurlandırılmış.

En güzel eserleri paylaşılmış.

Lakin sadece 250 ziyaret.

Paylaşımcıya tepki mi, yoksa çizerin milliyetine tepki mi anlamadım.

Şahsi düşüncem yabancı dildeki eserlerle ilgilenen üye sayısı bu çıvarda.

Diğer bir konuda bir paylaşımda @eankara , @Calligrapher ve @kemalettin yorumlarıyla o esere destek vermezse, maalesef ne kadar iyi bir eser de olsa diğer üyelerin dikkatini çekmiyor.

Will EISNER'i 18 Mart 2009 yılında tanıtan @bakunin, @scanfan ve @Makinist16000 'nin emeklerinin boşa gitmesine ve bana göre çok güzel bu eserlerin, paylaşımlar içinde kaybolup gitmesine gönlüm elvermedi.
 

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
521
2,678
En güzel eserleri paylaşılmış. . .
Lakin sadece 250 ziyaret.
Paylaşımcıya tepki mi, yoksa çizerin milliyetine tepki mi anlamadım.
Şahsi düşüncem yabancı dildeki eserlerle ilgilenen üye sayısı bu çıvarda.
Diğer bir konuda bir paylaşımda @eankara , @Calligrapher ve @kemalettin yorumlarıyla o esere destek vermezse, maalesef ne kadar iyi bir eser de olsa diğer üyelerin dikkatini çekmiyor.
her ne kadar sn @balkan ve pek çok diğer üyenin paylaşımlarına hayran kalsam da yorumlarımın yetersizliğinin ben de farkındayım

Başka bir dilde takip edemeyenler için ise

yapay zekanın yakında hayatımıza daha da fazla gireceğini umuyorum
 

CEMMM

Yeni Üye
12 Tem 2023
51
207
pek çok diğer üyenin paylaşımlarına hayran kalsam da yorumlarımın yetersizliğinin ben de farkındayım
Sayın @kemalettin ,

Çok değerli ve çok değişik alanlarda eserler paylaşılıyor. Hepsini incelemek ve hepsine yorum yazmak için 24 saatin yetmeyeceğini biliyorum.

Kaldı ki her konuyu bilmek mümkün değil, hele de beğenilmeyen ya da hoşlanılmayan ya da ters gelen eserde de yorum yapmak hem sıkıcı hem de anlamsız.

Ben sadece tespitimi yazdım. Üçünüzün olumlu yaklaştığı eserler büyük beğeni alıyor ve bu da çok güzel birşey. Çünkü üçünüzün de hayran bıraktıracak bir kültürü ve bilgi birikimi var.
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,159
6,851
Değerli @CEMMM,
Eksik olmayın, kendi adıma güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim ama aynı zamanda kocaman bir "estağfurullah!" da demek isterim. Diğer üstatların paylaşımları ve ufuk açıcı yorumları yanında benim teşekkür babında yazdığım yorumların lafı bile olmaz.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,003
5,939
Sn. @CEMMM , ben de güzel mesajınız için teşekkür etmekle başlayayım . Ben ve dostlarımla ilgili son yazdığınız mesaj, aslında bir bakıma sizin konulara detaylı bakış alışkanlığınızı gösteriyor . Bence bu durum, sizin birikimli kişiliğinizin sonucu. Tabii ki , değerli dostlarımın dediği "estağfurullah "" kelimesini kendim için de kullanmalıyım . Ayrıca , düşüncelerimizi eleştirebilirsiniz de. Önemli olan gördüğümüz eserler karşısında duygu ve düşüncelerimizi paylaşmak. Ortak beğenilerimize değinmişsiniz . Bence , bu durum diyarımızda titiz , kılı kırk yaran dostlarımızın seçimleri sonucu , emekleriyle paylaşım yapmalarından kaynaklanıyor. Sizin de , yazdığınız mesajlarınızdan sanat konularına büyük ilgi gösterdiğinizi görüyorum . Bence en önemli şey bu , yani paylaşılan eserlerden beğendikleriniz varsa , bunlardan keyif almanız . Beğeni düşüncelerinizi paylaşırsanız , okumaktan memnun olurum. Eminim dostlarım da merakla okuyacaklardır. Saygılarımla
 

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
235
1,499
Kelimelerin kifayetsiz kaldığı yoğunluk ve derinlikte bir paylaşım. Çizgi romanı 9. sanat yapan öncü sanatçılardan Will Eisner'ın külliyatını harika sunumla bizlerle paylaşan sayın @balkan üstada ve güzelin daha da görünür olması için çok değerli katkılar sunar diyar dostlarına sonsuz teşekkürler.
 

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,382
16,567
Ankara
@balkan üstadın müthiş paylaşımlarına bir ek de benden ...
İtalyanca
xzxhvoo1t477fz85g.jpg


 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,159
6,851
Will Eisner'in çizgi roman teknikleri ve teorisiyle ilgili olarak yazmış olduğu "Comics & Sequential Art" adlı kitabının İtalyancasını paylaştığınız için teşekkürlerimi sunarım değerli @Osidi üstat. Yıllar önce @scanfan üstadımız da bu kitabın orijinalini (ingilizce) paylaşmış. Konu bütünlüğünü sağlamak adına, onun da linkini aşağıda veriyorum.
https://www.cizgidiyari.com/forum/k/will-eisner-comics-sequential-art.98654/
 
Üst